Luang Prabang Laos met kinderen

Laos met kinderen reisverhaal

Laos met kinderen reisverhaal (onderdeel rondreis door Thailand en Cambodja)

In de zomer van 2013 reisden wij met onze kids (Mika 9 en Skye 6 jaar) door Thailand, Laos en Cambodja. Een onvergetelijke trip! Het volledige reisverhaal lees je bij ‘Thailand met kinderen’, hier volstaan wij met het deel van onze reis door Laos. Kijk ook vooral bij ‘Thailand en Cambodja met kinderen’ op deze site, je vind er heel veel informatie voor een onvergetelijke reis door deze drie landen! Kijk ook vooral op facebook, daar staan mooie filmpjes én foto’s van onze ervaringen in Thailand, Laos én Cambodja!

Van Chang Mai naar Luang Prabang, Laos

Slechts een uurtje vliegen van Chang Mai naar Luang Prabang (Heilige Boeddha), de vroegere koningsstad, in het noorden van Laos. Loop je ‘s ochtends nog lekker te struinen in Chang Mai, ben je ‘s middags in een ander land. Net als in Europa! Maar let wel; het verschil merk je direct. Minder westers, minder bebouwing, ander eten, mensen zien er net ff anders uit, andere architectuur. Kortom; leuk! Het voelt overigens een stuk warmer aan dan we in Thailand gewend waren. Wat ze ook in Laos hebben zijn tuktuks (4 wielen) en jambo’s (3 wielen), dus onze kids zijn helemaal blij! Want dat zal met name Skye het meest bijblijven, voorop de tuktuk zitten..

De Mekong rivier vormt de levensader van Laos. De rivier ontspringt in China en stroomt ruim 4000 kilometer door Indochina om uit te monden in de Zuid Chinese zee. De lokale bevolking is aangewezen op de rivier voor de rijstbouw en energiewinning. Laos is prachtig; ongerepte natuur, eeuwenoude cultuur, authentiek, heerlijk eten! Wij bezoeken een stukje Laos, als een soort eerste kennismaking. Maar wel een bijzondere, want Luang Prabang (en omgeving) herbergt alles wat Laos zo mooi maakt en de stad prijkt op de werelderfgoed lijst van Unesco.

Ons hotel ligt een kilometer of 5 buiten het centrum, wat overigens niet groot is. Luang Prabang telt ongeveer 35.000 inwoners en er is geen hoogbouw. Het plaatsje ligt op een soort landtong waar de Mekong rivier omheen slingert (net als Bern in Zwitzerland) en samenkomt met een andere rivier. Het plaatsje telt vele prachtige tempels in de Laotiaanse stijl, een andere stijl dan de Thaise tempelbouw. Andere versieringen, beschilderingen en bebouwing. Vooral de prachtige daken vallen direct op, soort laagje voor laagje tot bijna aan de grond. Heel mooi! Ook gaaf zijn de vele monniken op straat en bij de tempelcomplexen. We zijn om een uurtje of vijf aangekomen en kunnen zo naar de avond markt toe. Deze wordt elke avond van 5 tot 10 uur gehouden. Ook deze markt is lekker uitgestrekt en heel intiem. Met de mooie tempels op de achtergrond is het een betoverend schouwspel. Prachtige handicrafts en lokale producten worden hier aangeboden en het barst er ook van de originele winkeltjes. Niet zo vreemd omdat Luang Prabang van oudsher een handelsstad is, strategisch gelegen aan de Mekong. Vele culturen passeerden de stad! We worden hebberig van de mooie (goedkope) meubels, echter deze worden op prijs per kilo verscheept, waardoor ze alsnog duur worden. Jammer! Na een korte wandeling, we zijn hier net en nog drie dagen, gaan we lekker eten. Want ook dat kan je hier, als gevolg van het rijke verleden. Je hebt de authentieke Aziatische keuken, Franse keuken en een soort fusion keuken. Echt heerlijk, we reserveren vast voor over twee avonden bij het Franse toprestaurant Elephant (topchef, maar geen Europese prijzen). Kunnen onze kids ook eens kennismaken met verfijnd eten (al vrezen we dat ze om frites gaan schreeuwen), michelin ster waardig.Mekong trip Laos met kinderen

Vroeg op!

Tja, uitslapen is er niet echt bij als je op reis bent… Mika en papa staan vanochtend om vijf uur op om de monniken ‘in actie’ te zien. Die gaan voor zonsopkomst de straat op om eten (aalmoezen) bij de lokale bevolking te halen. Een bijzonder tafereel, dat je eigenlijk moet hebben meegemaakt. En dus gaan we voor dag en dauw op pad, snel blijkt dat we niet de enige zijn… Logisch, want dit schouwspel staat hoog in de reisgidsen! Gelukkig is het laagseizoen, dus relatief rustig. We worden gedropt bij een prachtige tempel, waar ze langs komen. Langs de weg zitten vele bewoners met eten te wachten op de monniken. En daar komen ze, honderden! Een gaaf schouwspel, die lange lopende oranje rij langs de eten gevende meute. Prachtig! Mika kijkt ook zijn ogen uit en stiekem geniet ik van het moment met hem. Trots op mijn 9 jarige, die meeging in plaats van in zijn bed te blijven liggen. Heeft het reisvirus hem ook al te pakken? We lopen al fotograferend achter de monniken aan tot ze weer in de tempels verdwijnen, rond half 7. Dan lopen wij lekker met zijn tweetjes nog een korte stadswandeling. Prachtig in het ochtendlicht, zowel de oude gebouwen als de mooie Mekong rivier!

Laos met kinderen reisfoto's

Dan naar huis voor het ontbijt, de rest van de familie ligt nog op bed. Om 9 uur worden we opgehaald voor een dagtocht het binnenland in. Eerst bezoeken we een Hmong dorp, die veel authentieker is dan die we in Thailand bezochten. Prachtige gezichten van mannen, vrouwen en kinderen trekken aan ons voorbij. De traditionele kledij maakt het plaatje compleet. De families reageren enorm op onze kinderen, wat het nog leuker maakt. De huisjes staan hier niet op palen, terwijl er toch genoeg gevaarlijke dieren rondlopen (met name -Cobra!- slangen). In Thailand stonden de huisjes daarom op palen. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we verder door het groene landschap langs prachtig rijstvelden. We bezoeken een mooie grote waterval, met dank aan het regenseizoen een waar spektakel, en picknicken daar. Erg leuk zo middenin de prachtige natuur en tussen de locals. Daarna terug naar de stad voor een bezoekje aan de trots van Luang Prabang, de zijde- en papierfabriek. Heel kleinschalig gelegen in een dorpje is het dit keer niet een ‘toerist trap’ maar een genoeglijk uitje. De prijzen zijn ook heel schappelijk, dus kopen we een paar mooie sjaals. En daarmee eindigt het dagprogramma en gaan wij nog even lekker de stad in. We maken een korte wandeling langs een aantal tempels, winkeltjes en bezoeken het hoogste punt van de stad voor een mooie view over Luang Prabang, Mount Phou Si. Daarna lekker (Laotiaans) eten en struinen over de avondmarkt, al met al een lange heerlijke dag!

Vers fruit Laos met kinderen

Betoverende architectuur

Het koloniale erfgoed van Luang Prabang betovert de bezoekers. Als eerste Laotiaans koninkrijk (Ventiane is nu de hoofdstad) heeft de stad veel te bieden. Met name op de punt van het schiereiland vind je veel mooie tempels dicht bij elkaar. En goed onderhouden zodat de grandeur van toen nog evenzeer aanwezig is. We zijn helemaal stil van de mooie tempels; prachtige daken, houtsnijwerken, kleuren, afbeeldingen, tekeningen. Ongelofelijk mooi! En de monniken zijn alom aanwezig, wat het geheel een betoverende uitstraling geeft. Aan het eind van de dag bidden de monniken, waar je bij mag zijn (wel stil zijn). De zang is dan van ver te horen.

Een tempel (Wat) complex heeft verschillende functies, niet louter religieus. Er zijn scholen, monniken vertrekken, gemeenschapscentra, klinieken, inwijdingshallen, gebedsruimten. Alle wats zijn omgeven door een buitenmuur, de gebouwen staan allemaal op de grond. Behalve de bibliotheek, die staat op palen. De Sim is het hoofdgebouw van de Wat, daar wordt gebeden en worden monniken ingewijd. De That ( stoepa) bevat relikwieën van de Boeddha (Prabang) en zoals gezegd zijn alle gebouwen rijkelijk gedecoreerd. De meest heilige Wat is de Wat Xieng Thong (gouden stadsklooster). Daar is ook de heilige boeddha, een enorm puur gouden beeld, aanwezig. Het complex is betoverend door zijn glazen mozaïeken op de muren van de gebouwen, allerlei taferelen uit de boeddhistische teksten uitbeeldend. Vooral in zonlicht een onwijs schouwspel. Verscheidene Laotiaanse koningen werden hier gekroond.

Absolute schoonheid architectuur Luang Prabang tempels Laos

De tweede dag doen we het wat rustiger aan, mede door de drukkende warmte. We regelen in de loop van de ochtend een longtail boot aan de Mekong rivier voor een mooie tocht van een paar uur naar de grotten van Pak Ou. Deze grotten zijn in de loop van de tijd vol komen te staan met afgedankte boeddha beelden, een surreëel gezicht. De tocht over de Mekong is prachtig met de groene karstgebergten continue in het zicht en activiteiten van de dorpsbewoners aan het water (veel vissers). Daarna gaan we lekker even zwemmen, om ‘s avonds heerlijk Frans te dineren in het goede restaurant Elephant. Zeg maar Michelin niveau, maar dan betaalbaar. Heerlijk is het, al moet ik zeggen dat de Laotiaanse keuken erg lekker is. Morgen dus weer lekker Aziatisch eten!

De vierde dag vliegen we ‘s middags door naar Siem Reap, Cambodja. In de ochtend maak ik, de kids blijven lekker bij het zwembad, een mooie wandeling door de rijstvelden en aanpalende dorpjes. Tja, dan ben je echt weg van NL! Ik zie Laos aan me voorbijtrekken; prachtige groene natuur, mensen de aan het werk zijn (in dorpjes / ambachtelijk, in de rijstvelden, op de boerderij), vrouwen die de was doen en met het eten bezig zijn, spelende kinderen in een riviertje…… wow! Wij komen zeker terug voor een langer verblijf in dit prachtige minder ontdekte Aziatische land…..

Op naar de magische tempels van Ankor Wat! (zie verder ‘Cambodja met kinderen’ op deze site)

 

Category: Laos met kinderenLaos met kinderen reisverhaalReisverhaal Laos met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl