Praktische informatie Amerika / Verenigde Staten met kinderen
Bijgaand enige praktische informatie over Amerika / Verenigde Staten, leuk om te weten & nuttig voor de reisvoorbereiding. Volg onze facebookpagina!
Amerika / Verenigde Staten in één oogopslag
Oppervlakte: 9.166.600 km2, 270 keer zo groot als Nederland, 279 als België.
Inwoners: Bijna 300 miljoen inwoners.
Hoofdstad: Washington DC, de grootste stad is New York (circa 8 miljoen inwoners).
Beste reistijd: Noord Amerika kent meerdere klimaatzones, waardoor één beste reistijd niet te geven is. In Florida is het ’s zomers heel warm en is de beste reistijd eigenlijk de meivakantie. Datzelfde geldt voor de woestijnen in het Westen. Echter, de Californische kust is ook in de zomermaanden vaak gemiddeld in temperatuur, terwijl het binnenland net achter de kust heel warm is. Eigenlijk kan je in onze zomer bijna overal naar toe in de VS, hou wel rekening met je kledingkeuzes.
Klimaat: Noord Amerika kent klimaatzones, met name bepaald door de gebergten. Canada kent koude winters en droge en soms zelfs warme zomers. De Rocky Mountains hebben een alpine klimaat, met veel sneeuwval in de winter. Zuidelijk Californië heeft een gematigd klimaat met milde winters, maar vaak droge en hete zomers. Het Noordoosten van Amerika, rond de grote steden bij Chicago, Toronto en New York, heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Met name bij noorden wind kan het hier ijzig koud zijn. In het zuidelijk deel van Noord-Amerika is het hele jaar veel warmer dan in andere delen, met zomers een bijna sub-tropisch klimaat (25 tot 35 graden Celcius en ’s winters gematigde temperaturen (10 tot 20 graden Celcius).
Door de grote klimaatverschillen in Noord Amerika is het goed daar in je kledingkeuze rekening mee te houden. Als je in het regenseizoen door het sub-tropische zuiden reist (Louisiana & Florida), kan je het beste een dunne regenjas en paraplu meenemen. Voor de warmere streken in het zuiden en in de woestijn raden wij luchtige katoenen kleding aan. Neem ook een trui mee voor de avonden. Het noorden van Noord-Amerika kent een klimaat zoals in Europa, dus zomerkleding meenemen als je reist van april t/m oktober, winterkleding in de maanden november t/m maart. In de bergen kan het vriezen en sneeuwen.
Papieren: Elk gezinslid dient over een “Machine Readable Passport (MRP)” te beschikken. Kinderen mogen niet “meereizen” in het paspoort van hun ouders. Momenteel geldt dat een visum niet nodig is indien je niet langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten blijft en je per vliegtuig in de Verenigde Staten arriveert. Houdt er rekening mee dat de grenscontrole in de VS behoorlijk streng is en behoorlijk veel tijd in beslag kan nemen.
Inentingen: In principe niet nodig, raadpleeg voor de zekerheid je huisarts of win informatie in bij de plaatselijke GGD of travelclinic. De medische standaard in Noord-Amerika is hoog. In de grotere steden zijn moderne ziekenhuizen gevestigd. In de kleinere plaatsen zijn vaak klinieken voor eerste noodhulp 24 uur per dag beschikbaar. De medische kosten zijn in Amerika veel hoger dan in Nederland. Het afsluiten van een goede reisverzekering is heel belangrijk!
Vliegtijd: Oostkust circa 8 uur, Westkust circa 10 uur. Het tijdsverschil ten opzicte van Nederland bedraag ongeveer 6 uur aan de Oostkust en circa 8 uur aan de Westkust. Het is daar dan vroeger! Wel handig qua jet lag.
Vertrek: De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Amerika is 90 tot 120 minuten voor vertrek (afhankelijk van uw vlucht). De luchthavenbelasting, “Airport Tax”, is al inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. Je hoeft dus ter plaatse geen “Airport Departure Tax” meer te betalen.
Religie: De protestantse en katholieke kerk zijn de omvangrijkste religies. Door immigranten uit alle delen van de wereld zijn er ook tal van andere overtuigingen, zoals boeddhisme, hindoeïsme en islam.
Taal: Er zijn verschillen tussen het Amerikaans Engels en het Engels dat in Groot-Brittannië wordt gesproken. Maar dat is alleen maar grappig om te ervaren! Merken je kinderen dat?
Telefoneren: Prima mogelijk zowel vast als mobiel (vraag vantevoren bij je provider naar de kosten!). Op de grotere postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor veel openbare telefooncellen heb je een telefoonkaart of creditcard nodig. Mobiele telefoons van KPN, Vodafone etcetera werken alleen, als het toestel beschikt over “triple band” ontvangst. De meeste gebruikelijke “dual band” telefoontoestellen werken in Amerika over het algemeen niet.
Feestdagen: In Amerika gelden de volgende officiële feestdagen naast de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst:
- Martin Luther King Day: derde maandag in januari
- Presidents Day: derde maandag in februari
- Memorial Day: laatste maandag in mei
- Independence Day:4 juli
- Labor Day: eerste maandag in september
- Columbus Day:tweede maandag in oktober
- Veteran’s / Armistice Day: 11 november
- Thanksgiving Day: laatste donderdag in november
Voltage: De elektriciteit in Noord-Amerika is 110V/60Hz. De stopcontacten zijn driepolig. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adapter of wereldstekker nodig.
Betalen: Dollar (circa 0,7 euro). In Noord-Amerika is betalen eenvoudig. Zelfs in de kleinste dorpjes zijn banken en pinautomaten aanwezig. Pinnen is vrijwel overal mogelijk. Neem een creditcard mee, dat is het meest gangbare betaalmiddel. Geld uit Nederland meenemen is niet nodig, op de internationale luchthavens zijn in de aankomsthal geldwisselloketten.
Winkelen: Neem een extra koffer mee! De winkels in Noord-Amerika bieden dezelfde of zelfs grotere keus aan waren als in Europa. In de steden vindt je grote warenhuizen (bijv. Sears), de openingstijden zijn van maandag-vrijdag 9.30-18.00 uur & zaterdag 9.30-13.00 uur. In de grote steden zijn de winkels vaak langer open. Denk eraan dat de maten en gewichten in Noord-Amerika anders worden weergegeven.
Reisvormen: Noord-Amerika is bij uitstek geschikt om met het gezin per huurauto of camper te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden, buiten de steden is het verkeer heel rustig. Je rijdt net als in NL rechts. De meeste bezienswaardigheden staan goed aangegeven, op regelmatige afstand vindt u parkeerplaatsen met toiletten en tankstations. Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende om te mogen autorijden. Neem wel een creditcard mee (voor de borg). En belangrijk: de campgrouds en campings zijn heel mooi & perfect voor de kinderen. KOA is de grootste keten van campings in Noord-Amerika. In drukke vakantieperiodes is het raadzaam een campingplaats van te voren te reserveren. Vrij kamperen is niet toegestaan.
Fooi: Voor persoonlijke bediening in bijvoorbeeld restaurants en taxi’s wordt een fooi van 10 tot 20% van de rekening verwacht.