Oman met kinderen foto album

Muscat Oman met kinderen

Muscat met kinderen mini guide

Deze oude stad, de hoofdstad, strekt zich zo’n 25 kilometer langs de kust uit en bestaat uit een aaneenschakeling van vroegere dorpen. Het witte Muscat is een lust voor het oog en gemakkelijk met een huurauto te bezoeken. De stad is gebouwd op rotsen (een lust voor het oog), wat vooral vanaf de zee goed zichtbaar is. Eeuwenlang is deze stad middelpunt geweest van oude culturen (handelsroutes van Oost naar West), van ‘verhalen uit 1001 nacht’ tot het huidige moderne Muscat waar je ook veel luxe treft. Meer dan 5000 jaar geschiedenis kenmerken Muscat met invloeden van de Perzen, Portugezen en Engelsen. In Muscat echter geen wolkenkrabbers, in tegenstelling tot de buren in Dubai en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Wel mooie witte huizen die zelden hoger zijn dan vijf verdiepingen. Sultan Qaboos stelde het land pas in 1970 open voor toeristen en heeft Oman gemoderniseerd zonder de authenticiteit van het land uit het oog te verliezen. Goede infrastructuur, luxe hotels, welvaart voor de inwoners mét behoud van de oude tradities en culturen (te zien in de lemen dorpen, normen en waarden, souks, musea en architectuur). Fijn vertoeven dus in Muscat, waar je je gemakkelijk twee volle dagen kunt vermaken. De stad telt ongeveer 800.000 inwoners en is ingedeeld naar wijken, waarvan Masqat (oude stad), Muttrah en Ruwi de meest in het oog springende zijn.

Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

De volgende bezienswaardigheden mag je eigenlijk niet overslaan:

Masqat (oud Muscat)

  • Het paleis van de sultan, Al Alam. Een lust voor het oog, kleurrijk  en volgens de huidige (minder sober) Arabische (Islamitische) architectuur standaarden vormgegeven. Al Alam is de belangrijkste van de zes koninklijke verblijven van sultan Qaboos in Muscat, Salalah en Sohar. Het is een flamboyant gebouw, daterend uit 1972. Helaas is dit paleis niet toegankelijk voor toeristen, al is de buitenkant al een bezoek waard. De omgeving van het paleis is erg mooi. oman met kinderenDe (overheids) gebouwen met vele gewelven, in tegenstelling tot het paleis in grijs/wit vormgegeven, vormen een mooi contrast met het kleurrijke paleis. Daarnaast zie je hier nog delen van de oude stadsmuren en forten uit vroegere tijden. De Portugese forten Jalali en Mirani, gebouwd op de rotsen, torenen hoog en stoer boven Oud Muscat uit.
  • De kleine haven achter het paleis en de oude Portugese forten Jalali en Mirani. Minimaal een fotootje waard, al is nog leuker om naar binnen te gaan! Mirani fort ligt voor de mooie blauw betegelde Al Khor moskee, het fort Jalali ligt wat uit de route.
  • Museum Bait Al Zubair. Een mooi gerestaureerd traditioneel 19e eeuws pand dat toont hoe de verschillende generaties van de familie Zubair hier samenleefden. Het museum huisvest een mooie collectie etnische voorwerpen, geborduurde kledij, juwelen en muziek instrumenten.
  • Omani Frans museum en het Muscat Gate museum. Beide musea zijn niet al te uitbundig, maar wel leuk om kort te bezoeken. Ze vertellen over de geschiedenis van Muscat.

Muttrah

De bezienswaardigheid in Muttrah is de souk. Een geweldig spektakel en wirwar van straatjes waar je zo verdwaalt. De souk is ingedeeld naar waren, zoals de goudsouk en kruidensouk. Het is de plek om souvenirs te scoren, zoals de bekende kromme dolk (Khanjar). Mocht je voor kwaliteit gaan, hou dan rekening met een hogere prijs (en let dan op echtheid, onder andere tot uiting komend in gewicht). Verder vindt je hier de Corniche, de boulevard waarlangs de Omani de hele dag slenteren. Het is een heerlijke plek om de dag af te sluiten. Nabij de Fish Roundabout (westen van Muttrah) ligt het mooie Bait al Baranda, een interessant bezoekerscentrum gehuisvest in een traditioneel wit pand. Het is één van de beste musea van Muscat en geeft een compleet beeld van de geschiedenis van Oman (leuk voor de kinderen). Tenslotte mag je hier de vissouk niet missen, waar vooral ’s ochtendsvroeg de vers gevangen vis wordt verhandeld. Een leuke ervaring voor de kids!

Ruwi

 

Ruwi is het commerciële hart van Muscat. Belangrijkste bezienswaardigheid is de in 2001 geopende sultan Qaboos moskee, een prachtig vormgegeven (grijs/wit) gebouw. Moeilijk te beschrijven, je moet het gezien hebben (let op; schouders bedekken, vrouwen een hoofddoek)! Werkelijk prachtige tapijten, marmeren binnenplaatsen, enorme kroonluchters en Islamitische architectuur. Een lust voor het oog! Het is overigens de enige moskee in Oman die toegankelijk is voor niet-moslims. Bijzonder;  het tapijt in de grote gebedshal is de op één na grootste ter wereld en het duurde ruim vier jaar om deze te maken (door 400 vrouwelijke Iraanse wevers). Daarnaast is de enorme Swarovski kristallen kroonluchter in de gebedshal opmerkelijk; 60 bij 70 meter, ruim 21 ton zwaar en bestaande uit ruim 1,7 miljoen kristallen! Kortom; onvergetelijk. Verder is een bezoek aan de Souk Ruwi Street aan te raden en vind je in Ruwi een aantal musea die -als je tijd over hebt- een bezoekje waard zijn (Armed Forces Museum, Nationaal Museum en het Currency Museum)

oman met kinderen

Category: Muscat met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen buiten EuropaStop over steden verre reizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl