Canada met kinderen lake Louise

Praktische informatie Canada met kinderen

Praktische informatie Canada met de kinderen

Bijgaand enige praktische informatie over Canada, leuk om te weten & nuttig voor de reisvoorbereiding. Veel meer informatie over Canada, in het bijzonder British Columbia en aangrenzende provincies, vindt je op deze site. Zoals leuke verblijfplaatsen, gave activiteiten, onze reisroute en nog veel meer! Blijf dus nog even hangen. Canada leent zich perpect voor een onvergetelijke camperreis. Je maakt dan nog meer kennis met de indrukkende natuur. Pas op voor de beren!

 

Canada in één oogopslag

 Canada

Algemene informatie

Canada ligt in Noord Amerika en is het grootste land van het westelijk halfrond. Canada biedt grootse natuurgebieden, geweldig wildlife (orka’s, beren) en onder andere de  Niagara watervallen en de Rocky Mountains. Maar ook de steden zijn prachtig! Kortom, alle ingrediënten voor een prachtige gezinsreis. De naam Canada stamt af van het woord Kanata, de Indiaanse betekenis van nederzetting. Want de indianen zijn de oorspronkelijke inwoners van Canada. Canada telt maar liefst 6 tijdzones en is ongeveer 5000 kilometer breed. Je moet dus keuzes maken bij een bezoek aan dit immense land. Wij kozen voor onze eerste reis voor British Columbia, ons inziens “Canada in het klein”; geweldige natuur, prachtige steden en wildlife. Het Canada van nu is een smeltkroes van diverse culturen, waar hoofdzakelijk Engels en Frans wordt gesproken. Hou in je voorbereiding rekening met de weersomstandigheden van het gebied dat je bezoekt. In British Columbia ligt in juni nog sneeuw, terwijl het in Montreal al warm is. 

Oppervlakte, inwoners en hoofdstad

De oppervlakte van dit gigantische land (werelddeel) bedraagt 9.970.610 vierkante kilometer. Het aantal inwoners van Canada loopt richting de 33 miljoen en de hoofdstad is Ottawa. Canada is ongeveer 240 keer groter dan Nederland.

Weer en beste reistijd

Dat Canada een land van uitersten is, blijkt ook uit het klimaat. Zo kan het er in de zomer heerlijk aangenaam zijn, met een gemiddelde temperatuur van 18C graden. In de winter kan dit volledig omgekeerd zijn en daalt het aantal graden gemiddeld tot –8C. Bijkomend voordeel hiervan is de sneeuwval in de wintermaanden. Dankzij de koude temperaturen en de sneeuwval in de wintermaanden, is Canada ook een populaire vakantiebestemming. Ieder jaar komen veel toeristen naar de berggebieden van Canada om te skiën.

Vanwege de reusachtige omvang van het land zijn er grote klimaatsverschillen tussen de diverse regio’s. Het zuidelijkste punt van Canada – Point Pelee in Ontario – ligt op dezelfde breedtegraad als het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Daar staat tegenover dat het Canadese hoge noorden tot ver in het Arctisch gebied reikt. Aan de kust en bij de grote meren zijn de winters zachter en de zomers koeler dan in het binnenland. In veel gebieden kan het ’s winters bitter koud zijn. In British Columbia zijn de zomers en winters zacht; in herfst en winter valt er vaak veel regen. In de Rocky Mountains en de op de prairies zijn de zomers mooi maar kort, de winters lang en koud. Québec en Ontario hebben lange, zachte lentes, maar hete zomers. Dat geldt ook voor Atlantisch Canada, maar daar is het weer doorgaans zeer onvoorspelbaar.

Het mooiste weer treft je in de maanden juli en augustus, maar dan is het ook het drukst. In de berggebieden is het ook druk in het skiseizoen (december tot maart). Het hoge noorden is alleen in juli en augustus aangenaam als de grond ontdooit en de temperaturen boven nul uitkomen. Zuidoost Canada is goed te bereizen in de zomer, maar het mooist in het voorjaar en in de herfst als de kleuren veranderen. Newfoundland en Labrador kennen extreme temperaturen, in Ontario en Québec is het ’s zomers vochtig en heet, ’s winters koud met veel sneeuw. Heel wat bezienswaardigheden, attractieparken e.d. zijn geopend tussen half mei (Victoria Day) en begin september (Labor Day).

Godsdienst

Canada is een smeltkroes van vele culturen die elk hun eigen geloof meebrachten. Hierdoor tref je in Canada geen grote aantallen kerken aan. In de 16e eeuw was de bevolking van Canada, door de immigratie van de Fransen, met name rooms-katholiek. Toen Canada halverwege de 18e eeuw in Britse handen kwam, nam de kracht van de protestantse kerk toe. Tegenwoordig is ongeveer 47 procent katholiek en 37 procent protestants. Andere geloofsovertuigingen hebben in Canada nauwelijks voet aan de grond gekregen.

Tijdsverschil

Ten opzichte van Nederland is het tijdsverschil in het westen (Vancouver) 9 uur en in het Oosten van Canada 5 uur. Je gaat terug in de tijd!

Beren

In de Canadese natuur loopt je een (kleine) kans een beer tegen te komen. Onthoudt de gouden regel: laat geen eten of afval achter bij tent, auto of camper, bewaar levensmiddelen in auto of gesloten tent, gebruik geen geurtjes en maak geluid als je wandelt. Mocht je een beer tegen het lijf lopen, schreeuw niet en ren niet weg, klim niet in een boom (dat kan de beer beter!), blijf rustig, praat met lage stem en probeer de beer af te leiden. Informeer vóór je aan een natuurwandeling begint bij het parkbeheer wat de regels zijn. 

Douaneformaliteiten

Een paspoort dat bij vertrek nog minstens 6 maanden geldig is. De douane kan vragen naar je retourticket en/of  je over voldoende middelen voor je terugreis beschikt. Een visum is nodig als je van plan bent langer dan 6 maanden in het land te verblijven. Kinderen onder de zestien jaar kunnen op hun ouders paspoort meereizen.

Elektriciteit

 

De netspanning in Canada is 110 volt/60 hz. Europese stekkers passen niet in Canadese stopcontacten; neem daarom een universele adapter mee.

E-mail en internet

E-mailen kan in internetcafés die ruim vertegenwoordigd zijn. Internetten kan ook in de meeste hotels.

Eten en drinken

Doordat Canada een smeltkroes van culturen is, kan je heel gevarieerd eten. Canada kent veel typische streekgerechten, van Franse taarten en pasteitjes in Québec tot zalmschotels in British Columbia. Zeker in de grotere plaatsen kan je tal van etnische keukens uitproberen. Canada heeft twee belangrijke wijnproducerende gebieden: de Okanagan Valley in British Columbia en de streek langs het Niagara-schiereiland in Zuid-Ontario. De bekendste biermerken zijn Labatt Blue en Molson Canadian.

Betalen

De munteenheid is de Canadese dollar, onderverdeeld in 100 dollarcent. De Canadese dollar is ongeveer € 0,74 waard (actuele koers? http://www.travelex.com). Je kunt geld wisselen bij banken, in de grote hotels, op luchthavens en in treinstations. Met je pinpas kan je terecht bij geldautomaten (ATM’s) in heel Canada. Travellers’ cheques in Canadese dollars worden in de meeste warenhuizen, hotels, winkels, tankstations en restaurants geaccepteerd. Het is een veilig betaalmiddel omdat ze bij verlies of diefstal snel kunnen worden vervangen. Met een creditcard van VISA, MasterCard, Diners Club of American Express kan je vrijwel overal terecht. Voor het huren van een auto, camper of motor heb je een creditcard nodig. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Fooien

De lonen zijn betrekkelijk laag en personeel is vaak op fooien aangewezen. In restaurants en bars is de rekening exclusief bedieningsgeld. Een fooi van 15% bovenop het eindbedrag is gebruikelijk. Ook kappers en taxichauffeurs krijgen tot 15% fooi. Voor kruiers op stations en vliegvelden en piccolo’s in hotels reken je CAN$ 1,- per koffer, kamermeisjes in hotels krijgen CAN$ 1,- per dag.

Nationale feestdagen (2011, sommige data kunnen verschuiven)

 1. Nieuwjaarsdag, 1 januari
 2. Chinees Nieuwjaar, 3 februari 2011
 3. Valentijnsdag, 14 februari
 4. Familie dag, 21 februari
 5. Goede vrijdag, 22 april
 6. Pasen
 7. Moederdag, 8 mei
 8. Victoria dag, 23 mei
 9. Vaderdag, 19 juni
 10. Canada dag, 1 juli
 11. Civic dag, 1 augustus
 12. Dag van de Arbeid, 5 september
 13. Grootouders dag, 11 september
 14. Jom Kippoer, 8 oktober
 15. Thanksgiving dag, 10 oktober
 16. Halloween, 31 oktober
 17. Remembrance dag, 11 november
 18. Kerst

Werelderfgoed (bron; Unesco)

De volgende bijzondere gebieden hebben de Unesco status:

 1. L’anse aux Meadows (viking nederzetting, Newfoundland)
 2. Rocky mountains
 3. Québeck stad
 4. Lunenberg (stad), havenplaats in Nova Scotia
 5. Nationaal park Waterton lakes, zuiden van Alberta
 6. Waterton glacier  international peace park (inclusief Glacier nationaal park)
 7. Nationaal park Kluane, zuidwesten van de provincie Yukon

Inentingen, gezondheid

Wees voorzichtig met het drinken van kraanwater op campings. In afgelegen gebieden moet je water minstens 10 minuten koken ter bestrijding van parasieten. In bosrijke gebieden komt de ziekte van Lyme, veroorzaakt door teken, veelvuldig voor. Bescherm de huid voldoende en controleer je lichaam op teken. Wees ook voorzichtig met giftige klimop dat vooral in Zuid-Ontario en Québec voorkomt. In het noorden kan je vooral tussen april en oktober veel last ondervinden van insecten, vliegen en muggen.

Inentingen? Voor Canada zijn geen inentingen nodig. Wel wordt hondsdolheid als bijzonder risico genoemd. Meer info? http://www.travelclinic.com/221/canada.htm

Alarmnummers en telefoneren

Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 911. Nummer bezet of ben je in een afgelegen gebied? Draait een 0 voor de operator, die verbindt je door! Bij autopech eerst de politie bellen en daarna de Canadian Automobile Association. Het nationale wegenwachtnummer is 1-800-CAA-HELP. Er zijn overal telefooncellen. Lokale gesprekken kosten 25c. Voor gesprekken buiten het netnummergebied en voor langeafstandsgesprekken moet je eerst een 1 intoetsen, dan het netnummer en het 7-cijferige abonneenummer. Voor hulp draai je een 0 voor de operator. Voor bellen naar Nederland draai je 011, vervolgens 31 gevolgd door het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. In steeds meer cellen kan je ook terecht met creditcards en telefoonkaarten. Telefoonkaarten koop je onder andere bij toeristenbureaus. Je kan op reis een mobiele telefoon huren of je eigen mobiele telefoon, mits met tri-band, afstemmen op het lokale netwerk.

Apotheken

Medicijnen zonder recept zijn verkrijgbaar in drugstores en supermarkten. Voor medicijnen op recept kan je terecht in een apotheek (24 uur open). Neem een kopie van je recepten van huis mee!

Artsen en tandartsen

Informeer bij de receptie van je hotel of kijk in de Yellow Pages als je een arts nodig hebt. Voor huisbezoek en behandelingen moet worden betaald. Bewaar rekeningen voor je  verzekering. De kwaliteit van de medische zorg in Canada is goed, maar duur. Zorg dus voor een goede reisverzekering die ook ziektekosten dekt.

Autohuur / Camperhuur

Het is voordelig om vóór vertrek in Nederland een auto of camper/motorhome te huren, bijvoorbeeld als onderdeel van een fly-drive arrangement. Met een in de VS gehuurde auto of camper kan je Canada binnenkomen mits je beschikt over een verklaring van de verhuurder. Een Nederlands B-rijbewijs dat minstens 1 jaar oud is, is geldig in Canada, mits de eigenaar tenminste 21 jaar oud is (soms 25). Ook een internationaal rijbewijs is geldig, maar alleen samen met een nationaal rijbewijs. Je moet voor minstens CAN$ 200.000 verzekerd zijn behalve in Québec waar het minimumbedrag CAN$ 50.000 is. Alle verhuurbedrijven eisen een creditcardnummer als borg of vragen een hoge borgsom. In veel gevallen kan je een mobiele telefoon huren. Rijden onder invloed is verboden evenals geopende drank in de auto hebben. Ook voor het rijden met een camper/motorhome volstaat het normale rijbewijs voor de B/E-categorie voertuigen. Meer informatie over camperreizen op www.metdekinderenopreis.nl.

Openingstijden winkels en kantoren

Over het algemeen zijn winkels en kantoren geopend van 09.00 tot 17.30 uur. De meeste winkels zijn ook op zaterdag geopend en in sommige provincies ook op zondag. Doorgaans blijven de winkels op donderdag en vrijdag tot 21.00 uur open, soms ook op andere dagen. Winkelcentra sluiten hun deuren meestal om 21.00 uur.

Category: Canada met kinderenPraktische informatie Canada met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl