Tuin route Zuid Afrika met kinderen

De Tuinroute (Garden route) Zuid Afrika met de kinderen

De Tuinroute is de prachtige zuidelijke kustweg langs de Indische oceaan. De route combineert prachtige vergezichten met leuke dorpjes. Er is ontzettend veel te doen voor het gezin langs deze route, trek er daarom één week voor uit. Bijgaand rijden we de Tuinroute vanuit Kaapstad richting Port Elizabeth (Oostkaap) over de N2. Omdat het soms erg de moeite waard is om van de weg af te slaan, doen we dat dus ook.

 

Wij noemen een aantal leuke en bijzondere plekken waar wij zijn geweest aan deze prachtige route. Kijk voor meer specifieke informatie bij “activiteiten”, “accommodaties” en “reizen met kinderen in Zuid Afrika” en volg onze facebookpagina.

 

De schoonheid van de Tuinroute met zijn prachtige meren, indrukwekkende bergen en goudgele stranden is werkelijk fenomenaal. De natuur langs de Tuinroute is het hele jaar adembenemend maar de mooiste tijd is wellicht toch van begin juli tot en met begin november. Dan bloeien overal wilde bloemen!

De tuinroute loopt ten oosten van Kaapstad vanaf de mooie Mosselbaai tot aan de Stormsrivier in het Tsitsikamma nationaal park. Het klimaat in dit deel van Zuid Afrika is gematigd en mild, lekker dus om veel outdoor activiteiten met het gezin te doen! Maar niet alleen de natuur is overweldigend, ook de Zuid Afrikaanse keuken laat zich hier van zijn beste kant zien. Deze streek staat namelijk bekend om zijn vele uitstekende restaurants! Gek op oesters? Maak dan zeker een stop in het plaatsje Knysna bij de openlucht oester proeverij van de Knynsna Oyster Company. Absoluut genieten!

Hermanus

Vanuit Kaapstad rij je over de N2 naar Hermanus, hét walvissen mekka van Zuid Afrika. De kans om hier walvissen te zien is heel groot. Stap met het gezin in de boot en ga “whale whatching!”. Wij hebben dat een stukje verderop gedaan in de Plettenberg Baai (“reisverhaal”), maar de kans op close encounters met onze grote vrienden is hier nog veel groter. Tip van de locals: 50 km van Hermanus in het kleine dorpje “de kelders” heb je de beste kansen en uitzichten op deze grote vrienden. Dat kan zelfs vanaf het kleine terras van het enige cafeetje in het dorp: “Coffee on the Rocks” (81 Cliff Street, De Kelders, Western Cape).

Na Hermanus heb je de keuze: doorrijden over de N2 richting Knysna, of het binnenland in naar de R62. Deze R62 (“zie informatie op deze site”) is een prachtinge uitwijk voor een paar dagen om een stukje verder weer op de N2 uit te komen. Wij rijden nu even door op de N2.

Knysna

Knysna is een heerlijke plaats, prachtig gelegen aan de kust. Vele leuke winkels en lekkere eetgelegenheden maken dit een heerlijk plaatsje om een paar dagen te blijven. Vanuit hier kan je namelijk leuke dagtrips maken in de omgeving of gewoon lekker luieren op het strand. De omgeving wordt gekenmerkt door overweldigende, onbedorven gouden stranden, een indrukwekkend rotsschiereiland, liefelijke lagunes, inheemse bossen en dichtbij gelegen natuurreservaten. Lekker wandelen en klimmen en klautere dus! Je kan ook hier walvisexcursies doen, met een bootje door de haven heen varen of kayakken. Ook leuk: het Knysna bos met veel Zuid Afrikaans fynbos!

Mosselbay

De volgende stop, ook prima vanuit Knysna aan te doen, is Mosselbay. Jullie kunnen hier onder andere parasailen, abseilen, kajakken en snorkelen. In het midden van de baai ligt Seal Eiland dat met een boot kan worden bezocht. Zeehonden, pinguïns en aalscholvers bevolken het eiland en met een beetje geluk ziet je hier de grote witte haai. Ook leuk is het museum gewijd aan Bartholomeus Dias, een Portugese zeevaarder die in 1488 hier landde. In het Bartholomeus Dias Museum bevindt zich een replica van het schip waarmee hij in de 15e eeuw langs de Zuid-Afrikaanse kust voer. Ook leuk in het museum is de “schelpen” verzameling uit de oceaan.

George

Een leuk uitstapje van de Tuinroute af, is een bezoekje aan het spoorwegmuseum in George (Outeniqua Transport Museum, 2 Mission Street George). Vergelijkbaar met het Utrechtse spoorwegmuseum is het een geweldig uitje voor de kinderen. Je kan zelfs een ritje maken op de beroemde Quteniqua Choo Tjoe, de oudste stoomtrein in Afrika. Deze loopt tussen George en Mosselbay, vertrek in de ochtend vanuit George en terug in de middag. Vraag ter plaatse naar het dienstrooster dat in de Zuid Afrikaanse zomer anders is dan in de Zuid Afrikaanse winter (onze zomer, meer foto’s).

Plettenberg

Het sjieke plaatsje Plettenberg is prachtig gelegen aan de kust. Voor de kinderen is er enorm veel te beleven variërend van walvisexcursies, lekker spelen op het strand of leuke outdoor activiteiten. Je kan er heerlijk een paar dagen verblijven om de omgeving te verkennen. Tsitsikamma ligt vlakbij, ook Robberg eiland is zeer de moeite waard. Wijzelf deden hier een overgetelijke walvisexcursie (“reisverhaal”) en relaxen op het strand.

walvissen plettenberg baai zuid afrika reisfoto's

Bezoek een township

Wij brachten een bezoek aan de township van Plettenberg waar onze kinderen (en wij) op een indrukwekkende manier kennismaakten met de levenswijze van (een groot deel van) de zwarte bevolking. Onder begeleiding van een inwoner van dit township maakte wij indringend kennis met de uitdagingen waar Zuid Afrika mee te maken heeft. Goed om te zien was dat de oude huisjes langszaam aan worden vervangen door stenen opvolgers. Dit is één van de initiatieven van de regering om naar de toekomst toe een beter leven te bevorderen. Onze kinderen hebben er het nog over (“reisverhaal”)….

Tsitsikamma nationaal park

Tsitsikamma is een geweldige outdoor ervaring voor het hele gezin. De Stormsrivier ontstaat hier en over deze rivier hangt een geweldige touwbrug. De onderwaterwereld voor de kust is erg aantrekkelijk voor duikers en snorkelaars. Ga lekker wandelen of pak de boot op de Stormsrivier. Tijdens een wandeling kan je hier kennismaken met maar liefst 200 verschillende soorten vogels. De kinderen kunnen naar hartelust klauteren en klimmen, bergje op en bergje af! Wil je hier wat langer doorbrengen? Maak dan een deel van de wandeltocht langs het beroemde Otterpad. Als je de gehele route te voet wilt afleggen is het een wandeling van ongeveer vijf dagen. En voor de echte durfals is hier de mogelijkheid om te bungee jumpen: de Bloukrans Bridge ligt aan de Garden Route, 40 km ten westen van Plettenberg Bay bij de Tsitsikamma Forest Village Market.

Robberg Nature Reserve

Nog zo’n prachtige plek: het Robberg peninsula, vlakbij Plettenberg. Ook hier kan je wandelen naar hartelust terwijl je misschien dolfijnen, walvissen of robben langs de kust ziet zwemmen. Het is op sommige plekken wel écht klimmen en klauteren, dus bereidt jezelf en je kinderen daar op voor. Er zijn diverse korte en langere wandelingen, dus voor ieder wat wils. Ook zee kajakken behoort tot de mogelijkheden.

Een klein stukje van de Tuinroute af…

Cangoo caves

Zo’n 30 kilometer boven Oudtshoorn ligt onder de uitlopers van de Swartbergen een netwerk van ruimtes en gangen, waar opgeloste mineralen zich hebben uitgekristalliseerd tot stalactieten, stalagmieten en druipsteenformaties. Dit fantastische geheel is voor het eerst verkend door Jacobus van Zijl nadat zijn veehoeders in 1780 op de ingang waren gestuit, maar de rotsschilderingen en stenen werktuigen geven aan dat de plek 15.000 jaar geleden al werd bewoond.

Addo elephant nationaal park

In dit nationaal park kom je oog in oog te staan met de Afrikaanse olifant. Deze kolos komt hier veel voor, wat een “close encounter” mogelijk maakt. Als de dag van vandaag herinneren wij het moment waarop zo’n gigant op centimeters langs de jeep kwam lopen. Het enige wat de gids zei was: “nu even je mond houden?!”. Tja, met name dat laatste maakte indruk. Naast de vele prachtige olifanten kom je ook giraffen, zebra’s, (misschien) leeuwen, buffels en koedoos tegen. Daarnaast is het een prachtig natuurgebied, dus de uitzichten maken het plaatje compleet.

Oudshoorn en struisvogels! (vogel struis)

In Oudshoorn kan je met je gezin een struisvogelboerderij bezoeken. Een hele leuke ervaring; je wordt meegenomen in de ontwikkeling van deze Zuid Afrikaanse vogel en je kinderen maken van heel dichtbij kennis met deze rakkers! Ze kunnen ze voeden en zelfs erop rijden.. Daarnaast zijn er werkelijk prachtige dierentuinen in Oudshoorn (en omgeving), zeker de moeite waard om te bezoeken.

Category: Tuinroute Zuid Afrika met kinderenZuid Afrika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl