Cantabrie Spanje met kinderen

Road trip Noord Portugal en Zuid West Spanje, deel 3

Van Galicië naar Cantabrië in Zuid West Spanje

Douro Portugal met kinderenIn de vorige twee blogs las je hoe wij een drieweekse road trip begonnen in het Noorden van Portugal en via allerlei belevenissen in Galicië terecht kwamen. Ook in deze prachtige groene streek vermaakten we ons prima, was een weekje te kort en kwam het moment om aan onze laatste etappe te beginnen. Een weekje Cantabrië!

Santiago de Compostella met kinderenWe rijden vanuit Santiago de Compostella via Orviedo (prachtstad, hier komt de Cider vandaan) naar het badplaatsje Noja en verblijven in een sta caravan op camping Playa Joyel. Pal aan het strand, aan de Atlantische oceaan met z’n geweldige golven! Tja, wat dat betreft hoeven onze jongens niet veel meer dan dat, ze zijn niet weg te slaan uit de oceaan… Gelukkig lopen we zo vanuit onze stacaravan het strand op, dus dat kost niet veel tijd. Het weer lijkt hier een beetje op het onze, het verandert snel en als het hard waait dan kan je de oceaan niet in (te hoge golven). De afgelopen twee weken hebben we veel activiteiten gedaan, waardoor we ’t nu even rustig aan doen. Potje kaarten, hangen op het strand, uitslapen…en de tijd vliegt voorbij!

Erop uit!

Santillana del Mar

Santillana del Mar Calabrie met kinderenNa een dagje chillen op het strand en genietend van alle indrukken van de voorgaande twee weken, gaan we er weer een dagje op uit. We rijden naar het historische plaatsje Santillana del Mar, volgens de boekjes behorend tot de mooiste dorpjes van Spanje. Santillana del Mar is een geliefd dorp bij veel toeristen door de prachtige historische gebouwen. Zoals de benedictijnen abdij Colegiata Santa Juliana die stamt uit de twaalfde eeuw na Christus. In de abdij zijn de resten te vinden van de martelares Santa Juliana die volgens de vertellingen de duivel gevangen zou hebben. Hoogtepunt van een bezoek aan de abdij is de Romaanse kruisgang en het Museo Diocesano. Het Middeleeuwse dorpsaanzicht van Santillana del Mar is bijna volledig intact. Je loopt langs prachtige versierde herenhuizen met wapens van oude Spaanse adellijke families. De leuke winkeltjes maken het helemaal af!

Santillana del Mar Colegiata Santa Juliana Calabrie SpanjeDe bekendste bezienswaardigheid van het dorp is echter de grot van Altamira. In deze grot zijn rotstekeningen te vinden die ongeveer 15.000 jaar oud zouden zijn. Op de muren van de grot zijn tekeningen te vinden van bizons, herten, paarden, zwijnen en mensen. De (werelderfgoed) grot is ontdekt aan het einde van de negentiende eeuw. Jammer genoeg kan de grot zelf niet bezocht worden, wel is er een replica gebouwd die je als toerist kunt bezoeken. Kortom; een leuk uitje!

San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera Cantabrie Spanje met kinderenNa Santillana del Mar rijden we door naar een ander leuk dorpje, San Vicente de la Barquera. Het vissersdorpje San Vicente de la Barquera ligt op één van de vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Zo vind je er een prachtige oude kathedraal, een cool kasteel en mooie stranden. Je kan je er dus de hele dag vermaken. Het oude dorpje ligt op een heuvel en is volledig ommuurd. Bij de kathedraal heb je mooie vergezichten richting de Picos de Europe, een bergketen met toppen tot bijna 3000 meter. En met hele mooie stranden in de omgeving kan je er een heel leuk gezinsuitje van maken!

Picos de Europe en Potes

EPicos de Europe Cantabrie Spanje met kinderenén van de mooiste uitjes die we maken in Cantabrië is naar het onbekende berggebied Picos de Europe, een kleine bergketen in Cantabrië(en deels Asturie en Leon) met bergtoppen tot boven de 2500 meter. Een werkelijk prachtig wandelgebied met veel verstilde dorpjes zoals Potes waar je heerlijk kunt winkelen en eten. Met de auto kan je mooie ritten maken door canyons zoals de rit van Unquera naar Potes door de HermidaPotes Picos de Europe in Cantabrie Spanje met kids kloof of de mooie weg tussen Panes en Cangas de Onis. Beide wegen voeren langs vele wandelpaden, leuke dorpjes en mooie natuur. Vanuit Potes is het gaaf om naar ‘Fuente De’ te rijden (23 km) om daar de kabelbaan naar boven te pakken, naar een hoogte van 1800 meter. Heel steil omhoog, heel gaaf! Kortom; fun voor het hele gezin. Er zijn ook veel campings in het gebied, waar je ’s winters ongetwijfeld prima kunt skiën. Aanrader! 

Spaans Baskenland; Bilbao

Bilbao casco Vieja met kinderenHelaas ontbreekt ons de tijd om een bezoek te brengen aan de mooie stad San Sebastian, maar de stad Bilbao lukt wel. Waarom Bilbao? De stad staat bekend om het Guggenheim museum, de overheerlijke pintxos (variant van tapas) en het mooie oude centrum. En daarnaast; minder bekend trekt meer aan (althans dat vinden wij). We wisten niet precies wat te verwachten, maar wat blijkt; een bruisend centrum met lange winkelstraten vol leuke winkels (vooral voor dames :(), een mooi stukje oude stad met mooie pleinen en monumenten en barretjes met op de bar de meest lekkere tapas. Sinds ons bezoek aan Bilbao zijn onze mannetjes er een fan van! We beginnen dan ook in een tapas bar voor de lunch en laten ons verrassen door al het lekkers op de bar, genieten… Dik 1,5 uur later (!) lopen we de zaak pas uit en wandelen eventjes door de historische kern (casco Vieja) die mooi verbonden is met de rivier Nervion die door de stad heen loopt. Casco Vieja ligt op de rechteroever van de rivier de Nervión en rond 1300 werd hier Bilbao langs de Nervion met kinderenhet hart van de stad gesticht. Dit historische centrum is een doolhof van smalle straatjes en het centrum van deze oude wijk vormen de ‘Siete Calle’ oftewel de zeven straten die de oorspronkelijke stad vormden, namelijk Artecalle, Somera, Tendería, Barrencalle, Belosticalle, Carnicería Vieja, en Barrencalle Barrena. Superleuk hier; kleine pleintjes, diverse arcBilbao Guggenheim museum met kinderenhitectuur stijlen (barok, art nouveau) en veel barretjes. Het oude en levendige stadscentrum is door middel van vijf bruggen verbonden met de nieuwe stad. Aan de river ligt ook de Mercado de la Ribera, het theater en….het Guggenheim museum. Overigens loopt er een mooie lange boulevard langs de rivier. Over het Guggenheim is veel geschreven en een ding is zeker; het gebouw is fantastisch! De vormen, materialen en stijlen maken het een uniek bouwwerk. Veel mooier dan al die kloosters en kerken volgens onze mannen, die lijken allemaal op elkaar :). Voor wat betreft de collecties binnen (moderne kunst) volsta ik met de opmerking; ‘smaken verschillen…’. De kinderen vermaken zich in ieder geval prima. Tip; reserveer je tickets online vooraf, je wilt niet in de lange rijen staan.

En zo eindigt onze drieweekse roadtrip door het noorden van Portugal en het zuidwesten van Spanje. Wat is het mooi daar in alle opzichten; de natuur, het erfgoed, het eten, de ruimte. Genieten, we zullen hier in de toekomst zeker een keer terugkomen..

 

Category: Europa met kinderenPortugalSpanje

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl