Istanbul, Turkije met kinderen reisverhaal
(volg onze facebookpagina!)
Op de fiets door Istanbul?
Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.
Familie Van der Mark, februari 2008!
Op 23 februari 2008 vertrekken we voor een aantal dagen naar Istanbul. We hadden een leuk familiehotel in het centrum van de stad voor tien euro per persoon per nacht. We konden eigenlijk het meeste te voet doen, omdat het hotel heel gunstig lag. We liepen eerst naar de Blauwe Moskee, omdat we daar erg benieuwd naar waren. Deze moskee werd tussen 1609 en 1616 gebouwd door Mehmet Aga, de architect van de sultan Ahmet I, die hier opdracht voor gaf. De moskee ontleent zijn naam aan de vele blauwe Iznik-tegels die gebruikt werden voor met name de binnenkant. Prachtig beschilderde koepelplafonds versieren de binnenkant. Tientallen peertjes hangen aan grote metalen ringen, kortom genieten.
Na dit bezoek waren we toe aan wat verfrissing. Na een stukje wandelen vonden we een leuk terrasje bij de kruidenbazaar. Het was februari, hier en daar lagen nog sneeuwresten, maar toch konden we buiten in het zonnetje zitten.
De jongens een flesje fris en moeders een kop koffie. Wanneer je je te voet door Istanbul beweegt, zie je hoe groot de stad is. De straten lopen af en toe omhoog en dan heb je schitterende doorkijkjes over de stad. Er wonen tenslotte een dikke twaalf miljoen mensen! Ons volgende doel was de Galatabrug. Deze bekende brug over de Gouden Hoorn meet 466 meter en is maar liefst 80 meter breed. Hij verbindt de wijken Eminonu en Galata met elkaar. De brug heeft twee verdiepingen en is overdag de stek van honderden vissers die hun hengel over de reling uitgooien. Overal staan bakken, potten of glazen flessen vol kleine zilveren visjes.
Overal langs de Bosporus zijn haventjes waar je voor slechts zestig cent een oversteek kunt maken met de veerpont. Dit is echt de moeite waard en hebben we heel veel gedaan. Je hebt vanaf de boot een prachtig uitzicht over de stad en ziet veel mensen. Heerlijk op het bankje op het dek in de zon en kijken maar. Leuk is het om ook de pont te nemen naar het Aziatische gedeelte van de stad. Het is er veel rustiger, omdat niet veel toeristen dit gedeelte bezoeken. Interessant is het om even binnen te lopen bij het treinstation Haydarpaşa, hier vertrok na de bouw in 1906 de trein naar Ankara. De stationshal is al een bezienswaardigheid op zich.
Vanuit ons hotel liepen we naar de volgende bezienswaardigheid: de Basilica Cisterne. De Basilica Cisterne in Istanbul, in de wijk Sultanahmet, is zeker een bezoek waard. Het is een 6e eeuwse ondergrondse wateropslagplaats en een voorbeeld van Byzantijnse architectuur. Het werd gebouwd tussen 532 en 542 door keizer Justinianus. Hij gebruikte dit als wateropslagplaats voor zijn paleis. Het water werd aangevoerd via een aquaduct en legde op deze manier een weg af van 19 kilometer. De Basilica Cisterne meet 143 bij 65 meter en heeft een hoogte van negen meter. Hierdoor kan er 80.000 kubieke meter water opgeslagen worden. Er vallen constant druppels van het plafond naar beneden en er zwemmen vissen in het water. In de cisterne staan maar liefst 336 zuilen, waardoor het lijkt alsof je je in een basiliek bevindt. Twee van deze zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. Waar de hoofden vandaan komen blijft een mysterie. Waarschijnlijk deed men toen al aan een vroege vorm van recycling; bij dergelijke bouwwerken werden vaak zuilen en andere bouwmaterialen van elders hergebruikt. Van de Medusahoofden vermoedt men dat ze ooit bij een nymphaeum (een heiligdom voor waternimfen) hoorden. Je kunt er doorheen wandelen, over loopbruggen, iets wat vanwege de mooie verlichting sprookjesachtig is. Een echte aanrader. Het is er op sommige plaatsen heel smal. Zo viel ik bijna in het water toen ik te ver naar achteren leunde om één van de enorme Medusahoofden te fotograferen.
In de middag bezochten we de Grote Bazaar. Het is ook letterlijk een enorme bazaar. Het is eigenlijk een overdekt straten- en steegjesstelsel. Er zijn zo’n 4000 winkeltjes!
Er wordt van alles verkocht: aardewerk, tapijten, sieraden, kleding, noem maar op. Mijn eerste aankoop was een “zilveren” theepot en bij dezelfde man kocht ik ook een “zilveren” opengewerkte zeepdoos. In één van de talloze tentjes dronken we koffie en cola. Daarna was het moeilijk om weer de weg te vinden. Of we alles gezien hebben weet ik niet, want je bent eigenlijk elk moment de weg kwijt. Soms herkenden we weer een tapijtenwinkel en liepen dan weer terug. De jongens kochten er nog wat (nep)merk-t-shirts.
Ook een must is het Topkapi-paleis. De naam betekent “Kanonnenpoort-paleis”. Deze zwaar beveiligde poort was vroeger de poort tot Istanbul. Het paleis werd in de 15e eeuw gebouwd, in opdracht van Sultan Mehmet II, die het als residentie gebruikte. Het bestaat uit een aantal paviljoens, gelegen om enorme binnenplaatsen. Binnen is het paleis een lust voor het oog: prachtige kamers vol kunst en beschilderde plafonds. Je ziet er keramiek, zilver, glas, kleding, te veel om op te noemen. Hoogtepunt is de schatkamer. Je ziet er duizenden edelstenen en halfedelstenen en de beroemde Topkapidolk. Het paleis ligt prachtig. Vanuit de tuin heb je een heel mooi zicht op de Bosporus.
Kortom: een paar dagen Istanbul is geweldig en zeker voor herhaling vatbaar!!!