praktische informatie reizen met kinderen

Praktische informatie reizen met kinderen

 

Voorpret

De voorpret begint al lang voor het boeken van de reis, op het moment dat je gaat nadenken over de volgende vakantie. Betrek je kinderen erbij & bereid ze voor op wat komen gaat! Laat op internet zien welke vakantie het betreft, welke route je wilt afleggen, hoe je dat wilt doen, welke leuke activiteiten er onderweg zijn, welke keuzemogelijkheden heeft je kind?

 

Opmerkelijke anekdote:

Onze tweejarige,

Een maand van tevoren begonnen wij te vertellen dat we een hele dag in het vliegtuig gingen zitten, terwijl normaliter een ritje naar de supermarkt al voldoende was voor het nodige gekrijs. Wij hadden cadeautjes gekocht, snoep, drinken en wat bleek……….. geen kick de hele reis. We zullen het nooit weten, maar blijkbaar hadden we onze jonge spruit zo goed meegenomen in de voorbereidingen dat hij al “berustte” bij het idee van een dag in het vliegtuig. Met het vooruitzicht op al die leuke dingen…..

Jordanië Petra met kinderen

Tips voor de voorbereiding!

Op internet zijn verschillende paklijsten te vinden. Handig, want deze helpen je bij het ordenen van je gedachten en voorkomen dat belangrijke reisbescheiden over het hoofd worden gezien. Want; is het al een hele toer om voor jezelf om niets te vergeten, je pakt nu voor een heel gezin. De ons inziens meest belangrijke items vermelden we hierna, we beogen daarbij zeker niet volledig te zijn. De truc is om niet je “hele hebben en houwen” mee te sjouwen, enkele gouden tips  bij het inpakken en voorbereiden.

  1.  Neem oude kleding mee, kleding die je van plan bent niet mee terug te nemen. Dergelijke kleding kan je eventueel ook aan de plaatselijke bevolking geven.
  2.  Neem zowel warme als koude kleding mee, de verhouding daartussen is afhankelijk van je bestemming.
  3. Verdeel voor alle gezinsleden de kleding over alle koffers, bijvoorbeeld een paar broeken in de ene koffer en een paar broeken in de andere koffer. In het geval je een koffer kwijtraakt heb je in ieder geval nog een aantal volledige kledingsets.
  4. Neem voor de kinderen en jezelf een setje schone kleren (en een luier) in de handbagage mee, in geval van een “ongelukje” of verlies van de koffers.
  5. Verdeel het geld en andere waardevolle reisbescheiden over een aantal koffers (de belangrijkste reisbescheiden in de handbagage).
  6. Maak kopieën van identiteitsbewijzen en betaalpassen en bewaar deze op een andere plek in je bagage.
  7. Neem niet teveel contant buitenlands geld mee, er is vaak voldoende gelegenheid om te pinnen op de plaats van bestemming. Informeer in Nederland naar de mogelijkheden aldaar!
  8. Maak van de thuisblijvers geen spoorzoekers. Laat de thuisblijvers weten waar je zit, maak een kopie van je reisschema en overnachtplaatsen (en telefoonnummers).
  9. Handig: ANWB digikluis, www.anwb.nl, exclusief voor ANWB leden (in 2010, € 12,50 per kalenderjaar).  Digikluis biedt de mogelijkheid om je passen, creditcards, mobiele telefoon en belangrijke gegevens in één overzicht onder te brengen in een “kluis”. Met één telefoontje kan je, bij diefstal, blokkeren of bij verlies de gegevens opvragen. Daarnaast wordt je er automatisch aan herinnerd wanneer een item moet worden verlengd.
  10. Met het oog op reizen buiten Europa raden wij aan om de kinderen een eigen paspoort te geven. Steeds meer landen schrijven dat voor….
  11. Neem een extra pasfoto van de gezinsleden mee.
  12. Scan je identiteitsbewijzen en mail ze naar jezelf. Ingeval van verlies van bijvoorbeeld je paspoort kan je overal ter wereld, via een internet café, bij je gescande exemplaar.
  13.  Schaf een identiteitstag aan voor je kinderen. Handig voor als je ze even uit het oog bent verloren, wat uiteraard niet gebeurt. Kijk eens bij: www.tagcompany.nl.

Opmerkelijke anekdote:

Tijdens onze eerste vliegreis maakte wij de “kapitale” fout door onze jongste, toen nog aan de fles, al op het vliegveld de fles te geven. Want wij dachten dat hij vervolgens wel zou gaan slapen. Nee dus, hij vond het allemaal veel te leuk. Tot we gingen opstijgen en hij onrustig werd (lees; begon te krijsen). De fles bood geen uitkomst meer en wij (en het hele vliegtuig voor ons gevoel) hadden onze eerste stressmomenten en vroegen ons af waar we aan waren begonnen. De keer daarna hongerden wij hem als het ware uit, om hem tijdens het opstijgen de fles te geven. Twee voordelen: het verminderd de druk op de oren en je kind is lekker rustig tijdens het opstijgen. Een goed begin van je vakantie!

Onze reis Jordanië met kinderen

 

Internet en reisgidsen

Tegenwoordig is bijna al je informatie over je vakantiebestemming te vinden op internet. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Informatie over inentingen, plaatselijke gebruiken, het weer, feestdagen, leuke activiteiten. Het behoort allemaal tot de voorpret, doe het samen met je kinderen! Kruip lekker samen achter de pc! Bij de diverse landen geven wij, het wordt steeds meer, “leuke links” weer die je helpen bij het oriënteren op je volgende bestemming.

Een reisgids is ook erg handig  voor de voorbereiding (en tijdens de vakantie). Er zijn grote verschillen tussen de reisgidsen, waardoor wij eigenlijk voor elke bestemming andere reisgidsen aanschaffen. Met uitzondering van de Lonely Planet, deze gids bevat voor elke bestemming een schat aan feitelijke informatie. Heel gedetailleerd en daardoor ook heel bruikbaar. Naast de Lonely Planet hanteren wij zoals gezegd (over het algemeen) per bestemming een andere gids. Zoals bijvoorbeeld de Rough Guide, Inside Guide of de Capitoolgids. Plaatjes kijken is soms ook leuk! Maar…. internet blijft een geweldige bron van informatie, google ook vooral op de plekken van bestemming.

Niet vergeten……..!

Voor tijdens de reis

Lunchpakketje voor heenweg, koffie / thee / bouillon, limonadepoeder voor veldfles, siroopflessen, fruit, snoepjes.

Papieren

Paspoorten (en kopie), visum, credit card, bankpasjes, contant Nederlands geld, buitenlandse valuta, verzekeringsbewijs, inentingsboekjes, adressenboekje, reisgids, internetinformatie (routes e.d.), kopieën papieren, pasjes, (extra) pasfoto, informatie  voor  thuisblijvers, identiteitskaartje voor je kind met naam en adres.

Toiletartikelen

Handdoek(en), washandje, zeep, scheerspullen, tandenborstel, tandpasta, deodorant, lippenbalsem, muggenwerend middel (deet), toiletpapier, waspoeder, voorbehoedsmiddelen, maandverband.

Medicijnen

Pleisters, leukoplast, sporttape, zwachtel, schaartje, jodium, veiligheidsspelden, laxeermiddel, malariatabletten, aspirine/pijnstillers, ORS, oordopjes, eerste verkoudheid (neusdruppels), biotex, pincet, waterafstotende pleisters, alcoholdoekjes, reisziektepillen.

Voor de allerkleinsten

Melkpoeder, pap, babymuesli, flessen, spenen, uitkooksetje, doseerdoosjes voor poeder, potjes/bordjesvoeding, thermosfles, luiers, schoonmaakdoekjes, extra set kleding, speen (en –ketting)

 

Canyon de Chelly Amerika met kinderen reisfoto's

Category: Praktische informatie reizen met kinderenTips

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl