Lissabon met kinderen reisfoto's

Lissabon met kinderen mini guide

Lissabon met kinderen mini guide

Lissabon is een prachtige oude stad aan de river de Taag. Oude wijken als Alfama, Belem en Bairro Alto liggen mooi op de heuvels badend in het zonlicht. De oude huisjes en vele kerken geven de stad een mooi romantisch aanzien. Het is er heerlijk klimmen en klauteren voor de kids, terwijl mama en papa genieten van de kleurrijke straten vol met drogend wasgoed. Prachtig! Om Lissabon goed te leren kennen is een dag of drie geen luxe. Houd er rekening mee dat de steile heuvels snelle verplaatsing verhinderen. Het is slim om vantevoren te bedenken welk gedeelte je ’s ochtends of ’s middags wilt bezichtigen. ‘Even’ op en neer lopen tussen de wijken lukt niet! Volg ons via Facebook!

Bezienswaardigheden

 • Tram 28. Wel een beetje druk (toeristisch) maar leuk voor het hele gezin is deze oude tram door de wijk Alfama. Het trammetje baant zich een weg door de smalle straten de steile heuvel op. Onderweg is het uitzicht prachtig! (tip; pak ‘m omhoog en loop terug.
 • Alfama en Graca. Alfama was een van de oudste en armste wijken van Lissabon en wordt nu helemaal opgeknapt. Er verschijnen steeds meer leuke winkeltjes, restaurants, bars en terrassen waar je heerlijk koffie kunt drinken. Alfama heeft veel smalle, pittoresque straatjes en vanaf het kasteel Castelo de Sao Jorge heb je een geweldig uitzicht over de stad. Daarnaast vind je de grote Sé kathedraal in deze wijk! Net zo’n oude wijk als Alfama, maar minder bekend, is Graca. Het heeft een rustige uitkijkplaats over de rivier en de stad bij de kerk, is heerlijk om in te verdwalen en minder toeristiek dan Alfama.
 • Bairro Alto. Middenin Lissabon, op een van de zeven heuvels van de stad, ligt de bovenstad (Bairro Alto). Leuk om ’s avonds heen te gaan met leuke restaurantjes, bars en fadocafes. Overdag is de Avenida de Liberdade de goede straat om goed te winkelen. Alle winkels van de bekende modemerken zijn hier wel aanwezig.
 • Baixa of ‘downtown’ Lissabon, is het hart van de stad. Met de belangrijkste winkelstraat en banken district, vanaf de rivier tot aan de hoofdstraat (Avenida da Liberdade). Baixa is een indrukwekkende, charmante wijk. Met elegante pleinen, voetgangerspaden, vele gezellige cafés en winkeltjes. Oude trams, straatartiesten, betegelde Art Deco winkelpuien, uitbundig gedecoreerde banketbakkers en straatverkopers die alles verkopen van bloemen tot souvenirs.
 • De twee witte koepels van de Basilica de Estrela zijn kenmerkend voor de skyline van Lissabon. De kerk was de eerste kerk ter wereld die toegewijd was aan het heilig hart van Jezus. De basiliek is in de tweede helft van de 18e eeuw gebouwd van grotendeels witte kalksteen en binnenin is de basiliek bekleed met roze, wit en grijs marmer. In de kerk bevindt zich ook het mausoleum van koningin Maria I, de opdrachtgeefster voor de bouw van de kerk en er zijn een aantal interessante schilderijen. Tegenover de basiliek ligt de Jardim da Estrela, een groot park met vijvers, fonteinen en een muziekpaviljoen. Een prachtige bezienswaardigheid in Lissabon is de Arco da Rua Augusta. Het stenen gebouw in de vorm van een triomfboog werd gebouwd om de wederopbouw na de verschrikkelijke aardbeving in 1755 te gedenken. Hierbij vielen tienduizenden doden. Het gebouw bestaat uit zes kolommen van ongeveer elf meter hoog en is versierd met beelden van belangrijke personen uit de geschiedenis van Lissabon. De Arco da Rua Augusta is een geweldige doorgang naar het Praça do Comércio en is absoluut de moeite waard om te bezichtigen.

Lissabon met kids

 • Santa Maria de Belém. In het westen van de stad, aan de Taag (rio Tego) ligt de wijk Belem, de groene wijk voor kunstliefhebbers. Hier zijn veel musea en parken te vinden. Momenteel is de Docas hot, oude pakhuizen met restaurants, clubs en bars. Er gaat een treintje tussen de culturele hotspots. In Belem vind je het Mosteiro dos Jerónimos een prachtig klooster met graven van onder andere ontdekkingsreiziger Vasco de Gama, dichters Fernando Pessoa en Luís de Cames en leden van de koninklijke familie. De afmetingen van dit prachtige klooster zijn zeer indrukwekkend. De binnenkant van het klooster is versierd met Manuelijnse motieven, waarin Europese en Moorse motieven en elementen het zeer bijzonder maken. Ook komt de Spaanse architectuur en Renaissance stijl vaak terug. Aan dit markante klooster ligt een even indrukwekkend plein. Het Praça do Imperio is ongeveer 280 x 280 meter groot met in het midden een tuin van 3.300m², afgemaakt met een groot fontein in het midden. Daarnaast vind je hier de Torre de Belém vroeger de ceremoniële toegangsweg tot Lissabon, vandaag de dag een toeristische attractie om zijn mooie uitstraling. Deze toren uit 1515 is een kunstwerk in Manuelstijl, hoewel er in sommige vertrekken toch kenmerken zijn te vinden van Islamitische en Moorse architectuur. Ook vind je in deze wijk aan de kade van de Taag een gestrand schip in de vorm van een betonnen monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers. In de 15e en 16e eeuw hebben zij de wereld verkend. Het monument is 52 meter hoog en op de boeg staan prachtig afgebeelde zeevaarders. Tenslotte ligt in deze wijk het nationaal museum met een mooie collectie aan kunst.
 • Stadsplein! Officieel heet dit plein Praça de Dom Pedro IV, vernoemd naar de Portugese koning. Het plein dateert uit de 13e eeuw. Maar het Rossio is nu nog steeds het bekendste en daarmee het drukste plein van de stad. Vroeger werden er hier veel stierengevechten en demonstraties georganiseerd.

Lissabon met kinderen

 •  

Op de fiets door Lissabon?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Lissabon met kinderen

 

Leuke uitjes voor het hele gezin

 • Ga naar een voetbalwedstrijd van Sporting Lissabon of Benfica in het Da Luz stadion. Gaaf voor papa en de kids! De sfeer is geweldig en het stadion prachtig.
 • Luister naar de traditionele Fado muziek, het lied van Lissabon en Portugal. Het is het muziekproduct van Lissabon en wordt bijna altijd ondersteund door de Portugese gitaar. Je kan ook het Casa do Fado e da Guitarra Portuguesa bezoeken, het museum heeft een collectie Portugese gitaren en teksten. Er zijn met name in Alfama en Bairro Alta veel barretjes / restaurants waar je lekker kan eten, terwijl een Fado zangeres jullie vermaakt. Ontwijk de restaurants die entree vragen, deze zijn puur op toeristen gericht en spelen niet de echte fado. In de wijk Bairro Alto zitten veel goede restaurants, met Conto do Camoes als uitblinker. Ook een leuk adresje is Clube de Fado, website. De eigenaar is een fado gitarist en het gebouw zelf heeft een lange geschiedenis, wat te zien is aan de middeleeuwse bogen en de Moorse put.
 • Bezoek het mooie Cemitério dos Prazeres. Vreemd genoeg betekent Cemitério dos Prazeres betekent ‘het Kerkhof van Vermaak’. Beetje vreemd maar wel indrukwekkend. Er liggen 70 symmetrisch aangelegde paden met grafhuisjes die mooier zijn dan sommige woningen: aangeharkte voortuintjes, sierperkjes, stoelen en tafels en soms zelfs ramen met gordijntjes ervoor.
 • Het voormalige expoterrein van 1998 is omgetoverd tot het Parque das Nações, waar verschillende attracties terug te vinden zijn, waaronder het Oceanário. Hoewel het er van buiten allesbehalve bijzonder uitziet, is de verbazing binnen des te groter. Je vind hier onder andere bassins met haaien, manta’s, pijlstaartroggen en allerlei andere vissen.

Street art Lissabon met kinderen

 • Door het centrum van Lissabon komt af en toe al piepend en krakend een oud trammetje de hoek om rijden. Veel oudere bussen en trams zijn te bezichtigen in het Museu da Carris, waaronder nog schitterend behouden dubbeldekkers. Het museum ligt onder de Ponte 25 de Abril in het Santo Amaro depot.In de westvleugel van het prachtige Jeronimos klooster bevindt zich het Musea da Marinha, dat tot één van de belangrijkste maritieme musea van Europa behoort. Het museum bezit maar liefst 17.000 items, waaronder belangrijke stukken uit de ‘Eeuw der Ontdekkingen’ en de periode van Vasco da Gama.Zowel in hun huizen, restaurants, cafés, metrostations en winkeltjes hebben de Portugezen muren vol met typische ‘Azulejos’. Helemaal zeker is het niet, maar het woord schijnt afkomstig te zijn van het Portugese woord voor blauw, azul, of van het Arabische woord al-Zulaij, wat mozaïek betekent. De tegeltjes zijn al bijna 6 eeuwen oud. In het voormalige klooster van Madre de Deus huist het heuse ‘Museu Nacional do Azulejo’, met een indrukwekkende verzameling tegeltjes, waaronder óók Nederlandse!

  De markt Mercado do Ribeira. In dit indrukwekkende gebouw aan de Taag is de leukste markt van Lissabon gevestigd. Oude Portugese mannetjes en vrouwtjes die échte streekproducten verkopen. Denk hierbij aan gedroogde vis, Portugese kool en specerijen zoals de (hete!) piri piri. Voor de markt werd uitgebreid, meerden de schippers hier recht voor de markt aan; verser kan het niet!

  Voor de efficiënte shoppers heeft Lissabon veel grote ‘alles onder één dak’ winkelcentra, waarvan het Centro Comercial Colombo de grootste is. Meer dan 500 winkels, 50 restaurants, 10 bioscopen, een playcenter met bowling en een kartbaan. Iets kleinere complexen zijn Vasco da Gama en Complexo das Amoreiras.

  Winkelen in Baixa. Baixa ligt tussen Rossio en Praca do Comercio en vormt het levendige hart van Lissabon en is met haar vele voetgangersstraten en mooie pleinen een waar paradijs voor de doorgewinterde shopper. Wie op zoek is naar een nieuwe outfit, compleet met schoenen en sieraden, moet naar de Rua Augusta. Maatkleding is te vinden in de wijken Chiado en Bairro Alto, evenals keramiek en de chique merken.

Belem Lissabon met kinderen

 • Wil je je kinderen meer bijbrengen over dinosaurussen? In Parque Natural de Serra de Aire vind je alles wat te maken heeft met dinosaurussen. Zo is er een levensgroot monument van de pootafdrukken van dinosaurussen in het natuurpark. Daarnaast zijn hier vroeger fossielen gevonden. Het is een mooi natuurpark waar je je kinderen veel kunt leren over dinosaurussen en waar je heerlijk kunt wandelen door het mooie park. Daarnaast kunnen de kinderen ook op een ezel rijden of kun je met de fiets het park rond gaan.

  Ga mee op dolfijnenjacht even ten zuiden van Lissabon en stap met het hele gezin in een rubberenboot (website). Luister naar de verhalen van de schipper en vertel je kinderen over deze trouwe beesten. Het is een unieke ervaring voor het hele gezin die je nooit meer zal vergeten.

Sintra

Wie graag wat kastelen en paleizen bezoekt, mag de plaatsen Queluz en Sintra niet overslaan. In deze plaats staat de vroegere zomerresidentie ‘Paleis van Queluz’ van de Portugese koninklijke familie uit de 14e en 16e eeuw. Er zijn prachtige tuinen bij dit paleis te vinden en het Robillon-paviljoen. Verder vind je hier het Paleis van Pena op de top van een heuvel boven de plaats Sintra. Het paleis staat op resten van een oud Hiëremonieten klooster. Op een andere heuvel boven Sintra, ligt het Morenkasteel ‘Castelo dos Mouros’. De grootste toren op dit landgoed is met zo’n 500 treden te beklimmen. Het kasteel is omringd met 450 meter muur.

Lissabon met kinderen

Category: Lissabon met kinderenPortugalStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl