Zagreb met het gezin

Zagreb met het gezin

Het zal herkenbaar zijn. Zagreb scheur je altijd voorbij op weg naar je bestemming aan de Kroatische kust (Zadar, Trogir, Split, Dubrovnik, de eilanden). Daarnaast; je kids willen niet dood gevonden worden in een hete grote stad, maar zo snel mogelijk naar de camping of het strand. Of niet? Op onze site vind je veel info over stedentrips die het tegendeel bewijzen. Want een hoofdstad bezoeken is altijd een hoogtepunt; de levendigheid op straat, activiteiten op straat, musea, mooie straten en pleinen, hippe winkels, horeca. En ouders willen ook wat toch? De kunst is om het aantrekkelijk voor iedereen te maken. Wij breken onze reis naar de kust dit keer halverwege de week met twee overnachtingen in Tuheljske Toplice (in het country house Stipica, geboekt via booking.com), in de provincie Krapina-Zagorje. Bijkomend voordeel; we reizen midweeks en ontwijken zo een zwarte zaterdag. Gelegen tussen de groene heuvels vol wijngaarden is dit gebied een lust voor het oog. Deze regio staat bekend om zijn natuurlijke bronnen en thermale baden. Er is er ook één in het dorp waar wij verblijven (hotel / terme Tuhelj). Helaas ontbreekt de tijd hiervoor, een volgende keer! (ook in deze niet toeristische regio valt genoeg te ontdekken)

Wat te doen in Zagreb?

Wij waren ‘slechts’ een dagje in Zagreb, maar zagen veel van het moois dat deze stad te bieden heeft. Hieronder een aantal bezienswaardigheden. De beste tip is om gewoon te doen wat wij ook deden; lekker door de stad slenteren in plaats van je laten leiden door een reisgidsje met (historische) gebouwen, kerken, musea en allerhande aanbevolen toeristische trekpleisters. Zagreb heeft een prima te belopen oude kern, behoudens de -volgens velen- mooiste begraafplaats van Europa (genaamd Mirogoj). Die ligt buiten het centrum, daar zijn wij helaas niet geweest.. Zagreb heeft een ‘oude’ en ‘nieuwe’ stad die beide een wandeling waard zijn. De oude stad ligt op een heuvel.

Nieuwe (beneden) stad

Wij hadden onze auto geparkeerd bij het centraal station, een prachtig oud barok gebouw én daarmee het startpunt van onze wandeling door de stad. Achteraf gezien een mooi startpunt qua looproute, want via de volgende bezienswaardigheden van de ‘beneden stad’ loop je zo naar de ‘boven stad’:

Kroatisch nationaal theater

Tegenover het CS ligt in het midden van het Plein van de Republiek, tussen mooie bloemperken en grasvelden, het prachtige barokke Kroatisch nationaal theater. Gouden kroonluchters in de foyer en prachtige theaterzalen met beschilderde plafonds. Ben je langer in Zagreb boek dan vooral een ticket voor een voorstelling. Een mooie combinatie van het kennismaken van de cultuur én de het bezichtigen van de architectuur.

Botanische tuin

Loop je door richting de ‘oude’ stad dan loop je vanzelf de (tussen de drukke straten van Donji Grad) de botanische tuin van Zagreb in. Onderdeel van het Botanisch Instituut van de Faculteit Der Wetenschappen en rijk aan duizenden plantensoorten.

Jelacic plein (trg Bana Josipa Jelacica)

Je wandelt als het ware in een rechte lijn van het CS verder door en komt dan op dit mooie drukke centrale plein waar achter de ‘oude’ stad ligt en links de leuke straat Ilica met veel winkels.

Oude (boven) stad

De oude stad is op een heuveltje gelegen en heeft een aantal mooie bezienswaardigheden.

Stefanus kathedraal

Helaas is de 13e eeuwse Stefanus kathedraal in maart 2020 beschadigd geraakt door een aardbeving en daardoor nog gesloten. Ook de mooie torens van ruim 100 meter raakten beschadigd. Detail: de wijzers op de klok (die normaliter op de rechter toren hangt, maar toen wij er waren aan een muur beneden buiten) geven altijd half acht aan: de tijd van de aardbeving in 1880 die de toren deels verwoestte. In de kathedraal mag je de sarcofaag van de heilige aartsbisschop Stephinac en het orgel – met meer dan zesduizend pijpen het grootste kerkorgel van Kroatië – niet missen. Normaliter worden er in de maanden juli en september meerdere orgelconcerten gehouden.

Dolac marktplein

Dit superleuke plein ligt nabij de Stefanus kathedraal en is de markt waar boeren hun waar verkopen. Honderden rode parasols (de Šestine-paraplu die de waren beschermt tegen de zon en regen), groente, fruit en lokale delicatessen. Het is de grootste markt van de stad met ruim 150 kraampjes die dagelijks vanaf 06.00 plaatsvindt. Boeren uit nabijgelegen dorpen stallen hier hun verse fruit en groentes uit, waaronder de Kroatische paška skuta (schapen) kaas.

Tkalčićeva straat

Deze gave straat ‘staat’ vol met restaurantjes en bars, een ideale plek voor een hapje en een drankje. Het is de levendigste straat van de stad, je mag ‘m echt niet missen! Vanaf deze straat kijk je schuin omhoog naar een (nog) hoger gelegen deel van de ‘oude’ stad. Via trappen op meerdere plekken kan je na een stevige klim daar komen, je komt dan bij de hierna genoemde bezienswaardigheden.

Sint Marcus kerk

Door de boekjes beschouwd als dé bezienswaardigheid van Zagreb. En gezegd; hij is prachtig en helaas ook niet toegankelijk. Aan het Sint-Marcusplein ligt het hooggerechtshof en het parlement van Zagreb met in het midden deze 13e-eeuwse kerk. Met de wapens van Kroatië en Zagreb in de dakpannen afgebeeld; prachtig. Het wapen van Zagreb bestaat uit een wit kasteel op een rode achtergrond. En daarnaast het wapenschild van Kroatië: de geblokte vlag van het land, drie luipaardkoppen en een gouden ster met een zwarte marter eronder.

Lotrščak toren

Deze toren, die je tegen een geringe vergoeding kan beklimmen, ligt vlakbij de Sint Marcus kerk en biedt een mooi uitzicht over de Stefanus Kathedraal én Sint Marcus kerk (en de stad). Ga vooral even naar boven want het panorama is erg mooi. De Lotrščak toren (een wachttoren) was in de 13e eeuw onderdeel van de stadsmuren van Zagreb. Dagelijks werd hier een kogel afgeschoten zodat klokkenluiders hun kerkklokken hierop konden afstemmen. Sinds 1877 knalt dagelijks om 12.00 uur ’s middags het kanon om de traditie in ere te houden.

Museum van verbroken relaties

Overigens ligt om de hoek van de Lotrščak toren het leuke museum van de verbroken relaties. De vele voorwerpen in het museum gaan vergezeld van verhalen over verbroken relaties. De collectie wordt nog dagelijks aangevuld met nieuwe items van over de hele wereld. Elk object heeft een betekenis en wordt vergezeld door een anoniem verhaal van ex-geliefden.

Ilica-treintje: de kortste kabelbaan ter wereld

En als laatste; bij de Lotrščak toren kan je met de kleinste kabelbaan (Funicular) naar beneden, naar de ‘beneden’ stad. Beneden kom je uit op de lange winkelstraat Ilica waar je lekker kunt slenteren.

Kortom; al met al een leuke rondwandeling met natuurlijk een heerlijke lunch bij één van de vele barretjes en als afsluiter een etentje bij een restaurantje.

Category: Europa met kinderenKroatiëStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen EuropaZagreb met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl