Bryce Canyon Amerika met kinderen

Roadtrip met kinderen door Zuid West Amerika

Roadtrip met kids door Zuidwest Amerika

(Nathalie Foppen en Paul Dijkman, 25 april t/m 21 mei 2015, http://www.padennaf.nl/)

 

Las Vegas

 

Met onze zoons Mick en Jelle (toen 4 en 10) maakten we een 4 weken lange rondreis door Zuidwest Amerika. Via WTC boekten we de vliegtickets, camper, en de hotels in Las Vegas en San Francisco. De rest lieten we open. We begonnen in Las Vegas: 2 nachten in Hotel Excalibur, meteen 1 van de hoogtepunten voor de boys; slapen in een kasteelhotel!

Onder een strakblauwe hemel wandelen we door de immense casino’s van Mandalay Bay en Luxor en over The Strip. De boys kiezen M&M’s op kleur, gaan op de foto met Olav van Frozen, even de Coca-Cola Store in. We lunchen in het Hard Rock Café, en duiken met een heerlijke 24 graden het zwembad in. De kennismaking met Vegas is kort maar krachtig, leuk om eens te zien! Op naar de camper pick-up van Road Bear!

Glamping

‘This is not camping, but serious glamping’! De boys zijn net zo enthousiast over ons motorhome als wij. Een jaar later hebben de boys het nog steeds over ons paleis op wielen. Inslaan bij Wal-Mart en dan dwars door de Nevada Desert naar KOA Hurricane, net voor Zion National Park.

Zion National Park

Op de prachtig gelegen South Campground aan de Virgin River kunnen we de volgende ochtend een plekje uitzoeken! Als je vroeg arriveert, heb je bij de campgrounds in de nationale parken zonder reservering grote kans op een plekje – first come, first serve. In de shuttlebus vergapen we ons vervolgens aan de schitterende vallei. De rode en zwarte hoge steile wanden, de bloeiende cactussen, de wild stromende rivier, al dat groen langs het water, die strakblauwe lucht! Is dit soms het paradijs? Dat kan niet anders.

We zien eekhoorns en hagedissen, en op de camping lopen de herten gewoon tussen de tentjes en campers door! We nemen de Emerald Pools Trail en wandelen onder een waterval door. De uitzichten over de vallei onder ons zijn zo mooi. De jongens begroeten iedereen met een charmant ‘morning!’ en ze vullen onderweg de stenen torentjes aan die de paden aangeven, de zgn. cairns. Bij Zion Lodge genieten we in de ‘summersnow’ van een ijsje én van de indrukwekkend grote katoenboom op het grasveld die volop pluisjes sneeuwt.

Bryce National Park

Na een rit door prachtige landschappen zijn we op een andere planeet beland: Bryce National Park. Langs de bergrand staan massa’s rozerode zandpilaren, de zgn. hoodoos. De legende over de coyote die lastige mensen omtoverde in deze pilaren, spreekt tot de verbeelding van de boys. Dus kijk maar uit als je een coyote tegenkomt! De uitzichten met namen als Sunset Point, Inspiration Point en Rainbow Point maken diepe indruk op dit gezin. Dat we op 2800 meter hoogte ook nog sneeuwballen kunnen gooien, maakt het feest compleet!

Arches National Park

Via de schitterende Scenic Byway 12, dwars door witte bossen en het Capitol Reef, belanden we op KOA Moab en duiken we meteen samen het zwembad in.  Al om half 7 zijn we de volgende morgen in Arches National Park. Tot Micks grote vreugde zijn de konijntjes ook net wakker. In de imposante Double Arch zijn we helemaal alleen! Wat een unieke plek! Het echoot in de boog en de kleine hagedisjes schieten alle kanten op, cool. Ook de North en South Windows zijn immens groot, we verdwijnen ook hier letterlijk in de bijzondere creaties van de natuur. Bij Devils Garden wandelen we naar de Landscape Arch. Het is rond 13 uur al flink warm én flink druk, dus hoog tijd om weer een duikje te nemen in het zwembad en op de camping een paar uur te chillen.

Dead Horse Point State Park

Die avond rijden we in een uurtje naar Dead Horse Point, Utah’s Grand Canyon. Onderweg staat een kudde zwarte koeien ons aan te staren midden op de weg, prachtig. Even een snelle pasta eten op de parkeerplaats en dan intens genieten van een indrukwekkende zonsondergang: elke minuut dat de zon verder zakt, kleurt er weer een ander deel van de canyons rood en oranje onder ons. Diep onder de indruk rijden we in het pikkedonker onder een volle maan terug naar de campground.

Canyonlands National Park

Voor dit ruige landschap schiet elke beschrijving tekort. De steile wanden naar beneden, de gekartelde scheuren in het rotsland, de grillige canyons. Het is zo woest mooi! Dit deel heet bovendien Island In The Sky. Zo voelt het ook, alsof we op een eiland zijn, met om je heen die onbegaanbare diepten. Nu is het met 2 kids wél even wennen om zonder omheiningen zo dicht bij zulke diepe afgronden te vertoeven. Als we even later – stevig hand in hand – over de steile rand kijken, dringt de ernst van de situatie tot de boys door en luisteren ze daarna goed. Ze vullen de cairns weer aan met kleine steentjes en tekenen er een spoor van pijlen mee. Ook luisteren we naar de verhalen van de park ranger over de geschiedenis van het park.

Mesa Arch… We richten ter plekke een fanclub op voor dit grandioze portaal. Nadat we dit natuurwonder van bijna alle kanten hebben vastgelegd, pakken we de Upheaval Dome Trail naar de merkwaardige zoutkrater. Het was genieten van de adrenaline-kick die Canyonlands heet! Daarna is het natuurlijk weer hoog tijd om te gaan zwemmen en de rest van de dag lekker bij te komen.

Monument Valley

Bij de Mexican Hat, bekend uit de film Cars waar de kids groot fan van zijn, stoppen we even. Dan rijden we met zwaarbewolkt weer naar Monument Valley Navajo Tribal Park en maken de bekende plaatjes van ‘de meest gefotografeerde plek op de wereld’. Ondanks dat er plek is op de campground rijden we, na een lunch met uitzicht op de famous Buttes, door naar Lake Powell. Zodra we bereik hebben (wat dus ook heel vaak niet het geval is), reserveren we alvast voor de volgende dag de tour door Antelope Canyon.

Lake Powell

Dankzij de dikke camping gids Good Sam RV Travel Guide die in de camper aanwezig is, belanden we na onze langste reisdag op het schitterend gelegen Lake Powell Wahweap Marina RV Park. De kleuren zijn hier zo mooi; de donkere donderwolken boven de roodwitte bergen, het blauwe water met de vele zilverkleurige rivierboten, de witte Glen Canyon Dam. Genieten! We hebben inmiddels een BBQ en hout, dus lekker grillen en de kids vertellen spannende verhalen aan het kampvuur.

Antelope Canyon & Glen Canyon Dam

In een stoere 4-wheel-drive rijdt Navajo gids Presley ons de volgende ochtend naar Antelope Canyon. We worden 1,5 uur ondergedompeld in Navajo magie. Tijdens de wandeling door de smalle canyon zorgt de geringe lichtval voor onwaarschijnlijk mooie kleuren en schaduwen, waardoor je figuren lijkt te zien in de rotsen; een drakenoog, een gorilla, een vlam. We worden door de sprookjesachtige canyon geleid, en onder de indruk weer teruggebracht naar de parkeerplaats. We bezoeken daarna de Glen Canyon Dam; het kleinere, sympathieke broertje van Hoover Dam. En dan natuurlijk snel weer zwemmen in het Lake Powell Resort en fikkie stoken! Die avond borrelen we op de camping met Hollandse buren. De kids spelen met elkaar, terwijl de ouders ervaringen en tips uitwisselen.

Grand Canyon

Op weg naar de Grand Canyon stoppen we uiteraard bij de bijzondere hoefijzervormige meander Horseshoe Bend. En dan zijn we in het grootse Grand Canyon National Park. Het stikt er van de herten, geweldig! Het is die nacht 2 graden. Het park verken je, tot Jelle’s grote vreugde, met shuttlebussen. We pakken de rode buslijn over Hermit Road. Het is immens wat we zien, met de Colorado River in de diepten! En het weer is prachtig! Mick pakt soms een powernapje op een picknicktafel: hij is moe, dus van wandelen over de Rim Trail komt weinig en de bussen zijn dus een uitkomst.

We relaxen een paar uur op de campground en keren die avond terug naar Hopi Point voor de zonsondergang. Met zo’n 300 mede-genieters zien we de zon weer haar werk doen; steeds veranderende, schitterende kleuren in de gigantische canyon. We zien zelfs 5 condors vliegen in het schemerlicht! Iedereen is in een juichstemming als de zon onder is, en al even enthousiast staan we even later hutjemutje in de bus terug. Wat een indrukwekkende dag! De volgende ochtend pakken we de oranje buslijn, maar het hagelt! Er hangen dikke wolken in de canyons, dus na bibberend bij Yaki Point te hebben gestaan, houden we het voor gezien.

Route 66!

In ‘the Birthplace of Route 66’ wacht ons even later een feestje. Het stadje Seligman is het echte Radiator Springs uit Cars! We zien hier de echte Takel, Doc, Fillmore en Sheriff. Natuurlijk gaan we even langs bij Angel & Vilma’s, kopen heel wat memorabilia en kijken onze ogen uit in de geweldig leuke museumwinkeltjes. Op Route 66 stoppen we een stukje verderop bij Hackberry General Store, ook zo’n heerlijke vergaarbak van 60s stuff. We overnachten op de KOA in Kingman. Dit stadje noemt zichzelf ‘the Heart of Route 66’. We verkennen het centrum van Kingman de volgende dag, en bezoeken daar het schattige kleine Railroad Museum en het Visitors Center.

Chloride & Hoover Dam

Vanuit Kingman zijn we amper op de interstate of we zien de afslag Chloride. Een verkoopster had dit ex-mijnstadje getipt, maar waarom ook alweer? In een foldertje zien we dat er die dag om 12 uur een shoot-out is. Geen idee wat het inhoudt, maar het is 11.45 uur dus let’s go! We belanden bij de Chloride Outlaw Gunfighters die in deze ghost town western toneelstukjes opvoeren, waarbij flink geschoten wordt. Het is zo amateuristisch dat we dubbel liggen van het lachen. Mick vindt de schoten wat hard, maar Jelle wil na afloop dolgraag met de sheriff op de foto.

En door naar de Hoover Dam. Omdat je over de dam zelf rijdt, word je daar streng gecontroleerd. De kids zijn even onder de indruk van de zwaarbewapende beveiligers die de camper van binnen en buiten controleren, ook al doen die dat heel vriendelijk. Even later rijden we over de indrukwekkend grote dam en wandelen er een uurtje rond. Daarna belanden we m.b.v. de handige campinggids in een oase in de woestijn; op het Nevada Treasure RV Resort, niet ver van Death Valley. Daar blijven we 2 nachten tussen hele lieve pensionado’s. Op een wel heel bijzondere Moederdag doen we helemaal niets! We zijn er alle 4 aan toe: zonnen, zwemmen, lezen en genieten van heerlijke 60s en 70s muziek!

Death Valley

Wat staat ons te wachten in Death Valley? Eerste stop is Zabriskie Point. Prachtig, die tiramisu-achtige bergen! Er waait een warme föhn. De airco in de camper is een verademing, terwijl het ‘slechts’ 38 graden is. Dan natuurlijk naar Badwater Basin en de Mesquite Flat Sand Dunes, waar een flink windje staat. Die verlaten rechte wegen door dit sobere landschap, zo gaaf! Bij het Father Crowley Vista Point scheert een straaljager ondersteboven over onze hoofden, wauw! Dan zien we bij Panamint Springs ook nog 2 coyotes! Ze veranderen ons gelukkig niet in zandpilaren. We sluiten deze memorabele dag af in het bubbelbad op het Boulder Creek RV Resort in Lone Pine!

Yosemite National Park

We rijden naar de Tioga Pass in Yosemite National Park door een prachtig vruchtbaar landschap vol bossen, rivieren en meren. Als we stoppen om te tanken, zien we sneeuwresten langs de weg. En hoe verder we de pas op rijden, hoe meer sneeuw. Even later staan we met 4 graden in een compleet sneeuwlandschap! Een temperatuurverschil van 34 graden met gisteren!

Langs de lange Tioga Pass Road stoppen we diverse keren om van de prachtige uitzichten te genieten, zoals bij Tioga Lake en Tenaya Lake. De meren en bossen, de massieve grijze rosten, Half Dome in de verte. Wat een prachtig park is dit! We speuren naar beren, maar zien ze helaas niet. In Yosemite Village staan we onder de steile El Capitan! En even later wandelen we naar Bridal Veil Fall, en zien we weer eekhoorntjes en herten. Het is zo mooi en groen in de vallei!

Voor de uitzichten vanaf Tunnel View en Glacier Point zijn eigenlijk geen woorden, wat een spektakel! Net een schilderij! Die Half Dome met aan beide kanten dubbele watervallen die stil lijken te staan! De jongens klauteren heerlijk over de rotsen en in bomen, en zien overal eekhoorntjes die zich snel uit de voeten maken. In de Village wandelen we onder de indruk nog wat rond en dan moeten we echt afscheid nemen van dit o zo mooie park.

Monterey Bay

We rijden door de gouden heuvels naar de stille oceaan! Via Monterey en Carmel rijden we, na een middagje relaxen op de campground, naar Point Lobos State Natural Reserve voor de mooiste zonsondergang-in-zee! De zeeleeuwen op de rotsen zorgen voor fijne achtergrondmuziek. Schitterend! Al die grote zeevogels die over komen vliegen en door de boys worden bekeken door hun verrekijkers. Daarna lopen we helemaal alleen in het pikdonkere park naar de camper, terwijl de vleermuisjes over onze hoofden scheren in het maanlicht.

Op de Old Fisherman’s Warf in Monterey is het gezellig vertoeven. Overal liggen zeeleeuwen en de zeeotters zijn zo schattig! De walvistocht van Monterey Bay Whale Watch is te gek! In de baai met de voedselrijke deepsea-canyons zijn het hele jaar door walvissen te bewonderen. We zien tientallen donkere Risso dolfijnen en wel 6 bultrugwalvissen, dromen we soms?! De groepen met honderden kleine dolfijnen schieten onder de boot door, springen parallel aan de boot omhoog en voor de boeg uit. Iedereen juicht ze toe. Wat een mooie boottrip!

San Francisco

De volgende ochtend leveren we in San Leandro de camper in, na 19 nachten en 4250 comfortabele kilometers. Met lichte pijn in ons hart, want wat was het een fijn tijdelijk huis! Met de BART-trein en taxi zijn we vlot in het Sheriton Fisherman’s Warf Hotel! Lekker bijkomen en de boys kijken eindelijk weer eens TV. Op de nabijgelegen Pier 39 vermaken we ons goed, er is zoveel te zien! De megagrote groep zeeleeuwen op de vlonders, dansers, muzikanten, circusartiesten, de RocketBoat.

We nemen een dag later de Big Bus voor wat sightseeing, met eigenlijk maar 1 doel: Golden Gate Bridge. Jelle kent de brug van de film Big Hero 6. De wandeling over de rode brug is echt fantastisch! We leggen de beide pijlers vast en elke gelopen meter! Een helikopter vliegt onder de brug door, er komt een watervliegtuig over, een motor komt voorbij en doet de hele brug op 1 wiel, het uitzicht op de baai en de stad. ‘One big smile’ op onze gezichten.

De volgende dag is Alcatraz aan de beurt. De adviezen opgevolgd en al maanden van tevoren de tickets voor The Rock gereserveerd, erg verstandig. ‘Maar in een gevangenis wonen toch boeven?!’ zeggen de boys. We leggen uit dat die inmiddels ergens anders wonen. We nemen de geweldig leuke Nederlandstalige audiotour, met ook voor de boys begrijpelijke verhalen over de gevangenis. Jelle vindt de ‘slaapkamers’ wel erg klein en de isoleercellen zijn erg donker. Mick vindt tralies in je slaapkamer wel leuk om op te klimmen. Leuk om dit te hebben gezien!

Natuurlijk maken we weer een dag later ook een keileuke rit met de Cable car over de heuvelachtige streets of San Francisco! Er wordt enthousiast gejoeld aan boord. We wandelen daarna dwars door Chinatown, lunchen bij de mooie Ferry Building Marketplace op Pier 1, en nemen een van de schitterende klassieke Streetcars van de F-Line terug naar het hotel. Daar is een verwarmd buitenbad dat dagelijks intensief wordt gebruikt door de boys.

Home

En dan is ons mooie avontuur voorbij! We halen onze smartphones en camera’s leeg, en kunnen nagenieten met ruim 6000 foto’s! We maakten geweldige filmpjes en brachten een koffer vol souvenirs mee terug. Maar bovenal hebben we samen al die geweldig mooie avonturen beleefd en herinneringen verzameld! De boys vragen regelmatig wanneer we weer teruggaan, want het was er zo gaaf!

Reistips met kids

Vliegen: We hadden uitdeelzakjes gemaakt voor eventuele verveelmomenten, maar daar was geen sprake van! De kids (4 en 10 jaar) hebben zich urenlang vermaakt met films en spelletjes op hun entertainmentschermpjes.

Camper of in motels: Als je zoals wij 11 campings aandoet in 19 dagen, dan is een camper met kids ideaal. Geen gedoe met koffers in- en uitpakken. De kids weten waar ze slapen (samen boven de cockpit), waar hun speelgoed ligt, waar de WC is en hoe alles werkt. Het gaf rust om ons eigen huisje steeds bij ons te hebben. Daarbij vonden ze het geweldig om in zo’n grote bus te logeren, en te helpen met het installeren van de camper, de slide-outs te bedienen en te helpen met de aansluitingen na een rit. Er zaten op 2 verschillende plekken gordels, dus konden ze kiezen of ze onderweg aan tafel wilden zitten of op de ligbank.

Dagindeling: Op een kalender tekenden we elke dag wat we de volgende dag gingen doen. De ochtenden waren voor sightseeing, de middagen om te ontspannen. Soms gingen we er ’s avonds nog op uit, maar elke dag was er een paar uur ingeruimd om te zwemmen en te relaxen. En soms stond er zelfs een gele M op de kalender…

Nachtlampje: De kids sliepen samen boven de cockpit, wij achterin de camper. Het geruststellende nachtlampje van Mick, de Spoka van Ikea, was een uitkomst voor de kids tijdens de donkere nachten in de donkere camper op de donkere campgrounds.

Hotel-camper-hotel: Een roadtrip beginnen en eindigen met een hotel beviel ons weer uitstekend. Je hebt op de dag van aankomst een family-jetlag, en dan is starten met 2 nachten in een hotel erg lekker. Die eerste camperdag is best intensief. Je krijgt instructies, je moet uitpakken, boodschappen doen, en naar de eerste camping rijden. Hetzelfde geldt voor de inleverdag: je moet inpakken, schoonmaken, en voor het einde van de ochtend naar het inleveradres rijden.

Lees ook ons reisverslag van West-Canada met kids!

Category: ReisverhalenReisverhalen Amerika met kinderenReisverhalen met kinderen buiten EuropaRoadtrip met kids door Zuidwest Amerika reisverhaal

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl