walvissen plettenberg baai zuid afrika reisfoto's

Kaapstad met kinderen mini guide

Kaapstad met de kinderen (mini guide)

 

Deze grandioos gelegen stad is een feest voor het oog. Gelegen aan de oceaan en aan de voet van de machtige Tafelberg biedt de stad voor ieder wat wils. Voor papa en mama een bezoek aan Robben eiland (Mandela gevangenis), voor het hele gezin wandelen op de Tafelberg (kabelbaan omhoog) en voor de kinderen het machtige aquarium. Daarnaast prachtige stranden om lekker te ravotten en leuke winkelstraten in het centrum. Ook erg leuk: Bo Kaap, de maleise wijk van Kaapstad. Deze moslimwijk is met zijn pasteltinten gekleurde huizen een waar lust voor het oog. Kortom; genoeg te doen voor een paar dagen plezier voor allemaal. Trek er twee hele dagen voor uit. Vanuit Kaapstad is een mooie dagtocht over het Kaapse schiereiland te organiseren.

Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

Op de fiets door Kaapstad?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Bezienswaardigheden

Aantal activiteiten op een rij:

1. Robben eiland. De voormalige gevangenis van Nelson Mandela is nu een museum. Misschien voor de kinderen minder interessant, de rondleiding door een voormalige gevangene is wel heel leuk (www.robben-island.org.za).

2. Bo Kaap. De kleurrijke moslimwijk van Kaapstad is een “must see”. Geniet van het straatleven en de mooie huisjes. Je waant je een beetje in Azië.

3. Green market en aanpalende winkelstraten. Hét centrum van Kaapstad, leuke winkels én straatleven!

4. Tafelberg. Lekker wandelen & genieten van de mooie uitzichten (http://tablemountain.net).

5. Kaapse schiereiland. Ga een dagje met de auto naar Kaap de Goede hoop en bezoek leuke dorpjes (Simons town, Houtbaai) onderweg. Zie de informatie op deze site!

6. Victoria en Alfred (V&A) Waterfront. De havens zijn een aantal jaren geleden “omgetoverd” tot een levendig gebied met vele winkels en activiteiten. Bezoek het aquarium met de kinderen (www.aquarium.co.za)!

7. Bezoek één van de grootste townships van Zuid Afrika, Khayelitscha (http://www.nomvuyos-tours.co.za/). Een indrukwekkende ervaring, voor ouders én kinderen.

Kaapse schiereiland (Table Mountain nationaal park)

Een prachtige dagtocht vanuit Kaapstad is een rit over het Kaapse schiereiland, onderdeel van het Table Mountain nationaal park. Prachtige uitzichten over de kustlijn en oceaan worden gevolgd door leuke dorpjes & het mooie binnenland. Zeker doen!

Wij volgende de volgende route op weg naar de zuidelijkste punten van Zuid Afrika, Kaap de Goede Hoop en Cape Point. Wij beschrijven hierna een aantal plekken die zéker het bezoeken waard zijn! We vertrekken uit Kaapstad.

Camps Bay

Camps Bay, net buiten Kaapstad centrum, biedt geweldige stranden en is beroemd om de “12 apostelen”. Dit is de naam meegegeven aan de 12 bergtoppen die deze baai als het ware omsluiten. Een werkelijk prachtig aanzicht!

Hout Bay

Hout Bay is een belangrijke vissersplaats. In het weekend is het strand populair en komen er veel surfers. Je vindt er veel winkeltjes, coffeeshops, restaurants en café’s. Hout Bay heeft een gezellige haven. Mariner’s Wharf ligt tussen het strand en de haven en heeft een bistro, een visrestaurant, een winkel die zeecuriosa verkoopt en er is een vismarkt. Wij maakten een boottocht door de haven en voor de kust naar de zeerobben. Boven Hout Bay is de Sentinel te zien, een rotsformatie bij Kaapstad. Hout Bay heeft de kleinste kroeg pub van Afrika genaamd “The Workshop”. Zodra je Hout Bay weer uitrijdt en de weg vervolgt heb je een prachtig uitzicht op de baai. 

Chapmans Peak drive

De Chapmans Peak Drive is een toeristische route tussen Houtbay en Noordhoek. Tijdens de rit kijk je uit op de Atlantische Oceaan. Deze (tol)weg is beroemd vanwege de indrukwekkende kliffen en loopt helemaal bovenlangs de kust. De weg is 9 km lang en is bij slecht weer vaak gesloten. Informeer dus vantevoren bij je accommodatie of de weg begaanbaar is.

 

Noordhoek

Een mooi klein kustplaatsje met een 8 km lang wit zandstrand. Vanwege de sterke stromingen is het helaas niet geschikt om te zwemmen. Op het strand kun je heerlijk paardrijden of een lange wandeling maken. Er ligt een wrak van een stoomboot de “Kakapo” die in 1900 tijdens een storm is vergaan. In de Noordhoek Farm Village kun je wijnproeven, er zijn winkeltjes, kunstgalerijen, workshops en restaurantjes. Ideaal voor een tussenstop!

Kommetjie

Als je overdag bovenlangs Kommetjie rijdt, zie je de Slangkoppunt Vuurtoren aan het strand. Je kunt de vuurtoren beklimmen en hebt dan uitzicht op de Tafelberg en de Chapmans Peak. De Imhoff Farm bestaat uit een kwekerij, restaurants, snakepark, art & craft shops en er wordt handgemaakte kaas verkocht. Iedere eerste zaterdag van de maand vindt de populaire boerenmarkt plaats. In Masiphumele, een township nabij Kommetjie, woont voornamelijk de Xhosa bevolking. Het is mogelijk dit township te bezoeken. Ideaal voor een tussenstop!

Kalk Bay

Kalk Bay is een pittoresk vissersplaatsje. Rond lunchtijd kun je in de haven de vissersmannen hun vangst zien uitladen. Er zijn 3 grotten die je kunt bezoeken. Kalk Bay is vooral bekend om zijn vele antiekwinkels en galerieën in de Main Street. Het Kalk Bay Theatre is een theater met restaurant en gevestigd in een voormalige historische kerk. Ideaal voor een tussenstop!

Cape Point

 

Cape point is de meest zuidwestelijke punt van Zuid Afrika. Bovenop staat een vuurtoren en vanaf daar heb je een schitterend uitzicht. Je kan naar boven lopen of een kabelbaan nemen, met de toepasselijke naam Flying Dutchman. Het is hier prachtig; er zijn rotsen waartegen de golven onophoudelijk met grof geweld beuken, de vergezichten, de dieptes, de stilte. Je hebt hier de kans walvissen en dolfijnen te zien.

Op een plateau met fantastisch uitzicht op de oceanen staat het 2 Oceans Restaurant. Wij hebben daar heerlijk gelunched met een gratis prachtig uitzicht over de oceaan (http://www.two-oceans.co.za/).

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop werd al regelmatig bezocht door diverse schepen die op weg waren naar het oosten. Vanwege de toenemende scheepvaart naar en van Azië, kwam er steeds meer behoefte aan een verversingsstation onderweg. In opdracht van de VOC ging Jan van Riebeeck, samen met 90 bemanningsleden, in 1652 bij Tafelbaai aan land. Het gebied rond Kaap de Goede Hoop werd gekozen als verversingsstation. Later werden er tuinen aangelegd voor de verbouw van groente en fruit en werd er gehandeld met de Khoi-Khoi (Hottentotten). De VOC breidde de nederzetting uit tot een vestigingskolonie. Nadat kasteel De Goede Hoop was gebouwd kwamen er steeds meer bewoners, kolonisten, slaven en bannelingen en uiteindelijk ontstond Kaapstad.

Het beroemde bord is tegenwoordig eigenlijk het bekendst. Vanaf hier kun je naar boven lopen en heb je mooie uitzichtpunten. De Kaap is niet het zuidelijkste punt van Afrika (dit is Cape Agulhas) maar wel het meest zuidelijke punt van het schiereiland.

De bavianen van de Goede Hoop

Op diverse plekken kom je ze tegen; bavianen! Een wonderlijk gezicht, zeker voor de kinderen. Wij hebben de tip gekregen om zeker niet naar ze toe te lopen, maar van een afstandje van ze te genieten. Laat daarnaast geen spulletjes achter, want je loopt het risico dat je ze kwijtraakt. Je komt ze trouwens overal tegen. We liepen ze bijvoorbeeld ook tegen het lijf tijdens een wandeling in het Tsitsikamma nationaal park. Ze zijn behoorlijk brutaal, dus….. let op!

Terug naar Kaapstad vanaf Kaap de Goede Hoop

Simon’s town (én boulders beach)

Hier vindt je de enige penguin kolonie in heel Afrika, op Boulders Beach. Het plaatsje zelf is ook heel leuk, met een maritiem verleden. In het plaatselijke museum kan je alles te weten komen over het zeevaardersverleden van dit plaatsje. En vergeet Boulders beach dus niet. Harstikke leuk voor de kinderen die daarna nog op zoek kunnen naar zeesterren op het strandje vlakbij.

Fish Hoek

Op het strand van Fish Hoek vindt je kleedhokjes, koffiehuizen en een jachtclub. Je kunt hier veilig zwemmen en daardoor is het strand vooral populair bij gezinnen. De Jager’s Walk Promenade loopt langs de rotsachtige kustlijn. In de baai komen de walvissen om te kalven. In de haven kijk je je ogen uit op de vele catamarans. Peers Cave bevat overblijfselen van de 12.000 jaar oude Fish Hoek Man evenals wat gereedschap uit het stenen tijdperk. De opgravingen uit de Peers Cave liggen in het Fish Hoek Valley Museum.

Category: Kaapstad met kinderenStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl