Zuid Afrika met kinderen reisverhaal

Onze reis Zuid Afrika met kinderen

Onze reis door Zuid Afrika met de kinderen

Op reis met je kinderen in Zuid Afrika? Er zijn diverse reismogelijkheden door dit immense land. Hierna geven wij onze reisroute weer met daarbij kort de activiteiten die wij ter plekken hebben ondernomen. En daarbij tussen haakjes de accommodaties waar wij verbleven. Meer informatie over deze bestemming vind je op deze site. Kijk ook vooral even op onze facebookpagina! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl!

Leuke site voor het plannen en voorbereiden van je reis en “things to do”: http://www.southafrica.net

Kaapstad (“Cape town Ritz hotel”)

Na aankomst verblijven we een paar dagen in Kaapstad. Wat hebben we daar voor activiteiten ondernomen?

1. Robben eiland. De voormalige gevangenis van Nelson Mandela is nu een museum. Misschien voor de kinderen minder interessant, de rondleiding door een voormalige gevangene is wel heel leuk (www.robben-island.org.za).

2. Bo Kaap. De kleurrijke moslimwijk van Kaapstad is een “must see”. Geniet van het straatleven en de mooie huisjes. Je waant je een beetje in Azië.

3. Green market en aanpalende winkelstraten. Hét centrum van Kaapstad, leuke winkels én straatleven!

4. Tafelberg. Lekker wandelen & genieten van de mooie uitzichten (http://tablemountain.net).

5. Kaapse schiereiland (“Kaapse schiereiland”). Ga een dagje met de auto naar Kaap de Goede hoop en bezoek leuke dorpjes (Simons town, Houtbaai) onderweg. Zie de “informatie” op deze site!

6. Victoria en Alfred (V&A) Waterfront. De havens zijn een aantal jaren geleden “omgetoverd” tot een levendig gebied met vele winkels en activiteiten. Bezoek het aquarium met de kinderen (www.aquarium.co.za)!

7. Bezoek één van de grootste townships van Zuid Afrika, Khayelitscha (http://www.nomvuyos-tours.co.za/). Een indrukwekkende ervaring, voor ouders én kinderen.

Via Stellenbosch naar Kleine Karoo (“Warmwaterberg Spa”)

Stellenbosch mag in geen bezoek ontbreken. Een aantal activiteiten op een rij:

1. Geniet van de oude koloniale architectuur (oud Hollandse stijlen) en leuke winkeltjes!

2. Bezoek het dorpsmuseum (http://www.stelmus.co.za).

3. Breng een bezoekje aan een wijnhuis (proeverij) of bezoek één van de kunstenaarskraampjes. 

4. Bezoek buiten Stellenbosch een grote wijnboer. Wij bezochten Spiers, één van de grote wijnproducten van Zuid Afrika. Leuk voor de ouders (wijnproeven!).

5. Bezoek een opvang voor Cheetahs. Net buiten Stellenbosch (bij wijnboer Spiers) ligt een Cheetah opvang centrum. Een gave activiteit voor de kinderen, ze mogen onder begeleiding dicht bij de Cheetahs komen! (http://www.cheetah.co.za).

6. Geniet van de warmwaterbronnen bij de accommodatie “Warmwaterberg Spa”.

7. Maak mooie wandelingen in het gebied Kleine Karoo, een prachtige woestijn!

Kleine Karoo

Dit prachtige gebied, een woestijn, is te mooi om alleen maar doorheen te rijden. Maak wandelingen met je gezin, geniet van de bloemen en planten én vergezichten. En.. bezoek een wijnboer. Tip: overnacht bij Warmwaterberg Spa (zie “leuke accommodaties”) waar jullie heerlijk kunnen poedelen in een aantal natuurlijke warmwaterbronnen. Echt een geweldige plek!

Naar Oudtshoorn, Cango caves en de Swartbergen (“Swarberg country manor”)

Via de prachtige R62 (“reizen in Zuid Afrika met de kinderen”) rij je door prachtige wijngebieden, historische dorpjes & woestijngebied (Kleine Karoo). De aloë vera staan in bloei langs de weg!

Oudtshoorn is het “mekka” van de struisvogels (vogelstruis op zijn Zuid Afrikaans). Bezoek een struisvogel boerderij in Oudshoorn (www.cangoostrich.co.za).  Geweldig uitstapje voor de kinderen, ze kunnen zelfs een ritje op de rug van een struisvogel maken!

Bezoek in Oudtshoorn ook een dierentuin, erg leuk & anders dan in Nederland (http://www.cango.co.za). Je kan hier ook helpen de dieren te voeren.

Zo’n 30 kilometer boven Oudtshoorn ligt onder de uitlopers van de Swartbergen een netwerk van ruimtes en gangen, waar opgeloste mineralen zich hebben uitgekristalliseerd tot stalactieten, stalagmieten en druipsteenformaties. Een geweldig uitstapje voor de kinderen, wel reserveren! (www.cango-caves.co.za).

Maak een uitstapje naar de Swartbergen en ga daar wandelen. Bij “die Top” heb je een geweldig uitzicht op de canyons die daar lopen. Zeker bij zonsondergang een geweldig gezicht.

Naar Addo Elephant nationaal park (“Zuurberg mountain Inn”)

In dit nationaal park kom je oog in oog te staan met de Afrikaanse olifant. Deze kolos komt hier veel voor, wat een “close encounter” mogelijk maakt. Als de dag van vandaag herinneren wij het moment waarop zo’n gigant op centimeters langs de jeep kwam lopen. Het enige wat de gids zei was: “nu even je mond houden?!”. Tja, met name dat laatste maakte indruk. Naast de vele prachtige olifanten kom je ook giraffen, zebra’s, (misschien) leeuwen, buffels en koedoos tegen. Daarnaast is het een prachtig natuurgebied, dus de uitzichten maken het plaatje compleet. 

Tuinroute: Plettenberg Bay, Tsitsikamma, Knysna, Mosselbay (“bayview hotel Plettenberg”)

Het plaatsje Plettenberg is prachtig gelegen aan de Tuinroute (garden route). De Tuinroute begint bij Mossel Bay aan de N2 in het zuiden van de Westkaap en eindigt bij Plettenberg Bay in het oosten.  Een aantal activiteiten:

1. Ga op Walvis excursie in Plettenberg (www.oceansafaris.co.za).

2. Bezoek Tsitsikamma (www.tsitsikamma.info). Eén grote outdoor ervaring voor het hele gezin. Je kan er prachtig wandelen en genieten van de hangbruggen over de Stormsrivier. De échte durfals kunnen hier bungee jumpen!

3. Bezoek Robberg nature reserve, een prachtig wandelgebied. Lekker klimmen en klauteren en misschien zie je zeerobben en walvissen (www.robben-island.org.za).

4. Lekker luieren op het strand. Met name Plettenberg heeft geweldige stranden, waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Ook de zonsondergangen zijn hier prachtig!

5. Bezoek Knysna. Beroemd om zijn culinaire (vis) restaurants én outdoor mogelijkheden (Knysna bos, met de boot de oceaan op). Ook tref je hier leuke winkeltjes.

6. Mosselbay. Bezoek het Barthelomeus Diaz museum, gewijd aan deze Portugese zeevaarder. Je treft hier een replica van zijn schip en een leuke “schelpen afdeling”. Erg leuk voor de kinderen.

7. Bezoek een township. Wij bezochten, onder begeleiding van een gids die daar ook woont, een township in Plettenberg. Indrukwekkend!!

Via Kaapstad binnenlandse vlucht naar Kruger nationaal park

(na overnachting vlakbij Kaapstad vliegveld)

Wereldberoemd en terecht! Eén van de absolute hoogtepunten van onze reis. Kruger is ongeveer zo groot als Nederland, dus trek er een paar dagen voor uit. Je kan zowel in het park als net daarbuiten overnachten. Voor het echte Afrikaanse gevoel raden wij aan om vooral in het park te overnachten. Vandaaruit kan je allerlei activiteiten ondernemen zoals jeepsafaris en wandelsafaris, zowel overdags als ’s avonds. Het is allemaal prachtig. Volgens de reisgidsen komen bepaalde dieren op bepaalde plekken voor. Volgens de plaatselijke gidsen is dat niet waar, de dieren verplaatsen zich. Daardoor heb je eigenlijk overal wel kans op een bijzondere ontmoeting. Wij raden ook een avond safari aan. In het donker is het nog indrukwekkender! Ons gezin heeft een onvergetelijke tijd in het Krugerpark gehad, we hebben er nog steeds heimwee naar (zie “reisverhaal”). Meer informatie? Zie “Kruger”!

Vanuit Krugerpark de Panorama route

De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga en is prima te combineren met een verblijf in het Kruger nationaal park. De route begint bij Lydenburg aan de R36 en eindigt bij Hazyview aan de R40. De panorama route leidt door het ruige gebergte van de noordelijke Drakensbergen in de provincie Mpumalanga. Het meest spectaculaire deel van de Panorama Route is de Blyde River Canyon. Vanaf vele goed gepositioneerde uitkijkpunten heb je een uitzicht op de 33 km lange kloof, die begint bij Bourke‘s Luck Potholes en eindigt bij de Drie Rondavels. De Potholes zijn zeer indrukwekkende rotsformaties die miljoenen jaren geleden werden gevormd door erosie. Je kinderen zullen het geweldig vinden, ze kunnen daar klimmen en klauteren!

De “drie rondavels” zijn door erosie gevormde heuvels die lijken op de traditionele hutten van de Xhosa stam. Vanaf één van de uitkijkpunten heb je zicht op deze prachtige natuurfenomenen. Overigens heeft de Blyde River Canyon op het eerste oog veel weg van de Grand Canyon in de VS. Bij “reizen in Zuid Afrika met de kinderen” vindt je meer informatie over de panoramaroute.

Sabie (“Misty mountain”)

Het artistieke plaatsje Sabie biedt leuke winkels, handicraft (“gnoeks afrika”) en lekker eten. In de bergen kan je bij de accommodatie met je kinderen rijden op de quad of leuke wandelingen maken. Rondom Sabie zijn diverse outdoor mogelijkheden voorhanden (watervallen).

Via Johannesburg terug naar Amsterdam

Vanuit Sabie in één ruk door naar het vliegveld in Johannesburg voor de terugvlucht.

Category: Onze reis Zuid Afrika met kinderenZuid Afrika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl