Lissabon met kinderen

Weekendje Lissabon en dagje Sintra

Lissabon met kinderenElk jaar gaan wij een weekendje zonder kids op pad naar een buitenlandse stad. Ondertussen al 14 jaar (‘kids worden snel groot..’) met als resultaat een groot aantal Europese en ‘buiten Europa’ citytrips. Heerlijk genieten met elkaar, ook belangrijk!

Street art Lissabon met kinderenDit jaar bezochten we Lissabon. In 2,5 a 3 uur vlieg je met diverse maatschappijen naar de Portugese hoofdstad. Een prachtige stad waar je je prima een paar dagen kunt vermaken. Wij brachten drie dagen door in Lissabon en gingen er een dag op uit in nabij gelegen Sintra.

Sintra

Paleis Sintra met kinderenSintra heeft een geschiedenis die teruggaat tot ver voor de jaartelling. Sintra kende ook een eeuwenlange overheersing door de Moren. Sintra is mooi natuurlijk gelegen in de groene bergen waar het klimaat koeler en vochtiger is dan aan de kust. De Serra de Sintra heeft een eigen micro klimaat en flinke hoogte verschillen. Zo ligt het beroemde Palacio de Pena op 523 meter hoogte. Het klimaat en de ligging maakte deze omgeving een geliefd oord voor de rijken uit Portugal. Zij bouwden de meest extravagante paleizen en tuinen. De Moren lieten in Sintra het prachtige paleis na, nu een leuk museum. Palacio de Pena Sintra met kinderenDe nabije omgeving van Sintra ligt dus bezaaid met de meest mooie quintas (landhuizen) van de voormalige koningen en adelijke families uit Portugal. Eigenlijk is een dag te kort en kan je het beste twee nachtjes in Sintra verblijven om zowel te wandelen in de heuvels als een aantal paleizen te bezoeken. Het meest bekende paleis Pena, een sprookjesachtig bouwwerk in geel en rood ligt hoog op de berg. Palacio de Pena Sintra met kinderenHet park eromheen leent zich voor een heerlijke wandeling. Het paleis zelf is een lust voor het oog en een bezoek meer dan waard. De rijkelijk gedecoreerde kamers zijn goed bewaard gebleven. Het beste koop je tickets online en ga je vroeg om zo de lange wachtrijen te omzeilen. De meeste paleizen staan namelijk op de Unesco werelderfgoed lijst. Zoals gezegd; er liggen meer mooie ‘huizen’ in de omgeving zoals het in Arabische stijl gebouwde paleis Monseratte, het landhuis (quinta) Regaleira en het voormalige Moren kasteel Mouros. Quinta da Regaleira Sintra met kinderenEen waar sprookje uit 1001 nacht… Je bent vanuit Lissabon in iets meer dan een half uurtje in Sintra. Vanaf het station kan je bus 434 (15 euro per persoon) pakken naar het palacio e parque national de Pena en castelo dos Mouros. Je komt overigens dan ook langs quinta da Regaleira. Daarnaast -dat deden wij- kan je een tuktuk pakken. Je begrijpt; met de tuktuk ben je sneller op locatie en het is nog veel leuker ook! Ga in ieder geval niet lopen, de afstanden zijn te groot..

Sintra is wereld erfgoed wat betekent dat het er erg druk kan zijn. Hou daar rekening mee.

Lissabon

Alfama Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderenDe Portugese hoofdstad wint snel aan populariteit. Een paar jaar geleden kon je zo overal naar binnen lopen, nu moesten we onze bezoekjes aan de grootste bezienswaardigheden ‘timen’. Vanaf de luchthaven is het met de metro gemakkelijk om in het centrum te komen. En het goedkoopst! Wij stapten uit bij metrostation Rossio, hartje stad. Een paar dagen Lissabon is zo gevuld, alleen op straat lopen is al een genot. De oude heuvelige stad (met de wijken Alfama, Baixa, Belem, bairro Alto) staat vol mooie huizen, kerken en pleintjes. De straten zijn prachtig aangelegd met Portugese stenen, een genot om naar te kijken. Langs de Taag kan je heerlijk wandelen naar de opgeknapte havens en pakhuizen (docas). Vooral LX Factory onder de 5 april brug (zelfde architect en vorm als de San Francisco brug) is gaaf om te bezoeken!

Om Lissabon goed te leren kennen is een dag of drie geen luxe. Houd er rekening mee dat de steile heuvels snelle verplaatsing verhinderen. Het is slim om vantevoren te bedenken welk gedeelte je ’s ochtends of ’s middags wilt bezichtigen. ‘Even’ op en neer lopen tussen de wijken lukt niet!

In plaats van een verhaal (blog) som ik dit keer een aantal leuke zaken op die je kan doen tijdens je verblijf in Lissabon.

Tram 28

Tram 28 Lissabon met kinderenWel een beetje druk (toeristisch) maar leuk voor het hele gezin is deze oude tram door de wijk Alfama. Het trammetje baant zich een weg door de smalle straten de steile heuvel op. Onderweg is het uitzicht prachtig! (tip; pak ‘m omhoog en loop terug)

Alfama en Graca

Alfama was een van de oudste en armste wijken van Lissabon en wordt nu helemaal opgeknapt. Er verschijnen steeds meer leuke winkeltjes, restaurants, bars en terrassen waar je heerlijk koffie kunt drinken. Alfama heeft veel smalle, pittoresque straatjes en vanaf het kasteel Castelo de Sao Jorge heb je een geweldig uitzicht over de stad. Daarnaast vind je de grote Sé kathedraal in deze wijk! Net zo’n oude wijk als Alfama, maar minder bekend, is Graca. Graca heeft een rustige uitkijkplaats over de rivier en de stad bij de kerk, is heerlijk om in te verdwalen en minder toeristisch dan Alfama.

Lissabon met kinderen reisfoto'sBairro Alto

Middenin Lissabon, op een van de zeven heuvels van de stad, ligt de bovenstad (Bairro Alto). Leuk om ’s avonds heen te gaan met leuke restaurantjes, bars en fado cafes.

Baixa

Baixa is ‘downtown’ Lissabon, het hart van de stad. Met de belangrijkste winkelstraat, vanaf de rivier tot aan de hoofdstraat (Avenida da Liberdade). Baixa is een indrukwekkende, charmante wijk. Met elegante pleinen, voetgangerspaden, vele gezellige cafés en winkeltjes. Oude trams, straatartiesten, betegelde Art Deco winkelpuien, uitbundig gedecoreerde banketbakkers en straatverkopers die alles verkopen van bloemen tot souvenirs.Lissabon met kinderen
De twee witte koepels van de Basilica de Estrela zijn kenmerkend voor de skyline van Lissabon. Tegenover de basiliek ligt de Jardim da Estrela, een groot park met vijvers, fonteinen en een muziekpaviljoen. Een prachtige bezienswaardigheid in Lissabon is de Arco da Rua Augusta. Het stenen gebouw in de vorm van een triomfboog werd gebouwd om de wederopbouw na de verschrikkelijke aardbeving in 1755 te gedenken. Hierbij vielen tienduizenden doden. Het gebouw bestaat uit zes kolommen van ongeveer elf meter hoog en is versierd met beelden van belangrijke personen uit de geschiedenis van Lissabon. De Arco da Rua Augusta is een geweldige doorgang naar het Praça do Comércio en is absoluut de moeite waard om te bezichtigen. Je mag in deze wijk ook de ‘Santa Justa’ lift niet missen, gelegen in de Rua de Santa Justa. De prachtige Art Deco lift wordt ook wel de ‘Carmo lift’ genoemd, omdat hij uitkomt bij de Carmo kerk. Deze kerk werd verwoest in de grote aardbeving in 1755 en is nu een ruïne en museum. Vanaf de bovenkant van de lift heb je een weergaloos uitzicht over het oude centrum van Lissabon!

Santa Maria de Belém

Belem Lissabon met kinderenIn het westen van de stad, aan de Taag (rio Tego) ligt de wijk Belem, de groene wijk voor kunstliefhebbers. Hier zijn veel musea en parken te vinden. Momenteel is de Docas hot, oude pakhuizen met restaurants, clubs en bars. Er gaat een treintje tussen de culturele hotspots. In Belem vind je het Mosteiro dos Jerónimos een prachtig klooster met graven van onder andere ontdekkingsreiziger Vasco de Gama, dichters Fernando Pessoa en Luís de Cames en leden van de koninklijke familie. De afmetingen van dit prachtige klooster zijn indrukwekkend. De binnenkant van het klooster is versierd met Manuelijnse motieven, waarin Europese en Moorse motieven en elementen het zeer bijzonder maken. 

Jeronimos klooster Lissabon met kinderenIn de westvleugel van het prachtige Jeronimos klooster bevindt zich het Musea da Marinha, dat tot één van de belangrijkste maritieme musea van Europa behoort. Het museum bezit maar liefst 17.000 items, waaronder belangrijke stukken uit de ‘Eeuw der Ontdekkingen’ en de periode van Vasco da Gama

Aan dit markante klooster ligt een even indrukwekkend plein. Mosteiro dos Jerónimos Lissabon met kinderenDaarnaast vind je hier de Torre de Belém, vroeger de ceremoniële toegangsweg tot Lissabon, vandaag de dag een toeristische attractie om zijn mooie uitstraling. Deze toren uit 1515 is een kunstwerk in Manuel stijl, hoewel er in sommige vertrekken toch kenmerken zijn te vinden van Islamitische en Moorse architectuur. Ook vind je in deze wijk aan de kade van de Taag een gestrand schip in de vorm van een betonnen monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers. In de 15e en 16e eeuw hebben zij de wereld verkend. Het monument is 52 meter hoog en op de boeg staan prachtig afgebeelde zeevaarders. Je kan naar boven klimmen voor een mooi uitzicht op de omgeving en…. de mooie Ponte de 5th Abril. Tenslotte ligt in deze wijk het nationaal museum met een mooie collectie aan kunst.

Stadsplein!

Officieel heet dit plein Praça de Dom Pedro IV, vernoemd naar de Portugese koning. Het plein dateert uit de 13e eeuw, maar het Rossio is nu nog steeds het bekendste en daarmee het drukste plein van de stad. Vroeger werden hier veel stierengevechten en demonstraties georganiseerd.Rossio Lissabon met kinderen

Op de fiets door Lissabon?

 

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Lissabon met kinderen

Leuke uitjes voor het hele gezin

Ga naar een voetbalwedstrijd van Sporting Lissabon of Benfica in het Da Luz stadion. Gaaf voor papa en de kids! De sfeer is geweldig en het stadion prachtig.

Luister naar de traditionele Fado muziek, het lied van Lissabon en Portugal. Het is het muziekproduct van Lissabon en wordt bijna altijd ondersteund door de Portugese gitaar. Je kan ook het Casa do Fado e da Guitarra Portuguesa bezoeken, het museum heeft een collectie Portugese gitaren en teksten. Er zijn met name in Alfama en Bairro Alto veel barretjes / restaurants waar je lekker kan eten, terwijl een Fado zangeres jullie vermaakt. Ontwijk de restaurants die entree vragen, deze zijn puur op toeristen gericht en spelen niet de echte fado.

Bezoek het mooie Cemitério dos Prazeres. Vreemd genoeg betekent Cemitério dos Prazeres betekent ‘het Kerkhof van Vermaak’. Beetje vreemd maar wel indrukwekkend. Er liggen 70 symmetrisch aangelegde paden met grafhuisjes die mooier zijn dan sommige woningen: aangeharkte voortuintjes, sierperkjes, stoelen en tafels en soms zelfs ramen met gordijntjes ervoor.

Het voormalige expoterrein van 1998 is omgetoverd tot het Parque das Nações, waar verschillende attracties terug te vinden zijn, waaronder het Oceanário. Hoewel het er van buiten allesbehalve bijzonder uitziet, is de verbazing binnen des te groter. Je vind hier onder andere bassins met haaien, manta’s, pijlstaartroggen en allerlei andere vissen.

Het centrum van Lissabon staat bekend om de al piepend en krakende oude trammetjes. Veel oudere bussen en trams zijn te bezichtigen in het Museu da Carris, waaronder nog schitterend behouden dubbeldekkers. Het museum ligt onder de Ponte 25 de Abril in het Santo Amaro depot.

Zowel in hun huizen, restaurants, cafés, metrostations en winkeltjes hebben de Portugezen muren vol met typische ‘Azulejos’. Helemaal zeker is het niet, maar het woord schijnt afkomstig te zijn van het Portugese woord voor blauw, azul, of van het Arabische woord al-Zulaij, wat mozaïek betekent. De tegeltjes zijn al bijna 6 eeuwen oud. In het voormalige klooster van Madre de Deus huist het ‘Museu Nacional do Azulejo’, met een indrukwekkende verzameling tegeltjes, waaronder óók Nederlandse!Lissabon met kids

De markt Mercado do Ribeira. In dit indrukwekkende gebouw aan de Taag is de leukste markt van Lissabon gevestigd. Oude Portugese mannetjes en vrouwtjes die échte streekproducten verkopen. Denk hierbij aan gedroogde vis, Portugese kool en specerijen zoals de (hete!) piri piri. Voor de markt werd uitgebreid, meerden de schippers hier recht voor de markt aan; verser kan het niet!

Wil je je kinderen meer bijbrengen over dinosaurussen? In Parque Natural de Serra de Aire vind je alles wat te maken heeft met dinosaurussen. Zo is er een levensgroot monument van de pootafdrukken van dinosaurussen in het natuurpark. Daarnaast zijn hier vroeger fossielen gevonden. Het is een mooi natuurpark waar je je kinderen veel kunt leren over dinosaurussen en waar je heerlijk kunt wandelen door het mooie park. Daarnaast kunnen de kinderen ook op een ezel rijden of kun je met de fiets het park rond gaan.

Lissabon met kinderen

En als laatste; er is op veel plekken in de stad ‘street art’ te bewonderen. Loop er niet zomaar langs, het zijn ware kunstwerken!

Street art Lissabon met kinderen

 

 

Category: Europa met kinderenLissabon met kinderenPortugalStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl