Bhutan met kinderen land informati

Land informatie Bhutan met kinderen

 Bhutan met kinderen land informatie

Bhutan

Het Boeddhistische Bhutan (Druk Yul, het land van de ‘donderende draak’) ligt hoog in de Himalaya en is van betoverende schoonheid. Op een gemiddelde hoogte van zo’n 2300 meter liggen prachtige kloosters en in traditionele architectuurstijl gebouwde dorpen middenin een overweldigend berglandschap. Geen grote vervuilende industrie, mc Donalds en reclameborden hier, wel rustige steden en dorpen waar inwoners in traditionele kledij (verplicht naar werk, in overheidsgebouwen en tijdens feestdagen) over straat lopen. Kortom; een prachtige ervaring in een land dat vasthoud aan zijn oude tradities, maar tegelijkertijd de 21e eeuw binnen treedt.

Een bezoek aan Bhutan is niet compleet zonder een bezoek aan een traditioneel festival (‘Tjechu’), waar monniken in traditionele kledij en maskers verhalen en dansen uitbeelden op de binnenplaatsen van de prachtige kloosters. Plan je reis dus zo dat je een festival kunt meemaken, een onvergetelijke ervaring! Op onze site vind je veel informatie voor een bezoek aan dit prachtige land, prima te combineren met een bezoek aan India, China of Nepal.

Reacties of tips? info@metdekinderenopreis.nl. En meer filmpjes en foto’s op Facebook (like)!

 

Bevolking

Het is niet helemaal bekend hoeveel mensen er nu eigenlijk in Bhutan wonen. In 2003 is er een schatting geweest van de Verenigde Naties en die kwam uit op zo’n 2,1 miljoen inwoners. Er zijn ook schattingen waar men maar op 810.000 inwoners uitkomen. Wat men wel met zekerheid kan zeggen is dat dit land dunbevolkt is. Er wonen veertien verschillende bevolkingsgroepen in Bhutan. Een groot deel hiervan is afkomstig van de omliggende landen. De grootste groepering, de Ngalongs, komen oorspronkelijk uit Tibet. Later volgden ook de Drukpa, eveneens vluchtelingen uit Tibet. Deze twee groepen wonen in het westen en het noorden van Bhutan. Naast de taal van de Ngalongs, is ook engels de officiële taal in Bhutan. In het oosten wonen de Sharchops, Kurtopa’s, Bumthangs en andere gevluchte Tibetanen. Deze volkeren spreken allemaal hun eigen taal. Het zuiden wordt voornamelijk bewoont door Nepalezen, die zich zo’n één of twee eeuwen geleden hier vestigden.

Bhutan is een matriarchaat, de vrouwen erven hier het huis en het land van hun ouders en de mannen trekken in bij hun echtgenotes. De vrouw heeft een belangrijke positie in huis en speelt tevens een grote rol in de dorpspolitiek. Op de hogere niveaus heeft de vrouw minder invloed, dat komt mede door gebrek aan opleiding. Ook is de sociale positie van mensen vaak al te zien aan de traditionele klederdracht, welke men ook is verplicht te dragen bij de regeringsgebouwen, officiële bijeenkomsten en op scholen. De mannen dragen een ‘’kho’’, een knielange, kimonoachtige overslagjas en om hun taille een ‘’kera’’. Voor de vrouwen bestaat de nationale klederdracht uit een zogeheten kira, een rechte, enkellange overgooier en een zijden blouse, de wonju. Ook zij dragen een ceintuur en een kort jasje. Zowel de mannen als de vrouwen houden van veel sieraden en dat is dan ook vaak te zien bij de Bhutanese bevolking.

Cultuur

Het Boeddhisme is de basis van de dagelijkse bevolking in Bhutan en het Boeddhisme is dan ook door het gehele land terug te vinden in gebedsvlaggetjes, gebedsmolens en afbeeldingen van Boeddha’s. Wat al snel zal opvallen bij een bezoek aan Bhutan zijn de lachende kinderen die ’s ochtends naar school lopen, de verlegen blikken van zwaaiende vrouwen bij hun huis en het lachen dat je hoort vanuit de huisjes. De Bhutanese bevolking is erg open en warm. De meerderheid van de Bhutanese bevolking leeft in centraal Bhutan en is afhankelijk van de landbouw die daar wordt gewonnen zoals rijst, gerst en aardappelen. De Bhutanezen zijn erg traditioneel en zelfvoorzienend. Kleding, beddengoed, tafelkleden en bijvoorbeeld decoratieve items voor dagelijks gebruik worden veelal zelfgemaakt. Het Boeddhisme wordt in het gehele land gepraktiseerd, alleen in het zuiden zijn de mensen van Indiase en Nepalese afkomst veelal Hindoe.

Ook de kunstcultuur van Bhutan is erg bijzonder. Er worden dertien kunstvormen geleerd en beoefend en dat neemt een belangrijk deel in van de hedendaagse cultuur. De belangrijkste kunstvorm is het beschilderen van de zogeheten Thangka’s, religieuze rolschilderingen. Andere belangrijke kunstvormen zijn: weven, bewerken van leer, papier maken, goud en zilver smeden, verwerken van bamboe, beelden maken, houtbewerking voor architectuur, houtsnijwerk, metselwerk bij de bouw van kloosters, smeedwerk, het maken van gietmallen voor rituele instrumenten en het borduren van laarzen.

De Bhutanese muziek is een mengeling van Tibetaanse en Bhutanese melodieën. Ook de traditionele volksdansen zijn erg belangrijk binnen de Bhutanese cultuur. Vaak vinden de dansen plaats op de pleinen van de Dzongs, fortkloosters en is het thema veelal het vernietigen van kwade geesten en demonen. Behalve dat de dansen een religieus karakter hebben, zijn ze ook erg belangrijk voor het sociale gebeuren. 

Economie

Bhutan behoort tot één van de armste landen ter wereld en is daarmee ook een van de minst ontwikkelde landen. De economie is grotendeels gebaseerd op de landbouw, er wordt onder andere gerst, aardappelen en rijst verbouwd in dit land. Meer dan 90 % van de bevolking is zelfs afhankelijk van de landbouw. Behalve wat bosbouw en huisnijverheid bestaat er verder bijna geen industriële sector in Bhutan. Dit komt waarschijnlijk ook mede doordat het moeilijk is om vanwege de vele bergketens de infrastructuur, zoals wegen, aan te leggen in dit land. Dit is zeer kostbaar en moeilijk. De belangrijkste handelspartner van Bhutan is India en de meeste ontwikkelingsprojecten in het land zijn dan ook vaak afhankelijk van contractarbeiders uit India. Het centrale beleid van de overheid is het behouden van de traditionele cultuur. Niet voor niets is de Bhutanese cultuur zo goed bewaard gebleven. Een belangrijk instrument voor een economische ontwikkeling is een goed functionerend overheidsapparaat en hiermee wordt het onderwijs vooropgesteld.

Daarnaast draagt ook de Boeddhistische theorie mee, namelijk in plaats van te streven naar een zo hoog mogelijk Bruto Nationaal Product, streeft men in Bhutan naar een zo hoog mogelijk Bruto Nationaal Geluk. Met andere woorden, naast economische factoren staan ook het milieu, sociale waarden en het innerlijke geluk van de mens centraal. De gedachte hierachter is dat welzijn, een gevoel van veiligheid, waardering en het vinden van emotionele en spirituele groei, aspecten zijn waaruit duurzaam geluk is uit te halen. Terwijl al het materialistische dat veelal niet hebben, althans meestal maar voor kortere duur. Dit motto staat dus ook centraal bij alle regeringsbeslissingen, dit houdt dus in dat Bhutan niet alleen investeert in de nieuwste technologie, maar ook het sociale gebeuren erg belangrijk is en bijdraagt aan de economie.

Festivals (data jaarlijks verschillend)Onze reis Bhutan met kinderen

Bumthang – Ura Festival Tour, mei
Bumthang – Nimalung Tshechu, juli
Wangdue – Wangdi Festival Tour, oktober
Bumthang – Tamshing Phala Festival Tour, oktober
Thimpu – Thimpu Festival Tour, oktober
Bumthang – Tangbi Festival Tour, oktober
Bumthang – Jambay Lakhang Festival Tour, november
Bumthang – Prakar Tshechu, november
Bumthang – Ngalakhang Tshechu, december

Flora en fauna

Door de overmatige neerslag is meer dan 70% van Bhutan bedekt met naald- en loofbossen. De overheid streeft er dan ook naar om meer dan 60% van Bhutan bedekt te houden met bossen. De flora in Bhutan is waarschijnlijk de meest onaangetaste flora in het Himalaya-gebied. De soorten flora dat zich in Bhutan bevindt, varieert zich van alpiene tot tropische flora. Op de hoogtes van de Great Himalaya groeien grassen, kruiden, edelweiss en rododendrons. De nationale bloem, de Blauwe Klaproos, is erg zeldzaam en pas op hoogtes tussen de 3.500 en 4.500 meter te vinden. Van eind mei tot en met juli staat de klaproos in volle bloei en kan zelfs tot een hoogte van één meter groeien. In de ‘’Inner Himalaya’’, zijn veel bossen te vinden. Door de neerslag verschillen de soorten bomen enorm, denkend hierbij aan naald- en loofbomen, rododendrons, dennen en sparen, eiken, esdoorns en berken. Boven de 2.100 meter groeien duizenden orchideeën.

Er leven meer dan 700 verschillende vogelsoorten in Bhutan, de helft daarvan bewoont Bhutan alleen tijdens de winterperiode. 26% van Bhutan behoort tot Nationale Parken, daardoor kunnen enkele bijzondere en bedreigde diersoorten goed overleven. In de hooggebergtes leeft de sneeuwluipaard, een bijna uitgestorven diersoort. Deze luipaard heeft een groot jachtgebied nodig en leeft in eenzaamheid.
Het nationale dier van Bhutan is de zogeheten Takin, een elandachtig dier dat in het noordwesten en noordoosten van het land leeft. Volgens de legende die er heerst, is dit dier ontstaan toen de heilige lama Drukpa Kunley in een vijftiende eeuw een bezoek bracht aan Bhutan. Nadat de heilige een koe en een geit voor de lunch had verorberd, voegde hij het hoofd van de geit en de beenderen van de koe samen. In één vingerknip was de Takin ontstaan.

Andere diersoorten die in Bhutan leven zijn onder meer een aantal beren, waaronder de Zwarte Himalaya  beer en de Rode Panda. Herten, antilopen en wilde honden leven in de bossen. In het zuiden van Bhutan leven ook nog drie verschillende apen, waaronder de bijzondere Langoer, die alleen in Bhutan leeft en verder leven er in het zuiden olifanten en neushoorns.

Bhutan met kinderen praktische informatie

Geografie

Bhutan is één van de meest traditionele landen ter wereld, dit komt door de geïsoleerde ligging van het land. Het land bevindt zich in het oostelijke gedeelte van de Himalaya, te midden van hoge bergtoppen en diepe dalen. De oppervlakte van Bhutan is 38.392 km2 en daarmee is het land iets groter dan Nederland. Bhutan grenst in het noorden aan China (Tibet) en in het zuiden en oosten aan India. Het gehele land bestaat vrijwel uit bergland en daarmee behoort Bhutan tot één van de reliëfrijkste landen ter wereld. De hoogste top in Bhutan is dan ook 7561 meter, de Gankar Punsum.

Er worden vier verschillende landschappen onderscheiden. In het noorden de ‘’Great Himalaya’’, de hoogst centrale bergketen met vele bergtoppen die een hoogte hebben van meer dan 6.000 meter en zijn bedekt met eeuwige sneeuw en gletsjers. Ongeveer 20% van heel Bhutan is bedekt met eeuwige sneeuw en veel bergtoppen zijn dan ook nog niet of nauwelijks beklommen en hebben soms niet eens een naam. Tussen deze toppen liggen dalen op een hoogte van minimaal 3.500 meter.

De ‘’Inner Himalaya’’, ligt dwars door de Great Himalaya. Hiertussen bevinden zich de belangrijkste valleien van het land, waar tevens de belangrijkste steden zijn gevestigd, zoals Thimpu, Paro en Bumthang. De uiteinden van de Inner Himalaya, de ‘’Outermost Ranges’’, vormt een apart landschap en wordt gekenmerkt door een aantal rivieren en diepe kloven. Daarnaast heeft Bhutan nog de Duar-vlaktes, vruchtbare valleien bij de grens van India.

Geschiedenis

Er is niet zo veel bekend over de vroege historie van Bhutan. Er zijn vondsten gevonden dat er op wijst dat Bhutan al voor de tweede eeuw voor Christus bewoond werd, maar er is weinig onderzoek naar verricht, althans niet op accurate wijze. Veel informatie over de vroege geschiedenis komt dan ook door vastleggingen van Britse ontdekkingsreizigers, legendes en folklore, en de zeldzame manuscripten die bespaart zijn gebleven van rampen. Archeologische vondsten suggereren dat Bhutan al 1500 tot 2000 BC werd bewoond door nomadische herders.

Sommige van de vroegere bewoners, waren volgelingen van Bon, een oude animistische religie. Dit is een oude animistische traditie. Het Boeddhisme is waarschijnlijk pas in de 2e eeuw na Christus geïntroduceerd. Het land wordt door de Bhutanezen zelf ‘’Druk Yul’’ genoemd, het ‘Het land van de Donderende Draak’. Deze naam komt voort uit een legende rondom de komst van Guru Rinpoche. Volgens deze legende uit de 8e eeuw vloog Guru Rinpoche op de rug van een tijger van Tibet naar Bhutan. In Bhutan landde hij op een berg in de Paro-vallei. Op deze plek is later ook het Tiger’s Nest Klooster gesticht. Guru Rinpoche heeft niet alleen in de Paro-vallei zijn sporen achter gelaten, maar ook in de rest van het land. Deze heilige plekken worden nu vereerd door de Bhutanese bevolking. Ook heeft de verschijning van Guru Rinpoche ervoor gezorgd dat veel Bhutanezen zich bekeerden tot het Boeddhisme. Een andere belangrijke naam in de geschiedenis van Bhutan is die van ‘’Shabdrung’’ Ngawang Namgyel. Deze man leefde in de 17e eeuw en was een abt van het grote Drukpa-klooster in het zuiden van Tibet, vlakbij de grens met Tibet. Door onrust in Tibet werd hij gedwongen om te vluchten en hij vluchtte naar Bhutan. Door zijn charismatische verschijning en militaire inzichten heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een sterke man van Bhutan. In 1655 slaagde hij erin om het land te verenigen, door intern alles op orde te stellen en de aanvallen van Tibet af te weren. In verschillende regio’s liet hij Dzongs en forten bouwen. In de forten zetelden zowel het religieuze als politieke bestuur van Bhutan. Vanaf dit moment hebben lokale heersers de macht in handen en in deze periode zijn er dan ook regelmatig burgeroorlogen in het land. Naast deze ontwikkelingen heeft Shabdrung ook het nationale kostuum (de gho en de kira) ingevoerd en dat men deze verplicht moet dragen bij officiële gelegenheden. De verschillende Dzongs hebben eeuwenlang oorlog gevoerd omdat men hun eigen macht uit wilde breiden. Na zoveel jaren oorlog voeren wist uiteindelijk de leider van het Tongsa-district, Ugyen Wangchuk, alle andere Dzongs te verslaan.

Sinds 1907 is er een monarchie in Bhutan en nog steeds regeert de familie van Nugyen tot op de dag van vandaag. Door de geïsoleerde ligging en weinig bemoeial met de rest van de wereld zijn de vele tradities nog goed in stand gebleven. Sinds de jaren zestig, onder leiding van de tweede koning, heeft Bhutan zich wel aangesloten bij internationale organisaties en is ook diplomatieke relaties aangegaan. Nog steeds worden de tradities nadrukkelijk nageleefd en dat maakt Bhutan een erg bijzonder land.

 

Klimaat

Bhutan ligt op dezelfde breedtelijnen als Miami en Caïro, maar door de verschillende hoogtes zijn de verschillen enorm. In het zuiden van Bhutan heerst een tropisch klimaat. Echter, in de Himalaya-gebieden juist weer het tegenovergestelde, hier ligt zelfs eeuwige sneeuw. De hooggebergtes kenmerken zich dan ook met relatief weinig neerslag, de neerslag die valt is voornamelijk in de vorm van sneeuw. Er heerst een gematigd klimaat in de ‘’Inner Himalaya’’, maar de moesson heeft hier wel invloed. Tijdens het moessonseizoen varieert de temperatuur hier tussen de 15 en 25 graden. In de winter wordt het hier maximaal 16 graden en ’s nachts kan het zelfs een paar graden vriezen. In het zuiden van Bhutan, in de Duar-vlaktes, heerst een subtropisch klimaat. Hier valt veel neerslag, met name in het westen en tijdens het moessonseizoen.

Politiek

Bhutan is het enige Boeddhistische koninkrijk ter wereld. Bhutan is een absolute monarchie. Aan het hoofd van de regering en als staatshoofd, staat Koning Jigme Khesar Namhyel Wangchuk. Koning Jigme Wangchuk is sinds 2006 aan de macht. In dit jaar nam hij de macht over van zijn vader, die 33 jaar over het land heeft geregeerd. Voornemens van Koning Jigme Wangchuk zijn onder meer om een goed functionerend overheidsapparaat neer te zetten en het ontwikkelen van goed onderwijs. Men is daar op dit moment nog steeds mee bezig.

praktische informatie reizen met kinderen

 

Category: Bhutan met kinderenLandinformatie Bhutan met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl