Montenegro met kinderen

Roadtrip 2018 Hongarije, Montenegro, Kroatië, Zuid Duitsland, deel 2

Van Sarrod Hongarije naar Zadar Kroatië (700 kilometer, circa 9 uur)

Zadar Kroatië met kinderenHet is ongeveer zes uur rijden naar Zadar. De oude stad ligt op een schiereiland en is een mooie tussenstop op weg naar Montenegro. Een paar jaar geleden waren we hier ook voor twee dagen. Het voelt als thuiskomen. Ons appartement (Stella via ‘booking’) ligt dichtbij zowel het strand als de historische kern. We komen rond 15.00 uur aan en besluiten eerst te gaan plonsen.Zadar Kroatië met kinderen Bij het strand blijkt ook een mooi openlucht zwembad te liggen (half in zee). Met een coole ‘duikplank piramide’ met drie hoogtes; normaal, 3 en 5 meter. Heerlijk!

Daarna zoeken we een restaurant op en genieten we van verse vis (volgens onze oudste de beste ooit..). Tja, en dan nog snel een rondje door het levendige centrum. Lekker druk, overal muziek en aan de zee kant een heuse DJ set. Wat blijkt? Het is volle maan; een full moon party!

Zadar Kroatië met kinderenPapa besluit ‘s ochtend om 5.30 de wekker te zetten om even lekker door het stadje te lopen. Grappige is dat ik vervolgens de laatste party gangers naar huis zie gaan, terwijl de eerste toeristen ten tonele verschijnen. Het is zo vroeg in de ochtend nog ‘mooi licht’, wat de stad een extra glans geeft. De Romaanse kerken (vooral de Donatus), de prachtige stadspoort, de details in de gevels, de pleinen en het zee orgel. Zadar Kroatië met kinderenHet zee orgel en de ‘zonne groet’ zijn beide architectonische hoogstandjes; pijpen in de grond die door de kracht van het water muziek maken en zonnepanelen die nadat ze de hele dag zon gevangen hebben, ‘s avonds licht produceren. Uniek!

Van Zadar Kroatië naar Petrovac na Moru Montenegro (450 kilometer,  8 uur)

Petrovac na Moru Montenegro met kinderenTijd om door te rijden via de A1 naar Split, Dubrovnik en vervolgens via Bosnië (Capljina, Stolac, Trebinje) naar Herceg Novi Montenegro. Om vervolgens voorbij Baosici de pont te pakken naar Tivat/Budva en het laatste (drukke) stuk te rijden naar Petrovac na Moru. We kiezen bewust voor de route door Bosnië en niet langs de Kroatische kust via Dubrovnik. Die route is namelijk wel erg mooi maar ook erg druk temeer daar ook een Bosnische grensovergang is waar lange files kunnen ontstaan.

Radimlja Bosnië Herzegovina met kinderen

De route door Bosnië dus die overigens ook erg mooi is. Met een paar grote bezienswaardigheden onderweg. Bosnië heeft trouwens van alle voormalig Joegoslavië landen de meeste vermeldingen op de wereld erfgoedlijst en timmert aardig aan de toeristische wegRadimlja Bosnië Herzegovina met kinderen. Bij het plaatsje Stolac ligt een Unesco site, Radimlja, een middeleeuwse necropolis uit de 14e eeuw. Prachtige tombes gedecoreerd met dieren en mythische figuren. Een hoog vakmanschap wat duidt op een ontwikkelde samenleving. Je kan het niet missen, de necropolis ligt naast de weg naar Stolac… Stolac zelf is ook een leuk dorpje met een prachtige burcht op de berg. Tvrdos klooster Trebinje Radimlja Bosnië Herzegovina met kinderenVervolgens rij je naar historisch Trebinje waar je makkelijk een dag kunt doorbrengen gezien alle monumenten en levendigheid. Voor Trebinje ligt Unesco klooster Trvdos, een schitterend orthodox klooster met oude fresco’s, begraafplaats en…. wijnkelder. Want de monniken produceren al eeuwen lang wijn. De mooie omgeving van Trebinje ligt vol wijnranken.Tvrdos klooster Trebinje Radimlja Bosnië Herzegovina met kinderen In Trebinje zelf kan je nog een paar kloosters bezoeken of lekker winkelen. Pluspunt is het zachte prijspeil, ook aan de pomp. Vervolgens is het nog maar een paar kilometer tot de grens met Montenegro (Herceg Novi). Je hebt trouwens je kentekenbewijs nodig om binnen te komen! Nog 1 tip; hou afstand in de bergen, er wordt soms hard gereden en je hebt in bochten niet altijd het overzicht. Heeft het geregend dan kunnen de wegen glad zijn. Dat overkwam ons vorig jaar toen we na een kort onschuldig buitje bijna van de weg gleden (het ravijn in..) in de bergen van Bosnië. Een wonder en de stuurkunsten van papa (haha) voorkwamen een drama…

Oja, Binnenkomst vanaf Bosnie Herzegovina bij Herzeg Novi Montenegro met kinderenterug naar het verhaal! We komen via de mooie kust weg langs Budva, genieten van de vergezichten op de Adriatische zee en arriveren in Petrovac na Moru. Ons appartement (Firstline via booking) ligt direct aan de baai, werkelijk TOP! Enige nadeeltje is dat we een stukje moeten lopen met de koffers in de warmte. Als we aankomen barst er een onweersbuitje los, waarna we de zee nog even in kunnen. Deze zomer wordt de warmte in Montenegro regelmatig afgeblust door een buitje. Daardoor is het mooi groen overal in tegenstelling tot vorig jaar toen branden het land teisterden en alles dor was. Ook in NL is het al ruim twee maanden on-Nederlands mooi.

Petrovac na Moru Montenegro met kinderen

Je snapt; koffers lossen en….. plonsen! En dat doen we lekker ook de dag erna, luieren aan het strand en een leuk boottochtje langs de prachtige kust tot Budva. We passeren het schiereilande Sveti Stefan, ooit een klooster nu een luxe resort (prachtige locatie). EVeel ontwikkeling in Montenegro met kinderenn we zien hoeveel er aan appartement complexen wordt ontwikkeld. Montenegro zit duidelijk in de lift, vooral bij Russen en Serven. Ik hoop dat het niet ten koste gaat van het land zelf. De wegen en stranden lijken nu al de maximale capaciteit te hebben bereikt..

Petrovac na Moru

PPetrovac na Moru Montenegro met kinderenetrovac is schitterend gelegen tussen de heuvels aan zee. Rotspartijen aan beide zijden van de baai geven het stadje (met mooie oude huisjes) een prachtig aanzien. Dat is niet onontdekt gebleven want het is er toeristisch gPetrovac na Moru Montenegro met kinderenetuige de vele restaurants, toeristen en tour operators. We kunnen alles lopend of per boot doen. ‘S avonds kan je een rondje lopen op de levendige boulevard rond de baai, iets dat onze mannen geweldig vinden. Lekker ijsjes eten en mensen kijken…

Meer van Skadar

NSkadar Montenegro met kinderena een dagje luieren aan en op de zee bezoeken we vandaag Skadar nationaal park. Een Unesco beschermd natuurgebied, een uniek meer qua flora en fauna (moeras). We rijden naar Virpasar, de toegangspoort tot het park. We huren daar een bootje voor drie uur om door een deel van het park te varen. VSkadar Montenegro met kinderenoor een deel op open water, voor een deel door kleine watergangen omringd door grassen en lelies. En dat allemaal omringd door de bergen van Montenegro. Prachtig!! We hebben helaas geen tijd meer voor de panorama route van Virpasar naar Rijeka Crnojevica (2 uur). Die rit geeft vanaf hogere punten geweldige vergezichten op het smaragd groene water dat kronkelt tussen de bergen. Hetzelfde geldt voor de route van Rijeka Crnojevica naar Podgorica (die begint circa 16 kilometer ten oosten van Cetinje). Dus als je hier langer bent…..

Skadar Montenegro met kinderen

Via Cetinje en Lovcen naar Baosici aan de baai van Kotor (60 kilometer, 1,5 uur rijden)

Waterpolo nationale sport Montenegro met kinderenDe afgelopen twee jaar waren we hier ook een paar dagen, nu een week. En wel in het kleine dorpje Baosici, direct gelegen aan de baai. Een top locatie, je loopt zo de zee in of de boulevard op. Een boulevard die overigens kilometers lang is en diverse dorpen zo verbindt. Ook hier is de boulevard in de avond vol leven en rijdt er zelfs een treintje ?. Waterpolo nationale sport Montenegro met kinderenHet is een geweldige plek voor alle leeftijden, onze jongens ervaren het zelfs als thuiskomen. Komt ook omdat de ouders van de waterpolo trainer van onze oudste het kleinschalige appartementen complex runnen, er daardoor meerdere gezinnen van de club komen. En vooral omdat hier de hele zomer ‘ge-water-poloed’ wordt. Een heuse zomer competitie tussen de dorpen aan de baai waar je de beste spelers van Montenegro aan het werk kunt zien. Het is hier de nationale sport en Montenegro is een wereld topper. Mocht je overigens een wedstrijdje kunnen bijwonen doe dat dan vooral. Ook in Baosici ligt een groot wedstrijd bad (althans een betonnen bak) in zee waar onze jongens dagelijks kunnen meetrainen met de jeugd. Kortom; dikke pret!

Sveti Stefan Adriatische zee Montenegro met kinderen

Cetinje Montenegro met kinderenWe rijden overigens vanuit Petrovac via Cetinje en nationaal park Lovcen naar Baosici. We passeren het schiereilandje Sveti Stefan, vroeger een klein vissersdorpje en nu een luxe vakantie resort. Cetinje is de voormalige hoofdstad van Montenegro. JCetinje klooster Montenegro met kinderene vind er een leuke winkelstraat en een paar mooie monumenten, waaronder het klooster met prachtige oude orthodoxe fresco’s. Daarna rijden we via Lovcen en Kotor door. Deze weg klimt naar grote hoogten met prachtige uitzichten over Montenegro. Vanaf hier kan je mooi zien hoe de de baai van Kotor loopt. Schitterend! Je moet een beetje mazzel hebben met de drukte op de weg, want de weg is niet al te breed hier…

Lovcen panorama baai Kotor Montenegro met kinderen

 

De week vliegt hier ook voorbij; lekker luieren aan zee en een paar bekende dorpjes bezoeken (Kotor, Herceg Novi). Meer informatie over de baai van Kotor en andere delen van Montenegro vind je in de blog ‘roadtrip Midden Europa’. (Link)

Perast aan de baai van Kotor Montenegro

Dagje Trebinje Bosnië Herzegovina

Trebinje Bosnië Herzegovina met kinderen Zoals gezegd; op weg naar Montenegro kom je -als je via Bosnië rijdt- over Trebinje. Een leuk uitje vanuit Baosici, een uurtje rijden (let op; ga vroeg anders sta je lang voor de grensovergang). In Trebinje bezoeken we het klooster Gracanica op de heuvel hoog boven de stad. Naast de prachtige orthodoxe fresco’s heb je hier mooie uitzichten op de stad. Er zit ook een leuk restaurantje. Trebinje Bosnië Herzegovina met kinderen Daarna duiken we de ‘oude stad’ in. Er is nog een ommuurd stukje waarbij gezegd dat er binnen de muren vooral restaurants (en twee moskeen) zitten en… er heel veel restauratie werk aan de orde is. Een kort bezoekje dus, waarna we het grote plein net buiten de muren bezoeken. Het plein staat vol met oude (meer dan 120 jaar) platanen en er is een leuke markt. Locals bieden hun waar aan, vooral groente en fruit. ETrebinje Bosnië Herzegovina met kinderen r is hier ook een aantal restaurantjes waar je ff lekker kunt zitten. Daarna shoppen we in een grote mall en gooien we de benzine tank vol. En als laatste bezoeken we Unesco klooster Tvrdos uit de 16e eeuw, 5 kilometer buiten Trebinje. ETrebinje Bosnië Herzegovina met kinderen en werkelijk schitterende plek; je kan hier ook heerlijke Tvrdos wijnen kopen. Over wijn gesproken; er zijn veel wijnfamilies in Trebinje die je kan bezoeken. En dan is het snel terug rijden naar de grensovergang, omdat je het risico loopt op forse wachttijden door vakantie verkeer. Een heerlijk uitje!

Onze week in Baosici zit erop, de terugreis begint maar de vakantie is nog niet ten einde. Op naar Senj Kroatië, daarover een volgende keer meer.

Budva Montenegro met kinderen

Category: DuitslandEuropa met kinderenHongarijeKroatiëMontenegro

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl