oman met kinderen

Praktische informatie Oman met kinderen

Praktische informatie Oman met kinderen

 

Geschiedenis
Oman is al heel lang een bekend handelscentrum, dit vanwege de ligging. Vaarroutes uit Azië en Afrika gingen langs Oman. Er zijn archeologische vondsten die dateren uit 2000 voor Christus. De Portugezen, de Ottomanen en de Perzen hebben in het gebied geregeerd.

Hoofdstad
De hoofdstad van Oman is Muscat. Muscat strekt zich over ongeveer 25 kilometer uit langs de kust en is een aaneenschakeling van vroegere dorpen, waaronder het oude Muttrah (dit is dan ook het oude gedeelte van Muscat).

Oppervlakte
De oppervlakte van Oman bedraagt 309.500 km2.

Aantal inwoners
3.090.150, waarvan een groot gedeelte in Muscat woonachtig is.

Grenst aan
– Noorden: Golf van Oman
– Westen: Saoedi Arabië, Jemen, Verenigde Arabische Emiraten
– Oosten: Arabische ZeeOman met kinderen

Taal
Arabisch. Engels wordt vrijwel overal gesproken.

Sport
Kamelenraces zijn een populaire sport in Oman. Maar ook voetbal is populair.

Veiligheid
Oman is een zeer veilig land om te reizen en kent weinig criminaliteit.

Elektriciteit
Het voltage in Oman is 220Volt. De contactdozen zijn niet het zelfde als in Nederland, voor de zekerheid adviseren wij u een adapter mee te nemen.

Voltage

Frequentie

Type stekker

240 V

50 Hz

C / G

 

Inentingen
Volgens onze laatste informatie zijn de volgende vaccinaties nodig: gele koorts, DTP, buiktyfus, hepatitus A. Wij adviseren contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen.

Religie
Islamitisch. Let op: bij een bezoek aan een moskee moeten de vrouwen een sluier om en de mannen de schoenen uit! Overigens is de enige toegankelijke moskee voor niet-moslims in Oman de Sultan Quaboos moskee in Muscat. De andere moskeeën in Oman zijn uitsluitend voor moslims toegankelijk. De predikingen van Mohammed, het directe en rechtstreekse Woord van God werden in het Arabisch neergeschreven in de Koran, het heilige boek van de Islam. Naast de Koran is er de Hadith, de overgeleverde uitspraken en handelingen van Mohammed. De geloven moeten trachten te leven naar de richtlijnen van de Koran en deze verspreiden. Beide boeken vormen tevens de basis voor de sharia, de islamitische wetgeving, geformuleerd door Islamitische geleerden. Het islamitische religieuze leven is gebaseerd op de zogeheten vijf zuilen van de Islam: (1) de geloofsbetuigenis (sjahada); ‘Er is geen andere God dan Allah en Mohemmed is zijn profeet’, (2) vijfmaal daags bidden (salat), (3) het geven van aalmoezen, (4)een religieuze belasting voor de rijken (zakat), (5) het vasten tijdens de maand ramadan (sawm) en de bedevaart naar Mekka (hajj). De negende maand, ramadan, is de vastenmaand en staat in het teken van communiceren en delen. Tijdens de laatste tien dagen van deze heilige maand zou de profeet Mohammed zijn eerste openbaringen hebben gekregen. Deze gebeurtenis viert men meestal de 27ste dag (lailat-al-Qadr). Tijdens ramadan onthoudt men zich van dageraad tot zonsondergang van eten, drinken, roken en seksuele omgang. ‘S avonds hangt er een feestelijke sfeer. Er wordt lekker gegeten (let op; geen alcohol gedronken!) en men gaat op familiebezoek of naar de moskee. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van de vastenplicht. Het einde van de ramadan wordt gevierd met een vrolijk feest Eid-al-fitr. De gelovigen komen dan samen, in de dorpen is dit op het plein. Iedereen is mooi gekleed. Velen dragen nieuwe kleren en hun mooiste juwelen.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Oman is de Rial (=OMR). Een Euro vertegenwoordigt de waarde van ongeveer 0,50 OMR. Het is mogelijk om in de grotere hotels Euro’s te wisselen, pinnen kan overal indien je bankpas voorzien is van een Cirrus teken.

Prijsindicatie (in de hotels)
Ontbijt €5,-
Lunch €10,-
Diner €15,-
Koffie €1,-
Bier €3,-
Frisdrank €1,-

Fooien
In Oman is het gebruikelijk om fooi te geven, circa 5% van de rekeningen. De salarissen voor het personeel wat de kamers schoonmaakt, is niet hoog. Het wordt zeer gewaardeerd indien je bij het vertrek of bij een langer verblijf om de dag een wat achter laat, circa OMR 2 per dag. Voor het dragen van de koffer circa OMR 2 per koffer. Veel werk in Oman wordt verricht door Buitenlandse (hoofdzakelijk Aziatische) werknemers (lage lonen). Een fooi is dus van harte welkom!

Feestdagen
1 januari Nieuwjaar
18 november Nationale Dag
9 november Verjaardag van de Sultan
31 december Oudejaarsdag
Kuda id einde van de Ramadan
Juni / juli, Maud Id geboortedag van Mohammed

Beste tijd
Oman kunt het gehele jaar worden bezocht. In de zomer heerst de moesson en kunnen er aan de kust flinke buien vallen. In het binnenland heerst een woestijnklimaat, waardoor het vooral in de zomer zeer heet kan zijn. Zelf bezochten wij Oman in de voorjaarsvakantie (februari); een perfecte periode voor het gezin om dit land te bezoeken!

Reistijd
Circa 6 uur.

Tijdsverschil
In de zomer is het 2 uur later en in de winter is het 3 uur later dan in Nederland.

Bagage
Als je economy class vliegt, mag je 23 kilo bagage meenemen. Dit geldt voor KLM (informeer bij de betreffende vliegmaatschappij).

Douane
De douane is zeer streng. Er mag alleen alcohol ingevoerd worden, volgens de invoerbepalingen van Nederland.

Paspoort en visa
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste 6 maanden geldig is. Indien er kinderen mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Verder dien je in het bezit te zijn van een visum, dit kan je eenvoudig bij aankomst kopen. Een single entry visum voor een verblijf van maximaal 10 dagen bedraagt OMR 5 (circa € 9) en OMR 20 (circa € 36) voor een single entry viusm voor een verblijf van maximaal 1 maand.

Aanvlieghavens
De hoofdstad, Muscat.

Vervoer ter plaatse
Taxi: dit is de meest eenvoudige manier van vervoer. De taxi’s bij de hotels zijn duurder dan de taxi’s die je op straat kunt aanhouden. Vanuit de meeste hotels zijn er shuttle bussen naar Muscat.

Rijbewijs
Je dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Klimaat
Oman kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomer heerst de moesson en kunnen er aan de kust flinke buien vallen. In het binnenland heerst een woestijnklimaat, waar het vooral in de zomer zeer heet kan zijn. Oman heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden. In de zomer kan het er erg heet zijn. In het binnenland heerst een woestijnklimaat waarbij de temperatuur tot boven de 45 graden kan stijgen. Wij vonden de voorjaarsvakantie (februari) een perfecte periode om door Oman te reizen; lekkere temperaturen en buiten het toeristisch seizoen.

Zonnebescherming
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kind. Neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist. De zon kan flink heet zijn. Wij adviseren om tussen 11 uur en 15 uur uit de zon te blijven.

Kleding
Luchtige katoenen kleding is aan te raden omdat het erg vochtig kan zijn. Voor de rest eigenlijk alleen maar zwemkleding. Wanneer je het hotel verlaat volstaat luchtige kleding waarbij de schouders, bovenarmen en knieën bedekt moeten zijn.

Eten & drinken
Oman heeft niet echt een eigen keuken. Doordat er veel etnische bevolkingsgroepen zijn heb je een grote keus aan gerechten. De belangrijkste ingrediënten zijn; lamsvlees, kip, vis, rijst en dadels.

Ontbijt
De Omani’s eten foul mudammas (gepureerde fava bonen met tomaten, uien en olijfolie) samen met pita brood. Khubz Rugag (dun brood) dit kun je met suiker of kaas eten. Chamchamo (gebakken saffraanbrood) dit is lekker met kaas of honing. Ook is er nog een eieren/tomatengerecht wat gegeten wordt als ontbijt. De Omani’s drinken hier koffie, thee of vruchtensap bij.

Geitenmarkt Nizwa Oman

Category: Oman met kinderenPraktische informatie Oman met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl