Abu Dhabi met kinderen

Qatar en Abu Dhabi reisverhaal

Qatar en Verenigde Arabische Emiraten met kinderen reisverhaal

(voorjaar 2014)

Voor het derde achtereenvolgende jaar, in de voorjaarsvakantie, reizen wij met ‘the family’ naar het midden oosten. De combinatie van eeuwenoude cultuur, prachtige natuur, veiligheid en lekkere temperaturen (zomers is het te warm) maken de landen in dit deel van de wereld onweerstaanbaar. Je kan er makkelijk zelf met de auto rondreizen en de accommodaties zijn soms erg avontuurlijk. Voor ieder wat wils dus! Oman maakte vorig jaar zo’n indruk op ons, dat we besloten dit jaar in deze regio terug te komen: Qatar en Abu Dhabi (en een dagje Dubai) deze keer. Onze reis door Oman vind je ook op deze site. Meer foto’s en filmpjes? Kijk eens op onze facebook pagina!

Na krap 6 uur vliegen vanaf Brussel landen we dezelfde dag in Doha, waar we twee volle dagen blijven. Een eerste kennismaking, al is Doha (en ook Qatar) niet groot; we kunnen dus veel zien. Ons hotel, het Best Western, ligt mooi centraal op loopafstand van de oude kern, we lopen er in een kwartiertje naartoe. Onderweg valt het grote aantal erg dure auto’s direct op. We zien in 1 avond meer ferrari’s dan in een heel leven in NL, en dan hebben we het even niet over al die andere bolides. Overigens is de aanschaf daarvan stukken goedkoper dan bij ons.. Wat ook opvalt tijdens ons korte loopje is de hoge bouwactiviteit, het wemelt van de grote kranen en er wordt dag en nacht gewerkt. Qatar wil blijkbaar niet achterblijven bij Dubai en Abu Dhabi, die al langer aan de weg timmeren. Ook Qatar heeft, net als de andere steden, enorme rijkdom dankzij de grote olievelden in de Golf. Alleen werd dat later ontdekt en ging de bouw pas echt midden jaren ’90 van start, toen het bestuur veranderde. Waar in Oman tradities hand in hand gaan met modernisering (geen hoogbouw), heeft buurman Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi) zich verloren in het Amerikaanse model. Vergaat het Qatar net zo? (wij hopen van niet)

Verder hebben ze hier nog niet van goede trottoirs gehoord en loop je dus deels op de weg, waar ze niet bepaald veel regels hebben (lijkt het..). Mika en Skye vinden het wel wat en vragen zich zelfs af waarom de stoplichten er staan! Het blijft bijzonder, zo’n stad middenin de woestijn, want dat is het: een woestenij waar het het hele jaar erg droog is met in de zomer temperaturen van rond de 50 graden. Je zou hier in 2018 moeten voetballen! Dat de Qatari zich erop verheugen blijkt overal: souvenirs, grote foto’s van futuristische stadions, etc. Ook leuk: als het een beetje waait, vliegt het zand je om de oren.

Doha Qatar met kinderen

We eindigen ons loopje in de oude kern waar traditionele huizen zijn opgeknapt tot een mooi gebied met souks (markten), moskeen, musea en veel restaurantjes. Sfeervol en prachtig, een sprookje! Er zijn veel locals die lekker aan de waterpijp lurken, wat onze jongens ook wel willen.. Na het eten lopen we terug over de Corniche (boulevard) waar we genieten van de verlichte nieuwe stad aan de overkant van de zeestraat die Doha deels doorklieft. Het lijkt Manhattan wel daar aan de overkant, fantastisch gevormde wolkenkrabbers, mooi oplichtend tegen de donkere sterrenhemel. Daar gaan we ook nog een kijkje nemen, maar nu eerst slapen.

Eerste dag in Doha

Onze eerste dag in Doha starten we in het museum voor Islamitische kunsten, slechts een korte wandeling van ons hotel. Het gebouw is an sigh al een bezienswaardigheid, een soort blokkendoos met veel mooie lijnen en vormen. Het is prachtig gelegen aan het water met de skyline van het nieuwe Doha op de achtergrond. De entree is gratis (waar maak je dat mee?) en de collectie van eeuwenoude Islamitische voorwerpen uit vele landen betoverend. Zelfs Mika is onder de indruk, die begint zowaar gevoel te krijgen voor dergelijke collecties. Geen beeltenissen en verheerlijking van goden hier (dat is niet de uitingsvorm van de Islam), wel prachtige decoraties op vele voorwerpen. Want dat is Islamitische kunst; alledaagse voorwerpen bijzonder maken, om zo ook een onderscheidende uitingsvorm naar buiten te hebben. Sommige vormen horen daar bij, zoals de hoefijzerbogen en waterpartijen met bijzonder precies lijnenspel.

Na dit bezoekje wandelen we een tijdje over de Corniche (boulevard) langs het water. Je ziet hier de Dhows, vissersbootjes, die ‘s nachts nog uitvaren voor de visvangst. Naast de Corniche ligt 1 van de doorlopende wegen waarop het barst van de dure (scheurende) auto’s. Mika maakt er een sport van om het aantal ferrari’s te tellen! Ook leuk; geïnspireerd door de Amerikaanse tv thuis, breakdancen onze jongens aan het water. De Qatari’s blijven er gewoon voor staan, lachen. Als laatste lopen we nog even door de souks, waar we lekker lunchen (je kan hier ook westers eten krijgen voor de kids). Daarna is het zwemtijd op het dakterras van ons hotel! De Qatari zijn trouwens helemaal weg van de Bollywood films, de enorme filmindustrie uit India. Meerdere zenders met films op tv en diverse portretten van beroemde acteurs en actrices in de gangen van het hotel.

Ook ‘s avonds gaan we naar de oude kern waar de sfeervolle oude straatjes en marktjes een lust voor het oog zijn. Na een lekker hapje lopen we via de Corniche, vanwaar je het prachtig verlichte Manhattan van Doha kunt zien, terug naar ons hotel. Leuke aneqdote; het valt Skye op dat de mannen en vrouwen niet hand in hand lopen (wij ook niet). En dat klopt, want dat mag niet! (snapt hij niets van)

Doha Qatar met kinderen

Tweede dag in Doha

De tweede dag bezoeken we ‘s ochtends de grote moskee van Doha. Met lange broek en bedekte armen (Miran een geleende burka) mogen we erin. De enorme moskee is een lust voor het oog met prachtige Arabische kroonluchters en enorme tapijten als hoogtepunten. Onze jongens beginnen spontaan te spelen op het zachte tapijt, lachend gadegeslagen door de aanwezige Qatari. Wat dat betreft is het hier niet zo streng als in andere moslim landen.

Daarna lopen we de nieuwe stad in met zijn futuristische gebouwen, de 1 nog mooier dan de ander. Er wordt ook nog veel gebouwd en er zijn mooie shopping malls. Leuk om te zien hier hoe de dames van Qatar losgaan in de winkels en eetgelegenheden. Allemaal in het zwart met hoofddoek gekleed, de 1 wat losser dan de ander, elkaar fotograferend, lol makend! Zelf vind ik de shopping malls minder interessant, ze zijn overal ter wereld hetzelfde. Net als de winkelstraten in NL.. Geef mij maar de couleur locale, de soukjes met ambachtelijke unieke producten.

En dan weer terug naar het hotel, want onze jongens hebben behoefte aan hun dingetjes (zwemmen, ds’en) om ‘s avonds nog 1 keer lekker te slenteren door de oude straatjes van het historische Doha. Een paar leuke dagen, voor ieder wat wils en nu op naar Abu Dhabi waar wat meer voorzieningen voor de kids te vinden zijn. We vliegen er in een uurtje naar toe en rijden dan zelf daar rond. Hopelijk rijden ze daar wat voorzichtiger :).

Abu Dhabi, eerste dag!

Het hotel, Aloft (internationale keten), ligt net buiten de stad op een kwartiertje rijden van de luchthaven. Vlakbij het hotel ligt de enorme witte Sjeikh Zajed Moskee, een landmark van Abu Dhabi en 1 van de grootste en mooiste ter wereld. Het enorme complex doet sprookjesachtig aan met zijn enorme koepels en minaretten. Het Aloft hotel is een prima modern hotel met een mooi zwembad. ‘S avonds rijden we de stad in naar de Corniche (boulevard), waar de vele hoge gebouwen prachtig oplichten. We eten bij een grandioze Aziaat, gevestigd in het Crown hotel (onze jongens zijn saté en loempia verslaafd na een paar vakanties in Azië). Met behulp van onze ‘ huis-app’ , Tripadvisor, ontdekken we iedere keer snel de leukste eetadresjes en uitjes. Er komt bijna geen reisgids meer aan te pas (ook op de iphone te downloaden).

Abu Dhabi Sjeikh Zajed mosque Abu Dhabi

‘S ochtend om 10 uur staan we voor de enorme, overdonderende, witte moskee van Sjeikh Zajed. Deze op zeven na grootste moskee ter wereld is geïnspireerd op meerdere culturen/architecturen (Mongools, Moors, Indiaas), heeft maar liefst 82 koepels en biedt plaats aan 40.000 gelovigen. De moskee is jong en werd pas in 2007 in gebruik genomen. Ook hier is de toegang gratis en lopen we bedekt gekleed langs het complex (filmpjes op facebook / reizen met de kinderen). Adembenemend! De witte zuilengangen met gekleurde bloem motieven zijn prachtig, maar onze ademt stokt pas echt zodra we naar binnen lopen. Daar wachten ons de grootste kroonluchters ter wereld gemaakt van glas, goud en koper (schitterend!!) en het grootste tapijt ter wereld (gemaakt door 1200 wevers met een oppervlakte van ruim 5600 vierkante meter). Deze ‘records’ waren voorheen in handen van de Sultan Qaboos moskee in Muscat, Oman. Grappig, daar waren we vorig jaar en ook die moskee was jong en betoverend. Het hoeft dus zeker niet altijd ‘oud’ te zijn!

Abu Dhabi stad met kinderen

Na ons bezoek, we zijn er vol van, gaan we lekker ff zwemmen om in de loop van de middag naar Abu Dhabi stad te rijden. Dat rijden gaat trouwens prima, er wordt beheerst gereden. Vermoedelijk omdat het barst van de radarcontroles… We gaan naar het Emerites hotel, een megalomaan hotel qua architectuur (mooi) en Abu Dhabi’s antwoord op Dubai’s Bur al Arab hotel (ook megalomaan). Maar helaas, Petertje heeft een (te) korte broek aan (stom) en komt er dus niet in :(. Andere keer dan maar, we rijden door naar het Heritage Village, een soort levend museum over de historie van Abu Dhabi. Met name over hoe het leven was voor de vondst van de olie. We zien daar ambachtsmensen aan het werk (wapens, koffiepotten, weven, potten bakken). Een leuk uitje, om daarna lekker af te sluiten bij de pizzeria. De keuze van Mika en Skye dit keer, heerlijk! Je kan prima eten in Abu Dhabi, het wemelt van de goede restaurants. Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nl en daarmee een stuk duurder dan Qatar. Daarbij gezegd dat Abu Dhabi erg internationaal is, in tegenstelling tot Qatar dat (nog) authentieker is. In AD ook meer ‘glimmer and glamour’, het oogt aan de buitenkant minder ‘streng’ maar dat kan ook alleen zo lijken.

Abu Dhabi, tweede dag

Op naar Ferrari World, het grootste indoor pretpark ter wereld en…de snelste achtbaan ter wereld! Het park, schitterend architectonisch vormgegeven in de kleuren van Ferrari, ligt op Yas eiland tegenover het circuit van Abu Dhabi. Op Yas eiland vind je ook een enorm waterpark met gigantische glijbanen. Snel naar binnen en in de rij voor de snelle achtbaan, die niet teleurstelt. Bizar snel razen de karretjes naar circa 250 km per uur om daarna diverse hoogtes te pakken. Ik doe de rit met Mika, want je moet minimaal 1.30 meter zijn, Skye haalt dat nog net niet helaas.. Onvergetelijk! We blijven bijna de hele dag in het park, waar je nog een gave achtbaan hebt en vele kleinere attracties, onder andere in 3D. Voor alle leeftijden wat wils, met ook veel informatie over het ontstaan van Ferrari, de Formule 1 wedstrijden en het land Italië (wordt nogal verheerlijkt). En ook veel tentoongestelde Ferrari’s, alle modellen plus de F1 auto’s. Kortom; een heel leuk gezinsuitje voor alle leeftijden!

Al Ain

Op de derde dag rijden we in twee uur (160 km) naar de tweede grote stad van Abu Dhabi, Al Ain. Deze groene oase ligt in de woestijn tegen de Omaanse grens en heeft vele oude monumenten. Bezaaid over de stad liggen mooie lemen forten, paleizen en palm oases, met water gevoed door eeuwenoude stenen irrigatiekanaaltjes (‘falaj’). Die laatste staan vanwege het vernuft op de werelderfgoedlijst. Al Ain heeft nog geen hoogbouw en heeft daardoor, met de mooie Omaanse Hajar bergen op de achtergrond, een mooie uitstraling. Anders dan het meer op New York lijkende Abu Dhabi. Tja, het is maar wat je mooi vind. We zijn in Al Ain op vrijdag, de vrije dag van de Emerati. Jammer, want daardoor is er geen winkel open en gaan de forten en musea pas om drie uur open. Daardoor kunnen we niet alles zien wat we hadden gepland. Voordeel van zo’n vrije dag is wel dat je de stad in de relaxstand ziet. Zo lunchen we tussen de gezinnen in een mooi park, waar je de verschillende tradities gelijk ziet. Zo zitten de Arabische vrouwen (en dochters) op een andere plek dan de mannen (en zonen) en wordt er lekker met de (rechter) handen gegeten, samen uit een grote schaal. In het park zijn ook veel Indiërs (veelal gastarbeiders) met hun gezinnen, zij zitten bijvoorbeeld weer wel allemaal bij elkaar. De Arabieren zijn volledig bedekt, de Indiërs niet. In de speeltuin spelen alle kids, ook die van ons, lekker samen: heel bijzonder! Op de terugweg genieten we van het prachtige woestijnlandschap (hoge gele en rode zandduinen).

Al Ain verkopers Verenigde Arabische Emiraten

Helaas, laatste dag!

Tja, en wat doe je dan? Juist, luieren! Maar wel nadat we bij het Emerites hotel zijn geweest, dat hotel waar we de vorige keer niet inkwamen omdat Peter niet aan de dress code voldeed. Nu wel dus en vergapen we ons aan al het moois binnen (bladgoud, marmer, zijden tapijten). Wat een overdaad, bijna overdreven… Een nachtje hier kost ook slechts een mini vakantie! Hierna dus terug naar het zwembad en ‘s avonds nog even lekker naar die geweldige Aziaat, Cho Gao, waar we ons tegoed doen aan dim sums, pad thai en nog veel meer lekkers. Helaas is Dubai erbij ingeschoten, dat moet dan maar een volgende keer (al zijn wij er al een keertje geweest).

De Emiraten zijn een heerlijk adres voor gezinsvakanties. De hotels zijn prachtig en je vind er prachtige natuur en cultuur. Het weer is prachtig en het eten erg goed. En dat op slechts zes uurtjes vliegen van NL. Wel hebben wij voorkeur voor Oman, dat land heeft vorig jaar onze harten gestolen. In Oman gaat modernisering hand in hand met de oude tradities, waardoor het land een meer authentieke uitstraling heeft. Geen hoogbouw bijvoorbeeld, maar wel de luxe. En het binnenland is van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Kortom; tot een volgende keer met het gezin in het midden oosten!

 

Category: Abu Dhabi met kinderenQatar en Verenigde Arabische Emiraten met kinderen reisverhaalQatar met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl