Praktische informatie Sri Lanka met kinderen

Praktische informatie Sri Lanka met kinderen

Praktische informatie Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka

Sri Lanka met kinderen? Ja! Een waar paradijs voor het hele gezin onder de rook van India. Mooie stranden, prachtige tempels, Hollandse koloniale architectuur, vele wilde dieren (safari!), vriendelijke mensen, kleurrijke festivals en heerlijk eten. Ga snel op reis met je gezin naar Sri Lanka. Graag geven wij je enige praktische informatie voor je voorbereiding van de reis naar dit paradijselijke eiland. Kijk ook eens op onze facebook pagina (reizen met de kinderen).

Geschiedenis
De ligging van Sri Lanka is altijd de belangrijkste reden geweest voor de diversiteit aan “bewoners”. De eerste bewoners kwamen vanaf het vaste land van India naar het Zuiden. Later (ca. 11e eeuw) werden zij gevolgd door de Tamils. Zij stichtten hun koninkrijk rond Jaffna. De oorspronkelijke bewoners (Singalezen) werden steeds verder naar het zuiden gedreven. Rond 1500 werd Sri Lanka (Ceylon toen) gebruikt als handelsstation, o.a. voor de thee uit de binnenlanden. Na de Portugezen, die er als eerste Europeanen waren, volgden de Nederlanders en de Engelsen. Sri Lanka is tot 1948 een kolonie van Engeland gebleven. Uit deze periode zijn ook de “Burghers” voortgekomen. Een mix van Europeanen en Singalezen. De strijd tussen de Tamils en de Singalezen duurt al 100en jaren en ligt met tussenpozen stil, waarna deze weer oplaait.

Hoofdstad
Colombo, een grote en hectische stad. Deze stad heeft veel charme. Het is een oude Aziatische stad met daarnaast zeer veel nieuwbouw. Wij adviseren een bezoek aan de stad, om even te “proeven”. Wij raden je echter aan buiten de stad te verblijven.

Oppervlakte
65.610 km2

Aantal inwoners
21.481.334

Grenst aan
–         Noorden: India
–         Zuiden: Indische Oceaan

Taal
In Sri Lanka worden 2 talen gesproken, Singhalees & Tamil. In alle hotels, winkelcentra en bij alle bezienswaardigheden wordt Engels gesproken. 

Sport
Cricket en volleybal

Roken/niet roken
Er mag vrijwel overal gerookt worden. Natuurlijk zijn er niet- roken tafels in de restaurants aanwezig. Sinds enkele maanden voeren de hotels een niet -roken beleid, waardoor er in de restaurants van de hotels niet meer gerookt mag worden.

Elektriciteit
Het voltage in Sri Lanka is 220-240 Volt. Neem een adapter mee. Alleen de grote hotels hebben “onze” stekkerdozen.

Voltage

Frequentie

Type stekker

230 V

50 Hz

D / G / M

Inentingen
DTP
-Hepatitis A
-Gele koorts
-Buiktyfus
-Malaria in sommige gebieden 

Religie
Boeddhisme en Hindoeïsme (70% – 15%). De minderheid bestaat uit Christenen en Moslims.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Sri Lanka is de Rupee (=Rs). Een Euro vertegenwoordigt de waarde van ongeveer 170 Rupee. Het is inmiddels mogelijk om in de grotere hotels Euro’s te wisselen. Rupees zijn echter niet meer terug te wisselen wanneer je weer in Nederland bent. Pinnen is niet aan te raden en vrijwel alleen mogelijk in Colombo. Houd hier rekening mee.
In de hotels worden creditcards geaccepteerd.

Prijsindicatie (in de hotels)
Ontbijt €6,-
Lunch €8,-
Diner €10,-
Koffie €0,50
Bier €2,50
Frisdrank €1,50

Indien je buiten de hotels eet, scheelt dat ongeveer 50%. Er zijn enkele feestdagen in Sri Lanka, waarop er geen alcohol geschonken wordt.

Fooien
In Sri Lanka is het gebruikelijk om een fooi te geven. Het gaat hierbij om ca. 10% tot 15%. Uiteraard kan je bij een zeer hoog service niveau een extra fooi geven. Verder zijn de salarissen voor het personeel wat de kamers schoonmaakt niet hoog. Het wordt zeer gewaardeerd indien je bij het vertrek of bij een langer verblijf om de dag een wat achter laat, ca. 20 Rs per dag. Voor het dragen van de koffer ca 25 Rs per koffer (beiden ca. € 1,-).

Feestdagen
01 januari Nieuwjaar
04 februari National Day
Maart / April Goede vrijdag
01 mei May Day
25 december Kerst

Verder zijn er veel religieuze feestdagen. Deze zijn afhankelijk van de stand van de maan en bijvoorbeeld de Boeddhistische kalender en variëren daardoor ieder jaar.

Paalvissers Sri Lanka met kinderen reisfoto's

Beste tijd
Sri Lanka kan je het gehele jaar bezoeken. Er is alleen 2 keer een regenseizoen,de periode mei tot en met ongeveer augustus (Zuiden en Westen) en van oktober tot en met januari (Noorden en Oosten). Het gaat hierbij, zoals overal in de tropen, om een flinke bui, die maximaal slechts enkele uren duurt (nooit de hele dag) 

Reistijd
Circa 12 uur (met overstap).

Tijdsverschil
In de zomer is het 4 uur later en in de winter is het 5 uur later dan in Nederland

Bagage
Indien je economy class vliegt, mag je 23 kg bagage mee te nemen. Dit geldt voor Sri Lankan Airlines. Informeer bij je vliegmaatschappij!

Douane
Sri Lanka is een land waar veel namaak artikelen worden geproduceerd. Let er op dat het niet toegestaan is om namaak merk artikelen mee naar Nederland terug te nemen. Je loopt een grote kans dat aangekochte spullen in beslag worden genomen bij aankomst in Nederland. Uitvoer is wellicht gemakkelijk, maar invoer in Nederland niet. Verder worden er veel daadwerkelijke merkartikelen geproduceerd in Sri Lanka, welke zeer goedkoop verkocht worden in de zogenaamde outlets. Let hierbij ook op de invoerrechten bij aankomst in Nederland.

Paspoort en visa
Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Sri Lanka geldig is. Indien je langer dan 30 dagen Sri Lanka verblijft, heb je een visum nodig.

Vertrekbelasting
Er geldt geen vertrekbelasting

Aanvlieghavens
Colombo, in het noorden van de stad.

Vervoer ter plaatse
Trein: heel leuk om een klein stukje per lokale trein te reizen. Wij adviseren echter niet uren per trein te reizen, er is geen airconditioning.
Bus: wij adviseren geen gebruik te maken van de openbare bussen.
Taxi: zeer gemakkelijk om gebruik van te maken, ook bijvoorbeeld een ritje met de Tuk Tuk is erg leuk. Houdt er rekening mee dat de taxi’s geen kinderzitjes hebben. Je dient voor vertrek in de meeste gevallen een prijs af te spreken. De taxi’s bij de hotels zijn vaak duurder dan wanneer je een taxi aanhoudt langs de weg.

Rijbewijs
Niet van toepassing.

Klimaat
Sri Lanka kan je het gehele jaar bezoeken. Er is alleen 2 keer een regenseizoen, van de periode mei tot en met ongeveer augustus (Zuiden en Westen) en van oktober tot en met januari (Noorden en Oosten). Het gaat hierbij, zoals overal in de tropen, om een flinke bui, die maximaal slechts enkele uren duurt (nooit de hele dag).
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 27 graden. De eerste regenperiode is dus van mei tot en met augustus (Zuiden en Westen) en de tweede van oktober tot en met januari (Noorden en Oosten). In de binnenlanden van Sri Lanka (bijvoorbeeld de Nuwara Eliya) kan het in de nachten en ochtenden vrij koel zijn.

Zonnebescherming
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kind. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist.

Kleding
Luchtige katoenen kleding is aan te raden omdat het er erg vochtig kan zijn. Let wel op; de hotels zijn vaak volledig airconditioned, waardoor het in de publieke ruimtes soms erg fris is. Neem voor de avonden een vest of trui mee, vooral wanneer je in de omgeving van thee plantages bent (Nuwara Eliya).

Eten en drinken
In Sri Lanka worden veel curry’s gegeten. Curry is een pittige saus met groenten, vis, ei of garnalen. Deze wordt gegeten met rijst. Je kunt het beste om een witte curry vragen, deze is het minst pittig omdat hier veel kokosmelk en minder pittige kruiden in zitten. Mocht je  nu toch een keer iets scherps eten, neem dan geen slok water want dan wordt het alleen maar erger. Je kunt gewoon een hap suiker nemen of zoete kokos. Zoete producten verzachten de mond en deze staan meestal op tafel.

Ontbijt
De Srilankanen eten als ontbijt ‘hoppers’(kleine hartige pannenkoekjes), met of zonder gebakken ei, ‘string hoppers’ (krokante noedelbakjes), kip curry (pittige kipsaus), seeni sambol (sambal gemaakt van ui, vis, kokos, pepers en kruiden), kiri hodi (hartige saus soms met ei, maar meestal met kokosmelk, saffraan, en fenegriekzaadjes (kruiden), kokos rotti met katta sambol. Hierbij wordt natuurlijk rijst gegeten. Verder wordt er veel vers fruit gegeten en thee gedronken.

Activiteiten Sri Lanka met kinderen

Category: Praktische informatie Sri Lanka met kinderenSri Lanka met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl