marrakech met kinderen

Marrakech met kinderen mini guide

Marrakech met kinderen (mini guide)

Hoezo een geweldige stad? Marrakech is een betoverende plek op aarde én lekker dichtbij! Een oase in de woestijn, alleen dan echt. Niet alleen overdags een geweldige plek om te verblijven, ook ’s avonds enorm overweldigend. Verdwaal in de smalle straatjes, geniet van het straatleven, het lekkere eten, de architectonische wonderen en natuurlijk het (vooral ’s avonds) betoverende centrale plein Djemaa el Fna. Zowel jij als je kinderen weten niet wat ze zien! 

Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

 

Marrakech ligt in het westen van Marokko en is de tweede grootste stad van Marokko. De stad ligt op vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van de Hoge Atlas. Marrakech vormt samen met de steden Fès, Meknès en Rabat de vier koningsteden van Marokko en is ook de woonplaats van de huidige koning. Deze stad ligt op 230 kilometer van Casablanca en op 310 kilometer van de hoofdstad, Rabat. Marrakech is in 1062 gesticht en groeide als snel uit tot een belangrijke handelsstad door de passerende karavanen naar de Sahara. Marrakech wordt ook wel “De rode stad” genoemd, vanwege de stadsmuren om en vele huizen in het oude centrum die zijn opgebouwd uit het rode leem. De vestingsmuren in Spaans Moorse stijl dateren uit de periode van de twaalfde tot de achttiende eeuw en hebben een totale lengte van 19 kilometer en een hoogte van 8 tot 10 meter. Het oude centrum van Marrakech is de grootste medina van Marokko en staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Gave bezienswaardigheden zijn de volgende.

Marrakech leerlooierij met kinderen

Djemaa el Fna

Dit grote plein is het hart van de Medina, het oude stadsgedeelte van Marrakech. Overdag is het een busstation, een markt en een verzamelplaats. Bij het vallen van de avond komen hier slangendansers, verhalenvertellers, medicijnmannen en muzikanten samen. Aan de eettenten heb je een ruime keuze uit verschillende soorten kebabs, tajines, vis, vlees, zoet gedroogd fruit, … en allerlei andere Marokkaanse specialiteiten. De sfeer is er onbeschrijfelijk, zo gaaf. Je kinderen kijken hun ogen uit!

De souks

De souks zijn een waar doolhof van overdekte winkelstraatjes. Van tapijten tot juweeltjes, alles is er te vinden. Het is een prachtige ervaring om door dit labyrint te lopen. Er zijn verschillende delen in de soeks. In het ene deel zijn actieve ambachtsmannen aan het werk, in andere delen kun je kleurrijke slippers ‘babouches’, gekleurde wollen vachten, henna, of gedroogde rozen ontdekken. De Rahba Kédima is een magische markt vol ongewone voorwerpen. In de belangrijkste straat, de Souk Smarine kun je letterlijk en figuurlijk gouden zaakjes doen. Geniet vooral ook van de mensen!

Koutoubia Moskee

Deze imposante minaret is het grootste gebouw in de stad. Het is bovendien ook de belangrijkste geloofsplaats. Wie geen moslim is, mag de Moskee niet betreden. Je kunt wel door de tuinen rondom wandelen. Daar vind je nog de overblijfselen van het Almoravid Paleis en van een vroegere Moskee die afgebroken werd omdat ze niet perfect naar Mekka georiënteerd was. Voor de liefhebbers; de evenknie van de Koutoubia vindt je in Sevilla (de Giralda).  

Saadische graven

Dit is de grootste trekpleister in Marrakech, wees dus voorbereid op een lange wachtrij voor je de mausoleums kunt ontdekken. Er zijn wel meer dan 200 graven te zien. De meeste dateren uit de 16de eeuw. Hier werden 66 familieleden van de Koninklijke Saadische familie begraven. In het mausoleum zijn de kamers rijkelijk versierd.

De looierijen

De geurige en kleurrijke indrukken maken van de looierijen een onvergetelijke ervaring. Hier zie je hoe echte ambachtsmannen zowel kameelvachten, koe of geitenvachten kleuren volgens een eeuwenoude techniek. Zonder gids kom je waarschijnlijk de looierij niet in!

Moskee Ali ben Youssef

Moskee Ali ben Youssef is een hele grote moskee! Deze sultan liet de moskee bouwen in de twaalfde eeuw, daarmee is deze moskee de oudste moskee van Marrakech. Ben je geen moslim, dan mag je helaas daar ook niet naar binnen.

Bahia paleis

Een pareltje dit paleis met zo`n 160 kamers. Neem een gids mee en bewonder het prachtig graveerwerk. Het interieur is bijzonder versierd met oosterse architectuur.

Bab Agnaou

Bab Agnaou is een stadspoort in de oude stadsmuren van de stad. Deze poort is één van de negentien poorten. Het woord `agnaou` betekent `zwarten mensen` in de Berbertaal. De poort is gebouwd in de twaalfde eeuw ten tijde van de Almohaden overheersing. De bab is bijzonder mooi versierd met inscripties uit de Koran.

Koranschool Ben Joesoef Madrassa

De koranschool Ben Joesoef Madrassa is één van de mooiste gebouwen van Marrakech en mag je niet missen! Het is rond 1570 gebouwd en in 1950 gerestaureerd. In deze koranschool is tegenwoordig plaats voor 900 studenten is daarmee één van de belangrijkste koranscholen in de Islamitische wereld en tot de grootste in Afrika. De binnenplaats van deze school is rijkelijk versierd met cederhout, marmer, zellige-tegelwerk en gipsen ornamenten.

Tuinen van Majorelle, Agdal en Menara

Majorelle

Naast de oude stadskern, de Medina, beschikt Marrakech ook over een nieuw stadsgedeelte dat buiten de oude stadsmuren ligt. In Guéliz of de nieuwe stad moet je zeker de Majorelle tuin eens bezoeken. De naam van deze tuin is afkomstig van Jacques Majorelle, een Franse kunstenaar die in 1886 in Nancy geboren werd en zich in 1919 in Marrakech vestigde. In 1947 stelt hij zijn tuin open voor het grote publiek. Na zijn dood in 1962 kwam de tuin onder meer in handen van Pierre Bergé en de beroemde ontwerper Yves Saint Laurent. De tuin bestaat uit plantsoorten die afkomstig zijn uit vijf continenten. De nadruk ligt voornamelijk op verschillende cactussen, palmbomen, bamboesoorten en waterplanten. Het geheel is opgefleurd met fonteinen en banken. Rust alom in een schitterende, idyllische omgeving! In de voormalige atelier, een felle paarsblauwe villa, van de kunstenaar is nu een klein kunstmuseum ondergebracht waar je islamitische kunstvoorwerpen kan bewonderen. Tot de collectie behoren persoonlijke verzamelstukken van Pierre Bergé en Yves Saint Laurent.

Marrakech met kinderen

Agdal

De tuinen van Agdal werden in de twaalfde eeuw als ommuurde boomgaard aangelegd door Abd el Moumen van de Almohaden-dynastie. De olijf-, sinaasappel- en vijgenbomen worden van water uit het Hoge Atlasgebergte voorzien door middel van een ingenieus irrigatiesysteem. Er worden regelmatig feesten gegeven en op vrijdag en zondag zijn de tuinen geopend voor het publiek, tenzij de koning thuis is.

Menara

Deze tuinen stammen ook uit de tijd van de Almohaden en zijn in de 19e eeuw verder uitgebreid. Hier vindt je ondere andere het slot van Sultan Sidi Mohammed. Ook in deze tuin heb je uitzicht op de Hoge Atlas.

Lekker eten!

De Marokkaanse keuken is een feest! Op veel plekken kan je heerlijk eten. Wij adviseren je vooral aan het beroemde plein Djemaa el Fna of in de oude Medina te gaan eten. In de oude Medina heb je meerdere restaurants met dakterassen (geweldig uitzicht over de oude stad). Ga na het avondeten nog lekker even op het plein kijken. Vergaap je aan de slangenbezweerders en diverse activiteiten. Of maak een wandelingetje door de Medina, je vindt er veel leuke winkeltjes. Wil je op stand (culinair) eten bij een Franse 2 sterren chef? www.casalalla.com! In deze oude Ryad kan je heerlijk eten, bereidt door deze geëmigreerde chef kok. Verse dagmenus van het Djemaa el Fna! Je kan er ook slapen en lekker relaxen op het dakterras. Wel reserveren (ruim) vantevoren.

Overnachten

Je hebt vele overnachtingsmogelijkheden in Marrakech. Net buiten de stadsmuren liggen diverse goede hotels en in de oude medina kan je in prachtige ryads overnachten. Wij noemen de volgende:

La Sultana resort & spa

Geweldig mooi en intiem hotel midden in het centrum van Marrakech.
(689 Derb Agadir rue de la Kasbah, Marrakech 40 000, www.lasultanamarrakech.com)

Riad Farnatchi

Dit stijlvolle hotel is een van de beste van de stad!
(2 Derb el Farnatchi Rue Souk el Fassis, Qua’at al Ben Ahid, Marrakech, www.riadfarnatchi.com

Ksar Char-Bagh

Een ongelooflijk mooi en elegant hotel gelegen op 5 km van het centrum.
(Palmeraie de Marrakech, BP 2449, Marrakech 40 000, www.ksarcharbagh.com)

Dar One

The place to be in Marrakech!
(Derb Jamaa el Kabir 19, Hay Salam, Médina Marrakech, Tel: +212 61306328, www.riad-dar-one.com)

Uitjes in de omgeving

Vanuit Marrakech heb je een prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen van het Hoge Atlas gebergte op slechts enkele tientallen kilometers van de stad. Je kan diverse kortere of langere uitstapjes ondernemen.

Wintersporten Oukaïmeden

In de omgeving van Marrakech ligt het wintersportoord Oukaïmeden (2600m) met pistes in elke moeilijkheidsgraad. Het seizoen loopt van december tot maart. Daarnaast vindt je in het typische berberdorp Asni (ten zuiden van Marrakech) elke zaterdag een ruilmarkt.

Nationaal Park Toubkal

De Toubkal, met 4165 meter de hoogste berg van Noord-Afrika, is de naamgever van dit Nationale Park. Hiertoe behoort ook de stenen woestijn van Tazaghaght op 3800 meter hoogte.

Ouirgane dal

Dit dal doet denken aan de canyons in Amerika en is prima geschikt om te mountainbiken, paardrijden en wandelen.

Ouzoud watervallen

Ouzoud ligt zo’n 150 kilometer ten noordoosten van Marrakech en wordt bezocht door veel dagtoeristen. Het water valt hier meer dan 100 meter naar beneden.

Wadi Mehasseur

Wadi Mehasseur wordt overspannen door de natuurlijke brug Imi-n-Ifri. Het water stroomt tussen grote rotsmassa’s door en mondt uit in het Aït Aadel stuwmeer.

Essouira

Ongeveer 2,5 uur rijden van Marrakech ligt deze prachtige (Unesco) havenstad. Je mag deze stad eigenlijk niet missen! Op www.metdekinderenopreis.nl geven we dit juweeltje al de aandacht die het verdient.

mEssaouira Marokko met kinderen

Category: Marrakech met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl