San Francisco met kinderen

San Francisco met kinderen mini guide

San Francisco met kinderen (mini guide)

Ontdek San Francisco met je kinderen! San Francisco is een prachtige stad die op het eerste gezicht Europees aandoet. Als vertrekpunt of aankomstpunt van menige Amerika reis, moet je eigenlijk een dag of twee in de stad verblijven. Er is namelijk genoeg voor het gezin te beleven. “The Golden Gate city” biedt prachtige bouwwerken (waaronder de “Golden gate bridge” en vele wolkenkrabbers waaronder de “Transamerica pyramid”) en leuke wijken, zoals het levendige China town. En je kan er geweldig shoppen!

Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

 

Op de fiets door San Francisco?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

San Francisco is in 1776 gesticht als Spaanse legerpost met vlakbij de missiepost van San Francisco de Asis. In 1835 werd het officieel een stad en iets later werd de naam gewijzigd in San Francisco. De ontdekking van goud in de American rivier leidde tot een grote stroom bewoners rond 1849 (de ‘49ers). Hierna volgden om diverse redenen Chinezen, Japanners, Zuid Amerikanen en Europeanen. Deze mix geeft de stad tot de dag van vandaag een speciale sfeer. Momenteel wonen ruim 750.000 mensen in San Francisco. Het centrum van is compact waardoor veel bezienswaardigheden per voet of openbaar vervoer (de tram!) kunnen worden bezocht.

Market Street is de belangrijke verkeersstraat die de stad door midden snijdt van noordoost naar zuidwest. Ten zuiden en evenwijdig aan Market Street loopt Mission Street. Aan Mission en 3rd Street liggen de Yerba Buena Gardens. Een modern complex met theaterzalen, buitenpodia, beeldentuin, waterval etc. Dit deel van de stad, South of Market – Soma – , heeft veel gerenoveerde pakhuizen die nu als kunsthandel, eigentijds restaurant, clubs of muziekhuis dienst doen.

Montgomery Street is de Wall Street van San Francisco. Je vindt er veel financiële instellingen. Vanaf de 27e etage van de “Trans America Pyramid” heb je een geweldig uitzicht op de stad. Ten noorden van de Pyramid begint Columbus Avenue die tot Fisherman’s Wharf doorloopt.  Dezelfde straat noordelijker wordt een Italiaanse buurt (North Beach) met leuke vaak Italiaanse eethuizen. Op Telegraph Hill bij Washington/Lombard vindt je op een heuvel de Coit Tower. Ooit als eerbetoon aan de brandweer opgericht, heb je vanaf deze toren nu het mooiste uitzicht op de baai en een deel van de stad.

Aan het eind van Columbus Avenue sta je in Fisherman’s Wharf. Een klein deel van de vissershaven ligt er nog, je kunt ’s ochtends de aanvoer van o.a. de vis en de krabben zien die overdag aan de kant van de straat worden schoongemaakt en bereid. Je vindt er visrestaurants, probeer vis met het beroemde sourdough brood (lijkt wat op het duitse brood). Ook vindt je hier Pier 39 (http://www.pier39.com/index.cfm) met vele leuke winkeltjes, eethuisjes én een groot zeeaquarium. Op de pier ernaast liggen de zeeleeuwen lekker uit te blazen in de zon. Vanaf hier kan je ook een (duurdere) georganiseerde boottocht nemen door de baai of naar Alcatraz.

Op Russian Hill tussen Leavenworth en Hyde ligt met een percentage van 32% de steilste straat namelijk Filbert street. Hier vlakbij ligt het bekendste deel van Lombard Street bekend van de foto’s van auto’s die langs flinke bochten moeten afdalen.

Terug naar het centrum bezoek je natuurlijk Chinatown. Die van San Francisco is een van de oudste en grootste van de VS. Een bezoekje waard is het kleine St. Mary’s kerkje. Interessant zijn de achterliggende straten als Kearny (chinees museum in Holiday Inn), California, Sacramento en Stockton. Oude mannen spelen kaart of domino, gebraden eenden hangen in de étalages, kruiden in allerlei vorm geuren door de straat. Straatnamen zijn ook chinees gespeld, je kinderen kijken hun ogen uit!

Stad vanaf het water

Vanuit het oosten aan de kant van de baai ligt aan Market / Embarcadero het ferrystation. Hiervandaan vertrekken de dagelijkse ferrys voor de forensen naar Marin County, Vallejo, Oakland en Alameda. Je hebt vanaf een ferry een prachtig uitzicht op de stad.Een aantal bezienswaardigheden buiten het centrum van de stad (“greater region”):

  1. Mission District, een Spaanssprekend deel van de stad met Latino’s uit diverse Zuid-Amerikaanse landen. De Mission Dolores staat bij Dolores Av/16th Street in deze wijk. Het oudste deel van de kapel stamt uit 1776.
  2. Painted Ladies. De 7 perfecte victoriaanse huizen op een rij bij Alamo Square; de Painted Ladies. Victoriaanse huizen zijn een typische San Francisco stijl van bouwen. De Painted Ladies zijn een stukje perfectie van de traditionele San Francisco architectuur. Niets voor niets wordt dit rijtje huizen vaak de “Postcard Row” genoemd. Met een fantastisch uitzicht over San Francisco, en de Painted Ladies op de voorgrond, is dit zeker een bezoekje waard.
  3. In het Candlestick stadion (zuidelijk van de stad) worden vaak honkbal en american football wedstrijden gespeeld.
  4. Ten noorden van de stad (net over de Golden Gate brug) ligt het vissersdorpje Sausalito, de Redwood bomen in Muir Woods en het wijngebied van Napa Valley.  

In het centrum van San Francisco is er een aantal must do’s:

Golden Gate brug

Een van de meest bekende en mooie bruggen van de wereld met de markante rode kleur. De 4200 meter voet hangbrug werd in 1937 opgeleverd na 4 jaar van bouwen. Een voetpad aan beide kanten van de weg, geeft je de gelegenheid de brug lopend over te steken. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de baai en de schepen. Let wel op, door de harde wind kan het behoorlijk koud zijn op de brug! Met de auto kan je de brug oversteken, om naar Saulsalito of Tiberon te gaan. Sla je direct rechts af van de snelweg, dan kan je naar een mooi uitzichtpunt over de brug en de stad rijden. Genoeg parkeer gelegenheid, dus neem je camera mee, en laat je vereeuwigen met de Golden Gate brug op de achtergrond.

Alcatraz

Deze voormalige gevangenis is het decor geweest van vele films. Het eiland is prachtig gelegen in de baai en biedt mooie uitzichten over de stad. Tickets wel vantevoren reserveren (http://www.alcatrazcruises.com).

Lombard Street

Acht scherpe bochten in een stijl naar beneden lopend straatje maken Lombard Street een grote toeristen attractie. In de lente en in de zomer staan de perkjes vol met in bloei staande bloemen, waartussen de auto’s van toeristen en bezoekers van San Francisco zich een weg banen. Tip: loop het straatje op en neer. Je zal verrast worden door de prachtige uitzichten over Russian Hill & Coit Tower.

Ferry Building

Houdt je van lekker eten? Op zoek naar delicatessen? Dan ben je in de Ferry Building aan het juiste adres. Van oesters tot kaas, van brood tot chocolade. In de Ferry Building vind je uitstekende winkeltjes gespecialiseerd in delicatessen. Zaterdag morgen wordt er een grote ‘Farmer’s Market’ georganiseerd aan de voor- en achterkant van de Ferry Building. Hier kan je terecht voor organische groenten en fruit. Hier moet je echter wel vroeg in de morgen bij zijn om de drukte voor te zijn!

Gump’s

Op zoek naar een uniek kadootje om mee terug te nemen? Ga dan zeker even kijken bij Gump’s. Een legendarisch winkeltje voor luxe kadootjes, sieraden en home decoratie. Op de eerste verdieping vind je ieraden boxjes en porselein, de tweede verdieping staat vol met kristal, en perfect silver. Rondom kerstmis kan je bij Gump’s terecht om weg te dromen met alle kerst decoratie. Gump’s: 135 Post Street (http://www.gumps.com).San Francisco

Fisherman’s Wharf en Aquarium of the bay

Een klein deel van de vissershaven ligt er nog, je kunt ’s ochtends de aanvoer van o.a. de vis en de krabben zien die overdag aan de kant van de straat worden schoongemaakt en bereid. Je vindt er visrestaurants, probeer vis met het beroemde sourdough brood (lijkt wat op het duitse brood). Ook vindt je hier Pier 39 (http://www.pier39.com/index.cfm) met vele leuke winkeltjes, eethuisjes én een groot zeeaquarium (http://www.aquariumofthebay.org). Op de pier ernaast liggen de zeeleeuwen lekker uit te blazen in de zon. Vanaf hier kan je ook een (duurdere) georganiseerde boottocht nemen door de baai of naar Alcatraz.

Golden Gate park

Een dag is waarschijnlijk niet genoeg om het hele Golden Gate park te verkennen. Met een oppervlakte van 1.000+ hectare neemt het Golden Gate park veel ruimte in beslag, maar dat is zeer de moeite waard. Er zijn verschillende attracties in het park; de Bonzai boompjes in de Japanse thee tuin, de botanische tuin en de bloeiende Orchideeën in het conservatory of Flowers. Het Golden Gate park is ook de plaats waar het The Young Museum gebouwd is. Neem rustig de tijd, want er is zo veel te zien in het Golden Gate park, dat het zonde is om er door heen te rushen. De kinderen kunnen hier heerlijk ravotten. Huur een fiets, ga skaten of bezoek een aantal van de musea hier. Misschien is er net een concert in het park.

San Francisco Museum of Modern Art

Gericht op moderne kunst tref je hier een collectie van ruim 25.000 stukken van gerenomeerde schilders en kunstenaars uit de 20e eeuw. En terwijl je je vergaapt aan de kunst aan de muur, vergeet dan vooral niet op de architectuur van het gebouw te letten. Het MOMA is een kunstwerk op zich! Kom laat in de middag, dan heb je kans op gratis toegang, echter je hebt dan nog maar weinig tijd om echt rustig rond te lopen. SFMOMA, 151 Third St.San Francisco met kinderen Fisherman Warf

Wine Country

Slechts een uurtje van San Francisco vandaan, zit je in het Californische wijngebied. Twee beroemde wijngebieden liggen net ten Noorden van San Francisco; Napa & Sonoma. Veel goede restaurants liggen verscholen tussen de wijngaarden. Ook vindt je er genoeg spa’s of afgelegen hotelletjes waar je rustig kan verblijven. Een aanrader voor als je een dagje de tijd hebt.

Palace of Fine Art

Het Palace of Fine Arts is een bezienswaardigheid op zich, vooral ’s avonds is het bijzonder mooi verlicht. Bij het palace of Fine Arts hoort ook het exploratorium, welke een goede activiteit op regenachtige dagen vormt, vooral met de kinderen.

Fietsen door San Francisco 

Je kan fietsen door deze stad, het is niet een alledaags idee. Leuke fietsroutes vindt je in het boekje van Henry Kingmen, “short bike rides San Francisco”.

 

Category: San Francisco met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl