Praktische informatie Australië met kinderen

Praktische informatie Australië met kinderen

Praktische informatie Australië met kinderen

“Reizen met kleine kinderen door de natuurlijke grootsheid van een continent” 

AustraliëReizen met kinderen naar Australië? Aan de andere kant van de wereld, op “slechts” 24 uur vliegen, ligt een land dat eigenlijk een continent is: Australië. Europa past er in het geheel in, dus een paar weken Australië betekent keuzes maken. Wij kozen voor een reis met de camper langs de Oostkust, van Sydney naar Cape Tribulation. Maar ter plekke ontdekten we dat je ook met binnenlandse vluchten grote afstanden kunt overbruggen. Australië heeft alles; spannende beesten, overweldigende oer natuur, onwerkelijke onderwaterwereld (Great Barrier Reef), uitgestrekte woestijnen, mooie steden en de cultuur van de Aboriginals. Een land om van te watertanden. Als gezin een waar avontuur, waar de kinderen naar hartelust kunnen ravotten. Australië leent zich bij uitstek om per camper te worden ontdekt; vergeet de hotels en ga lekker met je eigen motorhome op stap. Van alle gemakken & een volle koelkast reis je van hoogtepunt naar hoogtepunt, daarbij. Nog een voordeel van reizen met de camper: als de kinderen het op een plek wel heel erg leuk vinden, dan gooi je gewoon het reisschema om! Je bent tenslotte niet gebonden aan “verplichte” aankomsten bij hotels. En de kinderen? Tja, die vinden die motorhome geweldig; ze zijn niet uit de cockpit weg te slaan……

Kortom: ga reizen met de kinderen in Australië. Kijk op deze site voor meer informatie, inspiratie & vooral leuke activiteiten en reisroutes voor die onvergetelijke reis met de kinderen door Australië! Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt steeds meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze Facebook  en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

 

Geschiedenis

De Aboriginals zijn de eerste bewoners van Australië. Zo’n 50.000 jaar geleden hebben zij zich op dit continent gevestigd.

De ontdekking

De bemanning van het Hollandse schip Duyfken zette in 1606 als eersten voet aan wal in het noorden van Australië. 10 jaar later bereikte een tweede Hollands schip de westkust van Australië. De kapiteins van de twee schepen noemde het land “Nieuw Holland”. In 1642 ontdekte kapitein Abel Tasman Van Diemensland het huidige Tasmanië. In 1768 ontdekte de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook de oostkust van Australië. Hij noemde dit nieuwe land “Nieuw-Zuid Wales”. In die tijd waren er in Engeland veel gevangenen. De meesten werden naar Amerika overgebracht, maar toen Amerika onafhankelijk werd, moesten de Engelsen een nieuwe plaats vinden om deze gevangenen te huisvesten. Australië werd een strafkolonie waar Engelse gevangenen hun eigen huizen en faciliteiten moesten bouwen. Toen de eerste gevangenen in “Nieuw-Zuid Wales” aankwamen, zagen ze dat het land slecht en droog was. Daarom besloten ze een stuk naar het noorden te varen. Op 26 januari 1788 kwamen ze ter hoogte van het huidige Sydney aan land. Daar bouwden ze een stad.

Het zijn ook deze gevangenen die honderdduizenden Aboriginals hebben uitgemoord. Zo werden grote stukken land van de Aboriginals afgenomen. Omdat ook vrije mensen zich in Australië wilden vestigen, gaf de regering van Engeland gratis stukken land weg. Later werd het land verkocht omdat de Engelse regering geldproblemen had. Toen er 1849 voor het eerst goud gevonden werd, kwamen er goudzoekers van over heel de wereld naar Australië, in de hoop snel rijk te worden.

1901-1945

In 1901 keurde Australië een federale grondwet goed, waardoor het een zelfregerend deel (dominion) van het Britse Rijk werd. Melbourne werd de eerste hoofdstad, maar in 1911 schreef de regering een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin werd uitgevoerd vanaf 1913, en in 1927 werd het aldus ontstane Canberra, de nieuwe hoofdstad.

1945-heden

Na de Tweede Wereldoorlog is Australië veranderd door een streng immigratieprogramma: lange tijd werden uitsluitend blanke Europeanen toegelaten, maar sinds de jaren ’80 is de instroom van Aziaten sterk toegenomen. Australië blijft een constitutionele monarchie met Koningin Elizabeth II als staatshoofd: een referendum om een republiek te vestigen werd in 1999 afgewezen.

reisfoto's australië met kinderen

Feiten

Hoofdstad: Canberra.

Oppervlakte: 7.682.300 km2

Aantal inwoners: 19.900.000

Grenst aan:

  • Noorden: Arafurazee
  • Oosten: Tasmanzee
  • Zuiden: Grote Australische Golf
  • Westen: Indische Oceaan

Taal: Engels.

Sport: Rugby, voetbal en cricket

Veiligheid

Australië is een veilig land om per auto te bereizen. Net zoals in Nederland dien je echter vooral in de grotere steden altijd op je spullen te passen. Wij adviseren je paspoorten en geld in de kluis van het hotel te bewaren (indien aanwezig). Let op: in Australië wordt aan de linkerkant gereden.

Ambassade

De Ambassade van Australië is gevestigd te:

Wallstrasse 79

10179 Berlijn-Duitsland

Telefoon: +49-30-880088-333

Roken/niet roken

Er is een algeheel rookverbod in o.a. restaurants, publieke gebouwen en theaters.

Electriciteit

Het voltage in Australië is 220V. Je hebt een verloopstekker nodig.

Australië met kinderen per camper

Inentingen

Voor Australië zijn geen inentingen nodig. De hygiënische normen zijn erg hoog. Ziektes zoals malaria, komen er niet voor.

Religie

Bijna 75% is Christelijk.

Valuta

De valuta in Australië is de Australische Dollar. De waarde van 1 Euro is ca. AUD $ 1,50. Je  kunt Euro’s overal wisselen. Ook kan je pinnen bij alle banken, indien je pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd. Soms heb je je pincode bij je creditcard nodig.

Fooien

In Australië is het gebruikelijk om een fooi te geven. Je dient hierbij rekening te houden met circa 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers is dat ongeveer AUD 2,- per dag.

Feestdagen

  • 1 januari, Nieuwjaar
  • 26 januari, Australia Day
  • Goede Vrijdag
  • Drie Paasdagen (za t/m ma)
  • 25 april Anzac Day
  • Tweede maandag in juni (in Western Australia: eind sept-begin oktober) Koninginnedag (Queen’s Birthday)
  • 25 december, Kerstmis
  • 26 december, Boxing Day

Beste tijd

Australië kan je het beste bezoeken in de maanden september tot en met maart/april, omdat het onder de evenaar ligt en het er tijdens onze zomer winter is. Verder is het land zeer uitgestrekt, waardoor er meerdere klimaattypen voorkomen. Het noorden kent bijvoorbeeld in de periode oktober tot maart, een regenseizoen.

Reistijd

In ongeveer 12 a 13 uur vlieg je naar je bestemming in Azië. Je heeft daar gemiddeld 3 uur overstaptijd. Daarna vlieg je in 6 tot 8 uur door naar je bestemming in Australië.

Onze reis Australië met kinderen

Tijdsverschil

Er zijn in Australië drie verschillende tijdzones: de Eastern Standard Time (EST), de Central Standard Time (CST) en de Western Standard Time (WST). Tussen de WST en de CST wordt een tijdverschil aangehouden van +1,5 uur en tussen de CST en de EST een verschil van +0,5 uur. Het standaard tijdverschil tussen Nederland en de WST is +7 uur.

De wintertijd begint in Australië op de laatste dag van maart en eindigt op de laatste dag in oktober. Exact het tegenovergestelde van Nederland. Queensland, Northern Territory en Western Australia hanteren geen zomertijd. Voor het bepalen van het tijdverschil met Nederland moet je dus steeds de verschillende zomertijden in de gaten houden. Maar hierdoor ontstaan er ook tijdverschillen binnen de CST en de EST.

Bagage

Als je economy class vliegt, mag je 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Cathay Pacific, Qantas.

Douane

Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Australië.

Paspoort en visa

Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is tot en met de dag van aankomst terug in Amsterdam. Je hebt een toeristenvisum nodig. Je kinderen dienen eveneens in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een visum.

Vertrekbelasting

Alle luchthaven en veiligheidsbelastingen zijn inbegrepen bij de ticketprijzen.

Aanvlieghavens

Je kunt naar zeer veel steden in Australië vliegen, o.a. naar Sydney, Melbourne, Darwin, Perth en Brisbane, echter altijd met een overstap in Azië. Vanwege de lange vliegduur raden wij  aan om enkele dagen in Azië te verblijven voordat je door vliegt.

Vervoer ter plaatse

Trein: treinvervoer in Australië is zeer goed mogelijk. Er is een uitgebreid spoornetwerk, waarbij met name de bekende trajecten de moeite waard zijn, bijvoorbeeld Perth – Sydney

Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden echter af om met kinderen per bus te reizen.

Taxi: In de grote steden is het zeer gebruikelijk en voordelig om gebruik te maken van een taxi.

Binnenlandse vluchten: zoals we in Nederland de trein/bus gebruiken, wordt in Australië het vliegtuig gebruikt. Uiteraard adviseren we voor de lange afstanden zoveel mogelijk per vliegtuig te reizen.

Rijbewijs

Je dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een internationaal rijbewijs.

Klimaat

Je kunt Australië het beste bezoeken tussen de maanden september tot en met maart/april. Omdat het onder de evenaar ligt, is het er zomer gedurende onze winter. Doordat het land zeer uitgestrekt is, komen er meerdere klimaattypen voor. Het noorden kent bijvoorbeeld een regenseizoen in de periode oktober tot maart. Over het algemeen is het er droog, zonnig en heet. Vooral op het zuidelijke halfrond is de ozonlaag de laatste jaren dunner geworden. Wij adviseren u tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven.

  • Noorden: tropisch regenklimaat met een droge periode gedurende onze zomer
  • Zuidoosten: Mediterraan klimaat
  • Midden en Westen: Woestijn en steppen klimaat

Zonnebescherming

In Australië schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland. Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van je kind. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als je met een baby reist.

Kleding

In het midden en westen kunnen de nachten koud zijn. Een vest is daar geen overbodige luxe

Eten en drinken

Australië kent vanwege de vele nationaliteiten een diversiteit aan keukens. Typisch Australisch is BYO: Bring Your Own. Dat houdt in dat je je eigen drank mee mag nemen naar restaurants. Verder is er de “Barbie”; barbecuen. Maar kangoeroe- en krodillenvlees staan ook op vele menukaarten.

Ontbijt

Het Australische ontbijt lijkt op het Engelse ontbijt; eieren, bacon, worstjes, tomaten en witte bonen in tomatensaus. Er wordt ook veel Weet-A-Bix (tarwe) met warme melk gegeten. Maar ook vers fruit, toast met jam. Thee, koffie, melk, fruitsappen worden ’s ochtends gedronken. Een echt Australisch beleg op toast is Vegemite: hartig beleg dat gemaakt is van gist. Bij ons beter bekend als Marmite.

Category: Australië met kinderenPraktische informatie Australië met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl