Praktische informatie Costa Rica met kinderen

Praktische informatie Costa Rica met kinderen

Costa Rica met kinderen praktische informatie

Costa Rica met kinderen bezoeken? Costa Rica is een walhalla voor avontuurlijk ingestelde gezinnen. Jungle wandelingen, gave dieren, slingeren door boomtoppen als Tarzan, vulkanen en nog veel meer! Costa Rica staat garant voor een geweldig avontuur voor het hele gezin. Naast al de gave activiteiten en prachtige natuur, kan je ook lekker luilakken aan de prachtige stranden. Bijgaand enige praktische informatie ter voorbereiding van je familie avontuur. Meer informatie vind je op www.metdekinderenopreis.nl (ook veel meer landen). Reacties of aanvullingen? info@metdekinderenopreis.nl en kijk voor meer inspiratie ook eens op onze facebookpagina.

Costa Rica in één oogopslag

Costa Rica kaart

Achtergrond

Voor de komst van de Europeanen werd Costa Rica bevolkt door Chibcha indianen. Costa Rica werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden veroverd. In 1821 werd het een deel van het onafhankelijke Mexicaanse Rijk, waarvan het zich 2 jaar later met andere Centraal Amerikaanse landen afscheidde, om de Verenigde Staten van Centraal Amerika te vormen. In 1840 viel deze federatie uit elkaar en in 1899 vonden de eerste democratische verkiezingen plaats. Sindsdien is het land maar twee keer door politiek geweld geplaagd. Van 1917 tot 1919 regeerde de dictator Federico Tinoco Granados en in 1948 was er een kleine burgeroorlog na een omstreden verkiezingsuitslag. Die oorlog werd gewonnen door de linkse José Figueres Ferrer, die na afloop het leger afschafte en een nieuwe grondwet opstelde. Sindsdien is Costa Rica gevrijwaard gebleven van het geweld dat veel van zijn buurlanden heeft geteisterd. Het is een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika geworden en staat daarom ook wel bekend als “het Zwitserland van Midden-Amerika”. Costa Rica grenst in het Noorden aan Nicaragua, in het oosten aan de Caribische Zee, in het zuiden aan Panama en in het westen aan de Grote Oceaan.

Hoofdstad

De hoofdstad van Costa Rica is San José, tevens de grootste stad met circa 400.000 inwoners.

Oppervlakte

51.100 km2

Inwoners

4.133.884 inwoners

Taal

Spaans (in de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken).

Sport

Voetbal

Veiligheid

Costa Rica is een veilig land om in te reizen per auto. Net zoals in Nederland moet je echter altijd op je spullen passen, met name in de grotere steden. Wij adviseren de paspoorten en het geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden af om met sieraden over straat te lopen en kostbaarheden in de auto te laten liggen.

Ambassade

Laan Copes van Cattenburch 46

2585 GB DEN HAAG
Telefoon: 070-358 7426

Fax: 070-358 4754

Roken/niet roken

Er is geen rookverbod in Costa Rica. In sommige airconditioned restaurants mag je niet roken Er zijn vele buitenrestaurants, waar uiteraard wel gerookt mag worden.

Elektriciteit

Het voltage in Costa Rica is 100, je hebt een verloopstekker nodig.

Inentingen

 • DTP
 •  Hepatitus A
 •  Eventueel Malaria (afhankelijk van bestemming)

Wij adviseren contact op te nemen met de GG&GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen.

Religie

Bijna 95% van de bevolking is Katholiek, het overige deel is Evangelisch en Protestant.

Betalen

De valuta in Costa Rica is de Colon, de waarde van 1 euro is circa 500 Colon. Je kan euro’s alleen bij de staatsbanken in de hoofdstad San José wisselen. Wij adviseren Dollars mee te nemen, die kan je ter plaatse inwisselen bij de hotels of bij de banken. Wissel niet op straat!

 • Prijsindicatie
 •  Ontbijt: € 5
 •  Lunch: € 10
 •  Diner: € 15
 •  Koffie: € 1
 •  Bier: € 1,5
 •  Frisdrank: € 1

Fooien

In Costa Rica is het gebruikelijk om een fooi te geven, circa. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers) is dat ongeveer 500 Colon per nacht.

Feestdagen

 • 1 Januari, Nieuwjaar
 •  19 maart, Dag van San José
 •  11 april, Juan Santamaria-Dag
 •  1 mei, dag van de Arbeid
 •  25 juli, Guanacoste dag
 •  2 augustus, Dag van de maagd van Los Angeles
 •  15 augustus, Maria ten Hemelopneming
 •  15 september, Onafhankelijkheidsdag
 •  12 oktober, Columbusdag
 •  8 december, Maria onbevlekte ontvangenis
 •  25 december, Kerstmis

Beste tijd en klimaat

U kunt Costa Rica het gehele jaar bezoeken: het heeft een heerlijk klimaat, met een “nat” seizoen. Dan is het ook rustig wat betreft het toerisme. Costa Rica heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 25 graden en een droge- en natte periode. De natte periode wordt ook wel de groene periode genoemd, vanwege de bloei van flora en fauna. Het klimaat is onder te verdelen in 3 regio’s:

Pacific

De gemiddelde temperatuur ligt hier ruim boven de 25 graden, waarbij de droge periode zich uitstrekt van november tot en met april. In de overige periode blijft de regen beperkt tot een flinke bui in de namiddag.

Caribische kust

De droge periode loopt van de maanden januari tot en met maart, en van september tot en met oktober. Dan valt er veel neerslag, terwijl de gemiddelde temperatuur ongeveer 25 graden blijft.

Binnenland

In het binnenland wordt wel eens gesproken van de “eeuwige lente”. Afhankelijk van de hoogte waar je bent ligt de temperatuur tussen de 7 en 25 graden celcius. Met name op grotere hoogte valt er meer regen, waarbij sommige gebieden het grootste gedeelte van de dag in mist gehuld zijn.

Geweldig

Temperaturen           Jan   Feb   Mrt   Apr   Mei   Jun   Jul   Aug   Sep   Okt   Nov   Dec

Dagtemperatuur         23    24     25    26       26     26    25      25      26     25      24     23

Zonuren per dag           7       8       8        7          5         4      4        4          4        4           5       6

Dagen regen                    3       1        2       7         19     22    22     22      24      25     14       6

 

Reistijd

Je reist in circa 12 uur naar Costa Rica. Costa Rica is niet non-stop te bereiken vanuit Nederland. Daarvoor dien je over te stappen in de Verenigde Staten of Panama.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het in de Nederlandse winter 7 en in de zomer 8 uur vroeger dan in Nederland.

Douane

Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Costa Rica. Je dient rekening te houden met strenge douane voorschriften.

Paspoort en visa

Paspoort dient nog minimaal 6 maanden na aankomst in Costa Rica geldig te zijn. Wanneer je langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijft, is een visum noodzakelijk. De kinderen, ongeacht de leeftijd, hebben een eigen paspoort nodig. In het vliegtuig ontvang je een douaneformulier dat je voor aankomst invult.

Vertrekbelasting

Houdt bij vertrek uit Costa Rica rekening met een bedrag van $ 25.

Luchthavens

Internationale luchthaven is San José en een aantal binnenlandse luchthavens.

Vervoer ter plaatse

Trein: In Costa Rica rijden geen treinen.

Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden af om met kinderen per bus te reizen: een huurauto of auto met chauffeur biedt hier uitkomst.

Taxi: in San José is vervoer per taxi het meest eenvoudig. Je kan gebruik maken van de rode taxi’s. Deze taxi’s hebben een meter, zeg wel tegen de chauffeur dat hij deze aan moet zetten.

Binnenlandse vluchten: de circa 15 vliegvelden zijn vanuit San José te bereiken. Houdt rekening met de ongeveer maximum bagage van 12 kilo op de binnenlandse vluchten.

Rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk.

Zonnebescherming

Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kind en neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist.

Kleding

Luchtige, katoenen kleding. Op grotere hoogte in de binnenlanden kan het fris zijn, dus neem ook wat warme kleding mee als je dit gebied bezoekt.

Eten en drinken

De Costaricanen eten veel rijst en bonen met daarbij kip, vis, vlees, maïs en groenten. Het bekendste gerecht is “gallo pinto”. Een gerecht van rijst en zwarte bonen. Dit wordt ook als ontbijt gegeten. Er wordt ook vaak een platano asado gemaakt (gebakken plataan=bakbanaan). Er is veel vers fruit te verkrijgen. Costa Rica staat ook bekend om het goede rundvlees. De runderen worden in Costa Rica zelf gefokt.

Ontbijt

De Costaricanen eten gallo pinto; rijst met zwarte bonen, gebakken banaan en eieren. Daarbij drinken ze koffie, sinaasappelsap of agua dulce (suikerrietwater of melk).

 

Category: Costa Rica met kinderenPraktische informatie Costa Rica met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl