Kiev met kids

Een bezoek aan Kiev & Tsjernobyl (Oekraïne)

Al eens aan Kiev gedacht om op steden trip te gaan? Kijk je op Buitenlandse Zaken dan wordt Oekraïne afgeraden, maar dat geldt voor met name gebieden waar spanningen wat hoger zijn. En dat is niet het geval in Kiev. Laat je dus niet direct afschrikken! Van de gebaande paden af levert over het algemeen de mooiste herinneringen op..

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne en zoals elke hoofdstad vind je hier veel bezienswaardigheden, musea en een levendig straat leven. De Grivna is de nationale munt en in NL niet te verkrijgen. Geen paniek; je kan in Kiev pinnen en op veel plekken met de pas betalen. Voor 1 Euro heb je ongeveer 25 -30 Grivna’s, het dagelijks levensonderhoud is goedkoper dan bij ons. Bij aankomst op de luchthaven adviseer ik om een taxi te pakken. Voor 20 euro (ongeveer 500-600 Grivna) wordt je bij je hotel afgeleverd. De bus is goedkoper maar heeft geen rechtstreekse verbinding met het centrum, dat kost je meer tijd om op de plaats van bestemming te komen. Zonde van je tijd… Schrik op de luchthaven niet van de opdringerige taxi chauffeurs, een goede afspraak is zo gemaakt!

Wij verbleven in het Kozatsky hotel aan het onafhankelijkheidsplein in hartje Kiev. Met als grote voordeel dat een groot aantal bezienswaardigheden op loop afstand lagen. En de levendigheid van het leven op straat om de hoek. Kozatsky hotel is een voormalig staatshotel, in oude Russische luister, met prima kamer en ontbijt.

Je kan hier alleen contant afrekenen (geen idee waarom), de pin automaat zit echter om de hoek.

Wij arriveerden met KLM / Ukraine airlines vrijdagmiddag in Kiev en vertrokken maandagochtend vroeg weer terug naar NL. De zondag stond in het teken van een bezoek aan het gebied rondom Tsjernobyl, de resterende tijd verbleven we in Kiev.

Een aantal tips voor een verblijf in Kiev

Onafhankelijkheidsplein en Chresjtsjatyk Street

Vanuit Kozatsky hotel liepen wij zo het onafhankelijkheidsplein op. Een heerlijk levendig -best groot- plein met mooie fonteinen die ‘s avonds op muziek een waar waterorkest opvoeren. Aan het plein een paar leuke restaurantjes en barretjes en vooral veel flanerende Oekraïners in alle leeftijden. Het plein wordt omringd door mooie Russische gebouwen en ‘doorsneden’ door Chresjtsjatyk Street. Deze straat is een soort hoofdstraat met brede boulevards aan beide zijden. Grote warenhuizen, restaurants en imposante gebouwen maken dit een mooie straat. Zeg maar de Champs Elysees van Kiev. Aan het ene eind van deze straat een grote rotonde met aan de overkant het begin van een mooi stadspark en aan de andere kant aan het eind een grote markthal (leuk!). Een mooie start van ons verblijf in Kiev.

Gouden Poort en prachtige Orthodoxe kathedralen

Een heerlijke wandeling door het compacte centrum van Kiev voert langs de Gouden Poort. De Gouden Poort van Kiev was de hoofdingang in de 11e-eeuwse vestingwerken van Kiev, in navolging van de Gouden Poort van Constantinopel. Je kan de Gouden Poort bezoeken tegen een kleine vergoeding.

Gouden Poort van Kiev

Saint Sophia Kathedraal en het dakterras van het Hyatt hotel

Vlakbij de Gouden Poort ligt de prachtige Saint Sophia kathedraal. Dit wereld erfgoed is een prachtig orthodox staaltje religieus architectuur. De prachtige toren en kathedraal vol met orthodoxe muurschilderingen en prachtig altaar is een lust voor het oog. Voordeel is dat Kiev nog niet overlopen wordt door buitenlandse toeristen, het is er dus relatief rustig. Voor de kathedraal ligt een plein met het Hyatt hotel. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht op Kiev én de Sophia kathedraal, zeker bij zonsondergang. Ook heb je vanaf hier een mooie uitzicht op het blauwe schitterende Saint Michael’s klooster.

Lavra en Holen kloosters, Unesco wereld erfgoed

Het prachtige complex van Lavra is een must see in Kiev, trek er minstens een ochtend voor uit. Het Unesco wereld erfgoed complex vol schitterende orthodoxe kloosters is een lust voor het oog. Prachtige orthodoxe muurschilderingen en rijkelijk gedecoreerde gebouwen met gouden koepels laten je ademloos… Het mooie is dat je relatief gezien de enige bent; het is er namelijk -zeker in vergelijking met toeristische Europese hoofdsteden- best rustig. Extra genieten dus!

De toegang tot het complex is gratis al betaal je wel een beperkte prijs om toegang te krijgen tot de oude kloosters. Het Lavra in Kiev is ook wereldberoemd om zijn holenklooster, het enorme gangenstelsel onder de grond.

In totaal zijn de gangen meer dan 30 kilometer gang. In de gangen zijn gebedsruimtes en worden monniken na hun overlijden bijgezet. Inmiddels liggen er ruim 100 monniken opgebaard. Door het ideale ondergrondse klimaat blijven alle lichamen als vanzelf geconserveerd zonder te balsemen. Vele Russisch Orthodoxe gelovigen tonen hier respect aan de heilige mummies. Een onvergetelijke ervaring….

Wandelen door het stadspark

Stadspark Kiev

Je kan een mooie wandeling maken vanuit het centrum (Onafhankelijkheidsplein) van Kiev naar het Lavra klooster (ongeveer 1,5 a 2 uur). Ga bij het voetbal stadium van Dinamo Kiev (gaaf!!) het park in naar boven en je komt op een mooie wandel promenade. Dit wandelpad ligt op een heuvel en voert je met uitzichten op de Dnjepr rivier door mooie parken met leuke barretjes en restaurantjes. Echt heel leuk, heel veel mensen flaneren hier!

Tsjernobyl en Pripjat

Een onvergetelijke dag! In NL hadden vantevoren via ‘get your guide’ een excursie geregeld naar de kerncentrale van Tsjernobyl. In 1986 ging het hier gruwelijk mis toen een explosie bij het testen leidde tot het vrijkomen van hele hoge – dodelijke- radio actieve waarden. Een indringende documentaire over het hoe, de oplossing en gevolgen zette ons direct in de juiste mindset.

Bij de explosie kwamen al direct een aantal mensen om. Maar in de dagen / weken erna vonden nog veel meer (duizenden, velen niet geregistreerd) mensen een afgrijselijjke dood door te lange blootstelling aan de hoge straling. Het was de eerste ramp met een kerncentrale dus wetenschappers wisten in eerste instantie niet hoe te handelen. Verder was er gebrekkige communicatie met de regering van Gorbatjov in Moskou en werd de hele catastrofe intern gehouden. Pas toen duidelijk werd (na een paar weken) dat de straling dodelijk was – nadat Zweden alarmeerde dat een radio actieve wolk over Europa uitwaaide, werden omliggende dorpen en de middelgrote stad (45.000 inwoners) Pripjat geevacueerd. Veel mensen waren toen al dagenlang blootgesteld aan hele hoge radio actieve straling.. Vele heldhaftige Russen hebben hun leven gewaagd en gegeven om de radio actieve straling te stoppen / controleren. Het leidde uiteindelijk tot de bouw van een enorme koepel / sarcofaag (108 meter hoog) om de reactor. Een unieke constructie die de straling omlaag bracht, maar waarvan de bouw helaas vele levens eiste. Nationale helden! Het scheelde niet veel of een nog grotere explosie had half Europa gedood / onleefbaar gemaakt, jeetje… Nadat de koepel klaar was zijn zogenaamde ‘liquidators’ het gebied gaan schoonmaken. Dieren werden gedood en over het gebied werd materiaal aangebracht zodat het radio actieve materiaal aan de grond bleef. In de zogenaamde ‘10 kilometer zone’ zijn de waarden nog steeds hoog en op sommige plekken zeer hoog. Daar kom je uiteraard niet. De totale onbewoonbare zone is 30 kilometer. Afijn; tijdens de excursie leer je nog veel meer over deze enorme ramp, die nog minstens 100 jaar zijn sporen zal nalaten.

Politiek gezien droeg Tsjernobyl bij aan meer openheid van Rusland naar buiten; Gorbatjovs’s glasnost.

Onze dag…

Bedek je armen, benen en trek dicht schoeisel aan!

Tsjernobyl ligt afhankelijk van de verkeersdrukte op 1,5 uur rijden vanaf Kiev. Bij de ‘30 kilometer zone’ word je geregistreerd en krijg je een geiger meter mee. Daarmee kan je de waarden meten. De eerste stop is een klein geëvacueerd dorpje waarvan de huizen ondertussen volledig in de natuur zijn verdwenen. Je kan de houten huizen betreden en maakt zo kennis met de gevolgen van de ramp. In de huizen liggen nog veel -vergane- spullen van de bewoners. Overigens is er amper straling in het gebied tussen de ‘30 kilometer en 10 kilometer zone’. Geen zorgen dus!

Dat wordt anders zodra we de ‘10 kilometer zone’ betreden (na een checkpoint). We zijn nu dicht bij de centrale en kunnen zelfs tot op 300 meter afstand van de enorme koepel komen! Enorm indrukwekkend, het radio actieve afval ligt naast de centrale opgeslagen. We vervolgen de rit langs een gebied waar de eerste radio actieve wolk overtrok. Het bos wat daar stond kleurde rood en legde direct het loodje. Al deze bomen werden gekapt, verbrand en in een grote afgraving gelegd. Nieuw bos werd daarop aangelegd in de hoop dat natuur zich zou herstellen. De geiger meter laat hier hele hoge (13) waarden zien.

Daarna rijden we naar de geevacueerde en vervallen stad Pripjat. Deze stad werd vanaf 1970 in moderne Russische stijl opgebouwd en was dus pas 16 jaar toen de ramp zich voltrok. Een welvarende stad in het spoor van de werkgelegenheid en welvaart door de kerncentrale. Een jonge stad ook. Zoals ik aangaf werd de stad, zodra duidelijk was dat de straling enorm was, geëvacueerd. Zo’n 45.000 mensen verlieten huis en haard in slechts twee uur… na veel te lang bloot te hebben gestaan aan de straling. Wat de humanitaire gevolgen zijn geweest?…

We lopen door delen van de stad en bezoeken het voormalige zwembad, regeringsgebouw, supermarkt, pretpark (reuzen rad!) en kinderschool. We mogen zelfs in de gebouwen kort rondlopen; het ligt bezaaid met bezittingen (kinderpoppen, kinderwagens enz.) van de inwoners van toen. Uiteraard nergens aanzitten! En we lopen op het dak van een flat met een bizar uitzicht op de eens zo mooie stad die teruggaat naar de natuur. Surrealistisch, wat indrukwekkend…

Na een Russische lunch in de fabriekshal gaan we via twee automatische checkpoints waarin gemeten wordt of je radio actieve deeltjes bij je hebt, terug naar Kiev. Een onvergetelijke ervaring rijker…

We sluiten ons lange weekend af met een heerlijke maaltijd in één van de vele leuke restaurantjes van Kiev. Een onvergetelijke dag in Tsjernobyl en een onvergetelijk verblijf in Kiev.

Category: Kiev met kinderenOekraïneReisverhalenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl