Thimphu Bhutan met kinderen

Thimphu Bhutan met kinderen

Thimphu Bhutan met kinderen mini guide

Het Boeddhistische Bhutan (Druk Yul, het land van de ‘donderende draak’) ligt hoog in de Himalaya en is van betoverende schoonheid. Op een gemiddelde hoogte van zo’n 2300 meter liggen prachtige kloosters en in traditionele architectuurstijl gebouwde dorpen middenin een overweldigend berglandschap. Geen grote vervuilende industrie, mc Donalds en reclameborden hier, wel rustige steden en dorpen waar inwoners in traditionele kledij (verplicht naar werk, in overheidsgebouwen en tijdens feestdagen) over straat lopen. Kortom; een prachtige ervaring in een land dat vasthoud aan zijn oude tradities, maar tegelijkertijd de 21e eeuw binnen treedt.

Een bezoek aan Bhutan is niet compleet zonder een bezoek aan een traditioneel festival (‘Tshechu’), waar monniken in traditionele kledij en maskers gedurende drie dagen verhalen en dansen uitbeelden op de binnenplaatsen van de prachtige kloosters. Plan je reis dus zo dat je een festival kunt meemaken, een onvergetelijke ervaring! Op onze site vind je veel informatie voor een bezoek aan dit prachtige land, prima te combineren met een bezoek aan India, China of Nepal. Filmpjes? Kijk snel op Facebook (like)!

Bhutan met kinderen reisfoto's

Bezienswaardigheden Thimphu

Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, is een relatief kleine stad in vergelijking met de Westerse hoofdsteden. De stad telt circa 50.000 inwoners en is één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Geen files en verkeersopstoppingen hier; ook geen stoplichten, wel een verkeersregelaar. Ook geen hoogbouw en alle huizen zijn -verplicht-  gebouwd in de traditionele architectuur. De stad is prachtig gelegen aan de Wangchhu rivier en is omringd door bergen. Thimphu heeft een aantal leuke bezienswaardigheden:

Tashichho Dzong en het Tshechu festival

De Tashichho Dzong  is de zetel van de overheid sinds 1952. De prachtige Dzong is een lust voor het oog, zowel van binnen als van buiten. De prachtige Thangka’s (Boeddhistische schilderingen die verhalen uit het leven van Boeddha) en het kleurige houtsnijwerk zijn een lust voor het oog. Een Dzong is overigens een versterkt klooster met zowel een religieuze (monniken) als bestuurlijke (overheid) functie. Dzongs zijn enorme (prachtige) complexen met rijkelijk versierde binnenplaatsen en gebedsruimten. De gebouwen huisvesten vaak honderden monniken. In deze Dzong wordt jaarlijks het driedaagse religieuze Tshechu gehouden, een kleurrijk festival ter ere van Guru Rinpoche (‘beschouwd als een tweede Boeddha’). Tijdens het festival wordt een groot aantal dansen (met prachtige kledij en maskers) opgevoerd, met als doel het wegjagen van kwade geesten en demonen. Zorg dat je erbij bent!

De weekend markt

In het centrum van Thimphu langs de Wangchhu rivier wordt elk weekend een kleurrijke ambachtelijke markt gehouden. Je kan hier mooie souvenirs kopen. Aan de andere kant van de rivier (tegenover de weekend markt vind je de markt voor dagelijkse huishoudelijke zaken (groenten, vlees, vis). Hier kopen de inwoners hun groenten en dagelijkse boodschappen. De verbinding tussen beide markten wordt gevormd door een mooie loopbrug die aan beide zijden is volgehangen met gebedsvlaggetjes, prachtig!

Oude ambachten

In Thimphu zijn verschillende scholen gevestigd waar leerlingen de oude ambachten leren; schilderen van Thangka’s, houtsnijwerk, klei structuren en dergelijke. Erg leuk om te bezoeken en van dichtbij te aanschouwen. Vraag ter plaatse naar de ‘painting school’, het ‘handicraft emporium’ of Choki Traditional Art school Traditional Art school.

Memorial chorten

Deze prachtige witte stuppa (gebedsmonument) met een gouden punt is gebouwd in 1974 ter ere van de derde koning, Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972). Let erop dat je met de klok meeloopt en dat het een gebedsplaats is.

Nationale bibliotheek

Een bezoek aan de nationale bibliotheek mag niet ontbreken in het centrum van Thimphu. De bibliotheek bevat veel oude belangrijke manuscripten in het Dzongkha en Tibetaans, met met mooie stoffen omslagen.

Bezoek de Takin, het nationale dier!

Het nationale dier van Bhutan is de Takin, een elandachtig dier dat in het noordwesten en noordoosten van Bhutan leeft. De legenda verhaalt dat de Takin is ontstaat toen de heilige lama Drukpa Kunley in een vijftiende eeuw een bezoek bracht aan Bhutan. Nadat de heilige koe en een geit voor de lunch had veroberd, voegde hij het hoofd van de geit en de beenderen van de koe samen. En zo ontstond de Takin. Je kan de Takin zien in een kleine aangelegde dierentuin, de Motithang Takin Preserve op een kleine 15 minuten rijden van Thimphu.

Textiel museum

Bhutan heeft een rijke geschiedenis in het maken van textiel. Deze geschiedenis wordt uit de doeken gedaan in het Textiel museum Thimphu aan het eind van Norzin Lam (straat). Een bezoek meer dan waard!

Uitzicht over Thimphu vanaf Kuensel Phodrang

Rij de Kuensel Phodrang heuvel op naar de enorme bronzen boeddha en geniet van het uitzicht over de stad.

Simtokha Dzong

Ook de Simtokha Dzong is een architectonische parel vol prachtig houtsnijwerk, Boeddhistische beelden en thangka’s. De legende verhaalt dat de Dzong is gebouwd om demonen te verdrijven die reizigers lastig vielen in de vallei. Ook in deze Dzong wonen veel monikken, die mediteren in de gebedsruimten.

Dwaal door de winkelstraten op zoek naar souvenirs

Thimphu heeft leuke straten met prachtige souvenirswinkels, waar je zeker zult slagen. Nadeel is dat de souvenirs niet goedkoop zijn, er geldt een soort ’toeristen tarief’ ten opzichte van de lokale prijzen. In het centrum aan het eind van de Norzin Lam (straat) is dagelijks een markt waar lokale ambachtelijke producten worden verkocht.

 

Bhutan met kinderen land informati

Category: Bhutan met kinderenThimphu Bhutan met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl