Istanbul met kinderen

Istanbul met kinderen mini guide

Istanbul met kinderen (mini guide)

Verre reizen met (kleine) kinderen naar Turkije? Istanbul met kinderen? Ja! Istanbul heeft als grootste stad van Turkije veel te bieden voor het hele gezin. De stad ligt als enige deels op het Europese en Aziatische continent. Vergaap je aan de drukte op straat, in de bazaars, de skyline van moskeën, de oproepen tot het gebed en alle monumentale bezienswaardigheden. Hierna geven we een aantal suggesties. Reacties of suggesties? info@metdekinderenopreis.nl! En volg vooral onze Facebook pagina.

 

Op de fiets door Istanbul?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Wát een stad, bezienswaardigheden

Meer dan 10 miljoen mensen, voorheen Constantinopel en byzantijns eigendom, maken deze bruisende stad tot een Oosterse en Westerse cocktail. Trek drie volle dagen uit voor je bezoek en probeer de hete zomer te vermijden. Wat is er zoal een bezoekje waard?

Chora kerk

De Onze-Heiland-in-Chora-kerk is een byzantijnse juweel (werelderfgoed) en ligt verscholen in een buitenwijk. Pak de taxi en vergaap je aan de prachtige bijbelse mozaïken, fresco’s en architectuur, volgens kenners de mooiste van de wereld! De fresco’s stammen uit de 14e eeuw en al in de 4e eeuw stond hier een kerk, destijds gebouwd door Constantijn de Grote. De huidige kerk werd in de 11e eeuw gebouwd, de mozaïeken en fresco’s tonen de hele levensloop van Jezus. De kerk is tegenwoordig een museum en ligt aan de Kariye Camii Sokak, Edirnekapi.

Topkapi paleis

Het voormalige paleis van de Ottomaanse Sultans uit de 15e eeuw is nu een museum. Vergaap je aan de overweldigende Islamitische architectuur, de binnenplaatsen, de harems en de tentoonstellingen van vroegere gebruiksvoorwerpen en pronkstukken. Neem een gids in de arm om meer over de historie te leren (leuk voor de kinderen). Het paleis ligt strategisch op een heuvel en kijkt uit over de Gouden Hoorn, de Bosporus en de Zee van Marmara. Het ligt aan de Sogukcesme Sokak.

Hagia Sophia

De Hagia Sophia (‘Heilige wijsheid’) is een immense kathedraal die na 1000 jaar werd omgebouwd tot moskee. De geschiedenis gaat terug tot de 4e eeuw van onze jaartelling. Door brand werd deze kerk echter grotendeels verwoest. Keizer Justinianus de Grote van het Romeinse Rijk wilde de grootste kerk ter wereld bouwen, wat vijf jaar duurde en in 537 werd afgerond. Toen de Ottomanen de stad in 1453 veroverden werd de Byzantijnse kathedraal een moskee. De Hagia Sophia was lang het grootste gebouw ter wereld, tot de voltooiing van de Sint Pieterskerk in het Vaticaan in 1626.

Hagia Sophia Istanbul met kinderen

Blauwe moskee

Recht tegenover de Aya Sofia ligt de Blauwe Moskee, genoemd naar de vele blauwe tegeltjes die vroeger de binnenkant sierden. De tegels zijn inmiddels bijna allemaal vervangen door groene tegels, dus hij heet ook wel de Groene Moskee. Bekijk de mihrab, een gebedsnis, en de mooie beeldhouwwerken.

Tombes van de sultans

Naast de blauwe moskee vindt je graftombes van vroegere sultans. Neem een kijkje!

Blauwe moskee Istanbul met kinderen

De Bazaar

Wil je een mooi aandenken aan Istanbul kopen of gewoon mooie souvenirs scoren?  Bezoek dan met de kids het Bazaar kwartier. Hier kun je wandelen door een uitgestrekt doolhof van kraampjes en winkels die van alles verkopen. Prachtige handgeknoopte tapijten tot aan geurige kruiden en Turks fruit. Bezoek ook de kruidenmarkt waar je de meest prachtige kruidenkraampjes vindt. Drink een drankje in één van de vele thee- of koffiehuizen. De kinderen kijken hun ogen uit, zeker bij het zien van de locals die waterpijp roken bij de thee. Niet vergeten: afdingen! (begin bij 1/3 van de vraagprijs)

Basilica Cisterne

Het Basilica Cisterne is een relatief onbekende bezienswaardigheid, maar vooral voor de kinderen een heel avontuur. Het is namelijk geen paleis, maar een Byzantijnse ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw (spannend!). Het vormde de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Maar liefst 336 pilaren ondersteunen het rijk gedecoreerde geheel, dat tot in de 15e eeuw werd gebruikt. Leuk detail; De James Bond film (1963) ‘From Russia with Love’ werd hier opgenomen. De kleine ingang ligt aan de Yerebatan Caddesi, vlakbij de Blauwe Moskee.

Galata toren en Galata brug

De Galatatoren stamt uit 1348 en is ruim 66 meter hoog. Het is één van de blikvangers van de stad en staat in de wijk Beyoglu. Vanuit de toren was te zien of er ergens brand was, verder kon het scheepsverkeer vanuit de toren goed in de gaten worden gehouden. In de top is een restaurant waar in de avond voor de toeristen een Osmaans feest wordt gegeven. De toren ligt aan het Galataplein in Beyoglu. Op weg naar de toren loop je over de gelijknamige brug. Je treft daar vele vissers en wordt getracteerd op een mooi uitzicht op de skyline van Istanbul.

Galata brug Istanbul met kinderen

Süleymaniye moskee

De Süleymaniye moskee is de grootste moskee Blauwe moskee Istanbul met kinderenvan Istanbul en is zo groot dat hij zo’n beetje vanuit heel Istanbul kan worden gezien. Eigenlijk is de Hagia Sophia groter, maar dat is nu een museum. De Süleymaniye moskee werd ontworpen door de architect Sinan in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I. De bouw duurde van 1550 tot 1557 en het doel was de Hagia Sophia naar de kroon te steken.

Archeologisch museum

Het Archeologisch Museum van Istanbul is één van de grootste musea ter wereld. Het museum heeft een collectie van meer dan een miljoen objecten, maar het is vooral bekend vanwege de marmeren sarcofaag van Alexander de Grote. Op de tombe staat een afbeelding van Alexander de Grote die de Perzen verslaat. Verder zijn hier veel beelden te vinden uit Griekse en Romeinse tijden. Het merendeel is opgegraven in Anatolië, het Aziatisch deel van Turkije. Het indrukwekkende museum ligt vlakbij het Topkapi paleis en Gülhane Park.

Nog meer leuke activiteiten!

Je kan de leukste excursies doen met je kinderen in Istanbul. Wat te denken van de volgende? Cruisen over de Bosporus, spelen op het strand, pretpark of een dierentuin bezoeken! 

Bosporus Cruise

De Bosporus is de zeestraat die Europa scheidt van Azië. Een cruise over deze waterweg is de beste manier om te genieten van alle paleizen, huizen en forten langs de rivier. Je kan ook op de lokale manier over de Bosporus varen, via de veerboot! Is ook een stuk goedkoper, opstappen bij de Galatabrug.

Beyoglu Istanbul met kinderen

Naar het strand in Istanbul

Voor een dagje aan zee zit je goed op het lange zandstrand van Kilyos. Deze badplaats aan de Zwarte zee wordt ook wel het Ibiza van Turkije genoemd, je kinderen kunnen hier naar hartenlust zandkastelen bouwen.

Miniatuurstad Miniaturk

Het Madurodam van Turkije? Ja! Meer dan 100 Turkse bezienswaardigheden in het klein. Waar je in Madurodam kennis maakt met de Nederlandse cultuur, ontdek je hier alles over de Turkse cultuur. Ook Istanbul in het klein vindt je hier. Verder vindt je hier speeltuinen, zwembaden en allerlei andere attracties.

Darica Bosporus Zoo

Met  kleinere kinderen is het leuk om een uitstapje te maken naar de Bosporus dierentuin, vogel paradijs of botanische tuin in Darica Bosporus Zoo (40 minuten afstand van Istanbul). Dit dierenrijk staat bekend om haar vele vogels, maar je vindt er ook vele grote katten, zebra’s, apen en nog veel meer.

Speelgoedmuseum

Ook leuk is het speelgoedmuseum (Oyuncak Muzesi, Omerpasa Caddesi 17 in de Goztepe buurt). Het ligt in een mooi houten huis en werd opgericht door de dichter Sunay Akin in 005, met speelgoed uit zijn eigen collectie. Ga in het weekend want dan is er ook een poppentheater.

Istanbul met kinderen

Category: Istanbul met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen EuropaStedentrips met kinderen buiten EuropaTurkije

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl