Malta met kinderen

Malta met kinderen mini guide

Malta met kinderen mini guide

Image result for maltaImage result for malta

Op minder dan drie uur vliegen ligt een prachtig stipje in de Middellandse Zee, onder Sicilië en ten noorden van Afrika; het eiland Malta! Met recht een stipje want de afstand tussen het noordelijkste en zuidelijkste puntje is slechts 27 kilometer en het eiland Malta is maar een paar kilometer breed. De republiek Malta bestaat uit het eiland Malta (met toeristentrekker Valletta) en de kleinere eilanden Gozo en Camino, zes kilometer ten noorden van Malta. Je kan makkelijk twee weken zonvakantie houden op de eilanden, echter een kort verblijf is ook prima mogelijk gezien de kleine reisafstanden en goede kwaliteit van het openbaar vervoer. Kortom; een veelzijdige en gemakkelijk te bereizen gezinsbestemming! Meer info? Kijk hier! Kijk ook vooral eens op onze facebook (like!) pagina, een rijke bron vol inspiratie!

Bezienswaardigheden Malta

Valletta

Werelderfgoed stad Valletta is de huidige hoofdstad van Malta. Het rechte stratenplan met leuke pleinen en met mooie hoge barokke panden lenen zich om ontdekt te worden. De vele leuke winkeltjes en restaurantjes maken Valletta overdag tot een levendige plaats met vele dagjesmensen, ’s avonds is het een stuk rustiger. Valletta is vernoemd naar haar stichter Jean Parisot de la Valette, een gerespecteerde Grootmeester van de Orde van Sint Jan. Toen de ridders in 1530 op Malta aankwamen, vestigden zij zich in het dorpje Birgu (Vittoriosa) dat door het Sint Angelo-fort werd beschermd. Ze slaagden erin om de oude Sint Elmo uitkijktoren op het tegenoverliggende schiereiland Sceberras te verhogen, maar hun verdedigingswerken bleven zwak. Het strategische belang van Mount Sceberras werd overduidelijk tijdens het Grote Beleg (in 1565). Grand Master Jean de la ValletteDe vestingstad Valletta is gelegen op de kale rotsen van het Mount Sceberras-schiereiland die hoog oprijzen boven twee diepe havens, Marsamxett en Grand Harbour. In 1566 werd begonnen met de bouw van Valletta en binnen de verbluffend korte tijd van 15 jaar was de stad met haar indrukwekkende bastions, forten en de kathedraal voltooid. De volgende bezienswaardigheden mag je eigenlijk niet missen:

Saint Johns kathedraal

Eén van de mooiste kathedralen van Europa; van buiten sober vormgegeven, van binnen een lust voor het oog met vele prachtige kleurrijke detailleringen. Gebouwd tussen 1573 en 1578 en voor de ‘ridders van Malta’. De marmeren vloer is volledig bedekt met grafstenen (en tombes) van zo’n 375 ridders, een prachtig schouwspel. Het plafond van de kathedraal is beschilderd met taferelen uit het leven van Saint John. In de kerk tref je veelvuldig het Maltese Kruis aan, hét symbool van de Orde van de Ridders (Ridders Hospitallers van Saint John). De acht punten wijzen op de acht verplichtingen of ambities van de ridders, namelijk “leven in waarheid, geloven, iemands zonden vergeven, blijk geven van nederigheid, rechtvaardigheid liefhebben, dankbaar zijn, oprecht en openhartig zijn en verdragen van vervolging.”The beheading of Saint John the Baptist

Zo werden ze toegelaten tot orde van de Auvergne, Provence, Frankrijk, Aragon, Castillie en Portugal, Italie, Duitsland en Engeland (met Schotland en Ierland). Het grootste pronkstuk van de kathedraal, is het schilderij The beheading of Saint John the Baptist, beschouwd als het grootste meesterwerk van de 17e eeuw. Dit schilderij in olieverf hangt in het oratorium van de kathedraal. Het werd in 1608 geschilderd door Michelangelo Caravaggio en meet 5,20 bij 3,61 meter. Meer info over de geschiedenis van deze kerk en de ‘orde van de Ridders’? Kijk op deze Site!

Grootmeesters paleis

Eén van de eerste gebouwen gebouwd door grootmeester Jean de la Valette in 1565 is dit prachtige paleis. Mooi beschilderde plafonds en marmeren vloeren én een geweldige collectie ‘armery (harnassen, zwaarden)’ die je gedachten laten teruggaan naar de tijd van de ridders. Een aanrader!

Wandel door Ursula street

De prachtige straten van Valletta met hoge barokke gebouwen zijn een bezienswaardigheid an sigh. Loop door de heuvelachtige ‘Ursula street’ dwars door Valletta heen en vergaap je aan de mooie barokke panden en doorkijkjes naar andere straten.

Upper Barrakka Gardens

Vanaf de in Valletta hooggelegen upper Barrakka Gardens heb je een prachtig uitzicht over de Grand Harbour met de daaraan gelegen drie vestingsplaatsjes Vittoriosa, Senglea en Caspicua. Vooral bij zonsondergang een prachtige plek om jullie dag in Valletta af te sluiten. Als je geluk hebt (vaak op zaterdagavond) steken ze de kanonnen af!

Boottocht door de Grand Harbour

Vanaf Sliema vertrekken elk uur rondvaartboten naar de Grand Harbour. Vanuit Sliema vaar je eerst door de haven van Marsamxett, met gewéldig uitzicht over Valletta. Daarna vaar je om Valletta heen (gebouwd op een schiereiland) de Grand Harbour in langs de drie vestingsplaatsjes Vittoriosa, Senglea en Caspicua. Ook vaar je dicht langs de grote docks waar allerlei scheepvaartactiviteiten plaatsvinden. Tip; mocht je in Valletta verblijven dan kan je een veerbootje pakken naar Sliema vanaf het opstappunt bij de straat Triq Marsamxett (site). Je kan overigens ook de bus nemen naar Sliema, maar dit is makkelijker vanuit Valletta (en leuker!).

Marsamkloxx

Het kleine plaatsje Marsamkloxx is vooral bekend om zijn kleurrijke zondagsmarkt en de haven met kleurrijke vissersbootjes. In één van de vele visrestaurants rond de haven kan je heerlijk (goedkoop) eten onder het genot van een Maltese wijn. Een heel leuk uitje!

Mdina

De vroegere hoofdstad van het eiland Malta is volledig ommuurd en prachtig bewaard gebleven. Dwaal door de mooie smalle straatjes, bezoek de mooie kathedraal, koop souvenirtjes in de leuke winkeltjes en geniet van een lokaal Maltees gerecht in één van de vele leuke restaurantjes.

Neem de zwembroeken mee!

Werkelijk overal langs de kust kan je zwemmen. In het noorden van Malta vind je mooie zandstranden, maar ook op de rotsstranden kan je heerlijk terecht. Neem net als de locals een handdoekje mee en ga ergens op de rotsen liggen. Overal zijn lijnen gespannen in zee of natuurlijke baden aangelegd. Een waar avontuur voor de kids. Met een beetje mazzel kan je meedoen met een potje waterpolo, een zeer populaire sport op het eiland.

Verblijven in op Malta / Valletta

Wij hadden Valletta als uitvalsbasis om Malta te bezichtigen. Zo hadden we elke avond het genoegen om ’s avonds lekker door de mooie straten te dwalen en overdags met de bus het eiland te bezichtigen. De busregeling op Malta is zeer toegankelijk, er rijden meerdere keren per uur bussen naar alle uithoeken van het eiland Malta. Wij verbleven in de prachtige straat Ursula Street in hotel Palazzo Sant Ursula (site). Een prachtig barok pand, waar je teruggaat in de tijd.

Malta met kinderen

Category: MaltaMalta met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl