Panorama route Zuid Afrika met kinderen

Panorama route Zuid Afrika met kinderen

De panorama route, R532, ligt in het noordoosten van Mpumalanga, zo’n beetje naast het Krugerpark. Je kan deze route dus ook in combinatie met het Krugerpark doen. Deze route voert je langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen. Volg onze facebookpagina!

Panorama route Zuid Afrika met kinderen

Je kan de panorama route twee kanten oprijden. In dit artikel rijden wij de panorama route “van boven naar beneden”, nadat wij een aantal dagen in het Krugerpark zijn geweest. Komende uit het Krugerpark rijden we richting Hoedspruit om vervolgens de R36 op te slaan. Een paar kilometer verder slaan we de R532 op, de panorama route. Deze route biedt eigenlijk de hele tijd “een prachtig panorama” op het landschap met in het bijzonder de volgende hoogtepunten (stoppen dus!):

Blyde River canyon

Deze kloof lijkt op de Grand Canyon in Arizona en is ongeveer 30 kilometer lang. De Canyon start net buiten Graskop en loopt noordwaarts om te eindigen bij de “drie Rondavels”. De Canyon is tot 700 meter diep op sommige plaatsen en is de derde grootste canhon ter wereld (na de Grand canyon in de VS en de Fish River canyon in Namibië).

Drie Rondavels

Langs de R 532 kom je langs hét uitzichtspunt op dit natuurfenomeen. Deze Rondabels hebben de vorm van de hutten van het Xhose volk en zijn werkelijk prachtig. Ook de canyon met bergpieken is hier ongekend mooi. Ook leuk zijn de vele verkopers met lokale handicrafts, vaak gemaakt door kunstenaars uit de omgeving. Koop hier je souveniers in plaats van bij de design winkels in de dorpen. Je geld komt zo ten goede aan de lokale samenleving. De toppen van de Rondavels zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile, namelijk Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto.

Bourkes Potholes

Een stukje naar beneden (ongeveer 30 kilometer noordwaarts van Graskop) liggen deze natuurlijke verschijnselen. Deze door de Blyde River ontstane “gaten in het zachte gesteente zijn een ware speelplaats voor de kinderen. De gouddelver Tom Bourke vond hier wat goud en voorspelde dat er nog veel meer te vinden was. Helaas niet genoeg voor hem om rijk van te worden. Om de potholes te zien wordt een kleine entree geheven. Je kan hier lekker wandelen en de kinderen klimmen en klauteren. Ook hier tref je vele marktkramen aan.

Pilgrims Rest

Vlakbij Bourkes Potholes ligt dit dorpje met historische gebouwen uit de 19e eeuw. Het is een beschermd monument, leuk voor cultuurliefhebbers. Het dorpje dateert van de tijd dat in de buurt van Sabi goud werd gevonden en een kamp werd opgezet genaamd MacMac. Alec Patterson, één van de MacMac diggers, is vervolgens verder getrokken en vond goud in Pilgrims Creek. Nadat het gebied op 22 september  1873 officieel tot gold field werd benoemd waren niet lang daarna meer dan 1500 delvers aan het werk.Er  kwamen woongemeenschappen, echter de opbrengsten van de mijnen werden na de jaren ’50 steeds minder en na bijna 100 jaar werd de mijn in 1972 gesloten. Pilgrims Rest ligt 35 kilometer ten noogden van Sabi aan de R533.

Gods Window en de Pinnacle

Een paar kilometer zuidelijker richting Graskop tref je Gods Window, een prachtig uitkijkpunt op het lager gelegen laagland. Er is een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt vaak een wolkendek boven de bergen, dus je hebt een beetje geluk nodig voor een goed uitzicht. Ook kan je hier de Pinnacle zien, een spits toelopende rotsformatie die bijna 30 meter boven het dichtbegroeide bos uitkomt.

Graskop

Zoals veel steden in deze regio was dit plaatsje oorspronkelijk een goudmijnkamp. Nu is het gebied vooral boswinningsgebied. Graskop ligt aan de rand van het Klein Drakensgebergte, met prachtige uitkijkpunten over het laagland dat bijna 1000 meter dieper ligt. Het is een prachtig plaatsje met vele leuke winkels. Én je kan er ook heerlijk Zuid Afrikaanse pannekoeken eten!

Sabi

Nog zo’n leuk plaatsje is Sabi. Je kan daar mooi boodschappen doen & een kijkje nemen in de diverse leuke handicrafts winkels. Een leuk adresje is “gnoeks afrika”, daar maken locale kunstenaars van klei de mooiste artikelen. Varierend van mooie kleipatronen op een zoutpotje tot kleidieren. Hele leuke souveniers voor de kinderen. Je ziet de kunstenaars aan het werk en het geld komt ten goede aan de gemeenschap. Gelegen aan de hoofdweg in Sabie verdient deze bijzondere plek een stop.

Watervallenroute

Vlakbij Sabi liggen enkele watervallen. Neem de afslag naar de R532 (richting Graskop), dan kom je langs diverse watervallen. De eerste is de Mac Mac Pools (56 meter hoog), je betaalt een kleine entree. Daarna vanuit Graskop volgt de Lisbon Falls (92 meter hoog) en de Berlin Falls (80 meter hoog). Leuk om even een frisse neus te halen. Let wel: in de Zuid Afrikaanse winter (onze zomer) zijn de watervallen wel minder heftig dan normaal.

Category: Panorama route Zuid Afrika met kinderenZuid Afrika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl