walvissen plettenberg baai zuid afrika reisfoto's

Reisverhaal Walvis safari Zuid Afrika met kinderen

Zuid Afrika met kinderen reisverhaal

“Mika (6,5 jaar) en Skye (3,5 jaar), kleine kinderen op walvis excursie”

Zomer 2010,

 

Verre reizen met kinderen? Ja, reizen met kleine kinderen in Zuid Afrika! We zijn op rondreis in Zuid Afrika, mét het hele gezin. Een week of vier gezellig van hoogtepunt naar hoogtepunt. Via de Tuinroute (“reizen in Zuid Afrika met de kinderen”) komen we aan bij het prachtige plaatsje Plettenberg. Prachtig gelegen aan de Plettenberg baai ligt dit dorpje zo’n beetje het hele jaar in de zon, wat ook in de Zuid Afrikaanse winter (zomer bij ons) heerlijk aanvoelt. We kwamen namelijk uit het binnenland waar het een stuk kouder was. Mocht je in de zomer naar Zuid Afrika gaan (winter daar) neem dan ook warme kleding mee! Wij hadden te weinig bij ons…

Dus, lekker spelen die middag aan het strand! Mooie golven en de prachtige blauwe oceaan maken een onvergetelijke middag. Heerlijk! Plots horen we geschreeuw om ons heen, mensen rennen het strand op. Gespannen kijken we de zee op en ja, daar komt ie!!! We weten niet wat we zien, een springende Zuidkaper. Da’s geluk hebben, want het is nog niet het goede seizoen daarvoor. We hebben wel gelezen dat er altijd wel een paar walvissen in de buurt zijn, maar toch… Hij laat zich zelfs een paar keer zien, zodat ik een foto kan maken. Ver weg, maar beter dan niets!

We zijn helemaal opgewonden en springen met zijn allen de oceaan in. Koud! Terwijl onze kids zich lekker vermaken op het strand, lezen wij aandachtig de folders door voor de activiteit die wij morgenochtend vroeg gaan doen: walvissen kijken! Met een snel bootje vanaf het strand het water op en dan scheuren maar. We verheugen ons er al maanden op en morgen is het zover. Om half 8 ’s ochtends melden we ons met een groepje andere liefhebbers bij Ocean Safaris (www.oceansafaris.co.za). Maximaal 30 personen gaan mee. Ze hebben een vergunning om tot 50 meter bij de walvissen te komen (normaal 300)….

Helaas is de wind vooralsnog te sterk……als het zo blijft gaat het niet door. Gelukkig is een uurtje later de wind wat gezakt en gaan we toch het strand op. Wel spannend want de boot kan pas het water op als de golven minder hoog zijn. Aan de vloedlijn staat een “mannetje” aandachtig de golven in de gaten te houden en op het moment dat het even rustiger wordt geeft hij het sein: GO! De boot ligt op een trailer die door een tractor het water wordt ingeduwd. Best spannend, want een week eerder pakte de boot een “foute” golf waardoor het omsloeg. Levensgevaarlijk..

Afijn, we zijn op de oceaan en genieten van elk moment. De zon komt langzaam op en kleurt de luchten rood. Het bootje scheurt over de golven op weg naar een eerste ontmoeting…en die komt snel!@ Whale, Whale, gilt de “spotter”. Ons oudste zoontje springt overeind in alle drukte en roept “op de nek, op de nek”. Tja, ik wilde ook mooie foto’s nemen….

En ja hoor, daar ligt er één te dobberen in het water: fantastisch. “Papa, wat is hij groot!”, roept mijn zoontje. Even verderop ligt er nog één en het lijkt erop dat ze naar elkaar toe komen. Inderdaad, het blijken een mannetje en een vrouwtje te zijn en tot onze stomme verbazing drijft onze boot er tot op een paar meter naartoe. Slechts op enkele meters afstand liggen deze twee kolossen van ons vandaan, echt ongelofelijk gaaf! Het wordt nog leuker als het mannetje het vrouwtje probeert te verleiden. Die draait op haar rug, zodat we haar buik in alle schoonheid zien. Prachtig, prachtig. Wel eng, want ze rollen letterlijk door het water (en zo dichtbij..). Alle vier worden we er heel stil van…

Tja, dezelfde week haalde een springende walvis het nieuws. Die sprong in al zijn ijver bovenop een bootje, waar niets van overbleef. Gelukkig gebeurde dat niet bij ons!

Tot de dag van vandaag hoor ik mijn oudste over deze walvis ervaring. Het heeft zóveel indruk gemaakt, maar niet alleen op hem. Hadden wij eerder het geluk om een walvis in Nieuw Zeeland te zien, zo dichtbij als hier in Plettenberg was echt een unieke ervaring. Overgetelijk voor allemaal.

 

Tips: Je hebt schijnbaar nog betere kansen om walvissen van dichtbij te zien bij:

1. Hermanus. De walvissen trekken daar zelfs vlak onder de kust langs, een paar meter voor je voeten.

2. Tip van de locals: 50 km van Hermanus in het kleine dorpje “de kelders” heb je de beste kansen en uitzichten op deze grote vrienden. Dat kan zelfs vanaf het kleine terras van het enige cafeetje in het dorp: “Coffee on the Rocks” (81 Cliff Street, De Kelders, Western Cape).

(meer info & inspiratie? volg onze facebookpagina!)

 

Category: ReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten EuropaReisverhalen Zuid Afrika met kinderenWalvissen Zuid Afrika met kinderenZuid Afrika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl