Vietnam met kinderen

Praktische informatie Vietnam met kinderen

Praktische informatie Vietnam met kinderen

 

Op reis naar Vietnam met de kinderen? Zeker doen! Vietnam kan je makkelijk individueel (of anders met een groepsreis) bereizen. Het openbaar vervoer is eenvoudig en de bevolking is erg vriendelijk. De accommodaties zijn prima en er is erg veel leuks te doen voor de kinderen (zie activiteiten op deze site). Bijgaand geven wij enige praktische informatie voor jullie droomreis door het land van de rijzende draak. Vragen of suggesties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

VietnamGeschiedenis

Ook Vietnam, net zoals vele andere landen in de regio, heeft een rijke historie van oorlogen. Het noorden en zuiden is vanaf het begin van onze jaartelling verdeeld geweest. Het zuidelijk deel is een eigen koninkrijk, Funan, geweest tot ca. 200 na Christus. Daarna viel het gebied in handen van de Chinezen. Onder leiding van Ngo Quyen werden in 938 na Christus de Chinezen verslagen. In 1858 startten de Fransen de aanval, waarbij zij in 1867 geheel Zuid Vietnam hadden veroverd. Het werd een Frans kolonie. Onder leiding van Ho Chi Minh, werd de Vietnamese tegenaanval gewonnen. In 1954 werd het verdrag van Geneve getekend. Het land werd in 2 zones opgedeeld; het noorden, communistisch en het anticommunistische zuiden. De koude oorlog, de bemoeienissen van China/Rusland aan de ene kant en de Amerikanen aan de andere kant, resulteerde in de Vietnam oorlog. Er werd in 1973 een vredesverdrag getekend. Direct na deze oorlog ontstond er onenigheid met de Rode Khmer, aan de grens met Cambodja. Deze vrede werd in 1989 pas getekend.

Hoofdstad Vietnam: Hanoi

Oppervlakte: 331.114 km2

Aantal inwoners: 82.600.000

Taal: De officiële taal is Vietnamees, er wordt beperkt  Frans en Engels gesproken.

Sport: Voetbal, tennis, badminton, volleybal, tafeltennis en martial arts.

Veiligheid: Vietnam is een uiterst veilig land om naar toe te gaan.

Ambassade: De Ambassade van Vietnam is gevestigd te:

Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag

Openingstijden

maandag-vrijdag 09:00-12:00 en 14:00-16:30

maandag, woensdag, vrijdag 14:00-17:00

Tel. nr. 070-3648917

Elektriciteit

Het voltage in Vietnam is 110 of 220. In de grote hotels geen verloopstekker nodig, echter in de kleinere hotels wel.

Inentingen (informeer bij huisarts):

  • DTP
  • Hepatitis A
  • Gele koorts
  • Buiktyfus
  • Malariatabletten worden geadviseerd

Religie 

93% Boeddhisme en beperkt Rooms-Katholiek

Vietnam met kinderen reisverhaal

Geld/Bankzaken

De valuta in Vietnam is de Dong (VND). De waarde van 1 Euro is ca. 22.000 VND. Je kan Euro’s wisselen in de grote hotels en bij de banken. Amerikaanse Dollars worden eerder geaccepteerd. In de grotere hotels kan je met creditcards  terecht. Op steeds meer plaatsen kan inmiddels gepind worden. Dit, wanneer je bankpas voorzien is van het Cirrus teken.

Fooien

Eigenlijk is het in Vietnam verboden om een fooi te geven. Echter steeds meer hotels en restaurants berekenen 15% van de rekening voor fooi (eten/drinken). Verder zijn de salarissen voor het personeel wat de kamers schoonmaakt niet hoog. Het wordt zeer gewaardeerd indien je bij het vertrek of bij een langer verblijf om de dag een wat achter laat, ca. VND 22.000 tot VND 44.000 per dag. Voor het dragen van de koffer ca. VND 22.000 per koffer.

Feestdagen

  • 1 januari, Nieuwjaar
  • 27 januari, Vietnamdag
  • 30 april, Bevrijdingsdag
  • 1 mei, Dag van de Arbeid
  • 19 mei, Geboortedag van Ho Chi Minh
  • 2 september, Onafhankelijkheidsdag
  • 3 oktober, Sterfdag van Ho Chi Minh
  • 25 december, Kerstmis
  • Houdt verder rekening met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen

Beste tijd

Vietnam kan je het gehele jaar bezoeken. Het is een “uitgerekt” land, waardoor er nogal wat  klimaatverschillen zijn. Alleen het noorden kent van december tot ongeveer maart perioden waarin het koud en mistig kan zijn. Tegelijkertijd is het in het zuiden dan nog steeds warm en tropisch. Op grotere hoogten kan het eveneens fris zijn. De regentijd kent, zoals in alle landen, een flinke tropische bui in de namiddag. De neerslag is dan wel heftig, maar vervolgens klaart het weer op. In de maanden juli en augustus is de kans op een tyfoon het grootst.

Reistijd

Circa 16 uur, inclusief de overstap.

Tijdsverschil

In de zomer is het 5 uur later en in de winter is het 6 uur later.

Bagage

Indien je economy class vliegt, mag je 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor Air France, Singapore Airlines, Malaysian Airlines en Cathay Pacific.

Douane

Houd vooral rekening met de waarde van de souvenirs die je mee naar huis neemt. Je vliegt meestal via Singapore. In  Hong Kong of Kuala Lumpur,  is de elektrische apparatuur vrij voordelig. Het niet toegestaan om Vietnamees geld uit te voeren.

Paspoort en visa

Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Vietnam geldig is. Verder dien je in het bezit te zijn van een visum. Informeer bij de ambassade.

Vertrekbelasting

Houdt bij vertrek uit Vietnam rekening te houden met de betaling van een bedrag van ongeveer US$ 15,- per persoon.

Aanvlieghavens

Hanoi, Saigon en Danang. Deze steden zijn niet rechtstreeks vanuit Amsterdam te bereiken. Je vliegt bijvoorbeeld via Hong Kong, Kuala Lumpur, Singapore of Parijs. De eerste 3 steden zijn uitermate geschikt om eerst enkele dagen te verblijven, voordat je naar Vietnam vliegt (zie ook “stopover steden” op onze site). 

Vervoer ter plaatse

  1. Trein: er is een redelijk comfortabele treinverbinding tussen Ho Chi Minh stad en Hanoi. Absoluut een belevenis.
  2. Bus: er zijn voldoende mogelijkheden om met de bus door Vietnam te reizen. De gewone bussen zijn echter af te raden. Wel kan je gebruik maken van de speciale toeristenbusjes, die op vaste routes tussen de grote plaatsen rijden.
  3. Taxi: met name in de grote steden is het een gemakkelijke en voordelige manier van vervoer. Houdt er rekening mee dat de taxi’s geen kinderzitjes hebben. Taxi’s hebben bijna altijd een meter zo niet, dan dien je voor vertrek een prijs af te spreken. De taxi’s bij de hotels zijn vaak duurder dan de taxi`s  die je aanhoudt langs de weg.
  4. Fietsriksja’s (cyclo’s) en tonga’s (paard-en-wagens) hebben geen meter, zodat het bij deze vervoermiddelen zaak is om van tevoren een prijs af te spreken.
  5. Binnenlandse vluchten: Je kan met Vietnam Airways op vele steden binnen Vietnam vliegen. Let wel: het kan voorkomen dat vluchten op het laatste moment worden geannuleerd.

Rijbewijs

Je dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs.

Klimaat

Vietnam kan je het gehele jaar bezoeken. Het is een “uitgerekt” land, waardoor er nogal klimaat verschillen zijn . Alleen het noorden kent van december tot ongeveer maart perioden waarin het koud en mistig kan zijn. Tegelijkertijd is het in het zuiden dan nog steeds warm en tropisch. Op grotere hoogten kan het eveneens fris zijn. De regentijd kent, zoals in alle landen, een flinke tropische bui in de namiddag. De neerslag is dan wel heftig, maar vervolgens klaart het weer op. In de maanden juli en augustus is de kans op een tyfoon het grootst. Vietnam heeft een tropisch regenklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30C. Het klimaat is onder te verdelen in twee regio’s: Zuiden: tropisch, gemiddelde jaartemperatuur van 28C. De regentijd is van mei tot november. Noorden: de regenperiode is van april tot oktober (dus korter). De gemiddelde temperatuur is ongeveer 25C.  April tot september zijn de warmste maanden. In de hoger gelegen gebieden kan het in de winter vriezen en er kan sneeuw liggen.

Zonnebescherming

Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kinderen. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist.

Kleding

Luchtige katoenen kleding is aan te raden. Let wel op; een groot aantal hotels hebben airconditioning, waardoor het in de publieke ruimes wat fris kan zijn. Neem verder, afhankelijk van de periode waarin je reist, ook warme kleding mee te nemen.

Eten en drinken

Een geweldige mix van vele gerechten. Veel vis vanwege de ligging aan zee, o.a. garnalen en kreeft. Verder kan je lamsvlees, loempia’s, rijst en mie eten, en vanwege de Franse overheersing kan je er Frans stokbrood, croissants en frietjes tegenkomen. Verder is er in Vietnam veel vers fruit te krijgen.

Ontbijt

De Vietnamezen eten als ontbijt Bánh mì kẹp Thịt; een Vietnamese baguette (Frans stokbrood) met paté, Vietnamese mayonaise, verschillende soorten vleesbeleg, meestal ham. Bij het ontbijt hoort ook  kaas, een Vietnamese salami, zure wortel, rettich, komkommer en wat koriander en zwarte peper. Er wordt  gebakken ei met uien en sojasaus gegeten, samen met een baguette. En men drinkt koffie, thee of verse vruchtensappen.

 

Non Vietnam met kinderen reisfoto's

Category: Praktische informatie Vietnam met kinderenVietnam met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl