Absolute schoonheid architectuur Luang Prabang tempels Laos

Praktische informatie Laos met kinderen

Praktische informatie Laos met kinderen

 

Reisdocumenten

Nederlandse of Belgische paspoorten dienen na vertrek uit Laos nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Bij aankomst op de luchthavens van Vientiane, Luang Prabang en over land bij Houeixay en via de Friendship Bridge kan je een standaardvisum voor 30 dagen kopen. De kosten hiervoor zijn $ 35 per persoon. In het vliegtuig worden formulieren uitgereikt voor de douane. Het is aan te raden deze al voor de landing in te vullen, omdat dit veel tijd bespaart in de rij bij de douane. Je dient naast je paspoort tevens twee losse pasfoto’s in je bezit te hebben. Reizigers die over land vanuit Cambodja komen, dienen vooraf een visum geregeld te hebben.

Vertrekbelasting

Houdt er rekening mee dat bij vertrek vanuit Laos een vertrekbelasting van USD 10 per persoon dient te worden voldaan.

Gezondheid

Wij adviseren om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. Je kan ook contact opnemen met de Landelijke Vaccinatielijn (tel. 0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (tel. 0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (tel. 0900-1091096). Over het algemeen worden vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A, en DTP. Als je van de gebaande paden afgaat, kan ook het gebruik van malariatabletten aangeraden worden.

Nuttige adressen

Ambassade van Laos
Bismarckallee 2A
14193 Berlijn
Duitsland
Tel: +49-30-89060647
Fax: +49-30-89060648

Valuta

De munteenheid in Laos is de Kip. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. 100.000 Lao Kip is ongeveer € 8,65. In de grote steden worden ook Thaise Bahts en Amerikaanse dollars geaccepteerd in hotels en restaurants, hetzij in kleine coupures. Het is handig om Amerikaanse dollars in kleine coupures mee te nemen. Traveller’s cheques en euro’s kunnen ingewisseld worden bij grote banken in Vientiane, maar buiten de hoofdstad is dit moeilijk. Er zijn tegenwoordig enkele pinautomaten in Laos, maar alleen in de grote steden. Credit cards kunnen in grote hotels gebruikt worden, maar elders is dit moeilijk. Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.00 uur.

Fooien

Het geven van fooien is nog niet echt ingeburgerd in Laos. Echter, reizigers die hun waardering willen laten blijken voor de goede service kunnen het volgende aanhouden: 5 tot 10% van de rekening in restaurants. Voor een gids is USD 10 per dag en voor een chauffeur eveneens USD 10 per dag. Voor dragers is USD 1 per tas een goede indicatie.

Veiligheid

Laos is over het algemeen een veilig land om te bereizen. Wel dien je er rekening mee te houden dat er nog steeds onontplofte landmijnen en explosieven kunnen liggen in de Xien Khoung provincie (waar ook de Vlakte der Kruiken ligt) en langs de grens met Vietnam (Ho Chi Minh Trail).

Elektriciteit

In Laos is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen. Het kan overigens wel eens voorkomen dat de stroom uitvalt, dus een zaklamp komt dan van pas.

Fotografie

Het nemen van foto’s is in de meeste gebieden van Loas geen enkel probleem. Toch doe je er wel altijd verstandig aan om van tevoren toestemming te vragen. Een uitzondering hierop vormen de stammen uit de bergstreken. Enkelen zijn er absoluut niet van gediend als je foto’s van hen maakt.

Communicatie

Controleer vooraf of je telefoon geschikt is voor het netwerk. De grotere steden hebben een goed telefonienetwerk. Ook zijn hier internetcafés te vinden.

Kleding

De bevolking van Laos kleedt zich doorgaans conservatief. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich ook in enige mate aanpassen. Zo dienen vrouwen niet al te bloot gekleed te gaan uit respect voor de lokale bevolking. Blote schouders en een korte broek of rok boven de knie worden niet erg op prijs gesteld. Je kan het beste lichte en luchtige (katoenen) kleding dragen. Tenslotte is het verstandig om regenkleding mee te nemen omdat er altijd wel een buitje kan vallen.

Feestdagen/Evenementen/Festivals

In Laos is Pi Mai, ofwel nieuw jaar, de gebeurtenis van het jaar die uitbundig gevierd wordt. Officieel duurt dit feest drie dagen, maar eigenlijk nemen de meeste Laotianen een hele week vrij. In deze dagen ligt het hele land plat en viert iedereen feest. Ook wordt het wel het ‘feest van het water’ genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien, net zoals tijdens de Thais Nieuwjaar. Het idee hierachter is dat iedereen zo gezuiverd wordt aan het einde van het droge seizoen. In de ochtend wassen de monniken de boeddhabeelden (en smeken om genoeg regen voor de rijstvelden) en vaak worden kleine dieren vrijgelaten uit hun kooi. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren ongeparfumeerd water over de handen van ouderen. In ruil hiervoor wordt hen een goede gezondheid, een lang leven en welvaart toegewenst.

Laos met kinderen reisfoto's

 

Feestdagen/Evenementen/Festivals 2014

1 januari 2014           Nieuwjaarsdag
20 januari 2014         Dag van de strijdkrachten
31 januari 2014         Chinees Nieuwjaar
22 maart 2014           Dag van de volkspartij
14 t/m 16 april 2014   Pi Mai (Laotiaans Nieuwjaar)
1 mei 2014                 Dag van de arbeid
24 mei 2014               Wesak (Boeddha dag)
13 augustus 2014      Bevrijdingsdag
12 oktober 2014         Dag van het losmaken van Frankrijk
2 december 2014       Nationale dag

Religie

Het boeddhisme is veruit de grootste godsdienst in Laos. Vrijwel ieder dorp heeft een wat (tempel), het spirituele hart van de gemeenschap. De monniken verblijven daar. Naast het boeddhisme wordt ook het Christendom en Confucianisme beoefend. Het boeddhisme kent verschillende symbolen zoals:

  • De bodhiboom, de boom waaronder Boeddha verlichting bereikte
  • Het wetswiel of dharmachakra, gesymboliseerd door een wiel met 8 spaken
  • De lotus, die de progressie van de ziel symboliseert
  • De naga (slang), die wijsheid en een beschermende kracht voor Boeddha symboliseert

Olifanten en Laos

In Laos komen nog de meeste olifanten voor in vergelijking met andere landen in Zuid Oost Azië. Laos stond ooit bekend als Koninkrijk van de Duizend Olifanten en de Witte Parasol. Echter, ook in Laos zijn olifanten bedreigd, vandaar dat jaarlijks het olifanten feest wordt georganiseerd. Dit feest beoogt het bewustzijn bij de bevolking te vergroten dat het noodzaak is de olifant te beschermen.

Category: Laos met kinderenPraktische informatie Laos met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl