Stampede zuid afrika met kinderen

Reisverhaal Zuid Afrika Kruger met kinderen

Zuid Afrika met kinderen reisverhaal

“Mika (6,5 jaar) en Skye (3,5 jaar) op reis in Zuid Afrika en op safari in het Krugerpark”

Zomer 2010,

 

Ver op reis met de kinderen? Ja, ontdek Zuid Afrika met de kinderen en volg onze facebookpagina!

Kruger park Zuid Afrika met kinderenEindelijk was het zover, we hadden ons er maanden op verheugd: SAFARI!! We hadden al wel een safari in Addo Elephant nationaal park gedaan, maar Kruger park was toch het echte werk. Hier konden we de Big Five (en de ugly five) gaan zien. Ugly five? Tja, dat was één van de prijsvragen van onze gids. Niemand wist het, maar het betreft de gier, hyena, zwijn, gnoe en marabou (een vogel).

We werden ’s ochtends vroeg, 5 uur!, opgehaald bij onze accommodatie, de Timbavati safari lodge.  Een echte aanrader, geweldig voor de kinderen en met een zwembad. In de avond komen allerlei dieren het park op. De accommodaties, gebouwd in de stijl van de Xhosa hutten, geven een echt Afrika gevoel. We verbleven hier 2 nachten en daarna nog 2 nachten in het Krugerpark zelf. 

Ok, het was dus 5 uur ’s ochtends en erg koud. De Zuid Afrikaanse winter is best wel koud, wij dachten dat dat wel mee zou vallen. Het werd nog erger toen we in de jeep stapten en gingen rijden, een ijzige wind ging door merg en been. Arme Mika en Skye, die vergingen van de kou en zaten ver weggestopt onder de dekens die in de jeep lagen. Maar het avontuur was er niet minder om; “papa, zijn we er al?”, vroegen ze beiden meerdere keren. Zelf voelde we de spanning ook oplopen, we hoopte natuurlijk op veel dieren maar wisten ook wel dat je geluk moest hebben. Die paar uurtjes in een park zo groot als Nederland en België samen! Onze gids gaf ons goede moed: gisteren waren meerdere leeuwen gezien op de plek waar we naar toe gingen.

Om 7 uur ging de poort van Kruger open en reden we naar binnen. En het was gelijk raak: impala’s! Dit lekkere hapje van de leeuwen komt veel voor in Kruger, maar wat zijn ze mooi! Er volgde als snel mooie momenten met giraffen, zebra’s, buffels én apen. Ondertussen kwam de zon op en warmden we letterlijk (eindelijk) een beetje op. Want het was best koud! De hele tijd tuurden we gespannen van links naar rechts op zoek naar beesten, vooral roofdieren. Maar die kwamen maar niet. Wat ook opviel was het prachtige landschap van het Kruger park. Savanne weiden afgewisseld door gebieden met metershoge struiken en rotspartijen. Echt heel mooi. Om nog maar niet te spreken van bijvoorbeeld de Olifantenrivier, een werkelijk geweldige natuurlijke delta waar -hoe toepasselijk- vele olifanten de oversteek wagen. Uren hebben we daar staan turen naar al die geweldige dieren die daar de oversteek maakten, temidden van de krokodillen en andere roofdieren die ze aan de andere kant opwachten…..

Zuid Afrika met kinderen

Onze chauffeur maakte meters, want dat was vooral de bedoeling: in zo’n groot gebied moet je vele kilometers rijden om een goede kans te maken om wild te zien. Ondertussen reden we ook niet meer op de asfaltweg, maar over de zandpaden. Dat hobbelde lekker op en neer, maar leverde al vrij snel een ontmoeting op met een paar neushoorns. Mika en Skye keken hun ogen uit, hoe deze grote rakkers zich een weg door de bush baanden. Hop, geen tijd te verliezen; op naar de volgende ontmoetingen. Onze gids had ons min of meer beloofd om voor de big five te gaan, géén gemakkelijke belofte.

Maar wat hadden wij een mazzel die ochtend. De volgende twee gebeurtenissen zouden deze ochtendsafari onvergetelijk maken. Uit het niets scheurde er ineens een Cheetah voor onze auto langs en bleef een eindje verderop stilstaan. In plaats van rustig te gaan rijden, besloot onze chauffeur (gids) vol gas te geven en er achteraan te gaan. Wow, wat een spanning! De Cheetah gaf letterlijk gas en verdween vrij snel uit het zicht. Toen zagen we rechts van ons ineens een stofwolk van een tweede Cheetah, die naar zijn maatje rende. Jeeh, wat ging die snel! Uiteindelijk bleven de twee rovers bij elkaar in het Savanna veld op een afstandje van ons staan, met -zo zagen we toen- een derde Cheetah erachter in een boom. Er moest haast wel een prooi bij die boom liggen. En toen kwam het: rechts kwam moeder Giraf (althans dat denken wij) aanrennen op zoek naar haar jong…………. 

 

Na dit enorme spektakel was het  tijd voor het ontbijt, het was nu een uurtje of 10. Tijdens dit ontbijt kreeg onze gids een seintje dat er vlakbij een “kill” was geweest van een Zebra jong door drie leeuwinnen. Wegwezen dus!! En inderdaad, daar kwam het tweede absolute hoogtepunt van die ochtend: de leeuwinnen waren nog bezig om hun prooi te verplaatsen naar een veilige plek. Want een stukje verderop lag een spotted hyena op de loer. Zóóó gaaf, wij werden er met zijn allen stil van…. Dik een uur hebben we staan genieten van dit spektakelstuk. Waarbij Mika op een gegeven moment wel vroeg: “papa, dat is toch zielig voor de zebra?”. Ja, wat voor antwoord moet je daar nu op geven?

 

Terwijl de leeuwinnen druk bezig waren met hun prooi was het heel interessant om het gedrag van de hyena te zien. Hij probeerde steeds dichterbij te komen en wij konden goed zien dat hij continue van zijn reuk en gehoor gebruik maakte. Hij liet zich als het ware leiden door de wind. Overigens vonden we het  met zijn allen een behoorlijk eng beest, met recht één van de ugly five! Wat ons ook opviel was dat hij (of zij?) alleen was, meestal zijn het er meer. Alleen zou hij ook geen schijn van kans hebben tegen de leeuwinnen. Onze ochtend was helemaal goed, maar nog steeds niet ten einde. De volgende stop was aan een rivier waar vele nijlpaarden aan het ravotten waren. Papa wilde mooie foto’s van grote bekken die open stonden, maar helaas was dat niet het geval dit keer. Maar ja, je kan niet alles hebben!

Mooie plaatjes leverde het bezoekje aan de Nijlpaarden in ieder geval wel op. Langzaam aan werd het  tijd om terug te gaan naar onze accommodatie, naar het zwembad! Want overdags is het ook in de winter gewoon lekker warm in het Krugerpark. Op de terugweg zagen we nog vele impala’s , een paar olifanten (hadden we al heel veel gezien in Addo Elephant nationaal park) en vele mooie vogels. Genieten was het. En of dat dit alles nog niet genoeg was kregen wij ons extra kadootje in de vorm van een luipaard die lekker lag uit te buiken (of gewoon uit te rusten) van zijn nachtelijke inspanningen in een boom. Oh oh oh, wat geweldig mooi!

 

En zo kwam een ochtendsafari door een klein stukje Krugerpark ten einde. Wat hebben wij veel gezien en geluk gehad. Onmiskenbaar een voordeel van de Zuid Afrikaanse winter is dat je ver kunt kijken, zomers is de begroeiing veel dichter.

Dezelfde avond deden wij een avondsafari in een nabij gelegen privaat natuurpark, wel aangrenzend (zonder hekken) aan het Krugerpark. Die safari was ook onvergetelijk, mede doordat de wereld er in het donker volstrekt anders uitziet. Wát je in het donker allemaal hoort, écht heel spannend. Het leverde opnieuw een ervaring op waar Mika en Skye het nog over hebben. Wij hadden die avond een bijzondere ontmoeting met een Zuid Afrikaanse bosuil, van dichtbij. Ook de zogenaamde kleinere ontmoetingen zijn soms heel bijzonder. Dat moet ook worden gezegd: het kan ook gebeuren dat je op safari heel weinig dieren ziet. Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Geniet van elk moment, geniet van de natuur en vooral: geniet van elkaar!

Als laatste nog een paar tips:

1. Doe ook een avondsafari, in het donker ziet de wereld (in beeld én geluid) er heel anders uit!

2. Let op de gieren. Waar zij zijn (let op de bomen en de lucht), is vaak een prooi én dus roofdieren!

3. Neem een verrekijker mee.

4. Koop een boekje in het bezoekerscentrum met daarin alle dieren die voorkomen in het Krugerpark. Dan herken je ze.

5. Let op de bomen, daarin liggen de luipaarden (luipaard-bomen). Dat komt vaker voor dan je denkt.

6. Let altijd op: bijzondere ontmoetingen liggen ALTIJD om de hoek!

7. Voor de ouders: hou je fototoestel ALTIJD bij de hand, sommige kansen komen maar één keer!!

Category: Kruger Zuid Afrika met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten EuropaReisverhalen Zuid Afrika met kinderenSafari Kruger Zuid Afrika met kinderenZuid Afrika Kruger met kinderen reisverhaalZuid Afrika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl