Geitenmarkt Nizwa Oman

Reisverhaal Oman met kinderen

Oman met kinderen reisverhaal

 

Na een relaxte nachtvlucht vanaf Zaventem, Brussel, komen wij via Abu Dhabi zaterdag ‘s ochtendsvroeg aan in Muscat Oman. Een heerlijke warme wind waait ons tegemoet! We halen direct onze 4wheel drive op en rijden naar ons hotel in hartje Muscat. En dan? Ja, het zwembad! Heerlijk om na al die koude maanden in de warmte te zijn, de kids vermaken zich gelijk prima. Wij staan ondertussen te popelen om het land van Sibad en ‘sprookjes uit 1001 nacht’ te ontdekken.

Halverwege de middag pakken we de taxi (we zijn nog een beetje gaar en willen niet zelf met onze auto de drukte in) naar het oude deel van Muscat stad. Muscat strekt zich over zo’n 20 kilometer uit langs de kust, de kwart van de bevolking (bijna 1 miljoen) woont daar. In oud Muscat staat het paleis van de Sultan (wow!) en gerestaureerde monumenten uit het verleden. Het is een prachtig authentiek stukje verleden, met overal waar je kijkt Portugese torens op de rotsen. Want Muscat ligt aan de voet van de Hajar bergen, rotsformaties van geweldige omvang. Alles bij elkaar een waar plaatje!oman met kinderen

Na alle oude indrukken gaan we naar de lokale Muttrah souk, een wirwar van overdekte winkeltjes en straatjes, waar honderden verkopers hun waar aan de man brengen. Genieten! Onze kids en ikzelf worden gelijk hebberig bij het zien van zoveel leuke dingetjes. Maar…..eerst kijken dan kopen! We gaan lekker lokaal eten (kebabs) en sluiten de eerste dag doodvermoeid af.

De dag erna vroeg uit de veren, want de Sultan Qaboos moskee is geopend van 9 tot 11 uur voor niet moslims. En die willen we niet missen. Een werkelijk prachtig complex met schitterende mozaïeken, marmeren (witte) vloeren, mishrabs, kroonluchters en tapijten. Ongekend mooi!

Daarna rijden we door naar de vismarkt voor een kijkje in het leven van de vissers. Opnieuw een prachtige ervaring met veel grote vissen. Onze kinderen (en wij) worden overal hartelijk ontvangen, wat zeker niet overal in het midden oosten het geval is. Daarna lopen we nog lekker door de oude steegjes van de wijk Muttrah, waar het een heerlijke levendige bende is!

Morgenochtend verlaten we Muscat en gaan we het land in, via de kust naar Sur.

Na een paar heerlijke dagen in sprookjesachtig Muscat gaan we met onze 4WD het binnenland in. We rijden lekker zelf, kan makkelijk hier. De eerste indrukken van Oman mogen er zijn; prachtige dorpjes met huizen die aandoen als kasteeltjes, grote oude forten (islamitische bouwstijl), prachtige dorpjes met van modder gemaakte huisjes en werkelijk super aardige inwoners. Oman telt honderden forten! Onze kinderen zijn ook hier weer een gewild object! We rijden van Muscat via Sur ( een prachtige plaats) naar Ras El Had, waar we een nachtje blijven om op het nabijgelegen strand van Ras El Linz schildpadden te spotten. Die avond gaan we met zijn allen onder begeleiding naar het strandje waar jaarlijks duizenden groene schildpadden hun eieren leggen. Het is volle maan en we hebben geluk! We zien een vrouwtje een grote kuil graven, haar eitjes droppen en vervolgens (1uur) het gat dichtgooien met haat poten. Daarna glijdt ze tergend langzaam terug naar zee, waar ze in de branding verdwijnt. Een adembenemende ervaring, ontroerend! Wij zijn er helemaal vol van en rijden in trance, bijna middernacht, terug.

Oman met kinderen foto album
Wahiba sands

De dag erna vroeg op en op weg naar de woestijn, de gele en rode zandduinen (van wel 100 meter hoog) van Wahiba Sands. Met als tussenstopje een heuse wadi, een soort oase midden in de woestijn. Deze wadi Bani Khalid is van ongekende schoonheid; een soort canyon met grote rotsblokken omgeven door dadelpalmen met aan het eind een paar grote baden waar we kunnen zwemmen. En dat doen we ook! Daarna snel verder naar de woestijn, waar we aan het begin worden opgewacht door een gids, die voor ons gaat rijden. Want anders vinden we de weg niet. We rijden off road (gaaf) en scheuren ruim een uur door het prachtige zand voordat we ons tentenkamp bereiken. En tja, wat is het opnieuw mooi daar. We gaan lekker wandelen door de duinen, de kinderen gaan zandboarden en wij zien de duinen bij zonsondergang langzaam van rood naar geel kleuren. Hoezo mooi?

oman met kinderen

‘S Ochtendsvroeg nogmaals een lekkere wandeling voordat we doorrijden naar de bergen (Hajar). Onderweg zien we het grootste gevaar van Oman in actie; de automobilist! Midden op de snelweg draait en stelletje jonge vrouwen om om de gemiste afslag te halen. Wij schrikken ons rot, zij lachen zich rot! De benzine is overigens erg goedkoop, een hele tank kost ongeveer 25 euro. Op weg naar onze volgende bestemming bezoeken we de vrouwen markt in Ibra, een waar genot. Louter vrouwen bieden hier hun koopwaar aan, prachtig om te zien. Tip; vraag om toestemming als je een foto wilt maken. Daarna rijden we door naar cultuur en oase stad Niswa, de vroegere hoofdstad. Daar vindt je een prachtige souk, fort en oude lemen huizen. Met name de souk is hier prachtig, mooi gehuisvest in een prachtig fortachtig gebouw. Niswa is overigens vermaard vanwege zijn geitenmarkt, die op de vrijdag wordt gehouden. Helaas, dat zit er voor ons nu niet in. Die avond slapen we prachtig in een luxe tent hoog in de bergen met prachtig uitzicht op de canyons.

Nizwa Oman met kinderen

De dag erna staat een paar oude dorpjes op het programma. Al Hamra staat bekend om zij oude modderhuisjes geplakt tegen de rotsen, waar nog mensen wonen. Het is een prachtig doolhof aan straatjes tussen de soms wat vervallen lemen huisjes. We gaan ver terug in de tijd. Aan de voet van de berg loopt de falay (watergangetjes), waarlangs de groene oase loopt. Prachtig om te zien. In Al Hamra hebben we het geluk om een geitenmarkt te zien. Echt een geweldig aanzien, al die Omaanse mannen (geen vrouwen) die in traditionele kledij de geit aan de man brengen.

Daarna door naar Misfat, een oud lemen dorpje in de bergen. Opnieuw terug in de tijd en mooi om te zien hoe de mensen hier leven. De kinderen worden per schoolbus van en naar school gebracht. Daarna maken we een mooie rit naar de hoogste berg in Oman, de Jebel Shams, om daarna opnieuw hoog in de bergen bij het dorpje Jebal El Ackdar te overnachten. Met een schitterend uitzicht over de plaatselijke canyons.

Oman wetenswaardigheden

Onze laatste nacht brengen we door in Muscat aan de kust, een prachtige gezinservaring rijker. En wat is Oman mooi, het land heeft onze harten gestolen. Zo veel moois, natuur, cultuur, de Omani en het lekkere eten. Wij komen terug!

 

Category: Oman met kinderenOman met kinderen reisverhaalReisverhaal Oman met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl