Turijn met kinderen

Turijn met kinderen

Een grande dame…

De mooie hoofdstad van de Italiaanse regio Piemonte, Turijn, komt niet standaard voor in de lijstjes voor leuke stedentrips. En dat is onterecht, want Turijn doet niet onder voor bijvoorbeeld Milaan of vele andere Europese steden. Ik was er eind februari met mijn oudste zoon (toen 13 jaar) en de mooie vlucht over de besneeuwde toppen van de Alpen zorgen al direct voor een eerste opwinding!

Alpen nabij Turijn

Turijn: Eerste hoofdstad van Italië na de eenwording, hoofdstad van Fiat, hoofdstad van Piemonte, hoofdstad van de truffel en ‘één van de Europese hoofdsteden’ met voetbal topclub Juventus. Een heerlijk weekendje samen in een stad die het ontdekken meer dan waard is, zeker omdat er nog zo weinig over geschreven wordt. Los daarvan; heel bijzonder om met één van je kids op reis te zijn!

Wat kan je zoal doen in Turijn naast uiteraard genieten van de overheerlijke ijsjes en pizza’s?

Naast een heerlijke pot voetbal in de voetbaltempel van Juventus bezochten wij:

De Mole Antonelliana (http://www.museocinema.it)

Deze 167 meter hoge landmark van Turijn, ooit het hoogste gebouw van Europa, is een lust voor het oog. Een architectonisch hoogstandje in de vorm van een toren, waar sinds 2000 een superleuk film museum (Museo Nazionale del Cinema) in is gevestigd. Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen over de geschiedenis van de film. Met de glazen lift kom je snel boven en heb je een geweldig panorama over Turijn en de achterliggende Alpen. De Mole is tussen 1862 en 1889 gebouwd door Alessandro Antonelli en was oorspronkelijk bestemd als synagoge. Toevalligerwijs is de Mole voltooid in hetzelfde jaar als de Eiffeltoren in Parijs.

Turijn met kinderen

Het Museo Nazionale del Cinema bezit een rijke collectie met 7000 films, 9000 kunstvoorwerpen, opname- en afspeelapparatuur, 4500 verschillende platen en 200.000 posters. De tour start op het eerste niveau met de afdeling Archeologia del Cinema met wetenswaardigheden over de geboorte van de film. De grote zaal, de Aula del Tempio, is het meest spectaculaire punt van het museum. Als bezoeker kan je plaatsnemen op één van de ligbanken of ligstoelen om er filmbeelden en speciale effecten te bekijken die op de wanden van de koepel worden geprojecteerd. Naar boven lopend over de looproute kom je van alles te weten over beroemde films die in Turijn zijn gedraaid en arriveer je in de Macchina del Cinema, de ‘filmfabriek’. Hier ontdek je de verschillende fases die tijdens het maken van een film worden doorlopen: productie, regie, decor, acteurs, kostuums, bioscopen. Op het bovenste niveau van het museum vind je de Galleria dei Manifesti, waar je een unieke reis maakt langs kleurrijke filmposters en een mooi beeld krijgt van de geschiedenis van filmreclame.

Uitzicht vanaf Mole Antonelliana Turijn met kinderen

In Turijn wordt elk jaar in november in het nabij gelegen Cinema Massimo, in de via Verdi 18, het filmfestival van Turijn gehouden. Dit festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot het belangrijkste evenement na het Filmfestival van Venetië.

Egyptisch museum (http://www.museoegizio.it)

Turijn heeft mooie musea, maar de locals (en alle Italiaanse toeristen) gaan in ieder geval naar het Egyptisch museum. Met één van de grootste collecties ter wereld een ware onderdompeling in de Egyptische cultuur. Echt schitterend!

Egyptisch museum Turijn met kinderen

En verder?

Prachtige straten met winkels, statige gebouwen en pleinen

Bewonder ook vooral de vele kilometers arcaden waardoor je altijd droog loopt. De arcaden zitten vol met leuke cafeetjes, galerijen en winkels. Ze lopen en verbinden de grote pleinen en winkelstraten van Turijn zoals de Piazzo Carlo Felice, Piazza San Carlo, Piazza Castello en Piazza Vittorio Veneto.

Pleinen Turijn met kinderen

Het voormalig koninklijk paleis, nu een mooi museum met prachtige vertrekken en….een geweldig ‘wapen museum’ (http://www.ilpalazzorealeditorino.it)

Aan het plein waar ook het koninklijk paleis ligt, vind je ook palazzo Madame. Een barok paleis wat werkelijk prachtig is. Vergaap je aan de mooie vertrekken en de geweldige monumentale trappen

Koninklijk paleis Turijn met kinderen

Wellicht de bekendste trekpleister, de lijkwade (van Jezus)

Deze vind je in de Duomo; de kathedraal van Turijn (achter het koninklijk paleis). Vergeet niet de klokkentoren naast de kathedraal te beklimmen, je hebt een schitterend uitzicht over de historische kern van Turijn!

Uitzicht vanaf Duomo Turijn met kinderen

Ook een leuk uitje; met bus 15 naar basilica di Superga

Hoog gelegen op een heuvel en daarmee een prachtig uitzicht op Turijn en de Alpen. De bus brengt je naar een punt vanwaar je een historisch trammetje neemt de heuvel op. Naast de prachtige barokke kerk vind je hier de tombes van de voormalige koninklijken. En er is een gedenkplaats voor het met een vliegtuig verongelukte voetbal elftal van Torino, de andere voetbal club uit de stad. Erg leuk! (http://www.basilicadisuperga.com/)

Basilica di Superga Turijn met kidsUitzicht vanaf Basilica di Superga Turijn met kids

Een indrukwekkend uitje is een bezoek aan de monumentale begraafplaats

Prachtige graftombes, van vele lokale beroemdheden,  je kijkt je ogen uit! (must see!)

Begraafplaats Turijn met kinderenBegraafplaats Turijn met kinderen

Tja, er is vast nog veel meer te zien. Slenter vooral door de mooie straten vol overweldigende gebouwen, pleinen en stadspaleizen. Eet een ijsje, pizza en geniet! Wij hadden t prima naar ons zin en sloten de dag lekker af in een restaurantje (zie tripadvisor). En natuurlijk waren we getuige van een wedstrijd van Juventus!

Maar zoals wel blijkt; Turijn kan in elkaar jaar worden bezocht, waarbij het rond de kerst het extra gezellig is. In december wordt jaarlijks een grote kerstmarkt georganiseerd (in de wijk Borgo Dora) waar meer dan 100 kraampjes hun waren aanbieden, onder andere met lokale producten. En op het Piazza Castello wordt elk jaar op een bijzondere manier afgeteld naar het kerstfeest, met een levensgrote Advent kalender.

Turijn met kinderen

Category: Europa met kinderenItaliëStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl