Amerika met kinderen Utah nationale parken

Utah nationale parken Amerika met kinderen

Utah Amerika met kinderen

Ontdek de nationale parken van het wilde westen van Amerika met je kinderen! De nationale parken van de Verenigde Staten zijn van ongekende schoonheid. De diversiteit in landschappen springt daarbij in het oog, geen park is hetzelfde. Bezoek voordat je een nationaal park inrijdt het “Visitor Center”. Daar tref je alle informatie over het gebied, wildlife en weersomstandigheden.

 

In diverse nationale parken zijn speciale activiteiten voor kinderen, zogenaamde “junior ranger” activiteiten. Al spelenderwijs leren jij en je kinderen zo veel over het gebied. Op de genoemde website kan je daar meer over lezen (“for kids”). Maar los daarvan is elk nationaal gebied prima toegankelijk voor je gezin. Het is tenslotte Amerika, elke bezienswaardigheid staat aangegeven en is van een prima toegangsweg voorzien. Enerzijds erg handig, maar wij geven je de tip om ook vooral af en toe van de gebaande paden af te gaan. Het levert onvergetelijk herinneringen op. Bij de diverse parken doen wij hiervoor enkele suggesties! We noemen alleen de parken die we zelf bezochten.

Volg onze avonturen via onze facebookpagina!

Utah

Leuke site voor extra informatie over deze prachtige staat? http://www.utah.com/nationalparks/canyonlands.htm.

Arches national park (http://www.nps.gov/arch/index.htm)

Kaart Arches en CanyonlandsArches (bogen) nationaal park staat bekend, hoe kan het ook anders, om zijn stenen bogen. Ontstaan door erosie en miljoenen jaren oud. Maar niet alleen de bogen betoveren je, de rotspartijen in allerhande vormen maken de verwondering compleet. En dit alles in combinatie met een prachtig roodachtig (rood zandsteen) landschap met heel veel kleuren maken het tot een onvergetelijke bestemming.

De bogen bestaan uit voornamelijk rode zandsteen en zijn ongeveer 150 miljoen jaar geleden ontstaan. Er vormde zich hier een 90 meter dikke zandlaag aangevoerd door de wind. In de miljoenen jaren hierna kwamen er constant nieuwe lagen bij en kreeg het zand de kans te verharden. Voor die tijd was dit gebied een uitgestrekte woestijn. Grote krachten drukte het zandsteen omhoog waardoor grote scheuren in de bodem ontstonden. Door erosie werd de bovenste laag van het zandsteen verwijderd waardoor het Entrada Sandstone (het rode zandsteen) bloot kwam te liggen. Daarna volgde de verwering, waaraan de bogen hun uiterlijke kenmerken danken. Door water wat in de scheurtjes en spleten in het zand terecht kwam vormde zich smalle canyons in dit gebied. De uitholling van het zachte materiaal in de grond zorgde uiteindelijk voor sierlijke bogen. Dit proces gaat nog steeds door waardoor uiteindelijk ook de bogen een keer zullen instorten.

Arches staat bekend om “delicate arch”, zeg maar de boog der bogen, een bijna perfecte stenen boog. Maar het doet geen recht aan de schoonheid van dit hele gebied om even snel deze boog te zien en dan weer door te rijden. Wij zijn tenslotte Nederlanders, geen Japanners. Beleef de natuur en trek een ochtend uit om lekker te wandelen door het wonderlijke landschap, het leent zich er perfect voor. Zelf hebben wij met zijn viertjes heerlijke wandelingen gemaakt, de kinderen vonden het heerlijk. Vlakbij in Moab ligt een mooie camping (http://www.moabkoa.com) waar je daarna lekker in het zwembad kan plonsen. Eet tenslotte ’s avonds een hapje in Moab, een heel leuk plaatsje waar je prachtige handgemaakte sieraden en andere (indianen) attributen kan kopen zoals handgemaakte potten en manden.

Omdat de kleuren van de stenen veranderen naar gelang de stand van de zon, adviseren wij jullie om ook ’s avonds een ritje door het gebied te maken. Je kan dan gewoon de verharde weg volgen. Met name rond zonsondergang weet je niet wat je ziet, je foto’s zijn daarvan het beste bewijs!

Arches nationaal park Amerika met kinderen

Doen:

  1. Maak de wandeling naar Delicate arch (ongeveer 3 uur), je beleeft het gebied heel intens!
  2. Maak kortere wandelingen, ze staan goed aangegeven!
  3. Kom ’s avonds terug voor de kleurschakeringen bij zonsondergang.
  4. Eet een hapje in Moab en kijk in één van de vele bijzondere winkels.

Canyonlands (http://www.nps.gov/cany/index.htm)

Canyonlands is een onontdekt juweel. Wij waren overdonderd door zoveel natuurschoon, dé grote broer van de Grand canyon. Enorme canyons doorklieven hier het land zover het oog reikt. Het park is één van de meest woeste gebieden van de VS, waar de Colorado rivier en Green rivier doorheen stromen. Ben je hier langer ga dan wildwatervaren (voor de oudere kinderen) en maak de langere wandelingen. Ben je hier korter beperk je dan tot het zien van “Island in the sky” of de “Needles”. Jullie eerste kennismaking met dit gebied is de op het oog ontoegankelijkheid ervan. Maar niets is minder waar, je kan hier heerlijk wandelen.  Het gebied is echter zo groot dat je keuzes moet maken. Wij bezochten het “Island in the sky” en maakten daar een prachtige wandeling langs de “rim” (ravijnen). Leuke activiteiten voor jullie als gezin? En bezoek ter plaatse het “Visiter Center”.

Tja, Canyonlands en Arches liggen praktisch naast elkaar. Eén dag voor beide parken is echt te kort! Trek minimaal één dag voor beide parken uit, je kan Moab prima als uitvalsbasis gebruiken. Je verblijft hier in totaal dan een dag of drie op bijvoorbeeld de plaatselijke KOA camping (http://www.moabkoa.com).

Canyonlands nationaal park Amerika met kinderen

Capitol Reef (http://www.nps.gov/care/index.htm)

Nog meer informatie? http://www.capitol.reef.national-park.com en ter plekke het “Visiter Center”

Een prachtig natuurgebied met heftige kleurrijke rotsformaties en canyons. Bezoek het “visiters center” en bepaal welke activiteiten je wilt ondernemen.  De naam  van het gebied is afgeleid van een grote rotsformatie die door  zijn vorm Capitol Dome heet. De vorm doet denken aan de koepel van het Capitol in Washington DC. Een bijzonder fenomeen is het “Waterpocket Fold”, een 160 km lange plooi in de aardkorst. In deze plooi zijn de afgelopen miljoenen jaren enorme kuilen ontstaan die vele duizenden liters water verzamelen bij regen.

De Cathedral Valley is een dal waarin geërodeerde restanten van Entrada Sandstone (rood zandsteen) als haaientanden omhoogsteken tot een hoogte van 150 meter boven de woestijnbodem. Het park is makkelijk te bereiken door de snelweg die midden door het park loopt. Er zijn goede voetpaden en onverharde wegen die het park doorkruisen. De onverharde weg is echter geen aanrader als je niet in het bezit bent van een vierwiel aangedreven auto. Dat maakt het park minder toegankelijk voor bijvoorbeeld een mooie rit met de camper. 

Zion (http://www.nps.gov/zion/index.htm)

Zion is een prachtig gebied om met de kinderen ontdekt te worden. Let op: je moet de auto of camper buiten het park parkeren en vervolgens wordt je met een bus van halte naar halte gebracht (“Zion canyon scenic drive”). Vanaf de uitstapplaatsen kan je diverse prachtige wandelingen maken. Ideaal, want er zijn zo bijna geen auto’s in het gebied. Zion canyon is een 24 km lange en 800 meter diepe kleurige canyon. De kleuren van de bergen doen bijna zeer aan je ogen, zo mooi! Helemaal mooi is het gebied dat grenst aan Zion richting Bryce Canyon, je komt daar via de “tolweg” door de bergen richting Bryce Canyon (“Zion Mount Carmel highway, hwy 9”). Het rode gesteente maakt daar plaats voor geel en wit. Witte bergen, wie verzint het!

Zion nationaal park Amerika met kinderen

De eerste aanwijzingen van menselijke bewoning dateren van zo’n 7.000 jaar geleden. De Anasazi Pueblo Indianen bewoonden daarna het gebied vanaf zo’n 2.500 jaar geleden tot 1150 na Christus gevolgd door de Paiutes, die het gebied bewoonden toen de eerste blanken hen bezochten rond 1860. Hoewel hun aantallen door ziektes drastisch verminderen, zijn ze tot vandaag de dag in de omgeving van Zion nationaal park te vinden.

Doen:

  1. Bezoek het “Visiter Center”, pak de “Zion Canyon Scenic Drive” en stap uit bij “Grotto” (eet daar een broodje).
  2. Ga wandelen bijvoorbeeld naar “Weeping rock” (lekker klimmen en klauteren), “Tempel of Sinawava” of de “Emerald Pools trail”.
  3. Pak een stuk highway 9 (“Zion Mount Carmel highway, hwy 9”) en verbaas je over het ongekende natuurschoon op dit deel van Zion. Zie de berg “Checkerboard Mesa” en maak een korte wandeling. Het handigst is om deze weg in je route op te nemen van Bryce nationaal park naar Zion nationaal park (of omgekeerd). Dan mis je niets!

Een prima plek om alle indrukken, aan het zwembad, na een lange dag op je in te laten werken is de KOA camping net voorbij Zion (in de richting van Bryce nationaal park).

Bryce canyon (http://www.nps.gov/brca/index.htm)

Bryce canyon is werkelijk van grote schoonheid en vooral bekend door “het amfitheater” een natuurlijk fenomeen van roze gekleurde pilaren. Je moet het zien om het te geloven. Bryce Canyon werd een National Park in 1928 en beslaat ongeveer 145 km2. Het is vernoemd naar de Mormoonse familie Bryce, die er tussen 1875 en 1880 woonde. Ebenezer Bryce werkte aan de toegankelijkheid van het gebied.

Bryce canyon werd zo’n honderd miljoen jaar geleden gevormd. De typische rotsen werden gevormd door het steeds weer aanvallende en terugtrekkende zeewater dat toen nog tot dit gebied reikte. De rode rotsen, “hoodoos” genaamd, werden ongeveer 50 miljoen jaar geleden gevormd toen de hoogste gedeelten van het gebied erodeerden en verschillende sedimenten op de bodem van riviertjes en meertjes werden afgezet.

Bryce Canyon Amerika met kinderen

Het resultaat van dit erosieproces is een wonderlijke wereld van natuurlijk gevormde amphitheaters bestaande uit rotsen en ravijnen. In die amphitheaters ben je getuige van duizenden bizarre rotsformaties, uitgeslepen over miljoenen jaren door het water. Zuilen, torens, omhoogstekende punten in veel verschillende kleuren kenmerken dit gebied. De prachtig en kleurrijke vormen van dit gebied zijn een lust voor het oog. De kleuren veranderen onder de weersomstandigheden constant.

Dit park kan zowel met de auto als te voet worden verkend. Wij reden er eerst eventjes doorheen om een indruk te krijgen en wandelden vervolgens naar het amfitheater (mag je NIET missen) en “de kathedraal”.

De kinderen kunnen in het “Visitor center” meedoen aan activiteiten om een “junior ranger (http://www.nps.gov/brca/forkids/beajuniorranger.htm)” te worden. Al spelenderwijs leren ze zo over het gebied en zijn herkomst. Ook per paard kan dit prachtige gebied worden verkend.

Na al dit moois te hebben gezien kan je lekker gaan relaxen op de plaatselijke KOA camping (mét zwembad), http://koa.com/campgrounds/cannonville.

Doen:

  1. Rij naar de “viewpoints” en geniet van de spectaculaire uitzichten over dit prachtige gebied.
  2. Maak de wandeling naar en in het “amfitheater”, ongekend natuurschoon, en bewonder de “hoodoos”.
  3. Maak de “rim” wandeling en geniet van de uitzichten.

Monument Valley (http://www.utah.com/monumentvalley)

Monument Valley is het toneel van spaghetti westerns en natuurlijk Clint Eastwood. Bij het “Visiter Center”, waar je ook een prachtige souvenirwinkel aantref, kan je allerlei informatie over activiteiten opdoen. Zo kan je paardrijden, met de jeep de vallei in of gewoon een lekkere wandeling doen. Wat je ook doet, ga het landschap in! De steile rotsformaties tarten de verbeelding. Direct beneden bij het “Visiter Center” kan een mooie rondrit maken met uitstapmogelijkheden, je rijdt daar tussen de rotskolossen door. Wat verder de vallei in kan je bij Natural Bridges national monument prachtige wandelingen maken zoals de “Natural Bridges Kachina trail”, een mooie wandeling van ongeveer 3 kilometer. Daarnaast kan je in dit gebied de ruines zien van de Anasazi indianen die hier vroeger leefden. Vlakbij Montezuma creek kan je wandelen naar de “hovenweep cajon group”, een wat langere wandeling van ongeveer 7 kilometer. The Cajon Group bevat enkele van de opmerkelijkste ruïnes van de Anasazi in Hovenweep National Monument.

Utah nationale parken Amerika met kinderen

Er is een prima camping (met lodges) vlakbij het Visiter Center (http://www.gouldings.com) mét zwembad én prachtig uitzicht op het gebied. Dit complex bevat ook een model woning van de Navajo indianen en een leuk museum. Let langs de wegen in de vallei op de diverse souvenirskramen van de indianen, je treft er verrassende attributen aan.

Als je met de camper in dit gebiedt rijdt mag je in principe niet van de verharde wegen af. Op zich is dat niet zo erg, want er zijn legio mogelijkheden om van het natuurschoon te genieten. Wandelroutes worden overal goed aangegeven en met de camper kan je op heel veel mooie plaatsen makkelijk komen.

Category: Amerika met kinderenNationale parken Amerika met kinderenNoord Amerika met kinderenUtah Amerika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl