Uitzicht-op-Cambodja-platteland

Praktische informatie Cambodja met kinderen

Praktische informatie Cambodja met kinderen

 

Geschiedenis

De eerste bekende beschavingen ontstaan ongeveer in de 1e eeuw van onze jaartelling in Cambodja. Dit zijn de beschavingen van Chenla (Chinese naam, Khmer naam Kambu) en Funan (Chinese naam, echte naam onbekend). Van 802 tot ongeveer 1350 was Cambodja onderdeel van een groot Khmer-rijk. Dit rijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië, waaronder het hedendaagse Cambodja, delen van Vietnam, Laos, Thailand, tot aan de oostelijke grenzen van Cambodja. De hoofdstad van dit rijk was lange tijd Angkor, dat bij het hedendaagse Siem Reap lag.

Vanaf het midden van de 15e eeuw tot de komst van de Fransen werd Cambodja geregeerd door zwakke koningen en werd het verscheurd door interne conflicten. Ook vele oorlogen met Ayutthaya en Vietnam leidden tot grote verliezen van zowel land als rijkdom. Cambodja zou nooit meer de omvang en glorie van het oude Khmer-rijk meemaken.

Tussen 11 augustus 1863 en 9 november 1953 werd Cambodja geregeerd door Frankrijk. Op 9 november 1953 werd Cambodja onder koning Norodom Sihanouk onafhankelijk en sindsdien kent het een turbulente geschiedenis met vele politieke wisselingen.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja zwaar gebombardeerd door Amerikaanse B-52-bommenwerpers die de Vietcong en het Ho Chi Minh Pad als doel hadden.

In 1978 vielen de Vietnamezen Cambodja binnen, nadat de Cambodjanen het zuiden van Vietnam waren binnen gevallen. Hierna heerste er tot ver in de jaren ’90 van de 20e eeuw een burgeroorlog, die uiteindelijk resulteerde in de overgave van de laatste Rode Khmer-guerilla’s. In mei 1993 werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. De situatie bleef echter tot in 2003 onstabiel.

Hoofdstad

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh.

Oppervlakte

181.035 km2

Aantal inwoners

14.952.665

Grenst aan

Noorden: Laos
Noordwesten: Thailand
Oosten: Vietnam
Zuiden: Vietnam-Golf van Thailand-Zuid-Chinese zee

Taal

De officiële taal in Cambodja is Khmer. Engels wordt zeer beperkt gesproken.

Sport

– Vissen
– Afdingen

Veiligheid

Cambodja is een veilig land om te bereizen. Wij raden echter af om zonder begeleiding in de avonduren alleen op pad te gaan. Wij adviseren ook de paspoorten en geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Volg altijd de aanwijzingen van de gids en ga niet van de aangegeven paden af. Met name door de oorlogen zijn er veel landmijnen blijven liggen die nog dagelijks slachtoffers maken onder de lokale bevolking.  

Roken/niet roken

Er mag vrijwel overal gerookt worden.

Elektriciteit

Het voltage in Cambodja is 220. In de grote hotels heeft u geen verloopstekker nodig, echter in de kleinere hotels wel.

Voltage
Frequentie
Type stekker
230 V
50 Hz
A / C / G

Inentingen

Volgens onze laatste informatie heb je nodig:
DTP
Hepatitis A
Gele koorts
Buiktyfus
Malariatabletten worden geadviseerd.

Religie

Boeddhisme en Islam zijn de belangrijkste godsdiensten.

Geld/Bankzaken

Valuta

De valuta in Cambodja is de Riel (KHR).De waarde van 1 Euro is ca. 5000 KHR. Je kan Euro’s wisselen in de grote hotels en bij de banken. Amerikaanse Dollars worden beter geaccepteerd.

Prijsindicatie

Ontbijt € 2,-
Lunch € 4,-
Diner € 8,-
Koffie € 0,50
Bier € 1,-
Frisdrank € 0,50

In de luxe hotels liggen de prijzen hoger.

Fooien

In Cambodja is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. Je dient hierbij rekening te houden met circa 15% van de rekening (eten/drinken). Daarnaast zijn de salarissen voor het personeel dat de kamers schoonmaakt niet hoog. Het wordt zeer gewaardeerd als bij vertrek of bij een langer verblijf om de dag wat geld achter laat, ongeveer KHR 5000 tot KHR 10.000 per dag.

Houdt voor het dragen van de koffer circa KHR 5000 per koffer aan.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
8 maart Vrouwendag
13 april Khmer Nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
1 juni Dag van de Kinderen
24 september Grondwetsdag
23 oktober Vredesverdrag met Parijs
30 oktober Verjaardag van de Koning
9 november Onafhankelijkheidsdag
10 december UN Mensenrechten Dag

Er zijn nog diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd

Cambodja kan je het gehele jaar bezoeken. Er is een vrij intense regenperiode van april tot en met oktober. Dat is vaak een flinke tropische bui in de namiddag, waarna het snel opklaart.

Reistijd

In circa 14 uur vlieg je naar Cambodja, inclusief een overstap in Bangkok.

Tijdsverschil

In de zomer is het 5 uur- en in de winter 6 uur later.

Bagage

Indien je economy class vliegt, mag je 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM, China Airlines, Singapore Airlines, Malaysian Airlines.

Douane

Je reist in alle gevallen via Thailand/Bangkok. Hier worden veel namaakartikelen geproduceerd. Het is officieel niet toegestaan om namaak merkartikelen mee naar Nederland te nemen. Je loopt een grote kans dat de aangekochte spullen in beslag worden genomen.

Paspoort en visa

Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Cambodja geldig is. Indien er kinderen met je mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Verder dien je in het bezit te zijn van een visum. Dat kan je voor vertrek online bestellen of bij aankomst laten verzorgen. De kosten bedragen € 25,- voor vertrek en US$ 20,- bij aankomst.

Vertrekbelasting

Bij vertrek uit Cambodja dien je rekening te houden met de betaling van een bedrag van ongeveer US$ 25,- per persoon.

AanvlieghavensTa Phrom Cambodja met kinderen

Phnom Penh en Siem Reap. Beide steden zijn niet rechtstreeks te bereiken. Je vliegt altijd via Bangkok. Uiteraard is Bangkok rechtstreeks te bereiken, o.a. met de KLM en China Airlines. Wij adviseren om eerst enkele dagen in Bangkok te acclimatiseren. Dat is voor jezelf en je kinderen een stuk prettiger.

Vervoer ter plaatse

Zowel de bussen als treinen zijn niet echt comfortabel en rijden onregelmatig. Wij adviseren per auto met chauffeur te reizen. Een auto huren is niet mogelijk.

Rijbewijs

Aangezien het huren van een auto niet mogelijk is, heb je ook geen rijbewijs nodig.

Klimaat

Cambodja heeft een tropisch regenklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden. De regenperiode is van mei tot oktober en van eind februari tot en met april is het er erg warm en zeer droog. Dan kan de temperatuur tot ver boven de 30 graden oplopen.

Zonnebescherming

Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kind. Neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist. We adviseren rond het middaguur zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Kleding

Wij raden luchtige, katoenen kleding aan. Let op: een groot aantal hotels heeft airconditioning, waardoor het in de publieke ruimtes wat fris kan zijn.

Eten en drinken

De keuken in Cambodja is subliem! De maaltijden lijken veel op die uit Thailand, echter iets minder gekruid. Rijst en vele soorten vis vormen de hoofdingrediënten. In de grotere toeristische plaatsen zijn diverse andere soorten restaurants te vinden, zoals Chinees, Japans, Indonesisch en Thais.

Ontbijt

De lokale bevolking eet vooral uit de lokale “stalletjes” allerlei gerechten, waaronder stokbrood met een soort paté.
 

Category: Cambodja met kinderenPraktische informatie Cambodja met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl