Ljubljana met kinderen

Ljubljana met kinderen miniguide

Ljubljana met kinderen, mini guide

De mooie barokke hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is een bezoek meer dan waard. Prachtig gelegen tussen de uitlopers van de Alpen en aan de rivier Ljubljanica heeft deze stad een aantal mooie bezienswaardigheden. Mocht je in de stad zelf verblijven; vanuit Ljubljana is een aantal mooie dagtochten te organiseren naar Bled en het nabijgelegen Triglav gebergte of naar Europa’s grootste karstgrotten van Postojna met het nabijgelegen half in een grot gebouwde kasteel van Predjama. Kortom; genoeg ingrediënten voor een meerdaagse stedentrip!

Het symbool van de stad is een draak, mooi tot uiting gebracht bij de bouw van de Drakenbrug. De legende verhaald over de stichting van Ljubljana onder leiding van de Griekse prins Jason die aanbelande bij de bron van de rivier Ljubljanica. Ergens in de moerassen werden ze verrast door een draak die door Jason werd verslagen.

Het hippe Ljubljana wordt ook wel het kleine Praag genoemd wat zeker klopt gezien de mooie barokke gebouwen, pleinen en monumenten. Dat plus de vele cafeetjes en restaurantjes (Ljubljana is een studentenstad) maken deze stad tot een geliefd oord voor de Slovenen en een toenemend aantal buitenlandse bezoekers. Kijk ook vooral eens op onze facebook (like!) pagina, een rijke bron vol inspiratie!

Bezienswaardigheden Ljubljana

Ljubljanski Grad

Image result for ljubljanaDé blikvanger van de stad is het hoog op een heuvel gelegen kasteel Ljubljanski Grad. Vanaf de muren van dit kasteel, bijna even groot als de oude monumentale stad zelf, heb je een geweldig uitzicht over de rode daken van Ljubljana en de omliggende bergen. De geschiedenis van de stad en het kasteel komt tot leven in het virtueel museum. De voorstelling duurt ongeveer 20 minuten en is ook leuk voor de kids. Vergeet niet een bezoekje aan de toren van het kasteel te brengen voor het genoemde uitzicht over Ljubljana. Info?

Nationaal museum

Het nationaal museum bezit belangrijke collecties aangaande de geschiedenis van Slovenië (beelden, werktuigen, muntcollecties, middeleeuwen). Het pronkstuk van de collectie is de Egyptische mummy uit de vijfde of zesde eeuw voor Christus.

Image result for ljubljanaCentrale markt

Deze mooie markt is alle dagen open! Het mooie renaissance aandoende bouwwerk telt twee verdiepingen en je kan er terecht voor Sloveense specialiteiten en allerhande goederen.

Franciscanen klooster

Aan de voet van de drievoudige brug (hierna) ligt het mooie Franciscanen klooster. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het Preserenplein, hét centrale plein van Ljubljana. De kerk werd voltooid in 1660 na een bouwperiode van 14 jaar. De voorgevel van de kerk bevat het grootste Mariabeeld van de stad. Het interieur van de kerk is prachtig; vol met fresco’s geschilderd door Matej Sternen.

Drievoudige brugImage result for tivoli park ljubljana

De drievoudige brug (Tromostovje) verbindt het Preserenplein met de oude binnenstad. In eerste instantie (tot 1931) was er één brug, maar met de toevoeging aan beide zijden van een voetgangersbrug ontstond de huidige brug. Een mooi plaatje!

Image result for ljubljanaTivoli park

Het Tivolipark is de groene long van Ljubljana. In het park ligt het Tivolikasteel (Tivolski Grad) dat vroeger diende als zomerresidentie van de bisschop. Het gerenoveerde gebouw is nu de basis van het Internationaal Centrum voor Grafische Kunsten. In het park zelf zijn mooie sculpturen en beeldhouwwerken aangebracht. De mooie wandelpaden door het park maken het mogelijk om hier lekker te slenteren.

Dierentuin van Ljubljana

Op een minuutje of 20 lopen uit het centrum door het Tivoli park ligt de dierentuin. De dierentuin is mooi gelegen in een natuurlijk bos en wandelpaden leiden je langs de mooiste plekjes. Het is geen grote dierentuin; er leven ongeveer 600 dieren waaronder olifanten, zeeleeuwen en giraffen. Een leuk uitje voor het gezin!Image result for ljubljana

Drakenbrug

De Drakenbrug (Zmajski Most) is het symbool van de stad (lees de geschiedenis van de draak aan het begin van deze pagina). De brug is volledig gebouwd uit ijzer en beton en was één van de eersten in deze opzet in Europa.

Category: Ljubljana met kinderenSloveniëStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl