Onze reis Bhutan met kinderen

Onze reis Bhutan met kinderen

Op reis door Bhutan (7 dagen)

Het Boeddhistische Bhutan (Druk Yul, het land van de ‘donderende draak’) ligt hoog in de Himalaya en is van betoverende schoonheid. Op een gemiddelde hoogte van zo’n 2300 meter liggen prachtige kloosters en in traditionele architectuurstijl gebouwde dorpen middenin een overweldigend berglandschap. Geen grote vervuilende industrie, mc Donalds en reclameborden hier, wel rustige steden en dorpen waar inwoners in traditionele kledij (verplicht naar werk, in overheidsgebouwen en tijdens feestdagen) over straat lopen. Kortom; een prachtige ervaring in een land dat vasthoud aan zijn oude tradities, maar tegelijkertijd de 21e eeuw binnen treedt.

Een bezoek aan Bhutan is niet compleet zonder een bezoek aan een traditioneel festival (‘Tshechu’), waar monniken in traditionele kledij en maskers gedurende drie dagen verhalen en dansen uitbeelden op de binnenplaatsen van de prachtige kloosters. Plan je reis dus zo dat je een festival kunt meemaken, een onvergetelijke ervaring! Filmpjes? Kijk snel op Facebook (like)!

Bhutan met kinderen land informati

Via Kathmandu (Nepal) naar Paro (Bhutan)

Wij reisden via Kathmandu, waar we een paar dagen verbleven (doen!), naar Paro in Bhutan. Een ongelofelijk mooie vlucht over de Himalaya en Mount Everest. Tip; ga links in het vliegtuig zitten voor het beste uitzicht! Vanuit Paro reisden we per auto met gids (doen!) naar de hoofdstad van Bhutan, Thimphu, een ritje van 1,5 uur. 

Dag 1, 2,3 Thimphu

Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, is een relatief kleine stad in vergelijking met de Westerse hoofdsteden. De stad telt circa 50.000 inwoners en is één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Geen files en verkeersopstoppingen hier; ook geen stoplichten, wel een verkeersregelaar. Ook geen hoogbouw en alle huizen zijn -verplicht-  gebouwd in de traditionele architectuur. De stad is prachtig gelegen aan de Wangchhu rivier en is omringd door bergen. Thimphu heeft een aantal leuke bezienswaardigheden:

Tashichho Dzong en het Tshechu festival

De Tashichho Dzong  is de zetel van de overheid sinds 1952. De prachtige Dzong is een lust voor het oog, zowel van binnen als van buiten. De prachtige Thangka’s (Boeddhistische schilderingen die verhalen uit het leven van Boeddha) en het kleurige houtsnijwerk zijn een lust voor het oog. Een Dzong is overigens een versterkt klooster met zowel een religieuze (monniken) als bestuurlijke (overheid) functie. Dzongs zijn enorme (prachtige) complexen met rijkelijk versierde binnenplaatsen en gebedsruimten. De gebouwen huisvesten vaak honderden monniken. In deze Dzong wordt jaarlijks het driedaagse religieuze Tshechu gehouden, een kleurrijk festival ter ere van Guru Rinpoche (‘beschouwd als een tweede Boeddha’). Tijdens het festival wordt een groot aantal dansen (met prachtige kledij en maskers) opgevoerd, met als doel het wegjagen van kwade geesten en demonen. Zorg dat je erbij bent!

praktische informatie reizen met kinderen

De weekend markt

In het centrum van Thimphu langs de Wangchhu rivier wordt elk weekend een kleurrijke ambachtelijke markt gehouden. Je kan hier mooie souvenirs kopen. Aan de andere kant van de rivier (tegenover de weekend markt vind je de markt voor dagelijkse huishoudelijke zaken (groenten, vlees, vis). Hier kopen de inwoners hun groenten en dagelijkse boodschappen. De verbinding tussen beide markten wordt gevormd door een mooie loopbrug die aan beide zijden is volgehangen met gebedsvlaggetjes, prachtig!

Oude ambachten

In Thimphu zijn verschillende scholen gevestigd waar leerlingen de oude ambachten leren; schilderen van Thangka’s, houtsnijwerk, klei structuren en dergelijke. Erg leuk om te bezoeken en van dichtbij te aanschouwen. Vraag ter plaatse naar de ‘painting school’, het ‘handicraft emporium’ of Choki Traditional Art school Traditional Art school.

Memorial chorten

Deze prachtige witte stuppa (gebedsmonument) met een gouden punt is gebouwd in 1974 ter ere van de derde koning, Jigme Dorji Wangchuck (1928 – 1972). Let erop dat je met de klok meeloopt en dat het een gebedsplaats is.

Nationale bibliotheek

Een bezoek aan de nationale bibliotheek mag niet ontbreken in het centrum van Thimphu. De bibliotheek bevat veel oude belangrijke manuscripten in het Dzongkha en Tibetaans, met met mooie stoffen omslagen.Thimphu Bhutan met kinderen

Bezoek de Takin, het nationale dier!

Het nationale dier van Bhutan is de Takin, een elandachtig dier dat in het noordwesten en noordoosten van Bhutan leeft. De legenda verhaalt dat de Takin is ontstaat toen de heilige lama Drukpa Kunley in een vijftiende eeuw een bezoek bracht aan Bhutan. Nadat de heilige koe en een geit voor de lunch had veroberd, voegde hij het hoofd van de geit en de beenderen van de koe samen. En zo ontstond de Takin. Je kan de Takin zien in een kleine aangelegde dierentuin, de Motithang Takin Preserve op een kleine 15 minuten rijden van Thimphu.

Textiel museum

Bhutan heeft een rijke geschiedenis in het maken van textiel. Deze geschiedenis wordt uit de doeken gedaan in het Textiel museum Thimphu aan het eind van Norzin Lam (straat). Een bezoek meer dan waard!

Uitzicht over Thimphu vanaf Kuensel Phodrang

Rij de Kuensel Phodrang heuvel op naar de enorme bronzen boeddha en geniet van het uitzicht over de stad.

Simtokha Dzong

Ook de Simtokha Dzong is een architectonische parel vol prachtig houtsnijwerk, Boeddhistische beelden en thangka’s. De legende verhaalt dat de Dzong is gebouwd om demonen te verdrijven die reizigers lastig vielen in de vallei. Ook in deze Dzong wonen veel monikken, die mediteren in de gebedsruimten.

Dwaal door de winkelstraten op zoek naar souvenirs

Thimphu heeft leuke straten met prachtige souvenirswinkels, waar je zeker zult slagen. Nadeel is dat de souvenirs niet goedkoop zijn, er geldt een soort ’toeristen tarief’ ten opzichte van de lokale prijzen. In het centrum aan het eind van de Norzin Lam (straat) is dagelijks een markt waar lokale ambachtelijke producten worden verkocht.

 

Dag 4 en 5 Via de Dochula pass naar Punakha

Zo’n 80 kilometer en een dikke drie uur durende avontuurlijke autorit door de bergen (slechte wegen!) brengt je van Thimphu naar het prachtige in een groene vallei gelegen Punakha.

Dochula Chorten

Punakha was tot 1955 de hoofdstad van Bhutan. Onderweg kom je over de Dochula pass op ongeveer 3200 meter hoogte, je hebt hier bij helder weer een geweldig uitzicht over de hoge Himalaya met toppen tot boven de 7000 meter. Hier vind je ook de Dochula Chorten (gebedstorentjes) met maar liefst 108 Chortens (met vele gebedsvlaggetjes). Ook ligt hier de prachtige tempel Druk Wangyal Lhakhang, gebouwd ter ere van de koninklijke hoogheid Druk Gyalpo. De ruimtes in deze tempel zijn prachtig beschilderd met boeddhistische verhalen en het houtsnijwerk is prachtig.

Chimi Lhakhang klooster en Punakha

Daarna rij je verder naar het lager gelegen Punakha (ongeveer 1300 meter hoogte), waar het ook beduidend warmer is. Punakha zelf is een klein plaatsje met mooie huisjes veelal beschilderd met het ‘pallus symbool’ (stijve penis). Dit symbool vind oorsprong in het Chimi Lhakhang klooster in de buurt van Punakha, gebouwd ter ere van Lama Drukpa Kunley (15e-16e eeuw) en bekend als de ‘goddelijke gek’. Dat kwam door zijn onorthodoxe manier van lesgeven en leven. Overigens is de pallus bedoeld om het kwaad te verdrijven.

Het Chimi Lhakhang klooster mag je niet missen. Mooi gelegen op een heuveltop en bereikbaar via een prachtige looproute door de rijstvelden en langs de oude huizen, biedt dit klooster een mooi uitzicht op de vallei.

Punakha Dzong

De mooie Punakha vallei is een lust voor het oog met mooie rijstterrassen afgezet tegen de groene heuvels. Dé bezienswaardigheid hier is de Punakha Dzong, een overweldigend bouwwerk na de Dzong in Thimpu de belangrijkste kloosterburcht van het land. De Dzong is schitterend gelegen op een eilandje waar de rivieren Pho en Mo (‘vader’ en ‘moeder’) samenvloeien en is gebouwd tussen 1637 en 1638. De ruimtes in de Dzong zijn prachtig!

Bhutan met kinderen praktische informatie

Dag 6 en 7 Paro en ‘Tigers nest’ (Paro Taktsang)

De tweede stad van Bhutan is mooi gelegen in de Paro vallei en heeft meerdere mooie bezienswaardigheden, waaronder het unieke Taktsang klooster (‘Tigers nest’).

Paro Taktsang (‘Tigers Nest’)

Werkelijk adembenemend! Op 3100 meter ligt dit icoon van Bhutan en het heiligste klooster van Bhutan ‘geplakt’ tegen de massieve rotswanden van de Himalaya. Een prachtige wandeling van gemiddeld drie uur met mooie uitzichten brengt je ernaar toe. Halverwege kan je even stoppen bij een klein cafeetje. Het klooster zelf is prachtig, deels uit de rotsen gehouwen en rijkelijk versierd met de mooiste materialen. De legende verteld dat het klooster is ontstaan toen Guru Padmasambhava, ook wel Guru Rinpoche genoemd, op de rug van een tijger hier naartoe vloog om demonen in de vallei te verdrijven. De tijger koos de locatie en Guru mediteerde hier drie jaar, drie maanden,drie dagen en drie uur in een grot. Deze grot is te bezichtigen en in het klooster is een ruimte (uit de rotsen gehouwen) met een groot beeld van een tijger. Ga vroeg in de ochtend!

Paro Rinpung Dzong

Een mooie houten brug leidt naar deze grote Dzong in de Paro vallei. Ook deze Dzong huisvest zowel een religieuze functie als bestuurlijke functie (overheid) en is prachtig uitgevoerd met vele details. Thangka’s vertellen Boeddhistische verhalen over het leven van Boeddha en de mooie houtsnijwerken en gebedsruimtes zijn een lust voor het oog. Vanaf en vanuit de Dzong heb je mooie uitzichten over de Paro vallei.

Ta Dzong en het nationaal museum van Bhutan

Ooit een wachttoren ter verdediging van de Rinpung Dzong tegen Tibetaanse aanvallers en nu het nationaal museum van Bhutan. Het museum geeft je een leerzaam inzicht in het leven in Bhutan en het culturele erfgoed van Bhutan. Ook vanaf dit punt heb je mooie uitzichten over de Paro vallei.

Drukgyal Dzong

Ooit een fiere Dzong, gebouwd in 1649 ter ere van overwinningen op Tibetaanse invallers, nu een ruïne als gevolg van een brand in de jaren ’50. Desalniettemin een bezoekje waard!

Bhutan met kinderen reisfoto's

Dag 8, 9 en 10 Kathmandu (Nepal)

Category: Bhutan met kinderenOnze reis Bhutan met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl