Jordanië Petra met kinderen reisverhaal

Petra Jordanië met kinderen

Petra Jordanië met kinderen

Petra Jordanië met kinderen? Eén van onze mooiste dagen als gezin op reis beleefden wij in mei 2010 toen we Petra bezochten (“reisverhaal”). Waar wij dachten met een paar uur wel klaar te zijn, verbleven wij uiteindelijk een hele dag. Mét onze jonge jongens! Omdat wij dachten dat zij na een paar uur wel terug wilden naar het zwembad…….. Petra heeft veel te bieden; ook voor de jonge wereldreizigers!

 

Hierna geven wij enige informatie dat bijdraagt aan een fantastisch verblijf in dit wereldwonder!

Petra was 2000 jaar geleden de hoofdstad van het Nabatese koninkrijk. Omdat Petra makkelijk te bereiken was zowel vanuit het noorden als zuiden werd Petra een ontmoetingsplaats van handelsroutes. Dat leidde tot grote rijkdom, wat werd uitgedrukt in fantastische bouwwerken. De belangrijkste noemen wij hierna aan de hand van de looproute door Petra:

De Siq (kloof)

Weliswaar geen momument, maar wel een ongekend fenomeen; de ongeveer 2 kilometer lange wandeling dwars door de rotsen. Ongeveer 3 meter breed is het pad dat je leidt naar de ingang van de roze stad. Geniet van de steile wanden en diverse kleuren van het zachte gesteente. Let op de details van sommige uitdrukkingen die uitgehakt zijn zoals tempels, graven en dieren. Ook loopt er een irrigatie kanaaltje door de rotsen naar de stad, waarlangs het water werd geleid.

Jordanië Petra met kinderen

Schatkamer (Al-Khazneh”)

Het meest bekende monument in Petra is de Schatkamer van de Farao. Dit gebouw is een graftempel gebouwd in 84 voor Christus en 85 voor Christus, waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Corinthische orde, is 40 meter hoog en 25 meter breed. Het gebouw dankt zijn naam aan de legende van de Bedoeïenen. Zij dachten dat de graftombe het werk moest zijn geweest van de Farao van Egypte. In zijn achtervolging op Mozes en het Israëlische volk, werd hij gehinderd door het feit dat hij al zijn schatten mee moest slepen. De Farao, bekend met de krachten van de zwarte magie, bouwde toen de Schatkamer en sloeg in de urn op de top van het gebouw zijn schatten op. Daarna kon hij zijn achtervolging voortzetten. Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat de bouw van “The Treasury” (De schatkamer/El-Khazneh Firaum) slechts 3 maanden heeft geduurd. Een uitzonderlijke prestatie voor die tijd. Neem de tijd en geniet van het bouwwerk.

Koningsgraven

Loop langs de Schatkamer verder de stad in. Aan zowel de linker- als rechterkant zie je graven uitgehakt in de rotsen. Je kan naar boven lopen, waar je in de koningsgraven een kijkje kunt nemen. De kinderen kunnen hier klauteren en klimmen! Je ziet ook langs de route allerlei souvenirskraampjes waar je leuke hebbedingetjes kunt kopen. Kijk ook vooral naar de kleur van het gesteente. De kleur verandert eigenlijk de hele dag door, naar gelang de stand van de zon! Wordt je al moe? Pak dan de ezel, je kinderen zullen er vast al om hebben gevraagd!

Jordanië met kinderen

Het theater

Aan de linkerhand, goed kijken, zie je het theater liggen. Door de Nabateërs in de 1e eeuw ontworpen en daarna door de Romeinen verder uitgebouwd, na de overwinning op het Nabatese koninkrijk. Er worden ’s zomers af en toe voorstellingen gegeven. Kijk hoe mooi het theater uit de rotsen is gehakt en neem even plaats op een “stoeltje”. Loop vervolgens verder via de (vroeger intact) met zuilen omgeven straat naar het centrum van de oude stad. Daar staan nog resten van publieke gebouwen en tempels.

Klooster

Als laatste gaat het 850 treden omhoog naar het klooster (“el deir), daar vonden vroeger offeringen plaats. Het klooster heeft de uitstraling van de Schatkamer, alleen is het klooster groter en minder verfijnd uit de rotsen gehakt. De eerste aanblik op het klooster, na beklimming van de berg, is fenomenaal! Je kan boven lekker uitrusten met een bakje thee. Als je nog puf hebt kan je naar de diverse uitkijkpunten lopen, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op het Petra complex.

Onze kids gingen per ezel omhoog, ze vonden het geweldig. Uiteindelijk bleven we de hele dag in Petra, om ’s avonds lekker in onze accommodatie tot rust te komen. Tip: loop de heenweg en pak een ezel of paard (-en wagen) terug! Voor foto’s is het namiddag licht beter dan het ochtendlicht. Je kan, voor oudere kinderen, ook ’s avonds naar Petra toe. Dan is de schatkamer met kaarslichtjes verlicht. Vraag wel even na wanneer dat is.

Jordanië met kinderen

 

Category: Jordanië met kinderenPetra Jordanië met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl