Serra da Estrela Noord Portugal met kinderen

Road trip Noord Portugal en Zuid West Spanje, deel 1

Een paar jaar geleden maakten we voor het eerst, na een aantal jaren verre reizen met onze jonge kids, een roadtrip met onze eigen auto in Europa. Die roadtrip beviel zo goed dat we dat de jaren erna ook deden, die reizen kan je nalezen op onze site. Onze verre (rond) reizen kenmerkten zich door de grote afwisseling in natuur, cultuur, kennismaken met lokale gebruiken en het vooral samen ondernemen. Reizen waar onze jonge kids ook van genoten en die we indien nodig aanpasten aan hun tempo. Alvoco das Varzeas Serra do Acor Noord PortugalWare gezins ontdekkingsreizen met elke dag weer nieuwe (levens) ervaringen! In plaats van een aantal weken op een plaats te verblijven reisden we door de landen en kwamen we op de meest mooie plaatsen. We ontdekten dat deze ondernemende manier van reizen prima bij ons past en besloten dat in Europa voort te zetten. Want het afwisselende Europa kent ook heel veel plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Zo werd onze eerste roadtrip geboren naar het noorden van Portugal en de minder bekende groene provincies Galicië en Cantabrie aan de costa Verde in Zuid West Spanje.

Via Saint Jean de Luz in Frans Baskenland naar het dorpje Alvoco das Varzeas nabij de Serra da Estrela, Noord Portugal

In mijn jeugd was ik een keertje naar Zuid West Frankrijk op vakantie geweest aan de Atlantische oceaan net boven het Zuid Franse dorpje Saint Jean de Luz. Dit gebied is het Franse deel van Baskenland en ligt dicht bij de Spaanse grens. Het is een mooi heuvelig groen gebied vooral bekend om de hoge golven (surfen, body boarden); een mooie tussenstop dus voor 1 nachtje op weg naar Alvoco das Varzeas nabij de Serra da Estrela. Na een rit van ongeveer 14 uur (1200 kilometer) komen we aan in Saint Jean de Luz waar we een paar uurtjes aan het strand liggen en waar ik tot de conclusie kom dat er in 20 jaar niet veel verandert is; heerlijk! (misschien meer jonge gezinnen nu dan toen feestende tieners :))

DQuinta da Moenda Alvoco das Varzeas Noord Portugale dag erna rijden we direct door naar Quinta da Moenda (700 kilometer, 8 uur) in het kleine dorpje Alvoco das Varzeas aan de voet van de berggebieden  Serra da Estrela en Serra do Acor. De Quinta (landhuis), een voormalige distilleerderij, is eigendom van een Nederlands stel en een pracht plek om te verblijven. Het authentieke complex heeft een paar mooie appartementen, een zwembad en een geweldige buitenkeuken. Zwemmen in Alvoco rivier Serra do Acor Noord PortugalWij verblijven er een week samen met een paar andere Nederlandse stellen. Je kan ook heerlijk wandelen in de directe omgeving, zwemmen in de Alvoco rivier dus eigenlijk hoef je hier helemaal niet weg..

Serra do Acor en Serra da Estrela

Piodau Serra do Acor Noord Portugal met kinderenMaar ja, het kriebelt om de omgeving te verkennen. En we beginnen in het nationaal park Serra da Estrela waar het zowieso een genot is om doorheen te rijden. Je vind hier ook de hoogste berg van Portugal de Torre met net geen 3000 meter. Het granieten bergachtige gebied, de hoogste bergketen van Portugal, is een lust voor het oog. Dat geldt ook voor het ten zuidwesten gelegen natuurgebied Serra do Acor, bekend om zijn leistenen structuur en daaruit opgebouwde dorpjes. Zo ook het toeristische dorpje Piodao, een prachtig uit leistenen opgebouwd dolhofje van mooie straatjes. De groene en met talloze watervallen en beekjes doorsneden omgeving maakt het tot een aantrekkelijk wandelgebied. Je loopt er over oude -soms Romeinse- paden langs boerenschuren en uit rotsen gehakte terrassen en irrigatie goten. Zoals gezegd zijn de huizen van oudsher opgebouwd uit leisteen. DPiodau Serra do Acor Noord Portugal met kidsaarbij opgemerkt dat de huizen in eerste aanleg waren gepleisterd om de leisteen, de steen van de armoede, aan het zicht te onttrekken. Later werd dat in oorspronkelijke staat teruggebracht en kreeg een aantal dorpjes de status van beschermd aanzicht, zoals Piodao. Wandelen door Piodao is klimmen en klauteren door steile straatjes met mooie panorama’s. Rij je met de auto vanaf Vide naar Piodao dan kom je langs de Chas d’Egua en Foz d’Egua. Je kan hier geweldig wandelen Het hoogste punt van dit gebied is de Monte Colcurinho, 1400 meter hoog. 

Je kan verschillende leuke stadjes bezoeken in dit gebied zoals Coja met mooie kerkjes, kapellen en rivierstrandjes aan de rivier de Alva. Of Gois waar je naast wandelen ook kunt kanoen of canyoning.

Coimbra

ECoimbra Noord Portugalen prachtige oude universiteitsstad die je eigenlijk niet mag missen.. Gelegen aan de rivier Mondego en vooral bekend om zijn (Unesco) prachtige universiteitsbibliotheek, een van de oudsten van Europa. Begin je bezoek bij de hooggelegen universiteit, deze werd in de 13e eeuw gesticht. In de universiteitstoren zie je de klokken die vroeger het begin en het einde van de lessen aankondigden. Beklim deze toren vooral want het uitzicht over Coimbra is heel mooi. En mis vooral de geweldig mooie bibliotheek niet!! Weer terug beneden is een bezoekje aan de Patio das Escolas, de kapel Capela de Sao Miguel (barok orgel) en de biblioteca Joanina met meer dan 300.000 werkenCoimbra bibliotheek Noord Portugal die dateren uit de 16e – 18e eeuw en uitstald staan op de prachtige met talha dourada (verguld houtsnijwerk) versierde boekenrekken. Ook een mMooie straatjes Coimbra Noord Portugalust see in de benedenstad is een bezoek aan het klooster Mosteiro de Santa Cruz met de graftombe van de eerste koning van Portugal. Tja en hebben jullie (en vooral je kinderen) genoeg van al die cultuur? De winkelstraatjes, restaurantjes en historische barretjes zijn er volop!

Porto

Vanuit Alvoco das Varzeas is het een flinke rit van circa 2 uur, 180 kilometer, naar havenstad Porto.
Maar dan heb je ook wat! Porto is namelijk een waanzinnig mooie stad vol bezienswaardigheden. De oude stad ligt aan de oevers van de rivier de Douro, met aan de ene kant de monumentale (Unesco) stad en aan de andere kant de wereldberoemde port kelders. Wij waren al eerder in deze stad (link) en geven de volgende tips:

Porto Portugal met kinderen

 • Slenter door de smalle straatjes van de wijk Ribeira en vergaap je aan de mooie kleurrijke geveltjes. Drink een Vinho Verde (groene wijn) op één van de terrasjes aan de rivier.Porto met kinderen
 • Wandel bovenlangs over de prachtige ijzerenbrug Dom Luis I naar Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier, daar vind je de portkelders. Kies er één (of twee) uit om port te proeven en een rondleiding door de portkelders te maken, wij kozen voor Graham’s! Overigens heb je vanaf Vila Nova de Gaia een prachtig uitzicht over de oude stad en Dom Luis I brug. De mooie bootjes aan deze kant van de rivier, waarmee in vroegere tijden de portvaten werden vervoerd van de Douro vallei naar Porto maken het plaatje compleet.Porto Portugal met kinderen
 • Drink een bakkie koffie in café Majestic, een prachtig Belle Epoque café, gelegen in de mooie winkelstraat Via Catarina.
 • Slenter door de mooie winkelstraat Via Catarina.
 • Loop een rondje op het Praca da Liberdada, het Plein van de Vrijheid. Omringd door monumentale panden zoals de bank van Portugal en het Stadhuis én in het midden het bronzen ruiterstandbeeld van keizer Pedro I van Brazilië.
 • Loop even binnen bij de prachtige boekenwinkel Livraria Lello (Rua das Carmelitas 144), de oudste van Porto. Opgericht in 1906 en wellicht het mooiste interieur ter wereld, vooral de trappenhal (adembenemend)Porto met kinderen
 • Beklim de Torre dos Clérigos, horend bij de Igreja dos Clérigos, en geniet van een prachtig uitzicht over de rode daken van Porto. Een must!
 • Loop een rondje op het Praca da Liberdada, het Plein van de Vrijheid. Omringd door monumentale panden zoals de bank van Portugal en het Stadhuis én in het midden het bronzen ruiterstandbeeld van keizer Pedro I van Brazilië.
 • Loop even binnen bij de prachtige boekenwinkel Livraria Lello (Rua das Carmelitas 144), de oudste van Porto. Opgericht in 1906 en wellicht het mooiste interieur ter wereld, vooral de trappenhal (adembenemend)
 • Beklim de Torre dos Clérigos, horend bij de Igreja dos Clérigos, en geniet van een prachtig uitzicht over de rode daken van Porto. Een must!Porto met kids
 • Ben je wat langer in Porto, maak dan een boottocht over de Douro of een treinrit door het Douro gebied. Dit oudste wijngebied ter wereld is prachtig met aan beide zijden wijnranken, pittoreske dorpjes en wijn landerijen.
 • Igreja dos Clérigos. Een prachtige barokke kerk, halverwege de 18e eeuw gebouwd, met een mooi interieur van graniet en marmer en vol barok houtsnijwerk. Vergeet de aanliggende Torre dos Clérigos niet te beklimmen (uitzicht over Porto).
 • Igreja do Carmo. De 18e eeuwse barokkerk is aan de buitenkant prachtig betegeld met Portugese blauwe azuljos (tegeltjes), binnen vind je veel prachtig Talha Dourade houtsnijwerk.
 • Igreja de Sao Francisco. De mooiste kerk van Porto? Uit de 14e eeuw en tot de nok gevuld met prachtig Talha Dourada houtsnijwerk; weelderige figuren bedekt met een laagje bladgoud. Adembenemend! (foto’s maken verboden) Naast de kerk ligt een mooi museum en een indrukwekkende kelder met graven.

Prachtige Douro

Vanuit Alvoco das Varzeas is dit eigenlijk onze langste dagtrip temeer omdat we ook door de Douro vallei willen toeren. Dit wereldberoemde wijn en port gebied is namelijk een lust voor het oog. En ja, papa wil ook graag een paar lekkere wijntjes en port scoren… 

Douro Portugal met kinderen

Het gebied langs de Douro is een onwerkelijk mooi mede door mensenhanden gemaakt landschap. Een gebied dat tot de top van de mooiste Europese bestemmingen wordt gerekend! Een mozaïek van groene vlakken (terrassen met wijnranken) met mooie witte landhuizen (port en wijn makers). De 27 kilometer lange panorama route N222 naar Pinhao voert je via het dorpje Peso da Régua langs geweldige uitzichten over de rivier en omliggende wijn- en portterrassen. Het Museu do Douro in Régua is een bezoek waard als je interesse hebt in port, je vind hier de geschiedenis van de Douro vallei en de wijnproductie. In de directe omgeving van Peso da Régua is een aantal mooie ‘miradouros’ oftewel ‘uitkijkpunten’; Miradouro de São Leonardo da Galafura en Santo António do Loureiro.

In Pinhao kan je een boottocht maken, voor de kids erg leuk. Mis niet het treinstation van Pinhão, omdat hier op tegels (azulejos) het hele proces van het maken van portwijnen is uitgebeeld. En vergeet ook vooral niet een wijnboer te bezoeken, voor het hele gezin een erg leuk uitje.

Lamego Noord Portugal met kinderen

Uitzicht op Lamego vanaf de kerk Portugal met kidsNabij de Douro ligt de oude stad en pelgrimsbestemming Lamego. Lamego is een stad in het district Viseu, er wonen  rond de twaalfduizend mensen. Het is historisch een belangrijke stad, want het was hier dat de allereerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, gekroond werd. Tegenwoordig draait het vooral om de wijnbouw; rondom Lamego wordt volop portwijn, tafelwijn en ook mousserende wijn gemaakt.

Het centrum van Lamego heeft een brede hoofdstraat met aan het einde het begin van de trappen die leiden naar de prachtige Nossa Senhora dos Remédios die boven Lamego uittorent op de heuvel Santo Estevão. Maar liefst 686 treden moet je trotseren om boven te komen. Onderweg naar boven passeer je negen tableaus waar je kunt uitrusten, genieten van kapellen, fonteinten, azulejos en beeldhouwwerken. Slecht ter been? Dan kan je ook gewoon naar boven rijden.. De prachtige kerk is in barok en rococo stijl met twee torens. Neem vooral een kijkje binnen voor de azulejos, het indrukwekkende altaar en het bijzondere blauwwitte plafond. En geniet buiten van het geweldige uitzicht op de omgeving.

En hiermee zit de eerste week van onze reis door Noord Portugal en Zuid West Spanje erop. Op naar Galicië! Deel 2 van deze roadtrip volgt op een later moment, de komende weken maken we -verrassend :)- opnieuw een roadtrip door Midden en Zuid Europa. Volg ons daarom via deze site & onze facebook pagina ‘reizen met de kinderen‘!

Category: Europa met kinderenPorto met kinderenPortugalSpanje

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl