Dana nationaal park informatie Jordanië met kinderen

Praktische informatie Jordanië met kinderen

Praktische informatie Jordanië met kinderen, een “heerlijke kinderbestemming”

Bijgaand enige praktische informatie over Jordanië, leuk om te weten & nuttig voor de reisvoorbereiding. Jordanië is een geweldige vakantiebestemming voor het hele gezin. Kijk dus ook vooral bij de ander informatie op www.metdekinderenopreis.nl. Reacties? info@metdekinderenopreis.nl en kijk voor meer reisinspiratie op onze facebookpagina.

Jordanië in een oogopslag

Jordanië

Oppervlakte: Land 89.206 km².
Inwoners: 4,6  miljoen
Hoofdstad: Amman (1,7 miljoen inwoners)
Bevolking: Arabieren (60% Palestijns), Armeniërs
Talen: Arabisch, Engels
Industrie en Producten: Mineralen, petroleum, toerisme, landbouw
Belangrijkste handelspartners: India, Saoudië Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, EU

Luchthavens: Amman (hoofdstad) of Aqaba. Jordanië kent een vertrekbelasting, die je moet betalen op de luchthaven als je het land verlaat. Het bedrag hangt af vanuit welke plaats je de grens overgaat (vanuit Aqaba naar Israël of Egypte/ per vliegtuig internationaal), maar varieert tussen ongeveer € 10 en € 15.

Voltage: 220 volt, 50 Hz

Weer

Jordanië heeft een mediterraan klimaat, waardoor reizen in Jordanië het hele jaar door mogelijk is. Amman, de hoofdstad, is zonnig en onbewolkt gedurende mei tot en met oktober met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius. Aqaba en de Jordaanvallei zijn perfecte winterbestemmingen. Gedurende november tot april heeft dit gebied een gemiddelde temperatuur van 16 tot 22 graden Celsius en weinig regen.

De beste reistijd voor Jordanië is maart t/m mei, oktober en november. In de Nederlandse zomermaanden is het erg heet en in de wintermaanden erg koud (landklimaat). Het klimaat varieert van het ene eind van het land tot het andere eind van het land. De zomers zijn over het algemeen droog en variëren van warm tot heet. De winters zijn over het algemeen nat en variëren van koel tot koud, met af en toe een sneeuwstorm. Januari is over het algemeen de koudste maand en de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 7 graden Celsius. De warmste maand is de maand augustus en de temperatuur kan dan zelfs oplopen tot 48 graden Celsius in de Jordaan Vallei. In Amman is de gemiddelde temperatuur in de zomer ongeveer 25 graden Celsius. Regen valt over het algemeen alleen in het winter seizoen.

Gemiddelde temperatuur en neerslag Jordanië

In Jordanië is het in de maanden december – februari gemiddeld 12 graden, in de maand november en maart april 18 graden en in de zomermaanden 30 graden. Kortom; het hele jaar door lekker weer! Let wel op dat het in de woestijn flink kan afkoelen. De meeste neerslag valt in de maanden november tot en met maart (gemiddeld 50 mm).

Belangrijke islamitische feesten in Jordanië zijn:
* Ras as-Sana: nieuwjaarsdag
* Moelid an Nabi: de geboortedag van de profeet Mohammmed
* Ramadan: vastenmaand
* Eid al-Fitr: slotfeest van de vastenmaand
* Eid al-Adha: offerfeest

Nationale feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
22 maart Dag van de Arabische Liga
1 mei Dag van de Arbeid
25 mei Onafhankelijkheidsdag

9 juni Viering Troonbestijging Koning Abdullah
10 juni Viering van de Grote Arabische Opstand
14 december Herdenkingsdag Koning Hussein

Kerst en Pasen zijn officiële feestdagen.

Visum 

Je paspoort moet na terugkeer in Nederland nog minstens 6 maanden geldig zijn. Voor Jordanië heb je voor vertrek geen visum meer nodig, deze kun je regelen bij aankomst op de luchthaven of aan de grens. De kosten voor een visum met een geldigheid van 3 maanden zijn 10 Jordanian Dinar. Als je Jordanië meerdere malen binnen wilt gaan, heb je een “multiple entry visa” nodig. Voor eventuele wijzigingen is het verstandig om tijdig de website van het consulaat van Jordanië te raadplegen. Mocht je een aantal landen willen combineren (bijvoorbeeld Israel, Egypte, Syrië) dan is het verstandig om de benodigde papieren in Nederland te regelen. Voor een bezoek aan deze landen gelden andere toelatingseisen. Al geldt over het algemeen voor een Nederlandse staatsburger dat ook in Jordanië via een reisorganisatie een bezoek kan worden geregeld. 

Inentingen 

Vaccinaties worden wel aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Jordanië worden de volgende inentingen aangeraden:

– DTP (difterie, tetanus, polio)
– Hepatitis A (geelzucht)
– Buiktyfus

Water en hygiëne in Jordanië
Kraanwater is geen drinkwater. Dit water kan alleen gedronken worden wanneer het gekookt is. Melk kan niet gedronken worden behalve als de verpakking aangeeft dat de melk is gepasteuriseerd. Alleen goed gekookte groente, vlees en vis kan gegeten worden. Fruit kan alleen gegeten worden wanneer men deze schilt. 

Ook kun je het landelijke informatienummer reizigersafspraken van de GGD bellen (0900-202 55 05) om meer informatie te verkrijgen, van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Reisvorm

De auto in combinatie met hotels (fly drive) of in combinatie met een gids. Voor reisroutes kan je terecht op www.metdekinderenopreis.nl

Telefoneren in en naar Jordanië

Het internationale toegangsnummer van Jordanië is 962. Bel je vanuit Jordanië, draai dan eerst 00. Het is ook mogelijk om met je mobiel naar huis te bellen. Informeer daarover bij je aanbieder! 

Gezondheidszorg in Jordanië
De ziekenhuizen in grote steden en zelfs in kleinere dorpen zijn zeer goed.

Tijdsverschil  

Over het algemeen is het in Jordanië 1 uur later dan in Nederland. Een aantal dagen per jaar is het 2 uur later.

Munteenheid 

Jordaanse dinar (1 euro is circa 1,1 dinar): www.reischeckers.nl

 

Veilig 

Jordanië is een veilig land, zowel in de grotere steden als op het platteland. 

Festivals
In juli en augustus wordt er in Jerash het festival van cultuur en kunst gevierd. In de oude theaters en het forum plein worden openluchtconcerten gegeven en folkloristische dansen uitgevoerd. Ook in Amman worden in augustus soms spelen opgevoerd en concerten gehouden in het amfitheater.

Openingstijden 

Overheidsinstellingen zijn alleen op vrijdag gesloten en de openingstijden zijn van 08.30 tot 14.30. Winkels zijn gesloten op vrijdag of zondag, afhankelijk van het feit of de eigenaar moslim of christen is. De openingstijden zijn grofweg van 09.00 tot 14.00 en van 16.30 tot 20.00.

Category: Jordanië met kinderenPraktische informatie Jordanië met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl