Vietnam met kinderen reisverhaal

Vietnam met kinderen reisverhaal

Vietnam met kinderen reisverhaal

Familie De Nooijer, zomer 2011

Neem je kinderen mee op reis! Wat worden we toch vaak voor gek verklaard; “zal je dat nou wel doen?”, “wat moeten die kinderen daar toch? “, ” arme kinderen, zo lang in het vliegtuig”. Zomaar een paar vragen die wij vaak krijgen. Tot onze familie en vrienden onze foto’s zien en de kinderen enthousiast horen praten over alle belevenissen ver weg. Tja! Alle foto albums zijn al meerdere keren in de klas van onze kids bekeken. Gewoon doen dus!Vietnam

Op reis naar Vietnam met de kinderen? Zeker doen! Vietnam kan je makkelijk individueel (of anders met een groepsreis) bereizen. Het openbaar vervoer is eenvoudig en de bevolking is erg vriendelijk. De accommodaties zijn prima en er is erg veel leuks te doen voor de kinderen (zie activiteiten op deze site). Bijgaand doen wij verslag van onze belevenissen in het land van de rijzende draak, het was onvergetelijk mooi! Vragen of suggesties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina!

Dag 1-5 (en dag 6-7) Ho Chi Minh stad (Saigon)

Na een lange vlucht (ongeveer 16 uur) vanaf Amsterdam, via een wachttijd van vier uur op Singapore (zie “stedentrips” op deze site), komen we eindelijk aan in Ho Chi Minh stad. Het voormalige Saigon overvalt ons letterlijk en figuurlijk. Al die brommertjes, al die mensen met van die leuke petjes (“die wil ik ook papa”), al die hoge gebouwen en smalle straatjes: het is een cultuurshock! We komen ’s middags bij ons hotel aan (hotel Sol Chancery, 196 Nguyen thi Minh Khai, Meer info) en gaan direct op pad. Dat wordt ons ook aangeraden om zo de jetlag snel te overwinnen. Het is simpel: je stapt het hotel uit en wordt direct opgeslokt door alle drukte! Voor ons hotel ligt een leuk parkje waar we lekker neerploffen en mensen gaan kijken. Mika (7 jaar) en Skye (4 jaar) vergapen zich aan alle drukte waaronder de sporters in het parkje en de gezinnen die met hun kinderen aan het relaxen zijn. Het is warm (graadje of 30) en al snel hebben onze kinderen contact in de speeltuin. Daar is een klein meisje voor cheerleader aan het spelen met oranje pluimen: oranje boven in Saigon!

Vietnam met kinderen reisverhaal

Daarna lopen we door naar de Ben Thanh markt, een prachtige overdekte markthal waar vele waren worden verkocht. Terwijl Skye zich vergaapt aan de verse levende vis, wordt Mika aan alle kanten belaagd door koopvrouwen die maar al te graag een knuffel van hem willen. Gek wordt hij ervan. ‘S avonds gaan we lekker met zijn allen eten bij een Vietnamees restaurant waar we geen flauw idee hebben wat we eten! Om daarna nog even lekker door de drukke straten te slenteren, voordat we (we hebben zo lang mogelijk de dag gerekt) kapot in ons bed direct in slaap vallen.

De dag erna staan we bewust vroeg op (uurtje of zeven), want de stad lonkt: we gaan met een riskja sightseeing! En wel in de Chinese wijk van Ho Chi Minh, Cholon genoemd. Helemaal geweldig is het om met de riksja dwars door het drukke verkeer heen te gaan. En verbazingwekkend is het om al die massa steeds op je af te zien komen, om vervolgens vlakbij je netjes om je heen te rijden. Georganiseerde chaos! En wij in NL ons maar druk maken om de gekte op de weg, tja. We bezoeken in Cholon een paar prachtige tempeltjes, waar Mika en Skye wierookstokjes mogen branden. Ja, zoals het goede kinderen betaamt kunnen ze vervolgens geen maat houden en staan ze met hele bossen bij de grote kandelaren. Wij bezoeken achtereenvolgens de Phuoc An Hoi Quan pagode, Hoi Quan Nghia An pagode en de Thien Hau pagode. Overigens kan je je met een taxi (goedkoop) ook vrij snel verplaatsen in deze grote stad. Na dit bezoekje gaan we per riksja naar de Binh Tay markt, wederom een prachtige markthal waar wij onze ogen uitkijken! Daarna terug naar ons hotel, om ’s middags het Franse deel van de stad (Dong Khoi) te bezoeken. Het is net Frankrijk daar met een echte Notre Dame, stadhuis, postkantoor en mooie dure hotels waar je ’s avonds een prima hapje kan eten. En dat doen we dan ook; we gaan ’s avonds lekker eten op het dakterras van het Rex hotel, waar in de Vietnam oorlog meerdere journalisten waren gehuisvest. De geschiedenis is voelbaar en het uitzicht over de stad prachtig.

De dag erna staat een echt hoogtepunt op de agenda: de Cu Chi tunnels, een kilometers lang ondergronds gangenstelsel dat in de oorlog volop werd benut (de Amerikanen werden er gek van). Het is onvergetelijk om te zien hoe (demonstratie) een Vietnamees in een paar seconde onder de grond verdwijnt en je daarvan geen spoor ziet. Daarnaast zien we daar allerlei booby traps die in de oorlog werden gebruikt. Het is vreselijk oorlogstuig, waar we even ademloos bij stil staan. Voor de liefhebbers is er ook een schietbaan, maar dat gaat ons op dat moment iets te ver. Tenslotte vinden de kinderen het helemaal geweldig om zelf door de krappe gangen te kruipen, waar papa en mama nauwelijks doorheen passen (tijd voor de weightwatchers). ‘Smiddags gaan we naar één van de vele Aquaparken in Saigon (“waterpark Ho Chi Minh city”) waar we heerlijk afkoelen om ‘savonds opnieuw in de stad heerlijk Vietnamees te eten. De Vietnamese keuken is een waar genoegen, een combinatie van de Aziatische en Franse keuken. Nog andere leuke activiteiten in Saigon?

 • Bezoek het herenigingspaleis, voorheen het presidentieel paleis van Saigon.
 • Bezoek het oorlogsmuseum met groot oorlogsmaterieel (helicopters, tanks).
 • Bezoek het poppentheater, een echte Vietnamese traditie.
 • Bezoek de dierentuin van Saigon.
 • En vergeet tot slot de keizer Jade tempel niet te bezoeken. Een werkelijk prachtige oude Vietnamese tempel.

Dag 5-6 Can Tho (Mekong delta)

We rijden door naar de plaats Can Tho om daar de drijvende markten te bezoeken. De rit van Saigon naar Can Tho in de Mekong delta duurt ongeveer vier uur, onderbroken door een bezoekje aan het plaatsje My Tho. Daar maken we een prachtige boottocht over de Mekong delta om daarna in een sampan door de smalle lagunes te varen. Ook op het water is het een drukte van belang. ‘Smiddags eten we een specialiteit van de Mekong delta, de olifantsoor vis, en bezoeken we op Coconut eiland een snoepjes makerij (echt handwerk). Overigens proeven we tijdens het middageten ook een stukje slang, dat erg op kip lijkt. De kinderen (en wij ook) vinden het maar erg eng. Daarna bezoeken we een slangenboerderij, waar we ons vooral verbazen over de veelheid aan slangen. Een indrukwekkend bezoek, ook omdat het er net even anders is dan in onze eigen dierentuinen. We rijden daarna door naar Can Tho, waar we slapen in hotel Saigon, 55 Phan Dinh Phung (Meer info).

Vietnam met kinderen

Can Tho is prachtig gelegen in de uitgestrekte Mekong Delta. ‘S ochtends vroeg staan we vroeg (6 uur) op omdat je bij Can Tho de drijvende markten vindt, een werkelijk zinnenprikkelende ervaring voor het hele gezin. Eigenlijk staan we nog te laat op, want het is al warm aan het worden en dan gaan de markten weer “naar huis”. Sta dus om 5 uur op! Die ochtend op de Mekong delta tussen de bootjes met verkopers zullen wij nooit meer vergeten. De bootjes meren letterlijk bij je bootje aan met al hun waren: koffie, thee, fruit: geweldig! Het is een drukte van belang en een prachtig kleurrijk spectakel. Onvergetelijk, Mika en Skye hebben het er nog over. Daarna kan je in Can Tho zelf tenslotte lekker eten en slenteren over de boulevard. ‘Middags rijden we terug naar Ho Chi Minh stad waar we in hetzelfde hotel als eerder overnachten daar. De dag erna rijden we door naar Nha Trang, een lange busrit van bijna 12 uur!

Dag 7-10 Nha Trang

Na een onwijs lange busrit komen we aan in deze Vietnamese mondaine badplaats, waar de Vietnamezen zelf ook op vakantie gaan. En dat is te zien! Mooie winkels, restaurants, pretparken en heel veel watervertier. We slapen in hotel Hai Au, 03 Nguyen Chanh (Meer info). Nha Trang heeft een prachtige lange boulevard, attracties en je kan er diverse watersporten doen zoals jetskiën, snorkelen, duiken en parasailen. Onze kinderen vonden het helemaal geweldig. Vanuit de haven van Nha Trang vertrekken dagelijks bootjes naar de diverse eilanden in het gebied. Op onze eerste dag gaan we lekker snorkelen en bezoeken we per boot een mooi eilandje met een heus bounty strand. Op dat strand kunnen we parasailen, iets waar Mika het nog steeds over heeft. Echt geweldig!

De dag erna gaan we naar de modderbaden van Thap Ba. Helemaal geweldig! Is het al prachtig om al die Vietnamezen in de modder te zien, zelf is het feest er niet minder om. Mika en Skye vermaken zich prima, spelen lekker met de modder en wij rusten ook even lekker uit van alle indrukken totnogtoe. Je kan je hier ook laten masseren, maar daar kiezen wij niet voor (tijd is kostbaar). Wij gaan ’s middags nog even naar de Long Son pagode (moet je zien) in het centrum van Nha Trang. Deze prachtige kleurrijke tempel, met een “monnik school”, is een lust voor het oog. Je kan de berg oplopen met bovenin een enorme boedha. Halverwege kom je langs een kleine pagode met een enorme klok waar een monnik je uitnodigt om onder de klok te gaan zitten. Vervolgens gaat hij bidden terwijl hij met een soort klepel tegen de klok aanstaat. Een hele bijzondere ervaring! Wat het bezoek aan deze tempel ook zo bijzonder maakt is de ontmoeting met een aantal hele oude monniken (in de 90 jaar). Vooral onze kinderen leggen het contact, waardoor ook wij even een momentje met hun mogen doorbrengen. Onvergetelijk.

Wat kan je verder nog doen in Nha Trang?

 • Po Nagar cham torens, oud Hindoe erfgoed.
 • De haven van Nha Trang met zijn prachtige gekleurde vissersboten.
 • Bezoek het plaatselijke pretpark.

Dag 10-13 Hoi An

Vanuit Nha Trang pakken we het vliegtuig naar Hoi An, een oud Chinees handelsstadje dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Ons hele gezin is het erover eens: wat is Hoi An mooi! En wat kan je er veel doen voor het hele gezin, wij overnachten net buiten het historisch centrum bij Agribank Hoi An beach resort (Lac Long Quan Tan Thinh (Meer info). Na aangekomen te zijn duiken we direct in de zee (we lopen er zo in) om daarna bij zonsondergang naar Hoi An te gaan. De prachtige kleurige huisjes van het centrum kleuren prachtig rood en okergeel, schitterend! Wij bezoeken met een soort combipas (verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV) achtereenvolgens de Japanse brug, het Tan Ky huis, de Tran family chapel en meerdere mooie tempeltjes. De dag erop gaan we met het gezin fietsen in en om Hoi An. Deze fietstocht maakt grote indruk, we fietsen langs de plaatselijke rijstvelden en ontmoeten vele inwoners. Het is een onvergetelijke ervaring, er is bijna geen betere manier om dicht bij de plaatselijke gebruiken te komen. Onderweg komen we langs een prachtige begraafplaats, mooie woningen, leuke winkeltjes, werkers in de rijstvelden en rietwerkers in de plaatselijke lagunes. Wij bezochten met de fiets ook het vissersplaatsje Thanh Ha, daar lagen de garnalen op de kant te drogen. Echt onwijs gaaf!

Onze reis Vietnam met kinderen

Die middag gaan we lekker met zijn allen op kookcursus. Je hebt meerdere adressen hiervoor, informeer dus ter plaatse. Uiteraard beginnen we met het maken van spring rolls, daarna maken we een heerlijk stoofpotje en we sluiten af met een heerlijk toetje. Uiteraard eten we het allemaal zelf op! ‘S avonds gaan we nog shoppen in Hoi An en kopen we een prachtige handschildering, die nu in onze woonkamer prijkt. Leuk om te weten; in Hoi An kan je (goedkoop) maatpakken en andere kleding laten aanmeten. De dag erna kan je het ophalen!

Wat kan je nog meer doen in en om Hoi An?

 • Bezoek Cua Dai beach.
 • Als je tijd over hebt: bezoek Cam Kim eiland (leuk dorpje en dito houtsnijwerken).
 • Op een uur rijden (met de bus) van Hoi An vindt je My Son, de evenknie van Ankor Wat in Cambodja. Een prachtig complex uit de tijd van de Hindoe heersers. Een vergelijking met Ankor Wat is wat teveel van het goede, maar het is wel mooi!

Dag 13-15 Van Hoi An naar Hue

We vertrekken, met pijn in ons hart, richting Hue. Onderweg bezoeken we de marmeren berg, waar we heerlijk opklimmen en de tempeltjes bezoeken. Aan de voet van deze berg ligt een dorpje met marmer makers. Je kan hier prachtige souvenirs kopen! Daarna bezoeken we het Cham museum in Danang, gewijd aan de oude Hindoe cultuur (zoals in Indonesië). We rijden verder via de prachtige Hai Van Pass (“pas van de oceaan wolken”) en komen eind van de middag aan in Hue, de keizerlijke stad van Vietnam, waar we slapen in Hotel Hue Queen (29 Tran Quang Khai Meer info).

Hue

Deze voormalige keizerlijke stad biedt de mooiste Vietnamese architectonische bouwwerken. We beginnen onze stadstour bij de koninklijke / keizerlijke graven (laat een taxi je erheen brengen, het zijn er meerdere). Het barst er van de beelden wat mooie plaatjes met onze kinderen oplevert. Daarna gaan we naar de citadel van Hue (trek er een uur of drie voor uit), ook wel de verboden stad genoemd. Let wel: een deel van deze verboden stad werd in de Vietnam oorlog verwoest, bezoek vooral dat deel dat nog intact is (“achter de olifant”)! (prachtig) S’middags maken we een heerlijk boottochtje over de parfum rivier en bezoeken we de Thien Mu pagode, waar we het geluk hebben dat de monniken net aan het bidden zijn. Mika en Skye kijken ademloos toe hoe de in prachtig geel geklede monniken bidden. Die avond gaan we (ook doen!!) “keizerlijk” uit eten, het zogenaamde Royal dinner bij restaurant King. Bij binnenkomst worden we direct verkleed in koninklijke stijl om vervolgens onder begeleiding van live muziek aan tafel te gaan. De keizer neemt plaats op een podium, terwijl er feestelijk wordt gedineerd. Trouwens; op meerdere plekken in Hue (ook in de Citadel) kan je je laten opdirken (sminken en kleding) tot keizer of keizerin. Echt heel leuk! De dag erna sluiten we leuk af in Hue met een bezoek aan de Dong Ba markt, een werkelijk prachtige lokale markt met schitterende mensen en prachtige waren.

Vietnam met kinderen activiteiten

Dag 15-17 en 18-19 Hanoi

We pakken het vliegtuig vanuit Hue naar Hanoi waar we slapen in hotel Flower (55 Nguyen Truong to ba Dinh, Meer info). We komen pas laat aan en gaan lekker eten in het Franse deel van de stad bij het wereldberoemde hotel Sofitel Metropole. Dit hotel is beroemd uit de Vietnam oorlog en je vindt er veel historie binnen. Het is “op chic” eten hier, wat onze kinderen echt geweldig vonden. Bell boys begeleiden je van begin tot eind van de avond, het eten en drinken is er heerlijk (je kan kiezen tussen de Franse of Vietnamese keuken). Wij genoten na twee weken Vietnamees van een heerlijk biefstukje! (met een flesje wijn)

Vietnam met kinderen

Tja, en dan de dag erna Hanoi in; waar moet je beginnen? Wij pakten een Riksja voor twee uurtjes om een beetje overzicht te krijgen. Al snel bleven we hangen in de “oude” wijken rondom het Hoan Kiem meer, waar je werkelijk geweldig kunt shoppen. Elke straat heeft de naam van het ambacht wat daar werd uitgeoefend. Wat Hanoi ook zo leuk maakt zijn de leuke restaurantjes en koffiebars, het is net Parijs! Aan het Hoan Kiem meer ligt een prachtige tempel, waarbinnen het prachtig is. Een komen en gaan van Vietnamezen die eventjes uit de drukte van de stad stappen. Onze kinderen zijn er danig van onder de indruk, ook van de mooie kaligrafie die voor hun ter plekke wordt gemaakt. Na het bezoekje aan deze tempel lopen we terug de stad in naar het theater waar we een heus waterpoppen ballet gaan bijwonen. Je mag het niet missen, ook al is het misschien wat toeristisch. Het is prachtig, wij werden er allemaal stil van! We sluiten de dag tenslotte af bij de tempel of literature, een prachtige Confusius tempel en in 1070 opgericht ten behoeve van onderwijs en academici. Met een beetje geluk kom je de studenten in de tuin van het complex tegen (reken er niet op, ze worden belaagd door toeristen).

Tja, en je mag natuurlijk het mausoleum van Ho Chi Minh niet missen. Stil wordt je van de aanblik van de grote leider die je overal in Vietnam tegenkomt.

Dag 17-18 Mai Chau vallei

We verlaten Hanoi en reizen per bus het binnenland in, het wordt groener en groener (en het regent meer). Het landschap verandert in een ongekende groene oase, waar rijstvelden in elkaar overgaan en mensen het land bewerken. Na de drukke stad een verademing, we kijken ademloos naar het panorama dat ons passeert. Na een tocht van een uur of zes komen we aan in de Mai Chau vallei waar de “witte thai” wonen, een bergvolk. We overnachten bij hen in een puntgave paalwoning, midden in het dorp (home stay witte Thai volk, Meer info). Direct bij aankomst knallen de kinderen de paalwoning in, waar klamboes zijn opgehangen boven campingmatjes. Een echte kampeerervaring, dat wordt lekker (slecht) slapen! Daarna gaan we met zijn allen wandelen door de rijstvelden en het dorpje waar de mooiste ambachten zijn (houtsnijwerk, geweven kleden). En ’s avonds koken de witte thai voor ons en genieten we van rijstwijn en live muziek. Een onvergetelijke ervaring. We kunnen het niet laten om een prachtig kleed mee naar huis te nemen.

Noord Vietnam met kinderen

Dag 19-22 Halong baai

Met pijn in ons hart (en een slechte nachtrust) nemen we afscheid van het prachtige dorpje en onze gastvrouwen. We genieten nog eenmaal van de prachtige rijstvelden voordat de stedelijke gebieden weer in zicht komen. We overnachten in Hanoi en de dag erna reizen we direct door naar Halong baai, waar we zullen nagenieten van alle prachtige indrukken die we de afgelopen weken hebbben opgedaan. We slapen in het Tuan Chau resort (Halang city Quan Ninh provincie, Meer info). Het is een echt toeristisch resort met een zwembad en mooi strand, waar we lekker kunnen relaxen.

De prachtige kalkrotsen van Halong Baai zijn betoverend (werelderfgoed). Tijdens ons verblijf maken we een prachtige boottocht door het gebied en meren we aan bij mooie eilandjes en de prachtige grotten van Hang Da Go of Hang Sung Sot. ‘S avonds gaan we naar Halong stad om een hapje te eten. In deze stad is verder niet zo heel veel te beleven. En zo komt een eind aan een prachtige reis door het land van de rijzende draak, een land dat we nooit meer zullen vergeten.

Op de terugweg maken we een stopover van zes uur op Singapore, wat ons de mogelijkheid biedt om nog even deze prachtige wereldstad in te duiken (slechts een kwartiertje vanaf de luchthaven, doen!). We bezoeken daar het prachtige havengebied Esplanada, met zijn wolkenkrabbers en enorme shopping malls. Meer informatie over deze stopover bestemming vindt je elders op deze site (bij “stopover steden” en “stedentrips”).

Non Vietnam met kinderen reisfoto's

Category: Reisverhaal Vietnam met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten EuropaVietnam met kinderenVietnam met kinderen reisverhaal

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl