Noord Vietnam met kinderen

Hoe reizen met kinderen?

 

Bij ieder gezin past een eigen reisvorm. Wij reizen graag met zijn viertjes, maar als omstandigheden dat niet toelaten zoeken we naar alternatieven. Het alternatief verschilt per land en is onder afhankelijk van aspecten als de kwaliteit van de infrastructuur, veiligheid en weersomstandigheden.

Als gezin individueel op reis 

Backpacken

Voor de echte reizigers! Zelf hebben wij dat nog niet gedaan, maar we hebben wel plannen zodra de kinderen ouder zijn. Vooralsnog kiezen wij voor meer reguliere accommodaties en vervoermiddelen.

 

Nieuw Zeeland met kinderen camper reizen

Met de (huur) auto

Een onafhankelijke en avontuurlijke manier van reizen is per huurauto het land te verkennen. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Belangrijk is de auto goed te verzekeren, om achteraf forse tegenvallende verrassingen te voorkomen. Zo waren wij een aantal jaar geleden per huurauto door Maleisië gereisd en werden wij achteraf geconfronteerd met forse rekeningen van schades die wij niet eens hadden gemaakt!

Tips

 1. Verzeker de auto volledig, breng het eigen risico terug tot € 0! Neem geen risico door beperkt te verzekeren. Het spreekwoord “penny wise, pound foulisch” gaat hier op.
 2. Bewaar de ondertekende verzekeringsbewijzen (in het land afgesloten) ook tot na je vakantie, doe dat ook voor de betalingsbewijzen.
 3.  Onderzoek thuis voor vertrek de route, weersomstandigheden en verkeersomstandigheden (rijstijl, drukte op de weg, kwaliteit wegen) om optimaal voorbereid van start te gaan.
 4.  Stap na aankomst, na een lange vlucht, niet direct in een huurauto. Slaap de eerste nacht lekker in een hotel en begin de dag erna uitgerust aan de reis!
 5.  Regel een GPS systeem in de auto, de kosten wegen niet op tegen het gemak daarvan.

Anekdote:

“Na een korte vlucht kwamen we in het donker aan in  Reykjavik (in oktober). Wij hadden geen GPS (niet nodig dachten we) en raakten binnen de kortste keren de weg kwijt in het binnenland. Per ongeluk naar rechts, terwijl we naar links moesten. Geen verlichting langs de weg……..”. Daar werden we niet vrolijk van, “zijn we er al pappa”?….

Praktische informatie Cuba met kinderen

 

Met de camper

Een aantal landen leent zich perfect om met de camper te ontdekken. Zelf maakten wij reizen door de Verenigde Staten en Canada maar ook Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië lenen zich er perfect voor. Wij zijn zelf erg enthousiast over de camper; het is een huis op wielen. Je komt op de mooiste plekken, hebt alles bij de hand, de kinderen vinden het geweldig en je bent lekker knus bij elkaar. De beleving van een vakantie wordt door de camper vergroot! Bij aankomst op je vakantiebestemming mag je niet direct in een camper stappen. Om uitgerust op stap te gaan wordt een hotelovernachting voorgeschreven. De dag erna volgt een uitgebreide instructie van het gebruik van de camper (video, technische uitleg). Pas dan krijg je de camper mee.

Tips

 1. Regel je eerste overnachting met de camper niet al te ver van de camperophaal plek. Ervaring leert dat je pas later op de dag wegrijdt (na gebruiksinstructies) en dan ook nog boodschappen moet doen. Daarnaast moet je wennen aan het rijden met de camper.
 2.  Neem geen koffers maar tassen mee. Koffers zijn bijna niet op te bergen, tassen kunnen onder het bed worden geschoven.
 3. In principe hoef je niet vantevoren kampeerplekken te reserveren, behoudens populaire plekken. Grote voordeel van rijden met de camper is flexibiliteit; door alle nachten al thuis vast te leggen doe je daar grote afbreuk aan! Wellicht is één plek zo mooi, dat je daar langer wil blijven.
 4.  Regel indien aanwezig zogenaamde “full hook up” plaatsen op de camping. Dat zijn plaatsen waar je electriciteit, water en rioolaansluiting hebt. Deze voorzieningen zijn namelijk niet op alle campings aanwezig.
 5.  Neem handschoenen mee voor schoonmaak werkzaamheden, bijvoorbeeld het legen van de WC-tank.
 6. Regel al thuis eventuele kinderstoeltjes.Boek snel, want het principe “hoe eerder, hoe goedkoper” geldt bij het boeken van campers.

Anekdote

“Wij moesten de camper aan de zuidkant van Vancouver ophalen om 13.00 uur. Na gebruiksinstructies en inladen van de tassen reden we om 15.00 uur weg. We moesten nog boodschappen doen en onze eerste bestemming (thuis bepaald) lag boven Vancouver. Het viel niet mee een supermarkt te vinden waar wij onze camper kwijt konden. Toen die hindernis was overwonnen bleken wij dwars (van zuid naar noord) door Vancouver naar onze bestemming te moeten rijden. In de avondspits want het was ondertussen 17.00 uur. Help!! Uiteindelijk kwamen wij, met twee krijsende kinderen, om circa 23.00 uur aan bij onze camping…….”

 

Groepsreizen met kinderen

Sinds een aantal jaar bieden meerdere reisorganisaties avontuurlijke groepsreizen voor families met (jonge) kinderen aan naar verre bestemmingen. Grotendeels wordt dezelfde route afgelegd als de reguliere reizen, aangevuld met leuke activiteiten voor kinderen. Voor beide partijen (ouders en kinderen) dus wat wils! Het voordeel van deze reizen is dat je kinderen direct vriendjes hebben en dat alles voor je wordt geregeld. Het nadeel is wel dat je aan een reisschema vastzit, al is het wel zo dat je binnen het reisschema enige mate van flexibiliteit hebt. Zelf hebben wij van deze reisvorm gebruik gemaakt naar landen waarvan wij dachten dat het lastig zou zijn deze zelf te bereizen. In die zin is deze reisvorm een prima aanvulling op je eigen reisondernemingen. En kan je zo ook landen bezoeken, waar je anders wellicht niet eens was gekomen!

Cuba met kinderen

 

Category: Hoe reizen met kinderen?Tips

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl