marrakech met kinderen

Kasbah en woestijn Marokko met kinderen

Marokko met kinderen “Kasbah en woestijnen”

Marokko met kinderen? Ja! Marokko heeft prachtige woestijnen en oases, het zou zonde zijn daar niet op avontuur te gaan. Slapen in de woestijn? Ja, doen! In de omgeving van Ouarzazate liggen prachtige avonturen op je te wachten. Hierna geven wij enige suggesties, reacties? info@metdekinderenopreis.nl. En bekijk vooral eens onze facebookpagina voor meer reisinspiratie!

Ouarzazate

Ouarzazate (betekenis: “woestijn deur”) is als garnizoensplaats gesticht door de Fransen in 1928 en ligt nabij de hoge Atlas midden in een dorre hoogvlakte. De stad is het regionale hart voor de handel, beroemd om zijn aardewerk en tapijten. En beroemd om de filmstudio’s die daar zijn gevestigd: bekende filmen werden in deze omgeving opgenomen, zoals “Laurence of Arabia” en “The Sheltering Sky”. Vlakbij Ouarzazate bevindt zich de prachtige ksar (“stadje”) van Ait Benhaddou. Dit vestingdorp is door de Unesco benoemd tot werelderfgoed locatie. Terecht wordt dit dorp beschouwd als één van de mooiste van Marokko! De vele torens zijn versierd met ruitmotieven en de vele lemen huizen worden gerestaureerd tegen verval én om de bevolking aan te moedigen zich terug in het dorp te vestigen. Voor de ksar ligt de bedding van de wadi Dades, soms kurkdroog en soms gevuld met water na een nachtje forse regen in de hoge Atlas.

Kasbah’s

Een Kasbah ofwel Qassabah is een Islamitische fort, vaak opgetrokken uit zand en met zeer weinig ramen. Kasbahs waren oorspronkelijk verdedigingsforten voor lokale krijgsheren. Een Kasbah is dus geen hele stad maar slechts een gedeelte van een stad, namelijk het verstevigde deel en daarom vaak ook het hoogste gedeelte. Aan elkaar verbonden Kasbah’s vormen een ksar (stad). Er zijn meerdere kasbah’s die het bezoeken meer dan waard zijn:

 1. Ait Benhaddou, de meest beroemde (zie hiervoor).
 2. Tifoultoute-kasbah (in 3 eeuwen opgebouwd en gebruikt als setting voor de film “Lawrence of Arabia”.
 3. Télouet.
 4. De kasbah van Amridil
 5. De kasbah van Taourirt

Oase van Fint

De oase van Fint bestaat uit de dorpen Tahrbildt, Ouangharf en Timula Tigidekh. Je vindt de oase 15 kilometer ten zuiden van Ouarzazate. Fint is een klein berbers dorpje waar je de authenticiteit van Marokko helemaal terugvindt. Tussen het dorre landschap ligt een prachtig oase, aan de randen van het riviertje dat uit het meer Al Mansour Ad-Dahbi voortkomt, gelegen tussen de bergen van de hoge atlas. Aan de overzijde van de rivier vindt je een klein hotel met 13 kamers genaamd Terrasse des Delices. In het hotel waan je jezelf in een traditioneel berbers omgeving, met daarbij mooie uitzichten vanaf het terras. Ga lekker wandelen in de omgeving eventueel met een gids. Ook het eten is goed, in de ochtend Marokkaanse pannenkoeken en vers gebakken brood “galette aghroum”. En s’avonds tajine of couscous eventueel in de vorm van een kookles van de moeder des huizes!

Prachtige landschappen

Het zuidwesten van Marokko herbergt prachtige landschappen zoals de volgende:

 1. Vallei van de rozen. In de Kalaat M’gouna vallei vindt je de Damascus roos (“rosa damascene). Vooral in de maand mei staat de vallei er vol mee en wordt het “rose moussem” festival georganiseerd. De herkomst van de rozen in deze vallei komt volgens verhalen voort uit de pelgrimstochten naar Mekka in de 10e eeuw. Vanuit Mekka brachten deze pelgrims zaden mee die in de vallei terechtkwamen.
 2. De Dades vallei. De gelijknamige river slingert door deze vallei en langs vele kasbahs. Je treft er ook de Dades kloof door een enorm limestone gebergte.
 3. Todra kloof, de Grand Canyon van Marokko. Gevormd door de rivier Todra bereikt deze kloof hoogtes van 300 meter.
 4. Ook verbluffend mooi: tussen Rissani en Merzoug’a vindt je de wereldberoemde duinen van Merzouga (Erg Chebbi) die tot wel 150 meter hoog reiken. De kinderen kunnen hier lekker spelen in het zand en van de duinen afrollen.
 5. Draa vallei. Bij Zagora, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Ouarzazate, kom je in deze groene vallei. Gevormd door de rivier Draa is deze vruchtbare vallei ontstaan. Zagora is een leuk stadje vanwaaruit je allerlei leuke activiteiten kunt ondernemen. Let ook op het bord “Timbuktu 52 dagen”, let wel; per kameel! Ten zuiden van Zagora liggen de duinen van Tinfou bij M’hamid El Ghizlane. Ook die mag je niet missen! Ook hier kunnen de kinderen “zandsurfen”.

 

3 daagse voorbeeld route

Een leuk 3 daags avontuur dat woestijnen, kamelen, kasbah’s en avontuur combineert is de volgende:

Dag 1: Marrakech – Télouet – Ait Ben Haddou – Ouarzazate (± 250 km)

 1. Via Tizi N’tichka naar het dorpje Télouet met zijn indrukwekkende kasbah
 2. Bezoek aan de kasbah
 3. Verder naar Aït Benhaddou
 4. Overnachting in Ouarzazate

Dag 2: Ouarzazate – Skoura – Ouarzazate (± 120 km)

 1. Ontdek de geheimen van de beroemde kasbahs van Ouarzazate en Skoura
 2. Bezoek de Tifoultoute-kasbah (in 3 eeuwen opgebouwd) en gebruikt als setting voor de film “Lawrence of Arabia”
 3. De kasbah van Taourirt staat op de Unesco werelderfgoedlijst en was de grootste verblijfplaats van de machtige pasha van Marrakech, Thami El Glaoui
 4. De oases van Skoura, met de kasbah van Amridil

Dag 3: Ouarzazate – Draa-vallei – Zagora (± 200 km)

 1. Richting Zagora, via Tizi-n-Tinififft en het dorpje Agdz
 2. Je komt voorbij oases, dorpen en de mooie Draa-vallei
 3. Je kan hier ook ritjes op een kameel maken!
 4. Overnachting in bijvoorbeeld het woestijnkamp Nakhla

 

 

Category: Kasbah en woestijn Marokko met kinderenMarokko met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl