Grand Canyon Amerika met kinderen

Grand Canyon nationaal park Amerika met kinderen

Grand Canyon Arizona nationaal park Amerika met kinderen

Ontdek de Grand Canyon in Amerika met je kinderen! De nationale parken van de Verenigde Staten zijn van ongekende schoonheid. De diversiteit in landschappen springt daarbij in het oog, geen park is hetzelfde. Bezoek voordat je een nationaal park inrijdt het “Visitor Center”. Daar tref je alle informatie over het gebied, wildlife en weersomstandigheden.

 

In diverse nationale parken zijn speciale activiteiten voor kinderen, zogenaamde “junior ranger” activiteiten. Al spelenderwijs leren jij en je kinderen zo veel over het gebied. Op de genoemde website kan je daar meer over lezen (“for kids”). Maar los daarvan is elk nationaal gebied prima toegankelijk voor je gezin. Het is tenslotte Amerika, elke bezienswaardigheid staat aangegeven en is van een prima toegangsweg voorzien. Enerzijds erg handig, maar wij geven je de tip om ook vooral af en toe van de gebaande paden af te gaan. Het levert onvergetelijk herinneringen op. Bij de diverse parken doen wij hiervoor enkele suggesties! We noemen niet alle parken in deze staat, maar die parken waar we zelf zijn geweest.

Volg onze avonturen via onze facebookpagina!

Arizona

Meer informatie over natuurparken in Arizona? http://www.americansouthwest.net/index.shtml

Grand Canyon (http://www.nps.gov/grca/index.htm)

Meer informatie over de Grand canyon? http://www.grand.canyon.national-park.com.

De Grand Canyon zijn in elkaar overlopende canyons, uitgesleten door de Colorado River. De canyon is 1.6 kilometer diep en ondanks dat de gemiddelde afstand tussen de Nort Rim en South Rim maar 16 kilometer is, is het toch een afstand van 350 kilometer om van de North Rim naar de South Rim te komen. De North Rim is meer afgezonderd is en de voorzieningen zijn alleen in de zomer maanden open. De meeste bezoekers gaan dan ook naar de South Rim met de Grand Canyon Village. De South Rim is 365 dagen / 24 uur per dag open.  

De Grand Canyon, ontstaan door de Colorado River, is een prachtig gebied met ’s werelds grootste stelsel van diepe en brede ravijnen en kloven. Schitterende kleuren, grillige en fantastische vormen zijn de kenmerken van de Grand Canyon. De Grand Canyon maakt deel uit van het Colorado Plateau, heeft een lengte van 466 km en een gemiddelde breedte van 16 kilometer. De diepte van de Canyon bedraagt 1600 tot 2000 meter. De totale lengte van de Colorado River is 2334 kilometer, de rivier ontspringt in de Rocky Mountains (in het noorden van de staat Colorado) en mondt uit in de Californische Golf.

 

Canyonlands nationaal park Amerika met kinderen

De Colorado River verdeelt de Grand Canyon in een North Rim en South Rim. Deze twee parkgedeelten liggen hemelsbreed slechts 16 km uit elkaar maar zijn twee totaal verschillende werelden. De hoogte van de North Rim bedraagt zo’n 2400 meter, die van de South Rim is zo’n 300 meter lager. Wil je van de North Rim naar de South Rim met de auto dan moet 345 kilometer afleggen om je doel te bereiken. Aan de South Rim vindt je de beste faciliteiten en kan je activiteiten regelen. Bijvoorbeeld met een ezel afdalen in de Canyon of een rondvlucht over de Canyon met een helikopter. Bijna alle activiteiten starten in de Grand Canyon Village. Het seizoen loopt van half mei tot ongeveer half oktober. Ondanks het feit dat de North Rim niet zo veel bezoekers heeft is het natuurschoon zeker zo mooi als aan de South Rim. De Grand Canyon is één van de meest bezochte parken van de Verenigde Staten met jaarlijks drie miljoen bezoekers. Reserveer je plekje dus vantevoren!

Je kan heerlijk wandelen langs de randen van de canyon en zelfs afdalen naar beneden. Let wel; het is warm en je hebt een redelijke conditie nodig om weer boven te komen. Neem vooral ook water mee. Het mooist is de canyon bij zonsondergang, de kleuren zijn onvergetelijk (de foto’s ook). Omdat het zeker in het hoogseizoen druk is, moet je tijdig je parkeerplaatsje vinden. Er zijn vele campings in de buurt van de Grand Canyon, wij adviseren je om vooral in of dichtbij het nationaal park te overnachten. Zelf hebben wij met onze camper gecampeerd in Tusayon op de camping “grand canyon camper village” ongeveer 5 kilometer van de toegangspoort aan de South Rim (http://www.rvparkreviews.com/regions/Arizona/Tusayan.html). Je hebt daar “full hook ups” (zie informatie over camperreizen op deze site) voor de camper en alle voorzieningen. Je kan ook overnachten in het nationaal park (http://www.nps.gov/grca/planyourvisit/cg-sr.htm). In beide gevallen geldt dat je vantevoren moet reserveren. Geloof ons: je wilt niet op een afstand van 80 kilometer van het park een overnachting hebben (bijvoorbeeld in Williams). Zeker met (kleine) kinderen raden wij dat af, het is zonde van de tijd die je beter in of rond het nationaal park kan besteden.

Naast het nationale park kun je vanaf 2007 ook de “Grand Canyon Skywalk” bezoeken. Dit is een (glazen) brug die 22 meter over de rand steekt. De diepte direct onder de skywalk is maar zo’n 300-400 meter maar je kan wel de 1200 meter lager gelegen Colorado River zien. Het is niet toegestaan om foto’s te nemen vanaf de skywalk. De skywalk is ontwikkeld door Hualapai indianen en is dus niet op een nationale parken pass te bezoeken. De kosten zijn zo’n 50$ voor een bus rit er naar toe en 25$ om uberhaupt over de skywalk te mogen lopen. Je moet (plastic) overschoenen aan op de skywalk om kans op uitglijden te verkleinen en nog belangrijker om te zorgen dat het speciaal gemaakte glas krasvrij blijft. De Skywalk is te bereiken via Grand Canyon West.

Canyon de Chelly (http://www.nps.gov/cach/index.htm)

De canyon de Chelly (nationaal monument) is een onontdekt juweel in Arizona. Nog bewoond door de Navajo indianen, die het land nog op de traditionele manier bewerken, is het een gebied van enorme schoonheid. Minder toegankelijk dan zijn bekendere broertjes in Arizona, maar minstens zo mooi!

Canyon de Chelly Amerika met kinderen reisfoto's

Canyon de Chelly is uniek omdat het volledig aan het Navajovolk toebehoort. De toegang tot de bodem van de kloof is beperkt en bezoekers kunnen de kloof enkel in wanneer ze vergezeld worden door een park ranger of een officiële Navajogids. De enige uitzondering op deze regel is het White House Ruin pad. Met de wagen kan je de Canyon de Chelly vanaf de randen bekijken, waarbij je zowel de North Rim Drive en de South Rim Drive kan volgen. Oude ruïnes en geologische structuren zijn van afstand zichtbaar, vanaf de afslagen van deze wegen. Je kan ook wandelingen maken nabij de kloof (tot in de kloof), een fantastische mooie ervaring. Een bezoek aan de canyon zelf kan worden geboekt in het bezoekerscentrum.

Het plaatsje Chinle is de grootste stad in het gebied en de toegangspoort tot de Canyon de Chelly National Monument. Zoals gezegd biedt dit gebied naast prachtige vergezichten, veel goed bewaard gebleven Anasazi ruïnes en een inzicht in het hedendaagse leven van de Navajo, die nog steeds de Chelly vallei bewonen en cultiveren.

De canyon vloer is het hele jaar door groen en vruchtbaar waardoor de vallei al die eeuwen bewoond is gebleven. Van primitieve volkeren 2000 jaar geleden, de Anasazi beschaving van de twaalfde eeuw die een groot gebied van de Zuid West bezette, tot de Navajo de laatste 300 jaar. Nog steeds bewonen schapen en geiten de canyon en worden gewassen gekweekt.

The canyon de Chelly bestaat uit vier grote kloven (Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon). Wij adviseren de South Rim drive (geen doorgaande weg) voor de mooiste uitkijkpunten en wandelingen. De weg eindigt bij “Spider rocks”, een prachtig uitkijkpunt over de canyon. “Spider rocks” is een 240 meter hoge zandstenen toren. 

Witte Huis Ruins: Deze ruïnes dateren van omstreeks 1200 en zijn enkele van de oudste in de canyon. Een flinke wandeling brengt je naar de goed bewaarde gebouwen aan de voet van de 500 meter steile klif. In plaats van te lopen kunnen jullie ook mee met de Navajo jeeps, die diverse locaties in de canyon bezoeken.

Net buiten het nationaal park (voor het Visiter center) ligt een prima gratis camping, de Cottonwood campgroud, maar je kan ook overnachten in het nationaal park. Cottonwood campground (http://www.rvparkreviews.com/regions/Arizona/Chinle.html) heeft geen douches.

Meer informatie over het Navojo volk? http://www.navajocentral.org.

Canyon de Chelly Amerika met kinderen

Apache trail

De Apache Trail is een prachtige route van ongeveer 40 mijl door door canyons, bergen en meren (Superstition mountains). De route laat je het “echte westen” van Amerika zien. Deze route was vroeger de bevoorradingsroute van de Apache Indianen. Ongeveer de helft van de Apache Trail is geasfalteerd, de andere helft heeft een wegoppervlak van gravel. De Apache Trail begint aan de oostzijde van de stad Phoenix. Pak de Interstate 60 in oostelijke richting en ga via State Route 88 naar het noorden. Je bereikt dan al snel Apache Junction, het beginpunt van de route. Rijdende vanuit Phoenix zie je aan de rechterhand de Superstition Mountains en rij je langs onder andere Goldfield Ghost Town (goudwinningsdorpje, nu een museum), Lost Dutchman State Park (goudwinning), Canyon Lake, Tortilla Flat (toeristisch dorpje bestaande uit een kleine winkel en een in oude westernstijl ingericht restaurant),  Fish Creek Hill (prachtige canyon) en uiteindelijk de Theodore Roosevelt Dam. Op anderhalve mijl ten oosten van de dam ligt een Visitor Center, voor meer informatie over deze dam en het gebied.

Petrified Forest National Park en The Painted Desert (http://www.nps.gov/pefo/index.htm)

Beide prachtige natuurparken liggen in het noordoosten van Arizona. In het Petrified Forest, 25 miles ten oosten van Holbrook, vormen de versteende bomen het attractiepunt. De verstening van het hout is een proces dat in geologisch jargon wordt omschreven als petrificatie. Naast versteende bomen vindt je hier ook prachtige landschappen en reuzenvarens.

De Painted Desert is een onwaarschijnlijk mooi gebied, je moet het eigenlijk zien om het te geloven. Het lijkt wel of een kunstenaar het landschap heeft getekend. Bij Tuba city kan je een “dinosaurus” museum bezoeken, dat verteld over gevonden dinosaurus fossielen en sporen. Leuk voor de kinderen!

De staat Arizona grenst in het noorden aan Utah, in het oosten aan New Mexico, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan California en Nevada. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen en de hoofdstad is Phoenix met ongeveer 800.000 inwoners.

Hoogvlakten, woestijngebieden en zeer diepe canyons kenmerken Arizona. Het hoogste punt van deze staat ligt bij Flagstaff (Humphreys Peak), de hoogste top ligt 3857 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt vindt je bij Yuma aan de Colorado River, 21 meter boven de zeespiegel. De staat is grofweg te verdelen in het Colorado Plateau en de Basin and Range Region. Het Colorado Plateau is gevormd door uitgesleten canyons. De prachtige Painted Desert, Monument Valley en de Grand Canyon van de Colorado River behoren tot het Colorado Plateau. Ten zuiden van de Grand Canyon verheffen zich de San Francisco Peaks, waar ook Humphreys Peak een onderdeel van is.

De Basin and Range Region kenmerkt zich in vlakke woestijndalen en lage rotsachtige bergen. De Colorado River (genoemd naar de staat Colorado), watert het grootste deel van Arizona af. Er zijn enkele natuurlijke meren, maar ook een aantal enorme stuwmeren voor de opwekking van elektriciteit en het irrigeren van landbouwgrond. Lake Mead (deels in Nevada), Lake Powell (voor het overgrote deel in Utah) en Lake Havasu (deels in Californië) liggen alle in het stroomgebied van de Colorado River. De belangrijkste stuwdammen zijn de Hoover Dam, de Davis Dam, de Glen Canyon Dam, de Parker Dam en de Imperial Dam. De Glen Canyon National Recreation Area en de Lake Mead National Recreation Area zijn de twee grootste recreatiegebieden in Arizona.

Het klimaat in Arizona is, door enorme hoogteverschillen, erg gevarieerd. Het Colorado Plateau kent warme zomers en koele, koude winters. De Basin and Range Region in het zuiden van Arizona kent zeer warme zomers en zachte winters. In Arizona kan je aanlopen tegen bergleeuwen, dikhoornschapen, ezels, herten, antilopen, bevers, chipmunks, ratelslangen en gilamonsters (hagedissen).

Category: Amerika met kinderenGrand Canyon Amerika met kinderenNationale parken Amerika met kinderenNoord Amerika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl