Bhutan met kinderen praktische informatie

Praktische informatie Bhutan met kinderen

Praktische informatie Bhutan met kinderen

(volg onze reizen op Facebook)

Elektriciteit

De voltage in Bhutan is 230 volt en in de meeste hotels is het mogelijk om accu’s en batterijen zonder problemen op te laden. Voor de stopcontacten is u soms een tweepolige of driepolige stekker nodig.

Eten en drinken

De Bhutanese keuken heeft veel invloeden van haar buurlanden Tibet, India en Nepal. De Bhutaanse keuken is niet zo heel erg variërend, er worden voornamelijk groenten, pepers en rijst gegeten. Chinese en Indiase gerechten komen veel voor in Bhutan. Enkele traditionele gerechten in Bhutan zijn: Ema datse, groene pepers in een kaassaus, phak sha laphu, gesmoord varkensvlees met radijs en no sha huentseu, gesudderd rundvlees met spinazie. Daarnaast zijn er ook veel invloeden uit de Indiase en Tibetaanse keuken terug te vinden. De meeste gerechten worden geserveerd met rijst, vaak met een rode kleur en met een notensmaak. In de hoger gelegen gebieden, waar geen rijst is, worden de gerechten voornamelijk met tarwe en boekweit gegeten. In Bhutan wordt veel thee gedronken. Hierbij wordt een verschil gemaakt tussen de zoete Indiase variant met melk en de Bhutaanse thee, met zout en boter en wat meer smaakt naar soep. Filterkoffie is alleen beschikbaar in de betere hotels en enkele restaurants in Thimphu, in de rest van het land wordt er instantkoffie gedronken. Drink geen kraanwater, mineraalwater uit flesjes zijn door heel Bhutan verkrijgbaar en vraag hier in een restaurant ook uitdrukkelijk om. Alcoholische dranken zijn over het algemeen overal verkrijgbaar. Er wordt voornamelijk bier en sterkere dranken zoals whiskey en rum gedronken. Wijn is op beperkte plaatsen verkrijgbaar en daarbij ook nog eens erg duur. Voor een Bhutanees is eten een sociaal event en komen de families bij elkaar. Men eet gebruikelijk drie maaltijden per dag en hier wordt over het algemeen ook de tijd voor genomen.

Fotograferen

Over het algemeen is het mogelijk om in Bhutan te fotograferen, maar er zijn wel zaken waar je rekening mee dient te houden: fotografeer geen militaire objecten en niet in religieuze gebouwen. Vaak staat dit aangegeven op borden. Mocht je mensen willen gaan fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Bhutanese mensen zijn over het algemeen erg verlegen en een glimlach of grapje zal helpen om de foto minder formeel te maken. Tijdens een bezoek aan een dzong of aan festivals mag niet altijd gefotografeerd worden, houd daar rekening mee!

Geld en valuta

De nationale munteenheid in Bhutan is de ngultrum (Nu), welke vergelijkbaar is met de Indiase Rupee. De Ngultrum is verder verdeeld in 100 chetrum. Muntgeld is in eenheden van 25 en 50 chetrum verkrijgbaar en briefgeld in 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 Nu. Ondanks dat de Indiase regering export van de Rupee verbiedt, is het mogelijk om de Indiase Rupee in Bhutan te gebruiken, echter is het niet mogelijk om de Nu te gebruiken in India. De pinautomaten in Bhutan zijn vrijwel alleen geschikt voor de lokale bevolking en het is dan ook niet mogelijk om uw pinpas te gebruiken. Vooralsnog is het gebruik van een creditcard erg beperkt, alleen in de grotere hotels en bij enkele handwerkwinkels kunt u deze gebruiken, maar houd er rekening mee dat de transacties erg veel tijd in beslag nemen. De gemakkelijkste manier om te betalen in Bhutan is door contante US Dollars mee te nemen. Je kan tegenwoordig ook Euro’s wisselen in Bhutan, voor 1 euro krijgt u ongeveer 67,70 Ngultrum.

Nuttige adressen

Consulaat Bhutan in Den Haag:
Kanaalweg 40
2584 CL  Den Haag
Tel: +31 (070) 354 08 40
Fax: +31 (070) 354 90 71

Er is geen ambassade van Bhutan gevestigd in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade is in Genève. De dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade bevindt zich in India.

Paspoort en visum

Je paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Je hebt tevens een geldig visum nodig.

Souvenirs

Mooie souvenirs en handwerken zijn overal verkrijgbaar. Er zijn veel souvenirwinkels in Thimphu en Paro, de meeste hotels hebben ook een klein winkeltje waar Bhutanese handwerken worden verkocht. Denk eraan dat het exporteren van antiek illegaal is. Typische souvenirs zijn de zogeheten Thangka’s, dit zijn Boeddhistische schilderijen, handgeweven textielen, beelden van Boeddha’s en andere religieuze relikwieën. Ook zijn uit hout gesneden beeldjes en items gemaakt van bamboe populair als souvenir. Het is niet gebruikelijk om in Bhutan af te dingen, enkel bij lokale kraampjes en weekendmarkt. In de restaurants, winkels en hotels staan de prijzen vast.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt in de winter 5 uur en in de zomer 4 uur. Bhutan loopt 6 uur op de Greenwich Mean Time (GMT).

Tips en fooien

Het geven van fooien in Bhutan is niet erg gebruikelijk, maar tegenwoordig is het steeds meer vanzelfsprekend. Vaak zijn degenen die werkzaam zijn in de toeristische sector volledig afhankelijk van de fooien, die zij ontvangen. Het gaat altijd om kleine bedragen, maar ons advies: wees gul.

Vaccinaties/Gezondheid

Aan te raden vaccinaties zijn: Buiktyfus, DTP, Hepatitis A en Hepatitis B. Ook komt malaria voor in Bhutan. Gebruik van DEET en bedekkende kleding in de avond en nacht is te adviseren. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij aan om contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op die pagina genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis).

Veiligheid

Bhutan is over het algemeen een veilig land om door te reizen. Er is weinig criminaliteit en er zijn geen terroristische bedreigingen. Aangezien de wegen in Bhutan meestal door de bergen gaan en er sprake is van regelmatige aardverschuivingen wordt ten sterkste afgeraden om ’s avonds en ’s nachts te reizen.

Vervoer

In Bhutan is het alleen mogelijk om per auto of per bus te reizen. Er is geen spoorwegwegennet en er zijn tevens geen binnenlandse vluchten. De publieke bussen zijn veelal overvol en door de slechtere wegen zijn de bussen doorgaans niet comfortabel. Het reizen met de bussen is goedkoop. Taxi’s rijden alleen in de grote steden zoals Thimphu. De taxi’s hebben meters, maar deze worden zelden gebruikt. Het is mogelijk om voor een lagere prijs te onderhandelen.

Category: Bhutan met kinderenPraktische informatie Bhutan met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl