Noord Vietnam met kinderen

Rondreis Zuid Oost Azië met kinderen

Rondreis Zuid Oost Azië met kinderen reisverhaal

(volg onze facebookpagina!)

 

Van Amsterdam, via Parijs, naar Bangkok

Na een lange vlucht, via Parijs, (14 uur) komen we vroeg in de ochtend aan in Bangkok (7 uur). Het voelt als middernacht (5 uur later dan in NL), maar dat komt ook omdat we in het vliegtuig nauwelijks hebben geslapen. Logisch, want het was grotendeels een dagvlucht (geef ons maar een nachtvlucht…). Afijn, de heerlijke warmte wuift ons tegemoet! Ons hotel, Ibis Bangkok, ligt in wat voorheen de hoofdstad van Thailand was en nu een wijk is van Bangkok; Thonburi (daarvoor was Ayutthaya de hoofdstad). Mooi gelegen aan de rivier Chao Phraya, welke de stad doorkruist. Aan de overkant ligt nu het hart van Bangkok (oude stad) met de vele tempels en oude wijken. Hoe dan ook; wij zijn met de familie in de hoofdstad van Thailand!

Het eerste wat we doen is lekker plonsen in het zwembad om daarna snel ‘plan de campagne’ te maken. In de loop van de middag pakken we de skytrain (soort lightrail in NL) naar een aantal enorme shopping malls (Siam center). Mooie uitkomst die skytrain; goedkoop en efficiënt, de Thai maken er grif gebruik van (zo omzeil je ook mooi de files in de stad). In Siam mall is het heerlijk druk met locals en toeristen, geweldig! De malls zijn enorm en op Amerikaanse leest geschoeid. Wat ik zelf wel jammer vind van dit soort plekken is dat het weinig authentiek meer is, erg westers en dus weinig oosters. Zowel qua sfeer als qua winkels, de eigen identiteit is een beetje weg zeg maar. Maar ja, we willen blijkbaar allemaal erg westers zijn, voordeel is wel dat het binnen lekker koel is .

Top is de ‘topfloor’ van de mall. Die is volledig bezet met allerhande eettentjes met Aziatisch food. Echt geweldig, een foodmarket! Voor ieder wat wils, voor ons dimsum en voor de kinderen pizza. Ook leuk is het nieuwe grote aquarium, Siam Ocean World (bezochten wij niet). Daarna snel naar huis, om bij te slapen van de lange reis. Morgen gaan we Bangkok in, met een gids, om wat cultuur te snuiven en het lokale leven ‘te proeven’!

Bangkok!

Een heerlijk druk programma vandaag. We starten de dag met een bezoek aan het koninklijk paleis. Een oogverblindend complex van stupa’s, tempels en kloosterruimtes met beelden. Vol met biddende Thai is het erg indrukwekkend, de rijke decoraties (in vele kleuren) maken het af. Heel mooi is het Wat Phra Kaew, de tempel van de smaragden boeddha. Heel mooi gedecoreerd met glanzende mozaieken en houtsnijwerken. Indrukwekkend is ook de gouden Chedi, volledig goudgekleurd. Kortom; heeeel mooi! In de avond verlicht en ook dan een blik en foto (het paleis is ‘s avonds niet geopend) waard.

Thailand met kinderen

Daarna via de tuktuk -kids vonden dit prachtig- naar de rivier om met een longtailboat een trip door de kanalen van Bangkok te maken (althans een aantal)! We passeren huisjes op houten palen en zien hoe de mensen hier leven. Mika en Skye kijken hun ogen uit, vooral wanneer ze onderweg grote leguanen spotten. Volgens de gids zijn die niet veilig voor de bewoners (lekker?). Onderweg komen we langs het museum van de koninklijke boten (royal barges). Deze rijkelijk versierde houten boten (soort kano’s, gemaakt van teak boomstammen) worden ceremonieel nog gebruikt, wat een prachtig gezicht moet zijn. Sommige boten zijn 600 jaar oud! Ook proberen vrouwen in kano’s hun waar te verkopen, in Azië heel gebruikelijk (drijvende markten). Overigens heeft Bangkok geen echte drijvende markten meer, omdat de kanaaltjes langzaam plaatsmaken voor asfalt… Op een uurtje rijden van Bangkok word dagelijks een soort toeristische drijvende markt gehouden, de bekendste is Damnoen Saduak, met louter toeristisch spul. In Vietnam bezochten we eerder ‘echte’ drijvende markten, dus we slaan deze toeristische attractie in Bangkok over.

Na de boottocht bezoeken we de tempel van de dageraad, wat Arun. Gebouwd in Cambodjaanse khmer stijl, zijn de torens van deze tempel de hoogste van de stad (104 meter). De buitenkant van de torens zijn versierd met Chinees porselein, die in Cambodja overigens niet (die zien we over een paar weken). Mika vindt het prachtig om met papa de hoogste toren te beklimmen, het uitzicht over de stad is betoverend!

 

Als laatste bezoeken we de grote (zeg maar enorme) tempel Wat Pho, de grootste en oudste tempel van de stad. Ook een enorm en overweldigend complex en ook erg druk, volgens onze gids omdat vandaag een vrije dag is voor de Thai. Deze tempel is naast de prachtige bouwwerken speciaal vanwege een enorme in bladgoud beklede liggende boeddha. Werkelijk enorm, meters hoog en meters lang! Ook bijzonder is het ritueel in 1 van de tempeltjes waarbij gelovigen kleine stukjes bladgoud plakken op de beelden. Sommige beelden zijn in de loop van de tijd daardoor aardig ‘misvormd’. Ook Mika en Skye doen vrolijk mee aan dit ritueel! Daarnaast springen de enorme met porselein beklede stoepa’s in het oog. Kortom: zo mooi, dat het eigenlijk niet te beschrijven is (zie foto’s hierna en op facebook ‘reizen met de kinderen’). Hierna gaan we lekker terug naar ons hotel voor een duik in het zwembad, Mika en Skye zijn hier wel aan toe. ‘S avonds gaan wandelen we door de smalle straatjes van Chinatown, ook erg leuk.

Foto album thailand met kinderen

 

Koken met kinderen!

Vroeg op! (vakantie?) We gaan met een Thaise chef op pad, eerst naar de lokale markt en daarna naar het restaurant om Thais te koken. Een beroemd restaurant waar al veel adel kwam, waaronder Amerikaanse presidenten en Europese vorsten; the Blue Elephant, royal Thai cooking! In Vietnam deden we dit ook, Mika en Skye vonden het toen ook erg leuk. Skye moet eigenlijk al negen zijn, maar een leugentje om eigen bestwil kan soms geen kwaad. Om een uurtje of acht banjeren we over de markt (leuk!) waar we veel uitleg krijgen over de kruiden en gerechten. Vooral Mika, thuis ook een kok (kan al zelf redelijk koken), vindt het prachtig ook al begrijpt hij er niets van. Daarna volgt klassikaal uitleg door de chef, doet hij het voor, en gaan we zelf aan de slag. We maken drie heerlijke gerechten die we als lunch in het restaurant opeten. Een heerlijke ochtend!

‘S middags pakken we nog even de tuktuk (die vergeten de jongens nooit meer) de stad in, op zich al een gave ervaring. De chauffeurs scheuren behendig door het chaotische verkeer heen, iets wat onze jongens geweldig vinden (Miran iets minder). Daarna lekker het zwembad in om kennis te maken met de eerste tropische regenbui, het is tenslotte regenseizoen in Thailand. Buitjes van een uurtje, die lekker fors zijn: een douche en zwembad ineen! We ontmoeten hier dagelijks andere NL gezinnen, die ook starten aan hun rondreis door Thailand. Als laatste van deze gave dag gaan we ‘s avonds naar het Baijoki restaurant, op de 33e verdieping van de gelijknamige toren. Dakterras diner met verbluffend uitzicht over de enorme metropool Bangkok. Geweldig!

Ayutthaya, het verloren oude koninkrijk

Een mooie dagtrip, uurtje rijden vanuit Bangkok, is een dagje naar deze voormalige koninklijke stad. Nu grotendeels ruïne, maar toch voldoende bewaard om een beeld te krijgen van de pracht en praal van toen. Eerst bezoeken we het zomerpaleis van de koninklijke familie in Bang Pa-In met prachtige gebouwen en tuinen. Heel mooi is het Chinese verblijf (Wehat Chamrun paleis) met prachtige houtsnijwerken in de deuren, ramen, plafonds en daken. De vijvers zitten vol met vis, leuk voor de jongens; die kunnen ze voeren! Daarna rijden we door naar de eerste Ayutthaya tempel, de Wat Phra Mahathat, beroemd om het door een wurgvijg overwoekerde hoofd van Boeddha. Mika en Skye vinden het prachtig, wij ook! Lijkt een beetje op wat we ook bij Ankor Wat in Cambodja ook gaan zien en waar Tomb Raider (Angelina Jolie) is opgenomen. Hoe dan ook, een onwerkelijk gezicht. Daarna bezoeken we het historisch park en maken we een prachtige boottocht over de rivier naar de werkelijk fenomenaal mooie Wat Chai Wattanaram, gemodelleerd naar de beroemde Ankor Wat. Betoverend gelegen aan de rivier en bijna geheel intact is deze tempel oogverblindend mooi! Een mooie afsluiting van een prachtig verblijf in Bangkok, we hadden hier nog wel langer kunnen blijven. Zoveel te doen en te zien in en rondom de stad. Maar we moeten door! En wel naar de jungle van Kanchanaburi, een paar dagen zonder electriciteit en in de regio van de rivier Kwai.

Thailand met kinderen

 

Van Bangkok naar Chang Mai

River Kwai

 

We laten bruisend Bangkok met moeite achter ons, we hadden met gemak nog een paar dagen kunnen blijven. Heel vroeg in de ochtend worden we opgehaald en gaan we met een bus, (haha) vol Nederlanders / Nederlandse gezinnen, naar het gebied rond de rivier Kwai. Zelf ben ik graag in buitenlands gezelschap, maar ja, NL’ers kom je overal tegen! Wel leuk voor de kids, lekker vertrouwd. We rijden naar het plaatsje Kanchanaburi, gelegen aan de rivier Kwai en toegangspoort voor allerlei activiteiten in dit gebied. We pakken een longtail boot en varen over de rivier naar de beroemde brug en dito spoorlijn, die zoveel doden maakte. Vele krijgsgevangen, waaronder meer dan 2500 Nederlanders, (en 100.000′en Aziaten) vonden de dood door de erbarmelijke omstandigheden waaronder zij het spoor moesten aanleggen. In gevangenschap van Japan dat Birma wilde veroveren, terwijl Hitler in Europa zijn gang ging. Tegenwoordig is de brug, die nauwelijks werd gebruikt, een toeristische trekpleister. Het museum is erg indrukwekkend en vertelt het verhaal van de Japanse veroveringsdrift in de 2e wereldoorlog en het daarbij horende verhaal van de Birma spoorlijn. Erg indrukwekkend, temeer omdat voor het museum de graven / grafakkers liggen van hen die stierven. We nemen een kijkje bij het deel waar de Nederlandse krijgsgevangen liggen, een bizarre aanblik. Indruk maken ook de ‘soldaat onbekend’ graven….

Als laatste geschiedenisles bezoeken we de Hellfire Pass, een handgehakte (met hulp van dynamiet) passage door de metershoge rotsen, op de weg naar Birma. De naam Hellfire refereert aan de helse omstandigheden in deze handgemaakte kloof; snikheet, ziektes, 18 uur doorwerken, bijna geen eten en drinken, met hamers hakken……..

Na deze duik in de geschiedenis rijden / varen we door naar onze accommodatie aan de rivier Kwai, te bereiken via een boottochtje van drie kwartier. Prachtig door het oerwoud, bereiken we het paradijselijk gelegen ‘floating hotel’. Werkelijk paradijselijk, wij weten niet wat we zien, zo mooi! De kids hebben het er iedere keer over; bij het eerste huisje in de rivier springen en je lekker met de stroming (sterk!) laten meesleuren, om bij het laatste huisje eruit te klauteren. Teletubbies; nog een keer!! Nadat ik het een eerste keer had geprobeerd (best heftig), durfde ik Skye niet mee te nemen (Mika is sterk genoeg in het water). Dit tot grote ontsteltenis van de kleine rakker, waarmee dit gelijk de allersaaiste ‘camping’ van de wereld was.. Tja, ‘s middags bleek de stroming aanmerkelijk minder sterk en durfde ik het wel aan. De vreugde van Skye was enorm, net A gehaald en gelijk op deze manier mogen zwemmen (reddingsvesten overigens verplicht). Met 6 en 9 waren onze jongens wel zo’n beetje de jongste kids in het water, echte water ratten! ‘S avonds werden we getrakteerd op een optreden van de plaatselijke ‘Hmong (Mong)’ stam, een minderheidsgroep in Thailand (eerste bewoners van Thailand). Ondertussen zijn alle gangen en huisjes toegerust met olielampjes, wat het geheel een betoverende aanblik geeft. Eerlijk is eerlijk, ‘t even wennen zo in het donker maar wel een bijzonder mooie ervaring…

De dag erna bezoeken we ‘s ochtends een mon dorp, waar we uitleg krijgen over hun manier van leven. Tegenwoordig wordt de cultuur gerespecteerd en toegestaan, waardoor deze bewaard blijft. De kinderen gaan gewoon naar Thaise scholen. Indruk op onze jongens maken de olifanten die in het dorp wonen. ‘ S middags lekker relaxten en zwemmen in de rivier, echt ongelofelijk gaaf met de prachtige jungle op de achtergrond!

Van Kanchanaburi naar Chang Mai

 

Op de weg terug naar Bangkok, om de nachttrein naar Chang Mai te pakken, maken we nog een mooie treinrit over het ‘dodenspoor’ (Birma lijn). In de wetenschap dat 1 biels gelijk staat aan 1 dode… (415 kilometer spoor, om de meter 1 biels, reken maar uit…).

Dan de nachttrein! Een paar weken geleden ontspoorde er 1, dus het was even spannend of hij zou rijden. Gelukkig! Miran reisde 13 jaar geleden 2e klas, nu doen we het 1e klas; lekker een coupe voor onszelf! Gezellig en al hobbelend met vier (!) uur vertraging beginnen we aan de 14 uur durende (nacht) reis. Een mooie reiservaring, we kunnen eten en drinken aan boord! Op zich slapen we prima en om een uurtje of twaalf komen we aan in Chang Mai, de ‘roos van het noorden’. Prachtig gelegen in het groen is deze prachtstad de komende tijd onze uitvalsbasis naar het Noorden en Cambodja/Laos. Snel naar het hotel, even opfrissen en de stad in! Vooral de oude stad heeft een indrukwekkend aantal mooie tempels in de oorspronkelijke stijlen van weleer, de Lanna stijl. Werkelijk prachtig gedecoreerd zijn ze een lust voor het oog. We bezoeken de bekendste de Wat Phra Singh, de belangrijkste en de grootste tempel binnen de oude stad. Het complex is prachtig met meerdere fraaie houtbewerkte gebouwen; de boeddhistische bibliotheek, ceremonie zaal, wijdingszaal en mooie witte chedi’s (as houders). We hebben daarnaast geluk; om een uurtje of vijf komen alle monniken samen om in een van de zalen mantra’s te zingen (gebed). We mogen erbij zijn, heel bijzonder (kort filmpje op facebook ‘reizen met kinderen’). Het is muisstil bij de aanwezige toeristen (ook wij)!

‘S avonds bezoeken we de night market, een waar kooplui spektakel en uiterst gezellig en kleurrijk. Het zijn er twee in Chang Mai, een wekelijks op zondag (vandaag) en elke avond eentje op een andere plek. Beide zijn heel groot, dus je vermaak je prima!

De heilige berg op!

De volgende dag gaan we ‘s ochtends op excursie, helaas in de stromende regen. Tja, het is tenslotte regen seizoen. Weer eens wat anders fotografisch gezien, je kan wel mooie foto’s maken. Wel warm trouwens! We gaan op bezoek bij een Mong dorp, waar iedereen helaas binnen zit. Logisch, het regent…. Toch is de wandeling door het dorp, mooi gelegen in de bergen, leuk. We ontmoeten een paar locals en struinen over de markt. Vermakelijk om te zien hoe Mika en Skye iedere keer in souvenirs jagers veranderen. Daarna rijden we naar 1 van de oudste tempels van Chang Mai, Doi Suthep, bovenop de berg (meer dan twee km boven zeeniveau). De tempel is van oogverblindende schoonheid, vele verfijnde architectuur en rijkelijk in kleur opgezet. Daarnaast wandelen er af en toe monniken rond (met paraplus) wat ook leuk is. De kinderen vermaken zich prima in de regen en met de vele klokken die op het complex zijn te vinden. Een leuke ochtend!

Daarna lekker even zwemmen en ‘s middags nog een leuke wandeling door het oude centrum van Chang Mai. Om ‘s avonds nog even te genieten van de night market! Morgen staat een lange reis naar Mae Hong Son (Noord Westen) op het programma. We gaan de bergen in tegen de grens van Birma. 

Van Chang Mai naar bijzonder Mae Hong Son; Longnecks en Birmese tempels!

We laten Chang Mai (ver) achter ons, maar komen nog wel een nachtje terug omdat we vanaf hier naar Laos vertrekken. Echter, eerst reizen we twee dagen naar Mae Hong Son in het noordwesten. Dichtbij de grens van Birma (nu Myanmar) gaan we een ‘copper / long neck’ dorp bezoeken, de bijnaam van de Padaung (Karen) stammen. Bekend om de grote koperen nekringen (en knie en onderarm) die zij van jongs af aan dragen. Zij komen oorspronkelijk uit Birma en zijn nu woonachtig in onder andere dit gebied. De tradities bestaan nog, al word het wel wat minder omdat het een ‘heftige traditie’ is. Om toch wat extra geld te kunnen verdienen kan je ze nu tegen een kleine vergoeding bezoeken, iets wat wij al langer willen. Er is een zes uur durende tocht voor nodig, de weg van de 1864 bochten, door de bergen. In de stromende regen bereiken we Mae Hong Son, dat daarnaast vele Birmese invloeden heeft wat je onder andere terug ziet in de plaatselijke tempels. Ook die zullen wij bezoeken. Kortom; wat meer van de gebaande paden en de extra inspanning waard… Het is zoals gezegd nogal regenachtig (het hoost), waardoor de nightmarket niet doorgaat. Hopen dat het morgen beter weer is! De jongens zijn helemaal ‘in het kaarten’, pesten met name. Erg gezellig!

Long necked Padaung dorp!

Een half uurtje rijden slechts naar het dorpje, dwars door de prachtige natuur van Noord Thailand. Het heeft veel geregend (nu is het droog) en we moeten daardoor regelmatig over overstroomde bergweggetjes heen rijden. Het scheelt niet veel of het kan niet doorgaan, zo hoog staat het water al op sommige plekken. Onderweg komen we de nodige olifanten tegen, je kan hier mooie tochten en trekkings maken. Gelukkig kunnen we wel bij het dorp komen, de jongens vinden het allemaal best spannend die vreemde long necks (plaatjes op internet gezien). De legende (vrij vertaald) vertelt dat er ooit een ‘stoute’ goddelijkheid was die op aarde wilde kijken (aardse geneugten) en in een Padaung (onderdeel van het Karen volk) stam terecht kwam. Hij werd verliefd en het betreffende meisje werd zwanger van een dochtertje. Helaas werd de goddelijkheid teruggeroepen naar de hemel en verdween als een slang naar buiten. De vrouw vond het wel wat dat zij het kind van een god droeg en hield het kind. Naarmate het kind ouder werd vroeg het waar de vader was. De moeder legde dit uit, ook dat hij de vorm van een slang had. De huid van de slang (rimpels/ringen) werd door de moeder nagemaakt in koperen ringen en om de hals, armen en knieën van het dochtertje bevestigd….

De werkelijke oorsprong ligt waarschijnlijk in de bescherming die de ringen bieden tegen roofdieren (die pakken hun prooi vaak bij de nek). Daarnaast maken de ringen bij de knieën geluid, wat roofdieren afschrikt. Tenslotte is het dragen van de ringen uitgegroeid tot een soort decoratie, maar wel ongeveer 5 kilo wegend… Hoe dan ook, een uitstervende traditie die wij vanochtend van dichtbij zien! En inderdaad, het is een onwerkelijk gezicht. Vooral bij de oudere Padaung vrouwen, lijkt het net alsof de nek extra lang is. Overigens gaat deze ring nooit af, waardoor de nekspieren beperkt zijn ontwikkeld. Doe je ze af, dan kunnen de vrouwen het hoofd niet optillen. Mika en Skye zijn danig onder de indruk, ze willen niet eens op de foto! De vrouwen maken mooie sjaals en andere producten die wat extra inkomsten opleveren voor de gemeenschap. Daarnaast werken de mannen in de rijstvelden. We maken een mooie wandeling door het dorp en zien hoe ze leven en werken. De kinderen krijgen les op een nabijgelegen school.

 

Na deze bijzondere ontmoeting gaan we terug voor een stadswandeling door Mae Hong Son. We bezoeken een paar bijzondere tempels, in Birmese stijl (zie foto’s voor het verschil met de Thaise), en wandelen daarna over de plaatselijke markt. Erg leuk en kleurrijk! De tempels, veelal in het het wit en met grote stupa’s, zijn intiem en mooi. Eentje ligt prachtig op een berg, een andere aan een grote vijver en een derde middenin het dorp. Ze zijn allemaal prachtig! Daarnaast lopen de monniken er vrij rond, wat het extra speciaal maakt. Blij en vol met indrukken gaan we terug naar ons hotel voor een lekkere duik in het zwembad.

Werkende Padaung vrouw Mae Hong Son Thailand met kinderen

 

Morgen rijden we terug naar Chang Mai. Daar bezoeken we nog een keertje de nightmarket, waar Mika en Skye ondertussen volleerd hun gang gaan (en afdingen!). Ze hebben een budget van ons gekregen voor de hele reis (geleerd van de vorige reizen). Je begrijpt dat papa een onbeperkt budget heeft. Elk dorp en stad heeft zijn eigen night market, de een nog groter dan de ander. het barst er van de kraampjes met allerhande artikelen, erg leuk! Zijn je kinderen ondertussen toe aan kroketten en frikadellen, ga dan eten bij Mamory Delicious, geleid door een Nederlander. Je eet hier ook heerlijk Thais, zie ook Tripadvisor (onze vaste adviseur op reis). De dag daarna gaan we ‘s ochtends nog naar de mooie tempel Wat Suan Dok, daterend uit 1373 en vliegen we ‘s middags voor een paar dagen naar Luang Prabang (Laos). Een volgende bijzondere bestemming op slechts een uurtje vliegen; we kijken uit naar onze eerste kennismaking met dit minder westerse en toeristische land!

Terug naar Chang Mai en naar Laos (Luang Prabang)

 

Van Chang Mai naar Luang Prabang, Laos

 

Slechts een uurtje vliegen van Chang Mai naar Luang Prabang (Heilige Boeddha), de vroegere koningsstad, in het noorden van Laos. Loop je ‘s ochtends nog lekker te struinen in Chang Mai, ben je ‘s middags in een ander land. Net als in Europa! Maar let wel; het verschil merk je direct. Minder westers, minder bebouwing, ander eten, mensen zien er net ff anders uit, andere architectuur. Kortom; leuk! Het voelt overigens een stuk warmer aan dan we in Thailand gewend waren. Wat ze ook in Laos hebben zijn tuktuks (4 wielen) en jambo’s (3 wielen), dus onze kids zijn helemaal blij! Want dat zal met name Skye het meest bijblijven, voorop de tuktuk zitten..

De Mekong rivier vormt de levensader van Laos. De rivier ontspringt in China en stroomt ruim 4000 kilometer door Indochina om uit te monden in de Zuid Chinese zee. De lokale bevolking is aangewezen op de rivier voor de rijstbouw en energiewinning. Laos is prachtig; ongerepte natuur, eeuwenoude cultuur, authentiek, heerlijk eten! Wij bezoeken een stukje Laos, als een soort eerste kennismaking. Maar wel een bijzondere, want Luang Prabang (en omgeving) herbergt alles wat Laos zo mooi maakt en de stad prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Luang Prabang Laos met kinderen

Ons hotel ligt een kilometer of 5 buiten het centrum, wat overigens niet groot is. Luang Prabang telt ongeveer 35.000 inwoners en er is geen hoogbouw. Het plaatsje ligt op een soort landtong waar de Mekong rivier omheen slingert (net als Bern in Zwitzerland) en samenkomt met een andere rivier. Het plaatsje telt vele prachtige tempels in de Laotiaanse stijl, een andere stijl dan de Thaise tempelbouw. Andere versieringen, beschilderingen en bebouwing. Vooral de prachtige daken vallen direct op, soort laagje voor laagje tot bijna aan de grond. Heel mooi! Ook gaaf zijn de vele monniken op straat en bij de tempelcomplexen. We zijn om een uurtje of vijf aangekomen en kunnen zo naar de avond markt toe. Deze wordt elke avond van 5 tot 10 uur gehouden. Ook deze markt is lekker uitgestrekt en heel intiem. Met de mooie tempels op de achtergrond is het een betoverend schouwspel. Prachtige handicrafts en lokale producten worden hier aangeboden en het barst er ook van de originele winkeltjes. Niet zo vreemd omdat Luang Prabang van oudsher een handelsstad is, strategisch gelegen aan de Mekong. Vele culturen passeerden de stad! We worden hebberig van de mooie (goedkope) meubels, echter deze worden op prijs per kilo verscheept, waardoor ze alsnog duur worden. Jammer! Na een korte wandeling, we zijn hier net en nog drie dagen, gaan we lekker eten. Want ook dat kan je hier, als gevolg van het rijke verleden. Je hebt de authentieke Aziatische keuken, Franse keuken en een soort fusion keuken. Echt heerlijk, we reserveren vast voor over twee avonden bij het Franse toprestaurant Elephant (topchef, maar geen Europese prijzen). Kunnen onze kids ook eens kennismaken met verfijnd eten (al vrezen we dat ze om frites gaan schreeuwen), michelin ster waardig.

Vroeg op!

 

Laos met kinderen reisfoto's

Tja, uitslapen is er niet echt bij als je op reis bent… Mika en papa staan vanochtend om vijf uur op om de monniken ‘in actie’ te zien. Die gaan voor zonsopkomst de straat op om eten (aalmoezen) bij de lokale bevolking te halen. Een bijzonder tafereel, dat je eigenlijk moet hebben meegemaakt. En dus gaan we voor dag en dauw op pad, snel blijkt dat we niet de enige zijn… Logisch, want dit schouwspel staat hoog in de reisgidsen! Gelukkig is het laagseizoen, dus relatief rustig. We worden gedropt bij een prachtige tempel, waar ze langs komen. Langs de weg zitten vele bewoners met eten te wachten op de monniken. En daar komen ze, honderden! Een gaaf schouwspel, die lange lopende oranje rij langs de eten gevende meute. Prachtig! Mika kijkt ook zijn ogen uit en stiekem geniet ik van het moment met hem. Trots op mijn 9 jarige, die meeging in plaats van in zijn bed te blijven liggen. Heeft het reisvirus hem ook al te pakken? We lopen al fotograferend achter de monniken aan tot ze weer in de tempels verdwijnen, rond half 7. Dan lopen wij lekker met zijn tweetjes nog een korte stadswandeling. Prachtig in het ochtendlicht, zowel de oude gebouwen als de mooie Mekong rivier!

Dan naar huis voor het ontbijt, de rest van de familie ligt nog op bed. Om 9 uur worden we opgehaald voor een dagtocht het binnenland in. Eerst bezoeken we een Hmong dorp, die veel authentieker is dan die we in Thailand bezochten. Prachtige gezichten van mannen, vrouwen en kinderen trekken aan ons voorbij. De traditionele kledij maakt het plaatje compleet. De families reageren enorm op onze kinderen, wat het nog leuker maakt. De huisjes staan hier niet op palen, terwijl er toch genoeg gevaarlijke dieren rondlopen (met name -Cobra!- slangen). In Thailand stonden de huisjes daarom op palen. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we verder door het groene landschap langs prachtig rijstvelden. We bezoeken een mooie grote waterval, met dank aan het regenseizoen een waar spektakel, en picknicken daar. Erg leuk zo middenin de prachtige natuur en tussen de locals. Daarna terug naar de stad voor een bezoekje aan de trots van Luang Prabang, de zijde- en papierfabriek. Heel kleinschalig gelegen in een dorpje is het dit keer niet een ‘toerist trap’ maar een genoeglijk uitje. De prijzen zijn ook heel schappelijk, dus kopen we een paar mooie sjaals. En daarmee eindigt het dagprogramma en gaan wij nog even lekker de stad in. We maken een korte wandeling langs een aantal tempels, winkeltjes en bezoeken het hoogste punt van de stad voor een mooie view over Luang Prabang, Mount Phou Si. Daarna lekker (Laotiaans) eten en struinen over de avondmarkt, al met al een lange heerlijke dag!

Betoverende architectuur

Het koloniale erfgoed van Luang Prabang betovert de bezoekers. Als eerste Laotiaans koninkrijk (Ventiane is nu de hoofdstad) heeft de stad veel te bieden. Met name op de punt van het schiereiland vind je veel mooie tempels dicht bij elkaar. En goed onderhouden zodat de grandeur van toen nog evenzeer aanwezig is. We zijn helemaal stil van de mooie tempels; prachtige daken, houtsnijwerken, kleuren, afbeeldingen, tekeningen. Ongelofelijk mooi! En de monniken zijn alom aanwezig, wat het geheel een betoverende uitstraling geeft. Aan het eind van de dag bidden de monniken, waar je bij mag zijn (wel stil zijn). De zang is dan van ver te horen.

Een tempel (Wat) complex heeft verschillende functies, niet louter religieus. Er zijn scholen, monniken vertrekken, gemeenschapscentra, klinieken, inwijdingshallen, gebedsruimten. Alle wats zijn omgeven door een buitenmuur, de gebouwen staan allemaal op de grond. Behalve de bibliotheek, die staat op palen. De Sim is het hoofdgebouw van de Wat, daar wordt gebeden en worden monniken ingewijd. De That ( stoepa) bevat relikwieën van de Boeddha (Prabang) en zoals gezegd zijn alle gebouwen rijkelijk gedecoreerd. De meest heilige Wat is de Wat Xieng Thong (gouden stadsklooster). Daar is ook de heilige boeddha, een enorm puur gouden beeld, aanwezig. Het complex is betoverend door zijn glazen mozaïeken op de muren van de gebouwen, allerlei taferelen uit de boeddhistische teksten uitbeeldend. Vooral in zonlicht een onwijs schouwspel. Verscheidene Laotiaanse koningen werden hier gekroond.

De tweede dag doen we het wat rustiger aan, mede door de drukkende warmte. We regelen in de loop van de ochtend een longtail boot aan de Mekong rivier voor een mooie tocht van een paar uur naar de grotten van Pak Ou. Deze grotten zijn in de loop van de tijd vol komen te staan met afgedankte boeddha beelden, een surreëel gezicht. De tocht over de Mekong is prachtig met de groene karstgebergten continue in het zicht en activiteiten van de dorpsbewoners aan het water (veel vissers). Daarna gaan we lekker even zwemmen, om ‘s avonds heerlijk Frans te dineren in het goede restaurant Elephant. Zeg maar Michelin niveau, maar dan betaalbaar. Heerlijk is het, al moet ik zeggen dat de Laotiaanse keuken erg lekker is. Morgen dus weer lekker Aziatisch eten!

De vierde dag vliegen we ‘s middags door naar Siem Reap, Cambodja. In de ochtend maak ik, de kids blijven lekker bij het zwembad, een mooie wandeling door de rijstvelden en aanpalende dorpjes. Tja, dan ben je echt weg van NL! Ik zie Laos aan me voorbijtrekken; prachtige groene natuur, mensen de aan het werk zijn (in dorpjes / ambachtelijk, in de rijstvelden, op de boerderij), vrouwen die de was doen en met het eten bezig zijn, spelende kinderen in een riviertje…… wow! Wij komen zeker terug voor een langer verblijf in dit prachtige minder ontdekte Aziatische land…..

Mekong trip Laos met kinderen

Op naar de magische tempels van Ankor Wat!

Van Laos (Luang Prabang) naar Cambodja (Siem Reap)

 

Kan het nog mooier? Ja!

We hebben het prachtige Laos achter ons gelaten en vliegen in slechts 2 uur naar Siem Reap, Cambodja. Daar gaan we de komende dagen 1 van de grootste wereldwonderen ontdekken, de tempelcomplexen van Angkor. Angkor was de oude hoofdstad van het machtige Khmerrijk, gelegen in het oerwoud. Bijna zes eeuwen lang (802 – 1432 na Christus) was de stad het politieke en religieuze hart van het Khmerrijk, gesticht door Jayavarman II. Angkor beslaat meerdere prachtige tempelcomplexen (vroegere steden in Angkor) zoals Ta Prohm, Angkor Thom, Phnom Bakheng en dus Angkor Wat. Laatste is het grootste en mooiste van alle complexen plus het grootste tempelcomplex ter wereld. De totale oppervlakte van Angkor is ruim 200 vierkante kilometer. Onmogelijk om allemaal in een paar dagen te zien, dus beperken we ons tot de bekendste. Daarnaast krijgen we een mooie inkijk in het leven op het mooie platteland van Cambodja en de stad Siem Reap, met zijn leuke nightmarkets.

We hebben de komende dagen een gids die ons langs al dat moois loodst en daarnaast het nodige kan vertellen over het land. Het is een vrouwelijke gids, iets wat niet veel voorkomt in Cambodja. Cambodja heeft een roerige geschiedenis en het is de laatste jaren rustig waardoor het land langzaam groeit, meer toeristen kunnen komen en het land meer opengaat. Wat niet wegneemt dat vele oude tradities nog gelden. Zoals de positie van de vrouw, welke langzaam moderniseert. Van de ruim 15 miljoen inwoners is 95% etnische Khmer (Boeddhistisch). Daarnaast wonen er honderdduizenden Vietnamezen, een half miljoen Chinezen en een paar honderdduizend Cham (Islamitisch). De Khmer hechten aan familie; ouderen worden gehoorzaamd en gerespecteerd en vrouwen worden geacht bescheiden te zijn (en eerbiedig ten opzichte van hun echtgenoot). Vrouwen vervullen een belangrijke rol in het gezin, in morele en financiële zin. Er wordt vroeg getrouwd, tussen de 17 en 23 jaar, en gezinnen zijn relatief groot al neemt het ‘familie planning’ besef toe. Toen wij er waren (begin augustus) waren er net verkiezingen geweest, waarbij het de verwachting was dat een nieuwe moderne partij zou winnen. Cambodja heeft van oudsher maar 1 politieke (volks) partij, dus de politieke strijd was in volle gang.

Ook in Cambodja zijn Mika en Skye het middelpunt van aandacht. Vooral Skye met zijn blonde koppie heeft het zwaar te verduren, waar hij niet even blij mee is. Na aankomst, eind van de middag, gaan we een hapje eten om daarna de nightmarket te verkennen. We krijgen heerlijk eten voorgeschoteld, net weer even anders dan in Laos/Thailand. Vooral veel vis nu, in kokosnoot melk; heerlijk!

Ta Phrom Cambodja met kinderen

Tempels, tempels, tempels!!

Vroeg uit de veren, we zijn hier maar kort en er is veel te zien. Om de grootste toeristen meute voor te zijn, het is weliswaar laagseizoen maar toch druk, gaan we als eerste naar de tempelstad Ta Phrom. Bekend van de film Tomb Raider (Laura Croft / Angelina Jolie), is deze tempelstad (klinkt groter dan het is, je loopt er in een uurtje doorheen), adembenemend mooi. Niet zozeer doordat het zo perfect bewaard is gebleven, maar meer door de combinatie van prachtige restanten van een grootste stad overwoekerd door de grote wurgvijgen (Banyan bomen). Een werkelijk fenomenaal gezicht (zie foto’s), waar je echt even stil van wordt. Overigens groeien deze bomen doodleuk verder, zodat jaarlijks een groter deel van de stad wordt bedekt onder de wortels. Helaas wordt het al vrij snel drukker met toeristen, dus gaan we snel verder naar het complex Bayon, onderdeel van de tempelstad Angkor Thom. De Bayon staat bekend om zijn torens met lachende gezichten in de vier windrichtingen. Daarnaast springen de vele decoraties op de muren (zandsteen) in het oog, vooral de apsara’s (hemels dansende meisjes, half god en half vrouw) en weergaven van bijvoorbeeld oorlogen. Prachtig bewaard gebleven in alle grootsheid!

Na opnieuw een heerlijke lunch, de keuken is echt voortreffelijk (veel vis), bezoeken we nog een tempelpareltje; Banteay Srei. Deze tempel is de oudste, gebouwd rond de 10e eeuw, en onlangs gerestaureerd. Werkelijk prachtige tekeningen, apsara’s en beeltenissen sieren het roze zandsteen (de enige tempel uit dit steen opgetrokken). Ook hier lopen we ademloos doorheen…. En dan is het tijd voor het zwembad, ‘s avonds opnieuw een heerlijk diner in de binnenstad en de nightmarket. Daar scoren we leuke souvenirs, stiekem loopt de koffer alweer vol! En op tijd naar bed, want de volgende ochtend staan we om half 5 op voor de zonsopkomst op Angkor Wat!

Cambodja met kinderen

Nog een gave dag!

Angkor Wat cambodja met kinderen foto albumJuist ja, om half vijf rinkelt de wekker! De kids zijn niet wakker te krijgen en ook niet echt gemotiveerd trouwens om tempel nummer 100 (begrijpelijk) te zien. Maar ja, dit is er niet zo maar 1! We hebben pech, het is bewolkt en miezerig dus een zonsopkomst achter de beroemde torens van Angkor Wat zit er niet in. Niet erg, sfeertje proeven is ook leuk en ook met bewolking is de aanblik van de voorkant van het complex betoverend. Met name de weerspiegeling van de torens in de vijver voor het complex siert menige reisgids. Denk je lekker romantisch de enige te zijn? Fout! Het is een drukte van jewelste, een echt toeristen ding….. Het is nog donker als we aankomen, dat vinden de kids toch wel spannend! Met een zaklamp lopen ze voorop naar de vijver waar we lekker wachten tot het licht wordt. Alles bij elkaar zijn we een uurtje ter plaatse en zien we de prachtige torens tevoorschijn komen en inderdaad weerspiegelen in het rimpelloze water (het is droog inmiddels). Prachtig! Ook mooi zijn de waterlelies en lotusbloemen die opengaan bij het eerste daglicht. Net de Efteling.

Daarna snel terug naar het hotel, het is pas zeven uur, voor het ontbijt om daarna opnieuw terug te gaan met onze gids. We bekijken het complex van binnen om daarna, vinden de jongens helemaal cool, vanuit een luchtballon het complex (en de prachtige omliggende rijstvelden) te bekijken. Daarna lekker lunchen om energie op te doen voor het volgende hoogtepunt van de dag, het Tonle Sap meer met zijn drijvende dorpen. Dit prachtige zoetwater meer is op zich al een natuurlijk wonder, vol met drijvende planten, waardoor het niet gemakkelijk varen is. Onze boot ploegt zich een baan door het drijvende groen op weg naar het open water. Mika en Skye mogen om de beurt meesturen, wat het een feestje voor ze maakt! Onderweg passeren we veel vissers die de netten uitzetten voor een nachtje vissen. De drijvende dorpen leven van de visvangst, die de ochtend na de vangst in Siem Reap wordt verkocht. Een gevaar voor deze drijvende dorpen vormen dammen die in China worden aangelegd en waardoor de waterloop wordt veranderd die dit meer voedt. De regeringen van China, Laos en Cambodja voeren hier overleg over. We naderen het eerste dorp en kijken onze ogen uit; het hele leven speelt zich op het water af. Eigenlijk niet voor te stellen (een menselijk wonder)! Kinderen spelen in het water, moeders doen de was, vaders zijn met visnetten bezig en nog veel meer. Echt ongelofelijk om te zien…

Onze reis Cambodja met kinderen

 

Tijd om terug te gaan, het is een lange dag geworden vol met indrukken. Lekker het zwembad in en ‘s avonds gaan we naar een ‘diner show’, lekker eten terwijl er een voorstelling wordt opgevoerd door lokale artiesten. Mythische en ‘dagelijks leven’ verhalen vormen het middelpunt, waarbij onder andere apsara’s worden verbeeld. Mooi om te zien en een mooie afsluiting van een indrukwekkend verblijf in dit deel van Cambodja. Wat een prachtig binnenland, mooie vriendelijke mensen, cultuur en heerlijke keuken. Morgenochtend bezoeken we nog kort een ander deel van Angkor, de indrukwekkende tempels Phrea Ko en Ta Som (ook door wurgvijgen overwoekerde tempels), om ‘s middags terug te vliegen naar Bangkok. Daar stappen we ‘s avonds (voor de tweede keer) op de nachttrein naar Surat Thani in het zuiden van Thailand. Daar vervolgen we onze reis in het nationaal park Khao Sok, waar papa de neushoornvogel hoopt te spotten (en aapjes). We slapen daar twee dagen in een mooie tent middenin de prachtige natuur (lees; jungle). Er wacht ons een mooie boottocht over de Sok rivier, mooie wandelingen door de jungle en……. close encounters met olifanten. Want dit reservaat beschermt de Aziatische olifant. En het is hier mogelijk om ze te wassen, voeden en -voor de kids wel leuk- ze te wassen. In hun natuurlijke omgeving. We zijn heel benieuwd! De kids hebben het wel zo’n beetje gehad met al die tempels. Goed dat onze laatste week wat relaxter is, want na Khao Sok, blijven we nog drie dagen op Ko Samui. Zon (hopelijk), zee, strand! Benieuwd hoe lang deze familie dat volhoudt.. 

Naar het zuiden van Thailand met de kinderen!

 

 

Na een onvergetelijk verblijf in Cambodja, wat mooi en veelzijdig (en heel authentiek), zijn we in Bangkok op de nachttrein gestapt naar Surat Thani. Een rit van bijna 12 uur richting het zuiden. Surat Thani is de toegangspoort tot het mooie nationaal park Khao Sok waar wij de komende paar dagen verblijven. De nachttrein naar Chang Mai had een vertraging van 4 uur, de nachttrein naar Surat Tani komt met een vertraging van 3 uur aan… Hou daar dus rekening mee, het valt best mee in NL! We zijn aan de laatste etappe van onze reis begonnen (slik), een reis van 4 weken die ons al veel onvergetelijke herinneringen heeft opgeleverd. Het mooie Mae Hong Son (Longnecks, rijstvelden en Birmese tempels), de rivier Kwai (zwemmen!), het gave Bangkok, Laos / Luang Prabang (sprookjes stad en prachtig groen binnenland, heel authentiek nog), de indrukwekkende tempels van Angkor, de drijvende dorpen op het Tonle Sap meer en het mooie binnenland van Cambodja (nog authentieker dan Laos) en dan nu een weekje in het zuiden van Thailand. Naast al deze gave activiteiten beklijft ook de vriendelijkheid van de locals en de heerlijke keuken. Heerlijk dus om rond te zwerven in deze landen en tussen de mensen te zijn; de levendigheid, geuren, kleuren! En dat alles met het hele gezin, genieten! Eerlijk gezegd verlangen onze kids weer naar een bord andijvie, zelf ga ik het missen al kunnen we in NL altijd naar een Thais restaurant. Maar ja, de Chinees in NL is ook niet hetzelfde als de Chinees in China..

Khao Sok; olifanten, slangen en prachtig tropisch regenwoud!

Nationaal park Khao Sok ligt ongeveer 600 kilometer zuidelijk van Bangkok ingeklemd tussen de golf van Thailand en de Andaman zee (in 2004 getroffen door een tsunami). Een groot gebied van zeldzaam tropisch regenwoud (beschermd gelukkig), waar prachtige flora en fauna te vinden is. Zoals de neushoornvogel, cobra, python en veel meer! We hebben een hele mooie accommodatie aan de rand van het gebied, Elephants Hill, aan de Sok rivier. We slapen de komende twee dagen in een tent! Een luxe tent welteverstaan, want de tent beschikt over een bed, douche en toilet…

De middag staat in het teken van een mooie boottocht (kano’s) over de Sok rivier en een bezoek aan een olifanten kamp. We kanoën niet zelf, daarvoor is de stroming te sterk. Onderweg trekt het prachtige karstgebergte (lijkt op zuid China / Yunnan en Vietnam / Halong Bay) aan ons voorbij en zien we hagedissen en …. slangen! Het blijkt hier te stikken van de slangen zoals de Python, Cobra en Mangrove slang. Ze hangen met name in de bomen. Omdat het snel stroomt kunnen we niet echt dichtbij komen, jammer! Afijn, wellicht nog meer kansen op slangen de komende dagen..

Na de kano tocht gaan we naar het olifantenkamp. Al vele jaren worden de olifanten hier verzorgd en gebruikt voor de dagelijkse gang van zaken door 1 van de inheemse stammen, de mahout (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahout). De traditie komt uit India en van jongs af aan worden zij getraind in het berijden van de olifanten. Let wel; de gezondheid van het dier staat hierbij hoog in het vaandel. We gaan vandaag dus ook geen olifantje rijden, maar ze mee helpen verzorgen. En dat wordt 1 van de hoogtepunten van de reis voor onze jongens. Want nog nooit zijn ze zo dicht bij deze giganten geweest en mogen ze ze schrobben en afspuiten. Fantastisch! Daarnaast helpen de jongens met het klaarmaken van het eten; hele bakken vol sugarcane, mango’s, komkommers en palmbladeren. Om ze daarna aan de olifanten te geven, een gave ervaring! De jongens stralen en wij dus ook .. Dan terug naar de tent voor een heerlijke duik in het zwembad en een heerlijk Thais buffet. Morgen staat een hele dag ‘oerwoud’ op het programma.

Slangen, slangen, slangen!

We hoeven dit keer niet al te vroeg op, half negen, om eerst naar de lokale markt te gaan. Altijd leuk! Daarna rijden we door naar de Sok rivier om in een heuse speedboot te stappen voor een gave tocht door de mangrove bossen. En ook dit wordt onvergetelijk, vooral voor papa. Want in 1 van de kreken, prachtig mooi regenwoud (Tarzan kan zo voorbij vliegen), zien we de ene na de andere slang in de boom hangen. Werkelijk geweldig! De dames in de boot, we zijn met nog een NL gezin, vinden het maar niks. We varen tenslotte onder ze door en tja, het zal niet de eerste keer zijn dat een slang in de boot valt. Hoe dan ook, de snakes zijn niet actief, dat zijn ze ‘s nachts. Opgerold of uitgerold zien we de zwart gele mangrove slangen, groene slang en……. python! Papa schiet zijn hele kaartje vol (in verschillende lichtsterktes) in de hoop ‘s avonds een paar mooie plaatjes te hebben. Want dit maakten we nog niet eerder mee, ook niet in Costa Rica, een ander waar slangen paradijs (een enkele slang daar). Na dit slangenfestijn varen we voor de lunch naar een andere schuit, midden op een groot meer. Daar kunnen we kanoën en eventueel de slenken in varen, maar dat durven we niet…… In ieder geval is dit een hoogtepuntje voor papa en mama, want voor de eerste keer kanoën we op groot water met onze kids. Leuk! Als laatste varen we naar een afgelegen strand dicht bij de Andaman zee om daar lekker even te zwemmen. Je mag niet te ver uit de kant, want dan voert de stroming je naar Nederland. Als echte Robinson Crusoe’s bouwen we een echt bamboe vlot van de bamboestammen die op het strand liggen. En niet slecht, want het vlot zinkt niet, als we erop gaan. Cool, de Thaise bemanning ligt in een deuk!

‘S avonds is het bij het heerlijke Thaise buffet lekker nagenieten van deze dag in Elephants Hill. Echt familie avontuur dat morgenochtend nog een vervolg krijgt in de vorm van een kleine jungle trekking.

Ayutthaya Thailand met kinderen

Laatste jungle en naar het tropisch eiland Ko Samui

Helaas, de laatste ochtend in Elephants Hill. We sluiten hier in stijl af met een jungle trekking van drie uur. We stappen op bamboe vlot dat vast zit aan een touw en waarmee je je naar de overkant van de rivier kunt trekken. Je moet geen evenwicht stoornissen hebben. Vervolgens volgt een gave klim en klauter partij door kreekjes, over rotsen en langs enorme bomen van een paar uur. We zien er niet meer uit, want het heeft de hele nacht geregend. Skye is de kleinste van het gezelschap en het gaat net….. Leuke afsluiter is de lunch die onze gidsen vervolgens op zelfgemaakt vuur voor ons maken. Een aanrader voor degenen die naar Thailand gaan met het gezin (ook zonder gezin uiteraard).

En dan drie dagen niets doen; zon, zee, strand en zwembad! Niet papa’s sterke punt, wel goed na drie pittige weken reizen en indrukken verzamelen (een paar van onze dromen kwamen uit). Zoals Miran zegt: Ko Sa-Moe! Ko Samui ligt op een uurtje varen van het vaste land, net boven Surat Thani. Een mooi, redelijk groot, eiland en wij zitten in het noorden. Op het eiland zelf is niet zo heel veel te beleven. Je hebt mooie watervallen in het binnenland, de grote gouden boeddha en -leuk- je kan dagtochtjes maken naar naburige eilanden. Zo is het eilandje Ko Tao, uurtje varen, erg mooi en is het grotere eiland Ko Phangan (half uurtje varen) bekend om zijn full moon parties. Kortom; ook de feestgangers zijn hier ruim aanwezig. Overigens is het prijsniveau op Ko Samui stukken hoger dan op het vasteland (Europees). Minpuntje is het massa toerisme op een aantal plekken, waardoor het echte Thailand wel erg ver weg is… Hoe dan ook; wij genieten van elkaar en het even chillen in zee, een kleurtje opdoen, om ‘s avonds lekker te eten en winkelstraatjes af te struinen. En zo eindigt onze vierweekse reis door een deel(tje) van Zuid Oost Azië. Een onvergetelijke trip vol met gave momenten voor iedereen! De lange vlucht naar NL (via Bangkok en Parijs naar Amsterdam) komt eraan, kunnen we mooi gaan nadenken over onze volgende reis, ideeën zat…..

Onze hele reisroute, wat voor activiteiten we ondernamen, accommodaties, praktische informatie, mooie foto’s verschijnt binnenkort op onze site ‘www.metdekinderenopreis.nl’. Blijf ons volgen via onze facebook pagina ‘reizen met de kinderen’ (like!), daar plaatsen we regelmatig leuke weetjes voor verre reizen met kleine kinderen! Leuk voor iedereen trouwens, want onze reizen zijn niet afwijkend van ‘grote mensen’ reizen!

 

Category: Cambodja met kinderenLaos met kinderenReisverhaal Cambodja met kinderenReisverhaal Laos met kinderenReisverhaal Thailand met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten EuropaThailand met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl