Pag Kroatië met kinderen

Kroatië reisroute met kinderen

(augustus 2021)

Eindelijk, we kunnen weer op reis naar het buitenland. Meer dan 1,5 jaar is het door Corona niet mogelijk geweest, maar nu -met wel wat administratie- weer wel. Ingewikkelde roadtrips door veel landen doen we nog maar even niet, we gaan naar Kroatië. Een prachtig land waar we al vaker waren en waar veel mooie plekjes te ontdekken zijn. Voor alle leeftijden, want onze kids zijn niet klein (en wendbaar…) meer. Nu zoeken wij op onze vakantiebestemmingen altijd de afwisseling tussen natuur (zee, bergen, bijzondere landschappen) en cultuur (gebruiken, historische plaatsen). En dat in de combinatie van actieve uitjes en luieren. Langer dan 1 week verblijven wij nooit op een plek en de plek is altijd ‘strategisch’ gelegen; je kan vanuit daar meerdere sights bezoeken. Afijn, Kroatië dus en wel een dagje Zagreb, 1 week in Dalmatië en 1 week in Istrië.

Zagreb, hoofdstad Kroatië (2 overnachtingen in dorpje Tuheljske Toplice)

Het zal herkenbaar zijn. Zagreb scheur je altijd voorbij op weg naar je bestemming aan de Kroatische kust (Zadar, Trogir, Split, Dubrovnik, de eilanden). Daarnaast; je kids willen niet dood gevonden worden in een hete grote stad, maar zo snel mogelijk naar de camping of het strand. Of niet? Op onze site vind je veel info over stedentrips die het tegendeel bewijzen. Want een hoofdstad bezoeken is altijd een hoogtepunt; de levendigheid op straat, activiteiten op straat, musea, mooie straten en pleinen, hippe winkels, horeca. En ouders willen ook wat toch? De kunst is om het aantrekkelijk voor iedereen te maken. Wij breken onze reis naar de kust dit keer halverwege de week met twee overnachtingen in Tuheljske Toplice (in het country house Stipica, geboekt via booking.com), in de provincie Krapina-Zagorje. Bijkomend voordeel; we reizen midweeks en ontwijken zo een zwarte zaterdag. Gelegen tussen de groene heuvels vol wijngaarden is dit gebied een lust voor het oog. Deze regio staat bekend om zijn natuurlijke bronnen en thermale baden. Er is er ook één in het dorp waar wij verblijven (hotel / terme Tuhelj). Helaas ontbreekt de tijd hiervoor, een volgende keer! (ook in deze niet toeristische regio valt genoeg te ontdekken)

Wij waren ‘slechts’ een dagje in Zagreb, maar zagen veel van het moois dat deze stad te bieden heeft. Hieronder een aantal bezienswaardigheden. De beste tip is om gewoon te doen wat wij ook deden; lekker door de stad slenteren in plaats van je laten leiden door een reisgidsje met (historische) gebouwen, kerken, musea en allerhande aanbevolen toeristische trekpleisters. Zagreb heeft een prima te belopen oude kern, behoudens de -volgens velen- mooiste begraafplaats van Europa (genaamd Mirogoj). Die ligt buiten het centrum, daar zijn wij helaas niet geweest.. Zagreb heeft een ‘oude’ en ‘nieuwe’ stad die beide een wandeling waard zijn. De oude stad ligt op een heuvel.

Nieuwe (beneden) stad

Wij hadden onze auto geparkeerd bij het centraal station, een prachtig oud barok gebouw én daarmee het startpunt van onze wandeling door de stad. Achteraf gezien een mooi startpunt qua looproute, want via de volgende bezienswaardigheden van de ‘beneden stad’ loop je zo naar de ‘boven stad’:

Kroatisch nationaal theater

Tegenover het CS ligt in het midden van het Plein van de Republiek, tussen mooie bloemperken en grasvelden, het prachtige barokke Kroatisch nationaal theater. Gouden kroonluchters in de foyer en prachtige theaterzalen met beschilderde plafonds. Ben je langer in Zagreb boek dan vooral een ticket voor een voorstelling. Een mooie combinatie van het kennismaken van de cultuur én de het bezichtigen van de architectuur.

Botanische tuin

Loop je door richting de ‘oude’ stad dan loop je vanzelf de (tussen de drukke straten van Donji Grad) de botanische tuin van Zagreb in. Onderdeel van het Botanisch Instituut van de Faculteit Der Wetenschappen en rijk aan duizenden plantensoorten.

Jelacic plein (trg Bana Josipa Jelacica)

Je wandelt als het ware in een rechte lijn van het CS verder door en komt dan op dit mooie drukke centrale plein waar achter de ‘oude’ stad ligt en links de leuke straat Ilica met veel winkels.

Oude (boven) stad

De oude stad is op een heuveltje gelegen en heeft een aantal mooie bezienswaardigheden.

Stefanus kathedraal

Helaas is de 13e eeuwse Stefanus kathedraal in maart 2020 beschadigd geraakt door een aardbeving en daardoor nog gesloten. Ook de mooie torens van ruim 100 meter raakten beschadigd. Detail: de wijzers op de klok (die normaliter op de rechter toren hangt, maar toen wij er waren aan een muur beneden buiten) geven altijd half acht aan: de tijd van de aardbeving in 1880 die de toren deels verwoestte. In de kathedraal mag je de sarcofaag van de heilige aartsbisschop Stephinac en het orgel – met meer dan zesduizend pijpen het grootste kerkorgel van Kroatië – niet missen. Normaliter worden er in de maanden juli en september meerdere orgelconcerten gehouden.

Dolac marktplein

Dit superleuke plein ligt nabij de Stefanus kathedraal en is de markt waar boeren hun waar verkopen. Honderden rode parasols (de Šestine-paraplu die de waren beschermt tegen de zon en regen), groente, fruit en lokale delicatessen. Het is de grootste markt van de stad met ruim 150 kraampjes die dagelijks vanaf 06.00 plaatsvindt. Boeren uit nabijgelegen dorpen stallen hier hun verse fruit en groentes uit, waaronder de Kroatische paška skuta (schapen) kaas.

Tkalčićeva straat

Deze gave straat ‘staat’ vol met restaurantjes en bars, een ideale plek voor een hapje en een drankje. Het is de levendigste straat van de stad, je mag ‘m echt niet missen! Vanaf deze straat kijk je schuin omhoog naar een (nog) hoger gelegen deel van de ‘oude’ stad. Via trappen op meerdere plekken kan je na een stevige klim daar komen, je komt dan bij de hierna genoemde bezienswaardigheden.

Sint Marcus kerk

Door de boekjes beschouwd als dé bezienswaardigheid van Zagreb. En gezegd; hij is prachtig en helaas ook niet toegankelijk. Aan het Sint-Marcusplein ligt het hooggerechtshof en het parlement van Zagreb met in het midden deze 13e-eeuwse kerk. Met de wapens van Kroatië en Zagreb in de dakpannen afgebeeld; prachtig. Het wapen van Zagreb bestaat uit een wit kasteel op een rode achtergrond. En daarnaast het wapenschild van Kroatië: de geblokte vlag van het land, drie luipaardkoppen en een gouden ster met een zwarte marter eronder.

Lotrščak toren

Deze toren, die je tegen een geringe vergoeding kan beklimmen, ligt vlakbij de Sint Marcus kerk en biedt een mooi uitzicht over de Stefanus Kathedraal én Sint Marcus kerk (en de stad). Ga vooral even naar boven want het panorama is erg mooi. De Lotrščak toren (een wachttoren) was in de 13e eeuw onderdeel van de stadsmuren van Zagreb. Dagelijks werd hier een kogel afgeschoten zodat klokkenluiders hun kerkklokken hierop konden afstemmen. Sinds 1877 knalt dagelijks om 12.00 uur ’s middags het kanon om de traditie in ere te houden.

Museum van verbroken relaties

Overigens ligt om de hoek van de Lotrščak toren het leuke museum van de verbroken relaties. De vele voorwerpen in het museum gaan vergezeld van verhalen over verbroken relaties. De collectie wordt nog dagelijks aangevuld met nieuwe items van over de hele wereld. Elk object heeft een betekenis en wordt vergezeld door een anoniem verhaal van ex-geliefden.

Ilica-treintje: de kortste kabelbaan ter wereld

En als laatste; bij de Lotrščak toren kan je met de kleinste kabelbaan (Funicular) naar beneden, naar de ‘beneden’ stad. Beneden kom je uit op de lange winkelstraat Ilica waar je lekker kunt slenteren.

Kortom; al met al een leuke rondwandeling met natuurlijk een heerlijke lunch bij één van de vele barretjes en als afsluiter een etentje bij een restaurantje.

Uitzicht vanaf de Lotrščak toren

Dalmatië, een week in de regio van Zadar (7 nachten camping Zaton)

Het is een uurtje of drie rijden naar camping Zaton gelegen op ongeveer 12 kilometer van Zadar én pal aan zee. Een prachtige best ruim opgezette camping met mooie staplaatsen voor caravans en de nodige stacaravans. Camping Zaton ligt aan zee met een uitgestrekt opgespoten zandstrand. Prima verblijfplaats om de regio Dalmatië te ontdekken. Want er is veel te zien en te doen hier; oude historische dorpjes, één van de oudste steden van de wereld (Zadar), het prachtige Velebit gebergte, de vele eilanden voor de kust en dat alles met continue uitzicht op die prachtige zee!

Welke activiteiten ondernamen wij in deze regio?

Rijden door Dalmatië is een waar feest. De landelijke uitzichten, prachtige wegen langs de azuurblauwe Adriatische zee, mooi gelegen dorpjes en de altijd aanwezige bergen van het Velebit gebergte zijn een lust voor het oog. Elke dag kan je mooie combinaties organiseren van hiken, watersport, cultuur snuiven enzovoorts… Om de dag indien gewenst af te sluiten met een plons ergens in de zee. Echt super!

Bezoek het eiland Pag!

Minder bekend, niet minder mooi, het eiland Pag. Wel bekend van de strandfeesten, maar ook voor een gezinsvakantie een prima plek. Je kan er met de auto komen, een mooie brug verbind het eiland met het vaste land. Pag is door de Venetianen destijds ‘kaal gestript’, van de bomen is een groot deel van Venetië gebouwd. De sterke (Bora) wind hier maakt groei van vegetatie moeilijk. De aromatische planten die er groeien geven de schapen kaas (en de schapen zelf ook..) een bijzondere smaak. Deze Paški sir kaas moet je zeker even proeven. De gelijknamige hoofdstad Pag is een leuke plaats, de stranden zijn prachtig, het water is kraakhelder en het (kaal aandoende) landschap is een lust voor het oog!

Boottocht naar de Kornati eilanden

Niet een bijster origineel uitje (best druk ook), maar wel een prachtige :). Alleen al de tocht naar de Kornati is prachtig, je vaart langs de vele eilanden die voor de kust liggen. Echt genieten! Onderdeel van deze trip is een bezoek aan het eiland Telescica (onderdeel van het eiland Dugi Otok). En Telescica staat bekend om de hoge kliffen …waar je vanaf kan springen! (tot wel 17 meter hoog, onze jongens hebben het er nog over)

Hiken in het Velebit gebergte (omgeving Parklenica en Golubic)

Velebit is een prachtig gebergte langs de Dalmatische kust (aan de Adriatische Zee), dat loopt van het noordwesten nabij Senj tot 145 kilometer zuiderlijker bij de bron van de Zrmanja rivier. In het Velebit gebergte kan je op meerdere locaties prachtige wandelingen maken. Een paar jaar geleden maakten we een mooie wandeling nabij Jablanac, naar het uitzichtpunt op de Zavratnica baai. Dezer reis bezochten we het uitzichtpunt op de Zrmanja rivier canyon (GPS coördinaten: 44°13’22.0″N 15°36’49.3″E) en maakten we een mooie kloofwandeling bij Starigrad in het Parklenica nationaal park.

Het is allemaal mooi, maar een (onontdekte) parel is wel de omgeving langs de Krupa rivier, bij Golubic. Een plaatsje met een paar huizen waar het startpunt ligt voor een geweldige wandeling langs de Krupa rivier canyon. Je vindt daar ook de eeuwenoude Kudin most, een prachtige boogbrug over de rivier. Volgens de legende gebouwd door een verliefde man uit Golubic op een meisje uit een dorp aan de andere kant van de rivier. Toen de brug af was, was zij ondertussen met een ander getrouwd.. (tip; in de zomer staan de rivieren laag, in het voor- en najaar kan je hier goed raften en zijn de vele watervallen wonderschoon) Vanuit Golubic rij je ook zo naar een ander mooie hike; die naar de bergpiek Tulove Grede. De lichtgrijze rotsen steken hier bijna kaarsrecht omhoog tussen het gras. Na een bergritje over een onverharde slingerweg sta je ineens onderaan de pieken van Tulove Grede. Je kan hier je auto parkeren en beginnen aan de klim. De uitzichten zijn indrukwekkend, met de Adriatische zee in het zicht. In totaal duurt de wandeling zo’n 1,5 uur tot 2 uur afhankelijk van hoeveel pauzes je neemt.

Zadar en Nin

De eeuwenoude cultuur is nooit ver weg in Kroatië, zo ook in Dalmatië. Het prachtige 3000 jaar oude Zadar is een openlucht museum; het Romeinse stratenplan, de Venetiaanse invloeden in de gebouwen, de Romaanse kerken (vooral de Donatus), de prachtige stadspoort, de details in de gevels, de pleinen en het zee orgel.

Het zee orgel en de ‘zonne groet’ zijn beide architectonische hoogstandjes; pijpen in de grond die door de kracht van het water muziek maken en zonnepanelen die nadat ze de hele dag zon gevangen hebben en ‘s avonds licht produceren. Sluit je dag in Zadar hier af terwijl je geniet van de in zee wegzakkende zon en bezoek dan een restaurantje. Magisch!

Ook het voorheen keizerlijke (piepkleine) Nin is een bezoekje waard. Niet alleen door zijn prachtige ligging als ‘eilandje’ in een grote baai met dito prachtige stranden, maar ook vanwege zijn bijna 3000 jaar geschiedenis. Getuigen daarvan zijn archeologische vondsten en een aantal prachtige Romaanse kerken.

Istrië (7 nachten camping Valkanela)

Via Rijeka rijden we vanuit onze camping Zaton naar het prachtige plaatsje Vsar, waar camping Valkanela ligt. Een leuke tussenstop in Rijeka, mooi gelegen aan het water en tegen de heuvels geplakt. Verwacht hier geen uitgebreid historisch en uitgebalanceerd centrum, wel een leuke levendige stad waar industrie niet ver weg is. Rijeka betekent ‘rivier’, is meer dan 2000 jaar oud en heeft meer dan 100.000 inwoners. De rijke geschiedenis is terug te zien in het oude centrum waar Hongaarse, Oostenrijkse en Italiaanse invloeden elkaar afwisselen. Het is de derde stad van Kroatië en met alle scheepswerven zou je bijna zeggen dat Rijeka het Rotterdam van Kroatië is. Wij maakten een wandeling door het oude centrum en langs de waterkant, erg leuk! Rijeka is overigens gelegen nabij het mooie natuurgebied Risnjak, waar nog vele wilde dieren zoals de Lynx leven. In dit nationaal park kan je prachtig wandelen.

We rijden vervolgens het schiereiland Istrië op en komen na een mooie rit door de groene heuvels aan bij camping Valkanela, prachtig gelegen aan zee. Een plaatje en door de gave ligging aan zee elke avond een heerlijke ondergaande zon!

Ondergaande zon bij Vsar

Het mooie Rovinj

De reisgidsjes duiden deze plaats aan als het mooiste plaatsje van Kroatië. Nu heeft Kroatië veel stedelijke pareltjes, deze is wel érg mooi! Het oude Rovinj ligt op een schiereilandje met een prachtige kerk en dito toren op de heuvel in het midden. Mooie straatjes, leuke winkeltjes met doorkijkjes naar het azuurblauwe water completeren het schilderij waarin je loopt. Tip; beklim de klokkentoren voor zowel een gaaf uitzicht over Rovinj als de Adriatische zee met de vele eilanden voor de kust. Vergeet ook vooral niet een lekker visje te eten in één van de vele restaurantjes rond de jachthaven.

Porec en zijn wereldberoemde kathedraal

Ook Porec mag je niet missen als je Istrië bezoekt. Ook Porec is net als Rovinj gelegen op een schiereilandje en is beroemd om de zesde eeuwse Unesco Eufrasius kathedraal. Prachtige mozaiëken, een mooie binnenplaats, museum en klokkentoren met uitzicht over het oude stadje (ga bij zonsondergang!) maken dit een must see. Maar ook zonder deze kathedraal is Porec een bezoekje waard; het stratenplan gaat terug tot de Romeinse tijd en ook aan de huizen zie je vele herinneringen aan de Venetiaanse tijd (ornamenten, ramen). En de vele restaurantjes en winkeltjes veraangenamen je verblijf. Tip; bezoek Porec bij zonsondergang, het zachte avondlicht kleurt de oude stad nog mooier dan ie al is. Of bezoek Porec (of Rovinj) heel vroeg in de ochtend, voordat de drommen toeristen aankomen.

Pula en zijn Romeinse schatten

De stad Pula heeft een eeuwenoude geschiedenis en één van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld. Maar er is veel meer zoals de levendige winkelstraat grenzend aan het centrale plein van Pula waar je ook de tempel van Augustus vind. In diezelfde winkelstraat ligt ook de Romeinse triomfboog van Sergii en een stukje door de overdekte markthal. Rondom de markthallen is een paar dagen per week een openlucht markt, waar veel verse waren worden verhandeld. Erg leuk! Parkeren in Pula kan heel lastig zijn, ga dus of wat vroeger of wat later naar deze stad. Minder bekend bij toeristen, wel bij Kroaten; ten zuiden van Pula ligt het schiereiland Premantura. Op dit schiereiland ligt het nationaal park Kamenjak. Een mooi ruig landschap waar je kunt wandelen én kunt zwemmen in één van de vele rotsachtige baaitjes. De kids kunnen hier van de ‘kliffen’ afspringen.

Tempel Augustus Pula

Het binnenland van Istrië

Je kan leuke dagtripjes organiseren naar het groene binnenland van Istrië. Het heuvelachtige landschap doet denken aan het Italiaanse Toscane (en de Marken) en de regio ligt vol met dorpjes die wachten om ontdekt te worden. Vaak ‘strategisch’ als vestingstadje gelegen op de top van de heuvel, soms lieflijk gelegen op het platteland. Het is er prachtig. Het maakt niet zo heel veel uit waar je naartoe rijdt, voor de beleving is elke route een goede. De vele reisgidsjes zullen die dorpjes aanprijzen waar zij geweest zijn, onze ervaring is dat er eerder nóg mooiere dorpjes op je lichten te wachten. En het kan ook veel leuker zijn om gewoon zonder reisgids op ontdekkingstocht te gaan toch? Ga dus lekker onbevangen de regio in! Nadat wij een koffiebreak hadden gehad in het schattige (normaliter massa toeristische) Umag, reden wij naar het oude plaatsje Buje. Bekend om de vele wijngaarden en truffel specialiteiten (zowieso de specialiteit van deze regio).

De geschiedenis van Buje gaat terug naar (ver voor) de Middeleeuwen wat je mooi ziet in het oude centrum. Het prachtige pleintje met de losstaande klokkentoren is erg mooi. Beklim tegen een kleine vergoeding de toren voor een gaaf uitzicht over zowel het oude stadje als het karakteristieke landschap van Istrië. Na een bezoekje aan de truffel specialiteiten winkel, gaan we op bezoek bij de vermaarde wijnmaker Kabolo. Een werkelijk prachtig landgoed wat alleen al een bezoek waard is én waar je vervolgens lekker kunt ‘wine tasten’ (met grandioos uitzicht op de wijngaarden). De film ’the hitman’s bodyguard’ werd hier ook gefilmd. Onvergetelijk! (trek er een uur of twee voor uit)

Vsar

Geen reisgids rept over dit prachtige aan zee op een heuvel gelegen dorpje, ongelofelijk. Waar -zoals wel vaker in reisgidsjes- het vooral gaat over de bekende trekpleisters, wordt deze zo lijkt over het hoofd gezien. Gelegen tussen Rovinj en Porec is het een plaatsje wat dicht bij onze camping ligt en wat dus lekker makkelijk te bereiken is. Met een prachtige ligging aan zee, een mooie jachthaven met veel restaurantjes en een mooie kerk en oude oude huisjes op de top van de heuvel een lust voor het oog. Ook hier elke avond een in zee wegzakkende zon en …… vanaf een uitkijkpunt bij de kerk een onvergetelijk schouwspel. Het uitzicht vanaf hier op de Adriatische zee met de vele eilandjes is sowieso al onvergetelijk. Op het pleintje vlak bij de kerk kan je heerlijk de dag afsluiten in één van de goede restaurantjes. Genieten!

En dan zijn de twee weekjes alweer voorbij, veels te kort natuurlijk maar ó zó lekker, temeer omdat het kon gezien de vele restricties als gevolg van de Corona pandemie. Het besef dat we mochten en ook konden gaan voelde dit keer nog sterker dan voorheen. En dat maakte het genieten nog groter. Dankbaar! (en wat zullen we de mooie zonsondergangen hier missen, we komen zeker terug naar deze streek)

Zonsondergang vanaf strand camping Valkanela

Category: Europa met kinderenKroatiëReisverhalenStedentrips met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl