Palazzo Reales Sevilla met kinderen

Sevilla met kinderen mini guide

Sevilla met de kinderen (mini guide)

Over gave kids stedentrips gesproken, Sevilla heeft alles en behoort ons inziens tot de mooiste steden van Europa! Lekker klimaat, prachtige pleinen en straten, mooie architectuur, Moors erfgoed, lekker eten & mooie mensen. Kortom; voor ieder wat wils in deze hoofdstad van Andalusië en dus perfect geschikt voor een paar daagjes weg met het gezin (of papa en mama stiekem alleen). Hierna geven wij een aantal hoogtepunten en nog veel meer. Kijk regelmatig op www.metdekinderenopreis.nl, want er komt steeds meer leuks bij (van ons én van andere gezinnen). Ook leuke Sevilla tips? info@metdekinderenopreis.nl! En volg vooral onze facebookpagina.

 

 

Rijke unieke geschiedenis

Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir en heeft een rijke geschiedenis. Van hieruit werd in de 16de eeuw handel gedreven met de Nieuwe Wereld (Amerika), wat Sevilla tot één van de rijkste steden van Europa maakte. Deze rijkdom zie je terug in de vele fenomenale bouwwerken zoals de gotische kathedraal. Maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Ruim 700 jaar werd Andalusië geregeerd door de Moren die het land omdoopten tot El-Andalus. Het kalifaat lag in Cordoba (www.metdekinderenopreis.nl, “Andalusië”), waar je de ongelofelijk mooie Mesquita vindt. Ook in Granada tref je bijzondere nalatenschappen zoals het Alhambra. In Sevilla zie je ook elementen terug uit deze Islamitische periode in de bouwstijl, de mudejararchitectuur. Omdat de Islam elke vorm van beeltenis van mensen of dieren verbiedt, ontstond een bijna bovenaardse wijze van decoreren (kaligrafie) om zo de grootsheid van het geloof uit te drukken. Paleizen, moskeën en huizen werden zo volledig gedecoreerd met prachtige culturele erfenissen tot gevolg. De Katholieke heersers die El Andalus terug veroverden op de Moren lieten vele van deze bouwwerken intact en bouwden er hun kerken omheen. De gemengde architectuurstijlen die zo ontstonden geven Andalusië en met name Sevilla een uniek uiterlijk. De mooiste voorbeelden hiervan vind je in de koninklijke paleizen en tuinen van het Alcazar Reales. De Katholieke leiders lieten zich bij de bouw van het paleis inspireren door de Moren. Zo lieten de moren ook de prachtige minaret achter: de Giralda (exact het zelfde als de Koutoubia toren in Marrakesch, zie www.metdekinderenopreis.nl “Marrakech”). De laatste eeuwen ontwikkelden zich rondom het centrum de typische volkswijken, waar je nog de echte sfeer van de stad kan opsnuiven. Slenter eens rond door de middeleeuwse straatjes en steegjes vol bezienswaardigheden. In de wijken Arenal, Santa Cruz, Macarena en Triana vindt je oude kloosters en kerken vol kunstschatten. Maar hier tref je ook vooral het dagelijkse leven aan!

Casa Pilatos Sevilla met kinderen

Op de fiets door Sevilla?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Tapas, flamenco en feesten

Maak kennis met het cultureel erfgoed van Sevilla, de flamenco, en geniet van de kleine hapjes waar Andalusië beroemd om is. De terrassen langs de Guadalquivir of de tapasbars verspreidt over de stad lenen zich hier uitstekend toe. En Sevilla heeft een grote verscheidenheid aan winkels die zowel Spanjaarden als toeristen weten te bekoren. Je vindt er leuke boetiekjes, traditionele winkels, souvenirwinkeltjes en grote winkelketens. Zo is de wijk Triana beroemd om zijn aardewerk en keramiek. Ook de flamenco (unieke mengeling van muziek, dans en zang) vindt zijn oorsprong bij de zigeuners van Triana. In de stad vindt je verschillende “flamencotablaos”) waar je optreden kan bijwonen. April is de drukste maand, want dan vinden de grote feesten plaats. De Semana Sante is religieus van aard, tijdens de stille week vinden dan tal van processies plaats waarbij broederschappen beelden van grote artistieke en religieuze waarde door de stad dragen. Het tweede is het Andalusisch volksfeest Feria de Abril. Mensen dragen een week lang traditionele flamenco kledij en je ziet er opgetuigde ruiters en rijtuigen. Families komen samen en er wordt tot diep in de nacht gefeest.

Plaza de Espana en Park Maria Luisa

In 1929 organiseerde Sevilla de Ibero Amerikaanse tentoonstelling wat onder andere leidde tot de bouw van de Plaza de Espana in het prachtige Maria Luisa park. In 1992 was er de wereldtentoonstelling Expo 92. De Plaza de Espana wordt beheerst door het halfronde Spaanse paviljoen. Het plein heeft een diameter van 200 meter en een oppervlakte van 50.000 vierkante meter. Rondom het plein staan 48 prachtige met Azuljos (Andalusische tegels) betegelde banken, die samen de 48 Spaanse provincies vertegenwoordigen. De 4 bruggen over het kanaal dat rond het plein stroomt staan symbool voor de 4 koninkrijken waaruit Spanje ooit bestond. Tip: huur een bootje om door dit 515 meter lange kanaal te varen en ga lekker picknikken in het prachtige park. Dat doen de Sevillianen ook!

Plaza de Toros

Sevilla wordt gezien als het koninkrijk van de stierengevechten en biedt plaats aan één van de beroemdste arena’s van Spanje, de Plaza de Toros de la Maestranza. Deze grote stierengevechten arena is één van de mooiste arena’s van Spanje en is ook mooi om te zien als je niet van stierengevechten houdt. Verdiep je in de cultuur en bezoek het kleine museum dat in de arena is gevestigd. De arena biedt plaats aan 15.000 bezoekers. Erg leuk voor de kinderen!

Musea

Tja, het is bijna nooit slecht weer in Sevilla maar een paar musea zijn een bezoekje meer dan waard:

  1. Flamenco museum, geheel gewijd aan de bekende Andalusische dans. Het museum is gevestigd in een prachtig oud Sevillaans paleis in hartje centrum. Je maakt via multimediale tentoonstellingen kennis met de geschiedenis van deze spectaculaire dans.
  2. Museum provincial de bellas artes (schone kunsten), één van de belangrijkste kunstmusea van Spanje. Gevestigd in een voormalig klooster uit 1612 tref je hier vooral religieuze kunst uit kloosters en kerken.
  3. Archelogisch museum. Gevestigd in een prachtig neo klassiek gebouw tref je hier één van de belangrijkste archeologische verzamelingen van Spanje.
  4. Museum voor Volkskunde. Gevestigd tegenover het archeologisch museum en een prima weergave van hoe het leven en werk vroeger was (gratis voor inwoners uit de Europese unie).

Pretpark Isla Mágica

Op Isla de la Cartuja, een eiland aan de rechteroever van de rivier, werd in 1992 de Expo gehouden en staat tegenwoordig het enorme pretpark “Isla Mágica”. De kinderen vermaken zich met gemak een halve dag in dit park! Je vindt er verder een klooster dat nu dienst doet als museum met Spaanse kunst en de moderne Amamillo brug, een inspiratiebron voor de Rotterdamse Erasmusbrug.

Santa Cruz

De oude wijk (Barrio) Santa Cruz is een lust voor het oog, gelegen ten oosten van de Catedral de Santa Maria de la Sede, La Giralda en het Alcázar. In de smalle straten en vooral op de kleine pleinen vindt je allerhande restaurants en cafés. Santa Cruz was vroeger de Joodse wijk. De Joden trokken naar Sevilla nadat de Moren door de Katholieken verslagen waren. Ze dachten onder de Katholieken een veilige haven te vinden, maar dat bleek een misvatting. Alle Joden moesten zich bekeren tot het Katholicisme of de stad verlaten, in 1492 werden alle Joden de stad uitgedreven.

Moors erfgoed, Islamitische pareltjes!

Sevilla is uniek! Het is een echte Spaanse stad & een stad met een uniek uiterlijk. Met name de Moorse bezetting heeft hieraan bijgedragen. Je kan een ochtend vullen aan het bezoeken van Moors werelderfgoed, sla het zeker NIET over:

  1. Alcazar Reales. Het Alcazar Reales is van grootste schoonheid met een geschiedenis van zo’n 1000 jaar. Ontstaan in de tijd van de moren, de Islamitische bezetters, is dit één van de grootste overblijfselen uit die tijd. Omdat de Islam voorschrijft dat dieren en mensen niet mogen worden afgebeeld is een bijna kunstachtige vorm van decoreren ontstaan (kaligrafie) die oogverblindend mooi is. Je hoeft dus niet naar het midden oosten om ermee kennis te maken (). Vergeet de tuin ook niet te bezoeken, prachtig!
  2. Kathedraal de Santa Maria de la Sede, gelegen in het historische centrum van Sevilla. Met een lengte van 127 meter, een breedte van 83 meter en een hoogte van 43 meter, is dit één van de grootste kerkgebouwen in gotische bouwstijl. In de kathedraal vindt je het graf van Columbus; het is echter nog nooit onomstotelijk bewezen dat hij daar ook daadwerkelijk ligt begraven. De Moorse klokkentoren van de kathedraal, de Giralda, is één van de blikvangers van de stad met een hoogte van 97 meter. Leuk detail; de Giralda is eigenlijk een minnaret (de evenknie van de Koutoubia in Marrakesch), toen de Katholieken Sevilla heroverden op de Moren werd er een klokkentoren opgezet!Reales alcazar sevilla met kinderen reisfoto's
  3. Casa de Pilatos. Dit paleis in de wijk Santa Cruz is een prachtige mengelmoes van stijlen (Gotische, Renaissance, Mudejar en Romaanse). Vanuit de prachtige binnenplaats leiden er diverse gangen naar de vertrekken, kapelletjes en tuinen van het paleis, waar je heerlijk kunt wandelen. In het paleis kijk je je ogen uit naar het schitterende tegelwerk, de enorme houten deuren en de prachtige plafonds.
  4. Torre del Oro: ’toren van goud’. Deze 13e eeuwse toren, gelegen aan de rivier, was ooit onderdeel van de stadsmuren. De toren heeft ook dienst gedaan als gevangenis, havenkantoor en opslagplaats. Tegenwoordig is er een klein zeevaartmuseum in gevestigd.
  5. Archivo General de Indias, een archief met 8 kilometer aan rekken en circa 80 miljoen bladzijden. Hier herbeleef je de avonturen van ontdekkingsreizigers Columbus en Cortés via tal van documenten die een goed inzicht geven in de geschiedenis en ontdekking van Amerika.

Volkswijken

Blijf niet uitsluitend in het oude centrum, maar bezoek ook één van de oude wijken. Je kan dat met paard en wagen doen, vinden de kinderen vast leuk! De wijk Triana is beroemd om zijn aardewerk en keramiek. Ook de flamenco (unieke mengeling van muziek, dans en zang) vindt zijn oorsprong bij de zigeuners van Triana. Wandel door de smalle straatjes en ervaar het dagelijkse leven. Langs de Guadalquivir ligt de drukke Calle Betis met zijn kleurige gevels en vele gezellige terrasjes. Bezoek ook de oude volkswijk Macarena, hét hart van Sevilla. Gezellige steegjes, straatjes en mooie bezienswaardigheden zoals fraaie parochiekerkjes in mudejarstijl en oude kloosters. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Basilica de Macarena met daarbinnen de “La Virgen de Esparanza Macarena”. Vlakbij de basiliek ligt het parlement van Sevilla.

sevillla met kinderen

Tapas in Andalusië, niet overslaan!!

Wat je zeker niet mag missen in Spanje, Andalusië in het bijzonder, zijn de tapas. Kleine hapjes, een ware ontdekkingsreis voor de kinderen (en jezelf)! Makkelijk is dat je er niet omheen kunt, in werkelijk elk café staan ze rond het middaguur op de bar. De tapas zijn kleine hapjes die hun oorsprong hebben in Andalusië. Een selectie van deze kleine hapjes vormt een heerlijke lunch en voor de kleine eters een heerlijk avondmaal.

Omdat het een beetje zoeken is op de menukaart geven wij je hierna enige veelvoorkomende tapas weer met de Nederlandse betekenis.

Alitas de pollo: Kippenvleugeltjes

Patatas bravas: Gebakken aardappelstukjes met peper-paprika saus

Calamares a la romana: Gebakken inktvisringen

Calamares fritos: Inktvisringen gefrituurd

 

Lacón a la gallega: Gekookte en gerookte hamplakken met paprika

Pinchito: Kebab aan een spies

Albondigas: Gehaktballetjes

Empanada: Pasteitje gevuld met tomaat, ui en vlees of vis

 

Paella: Rijst met vlees, vis en/of groenten

Pan de ajo: Knoflookbrood

Chistorra: Pikante worst

Ensaladilla rusa: Aardappel, wortel, rode peper, erwten, olijven, gekookte ei, tonijn en mayonaise

 

Chorizo: Worst met paprika en knoflook (chorizo al vino: met wijn bereidt)

Gambas a la plancha: Gegrilde garnalen

Tortilla espanola: Spaanse omelet met ui en aardappel

Pollo al ajillo: Geroerbakte stukjes kip in knoflooksaus 

Jamón serrano: Gedroogde gezouten ham

Nog een paar!

Magro: Varkensvlees in een paprika-tomatensaus

Costillas: Spareribs

Sepia: Pijlinktvis

Tostas: Brood met verschillende soorten beleg (tonijn, brie)

Casa Pilatos Sevilla met kinderen

Category: Sevilla met kinderenSpanjeStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl