Reisfoto's Praag met kinderen

Praag met kinderen mini guide

Praag met de kinderen mini guide

 

Praag is met zijn mooie middeleeuwse centrum een ideale bestemming voor een korte stedentrip. Met je kinderen uiteraard, want ook voor hen is er genoeg te beleven. Je vliegt tegenwoordig al voor een paar tientjes vanaf diverse luchthavens naar de hoofdstad van Tsjechië. Wat je zoal kunt doen lees je hieronder en volg ons via Facebook!

Culturele bezienswaardigheden

  • Karelsbrug (Karlov most)! Je gezin kijkt hun ogen uit op deze prachtige gotische meer dan 600 jaar oude brug. Met beelden aan weerszijden en vele kunstenaars geniet je van het prachtige uitzicht op de Praagse Burcht en de vele monumenten. De legende zegt dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug, hij vervult zal worden! ‘S avonds mooi verlicht en een avondwandeling meer dan waard.
  • Oude stadsplein (Staromestske namesti). Hét centrum van de stad en prachtig omgeven door kathedralen en middeleeuwse panden, prachtig! Je vind hier de Sint Nicolaas kerk en prachtige klokkentoren.
  • Praagse Burcht (Prazsky hrad). Mooi gelegen op een heuvel (flinke klim) en het grootste burchtgebied ter wereld. De burcht is gebouwd in de 9e eeuw en bevat binnenpleinen, paleizen en kerken waaronder de prachtige Sint Vitus kathedraal. ‘S avonds mooi verlicht!
  • Sint Vitus kathedraal. Meer dan 600 jaar oud en een bezienswaardigheid die je niet mag missen (binnen de Praagse Burcht). Mooie architectuur, glas in lood, kroonjuwelen, koninklijke crypte en de Wencelaskapel zijn mooie bezienswaardigheden.
  • Nationaal theater (Narodni divadlo, website). Ga vooral naar een voorstelling in dit prachtige bouwwerk uit 1868, van binnen adembenemend mooi! Het barokke gebouw is bijzonder sfeervol, op zondag zit je tussen de inwoners! (matinee voorstelling)
  • Josefov, de joodse wijk. Ten noorden van de oude stad ligt de joodse wijk, leuk voor een korte wandeling. Het geboortehuis van de schrijver Franz Kafka, de Pinkasova synagoge en de joodse begrafenis (Starý židovský hřbitov) moet je gezien hebben!
  • Aan het Wenceslausplein in het centrum van de “nieuwe” stad, ligt het prachtige Nationale Museum van Praag. Je vind dit museum aan de zuidoostzijde van dit immens grote plein. In dit belangrijkste museum van Praag is een collectie van maar liefst 14 miljoen objecten te vinden. De verschillende afdelingen waarover deze objecten zijn verdeeld zijn archeologie, diergeneeskunde, prehistorie, munten en theater.
  • Vele mensen beschouwen het gemeentehuis in de Staré Město (oude stad) van Praag tot het mooiste 20e eeuws gebouw van de stad. Het is een druk bezocht gebouw doordat er naast een gemeentehuis ook een cafe, concertzaal en wat restaurants in zitten. Het gebouw heeft veel kunstschilderingen binnen maar ook buiten en prachtige glas in lood ramen.
  • Een bijzonder stukje architectuur vind je in de Nové Město (Nieuwe Stad) van Praag. Dit stuk is niet echt nieuw, maar valt buiten de stadsmuren van het oude (Staré Město) deel. Hier staat het ‘Dansende Huis’. Eigenlijk had dit gebouw een andere naam gekregen, namelijk Ginger en Fred wat afgeleid is van de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Als je goed naar het gebouw kijk, dan lijkt het ook op een dansend stel. Het valt behoorlijk op door zijn uiterlijk, maar ook omdat het tussen barok en Art Nouveau panden staat.

 

Leuke gezinsactiviteiten in Praag

 • Het speelgoed museum. Het museum beslaat twee etages van het voormalige burggraafschap van de Praagse Burcht en er is veel uniek Europees en Amerikaans speelgoed tentoongesteld waaronder houten en tinnen dieren, treintjes, auto’s, boten, boerderijen en kastelen. Enige zijn wel 150 jaar oud! Ook zijn er honderden teddyberen, Barbiepoppen en speelgoedtreintjes te vinden. Boerderijen zijn bevolkt met dieren uit landerijen en bossen. Exotische wilde dieren zijn neergezet in een dierentuin. Swingende tinnen clowns hangend in de ringen maken het circus letterlijk compleet.
 • Met de kabelbaan naar de Petrin heuvel. Van Mala Strana met het tandradbaantje (Lanova draha) omhoog naar de Petrin heuvel. Een prachtig uitzicht over het oude centrum krijg je er gratis bij. Bovenop de heuvel kun je de ‘Praagse Eiffeltoren’ beklimmen, 60 meter hoog en in 1891 gebouwd in het kader van een tentoonstelling.
 • De Praha zoo (dierentuin, website). Praag heeft een mooie dierentuin met onder andere leeuwen, tijgers en olifanten (geopend van april tot en met oktober).
 • Praagse miniatuur museum. Hartstikke leuk! Je ziet er onder andere het kleinste boek ter wereld (0,9 milimeter bij 0,9 milimeter, 30 pagina’s) en miniaturen van bekende schilderijen. Een andere aanrader is het Kleine Koninkrijk in Praag, waar je mini versies van kastelen, burchten en andere bouwwerken in Tsjechië aantreft.
 • Maak een mooie boottocht over de Vltava, de rivier die Praag in twee delen ‘knipt’, ook populair bij Praagse gezinnen. Je kan ook met de boot naar de Praag dierentuin! Ga naar Rašínovo nábřeží tussen de Palackého en Jiráskův bruggen (website).
 • Bezoek het Dinopark (website), met model Dino’s (én geluid!) en een mooie speeltuin voor de allerkleinsten.
 • Sea World, aquarium (website). Ooit klein begonnen en nu uitgegroeid tot een enorm aquarium met prachtige bassins vol mooie vissen.

Op de fiets door Praag?

 

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Muziek in Praag

Muziek en Praag gaan hand in hand. In de vele kerken en barokke zalen wordt dagelijks een (opera of klassieke) voorstelling georganiseerd. Leuk voor het hele gezin. Concerten beginnen meestal rond 19.30 uur, een opera soms nog eerder. Een agenda met wat er speelt lees je in de Prague Post, de Engelstalige krant die wekelijks op woensdag verschijnt. Het Praagse theaterpubliek gaat opvallend sjiek gekleed, alleen toeristen lopen in spijkerbroek. De boekingskantoren (box office) bevinden zich over het algemeen om de hoek van het theater. Traditioneel wordt in de pauze champagne geserveerd. Deze smaakt vaak wat waterig maar het is natuurlijk heel leuk om tussen de Pragenaars te proosten op prachtige muziek. Online kaartjes bestellen kan op www.ticketsonline.cz. Zelf bezochten wij onder andere het nationaal theater (Narodni divadlo, website). Ga vooral naar een voorstelling in dit prachtige bouwwerk uit 1868, van binnen adembenemend mooi! Het barokke gebouw is bijzonder sfeervol, op zondag zit je tussen de inwoners! (matinee voorstelling)

Eten en drinken in Praag

Ook in Praag heeft de tijd niet stilgestaan. De klassieke schoonheid van de stad gaat tegenwoordig hand in hand met de gastronomie. Honderden restaurants waaronder een aantal hele goede zoals Bellevue, website, verwennen de buitenlandse gasten. Je kan één van de typische lokale gerechten nemen, zoals goulash, maar de internationale keuken is zeker het proberen waard! Op de grote markt staan kraampjes waar je plaatselijk voedsel kan kopen, zoals ham (lekker!), wat ook erg gezellig is op een winterse dag! Een bezoekje aan een bruine kroeg mag je ook eigenlijk niet missen, de vele lekker Tsjechische bieren vervolmaken je gastronomische ervaring.

 

Category: Praag met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen EuropaTsjechië

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl